מאמרים בפסיכולוגיה | 260+ פרסומים נבחרים של מכון טמיר (271)

מיטב המאמרים בפסיכולוגיה

מאתר מכון טמיר

אנו מעלים לאתר מאמרי איכות

שנכתבים ע״י צוות המכון ואורחים.

כל המאמרים נערכים על ידי צוות

אנשי מקצוע מובילים. 

  

מוזמנים/ות לקרוא

ולהעשיר את הדעת.

  נרקיסיזם וחרם חברתי: מי דוחה את מי ומה זה אומר?     החוויה הנרקיסיסטית של נידוי חברתי   דמיינו שאתם נכנסים לחדר מלא באנשים מוכרים - עמיתים לעבודה, חברים ותיקים - אבל משהו מרגיש לא נכון. המבטים מתחמקים, השיחות מדלגות מעליכם, והניסיונות להשתלב זוכים במקרה הטוב להתעלמות ובמקרה הרע…
    בני אדם צריכים ללמוד, לקבל ולהסתגל לחיים בתוך ציווליזציה, ובמקביל לנהל צרכים דחפיים, אותם ניתן למצוא אצל בעלי חיים גבוהים.    אימפולסיביות היא הנטייה לפעול באופן מהיר, לא מתוכנן ולא שקול, מבלי להתחשב מספיק בהשלכות אפשריות. היא מתבטאת ברגישות מופחתת לתוצאות שליליות, בתגובה מיידית לגירויים לפני עיבוד מקיף של המידע,…
  הגדרת החרם החברתי והשלכותיו   חרם חברתי הוא מצב שבו אדם מוצא את עצמו מנודה או מודר במכוון על ידי קבוצה חברתית, בין אם מדובר בקבוצת בני גילו, עמיתים לעבודה, בני משפחה או כל מסגרת חברתית אחרת. מדובר בסנקציה המתבטאת ב״בריונות שקטה״, בה הקבוצה מתעלמת מהנפגע או דוחה אותו…
    כשמתחקים אחר מסלול חייו של בן אדם עם התנהגויות מניפולטיביות, נרקיסיסטיות או חסרות אמפתיה, צריך לקחת חשבון את השורשים שלהן.   מחקר חדש מספק פרספקטיבה חשובה על האופן שבו סביבת הגידול המוקדמת מעצבת את מי שאנחנו הופכים להיות.     מהי הרביעיה האפלה? הטטרד האפל     ה"טטרד האפל"…
  מחקר שפורסם ב-2025 בכתב העת פסיכולוגיה אבולוציונית הטיל זרקור על הקשר בין כעס, תפיסת אינטליגנציה ואיכות של מערכות יחסים זוגיות.   המחקר, שכלל 148 זוגות סטרייטים, הציע נתונים מפתיעים:  גברים שנוטים לכעוס יותר נתפסים כפחות חכמים בעיני בנות זוגם – וזה בלי קשר לרמת האינטליגנציה המציאותית שיש להם.  כעס,…
    בחרנו תשובות לשאלות חשובות שיעזרו לבני משפחה להבין טוב יותר את מהות הפרעת האישיות האנטי-חברתית   מהי הפרעת אישיות אנטי-חברתית?   איך לעזור לבן משפחה עם הפרעת אישיות אנטי-חברתית?   מהם התסמינים של הפרעת אישיות אנטי סוציאלית?   עד כמה ההפרעה נפוצה?   מהם הגורמים להפרעת אישיות אנטי-סוציאלית?…
  בינה מלאכותית (AI) משמשת כיום ככלי מבטיח להפחתת בדידות, ומציעה אינטראקציות חברתיות סינתטיות לאנשים החווים בדידות.   סוכני AI מסוגלים לנהל כיום שיחות די מורכבות ולספק תמיכה רגשית ברמה גבוהה. מחקרים מצביעים על כך ש"מלווי AI" (או AI Companions) מפחיתים תחושות בדידות ברמה דומה לאינטראקציות אנושיות, ולעיתים יעילים הרבה…
    כדור אחד שנורה ביולי 2024 בפנסילבניה שינה את ההיסטוריה האמריקאית – או לפחות את הפרספקטיבה של האיש שמבקש לעצב אותה. ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ זעזע את העולם, והביא איתו שאלה מרתקת:   האם טראומה יכולה לווסת נרקיסיזם?    אני טוען שטראמפ הוא עדיין אותו טראמפ, גרנדיוזי כתמול שלשום,…
  פגישה של 20 דקות. חורף. ריח קל של קפה נמהל בניחוח הלבנדר שמפיץ מכשיר חשמלי בפינת החדר. יושבת מולי דנה, פסיכולוגית צעירה מחיפה. בת 34, מנוסה כבר, מכירה את כל המניירות, סוציאליזציה של מטפלת מתהווה אל תוך הפוזות והחיוכים של המקצוע. היא הגיעה כדי להתייעץ על טיפול בגישת EMDR…
  לפני מלא שנים, שאלו את הבודהה על טבעה של התודעה האנושית.   הוא הצביע על כרכרה שעמדה בקרבת מקום.   "איפה בדיוק הכרכרה?" שאל. "האם היא בגלגלים? במושב? אולי היא במסגרת?" .   בשאנטי שלו, הוא חשף תובנה מטלטלת באמצעות שאלות פשוטות  - אין "כרכרה" מעבר למכלול החלקים הפועלים…
    יש לי כמה מטופלים שמקיימים מערכת יחסים שקטה, פשוטה ואינטימית עם תוכנת בינה מלאכותית, בעיקר ChatGPT. זה גרם לי לחשוב על האופן שבו AI כבר מתחבר אלינו כיום, מעבר להתפתחויות המסעירות של בוטים טיפוליים ו-agents ייחודיים שעשויים להיות מנת חלקנו בעתיד.   מנקודת מבט של פסיכולוגיית העצמי, ניתן…
    חרדה כלכלית הפכה פתאום לשיחת היום בינואר 2025. ברור, המע״מ עלה באחוז והמחירים נוסקים.   תוך כדי עבודה, בין הפגישות בקליניקה, התרחשה הערב חלופת ההודעות הבאות, אותה התחילה פסיכולוגית במכון:     שאלה לי אליך, האם מעלים מחירים בעקבות השינויים במיסוי? איך המכון נערך לכך?   הי, לא…
  מהו אבל רטרואקטיבי?   בעידן שבו סיפורי הצלחה, הישגים ותיעוד החיים המושלמים מציפים את הרשתות החברתיות, מתעוררת תחושת אבל שקשה לדבר עליה: הצער על מה שפספסנו. יש את המושג המוכר FOMO, פחד מהחמצה, אבל מה לגבי הכאב המלווה הזדמנויות שלא נלקחו, חלומות שלא התגשמו ורגעים שחלפו מבלי שנהיה שם.…
  המשגתו המקורית של פיליפ ברומברג לגבי עימות מתמקדת ברעיון של "עימותים בונים" (collisions) בתהליך הטיפולי. ברומברג, מטפל ותיאורטיקן התייחסותי, אינו רואה פערים בין השקפות עולם ככשל או תקלה בטיפול, אלא כהזדמנות להתפתחות והרחבת העצמי.   עימותים אלה מתרחשים במצבים שונים, למשל כאשר המטפל והמטופל חווים התנגשות בין העולמות הפנימיים שלהם…
  יש משהו חידתי ומרגש ברעיון של "סודות".   זה הרי לא רק מה שאנחנו לא מספרים - יש כאן מהות עמוקה יותר: חלקים בתוכנו שמסתתרים, לעיתים גם מעצמנו.   הסודות הללו, כפי שמתאר הפסיכואנליטיקאי ההתייחסותי פיליפ ברומברג, הם תוצרים של חוויות רגשיות כואבות שלא הצלחנו לעבד בזמן אמת. אלו…
  זה מתחיל בבוקר, כשדנה מתכננת את היום. היא מתבוננת מהחלון על הנוף האורבני, רואה את השמש התל אביבית זורחת, ובמקום לחשוב על הפגישות שמחכות לה בעבודה, היא מתחילה לתכנן את ההישרדות היומית שלה מול החרדה מהקאות:   "איפה אני אוכל היום?״ ״מה לעשות אם אתקף בחילה?"    פחד מהקאה…
  התעללות בקשישים היא מגפה שקטה הפוגעת בשכבה רגישה במיוחד של החברה שלנו. אם אתם חושבים על קשישים שחווים התעללות, הנטייה של רובנו היא לדמיין בעיקר פגיעה פיזית, אך המציאות מורכבת הרבה יותרף הפגיעה הרגשית והמילולית, שהן הנפוצות ביותר, חודרות עמוק לנפש ומערערות את תחושת הערך העצמי והביטחון הבסיסי של…
  אגרנות כפייתית (Hoarding Disorder) היא הרבה יותר מסתם בלגן או קושי להיפרד מחפצים. מדובר בהפרעה מורכבת, עמוקה ומאתגרת, שמשפיעה לא רק על האדם הסובל ממנה, אלא גם על סביבתו הקרובה והקהילה כולה.  אנשים עם אגרנות מתקשים לשחרר חפצים משום שהם רואים בהם ערך רגשי, תחושת ביטחון או זיכרונות חשובים.…
עמוד 1 מתוך 13

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025