עימות בונה בטיפול | פערים בסוגיות פוליטיות בין מטפל למטופל

 

המשגתו המקורית של פיליפ ברומברג לגבי עימות מתמקדת ברעיון של "עימותים בונים" (collisions) בתהליך הטיפולי.

ברומברג, מטפל ותיאורטיקן התייחסותי, אינו רואה פערים בין השקפות עולם ככשל או תקלה בטיפול, אלא כהזדמנות להתפתחות והרחבת העצמי.

 

עימותים אלה מתרחשים במצבים שונים, למשל כאשר המטפל והמטופל חווים התנגשות בין העולמות הפנימיים שלהם כסובייקטים, בין תפיסות חברתיות או רגשות כלפי מצבים בינאישיים מחוץ לטיפול.

העימות מתאפיין במתח רגשי ובמגע עם "אחרות" בתהליך הטיפולי, ויש מצבים קיצוניים בהם אי הסכמה אידיאולוגית עלולה להוביל לקונפליקט שמחייב דיאלוג אותנטי, כדי לאפשר ׳מרחב נשימה׳ בטיפול ואף להוביל לשינוי ולצמיחה.

אתגר כזה מחייב ניהול עם הרבה תבונה ואמפתיה. ברומברג גורס כי התמודדות פתוחה וכנה עם העימותים מאפשרת לשני הצדדים – המטופל והמטפל – להחזיק את הקונפליקט ברגישות ולפתוח דיאלוג חדש, שמעמיק את הבנת העצמי ומעשיר את הקשר הטיפולי. במקרים רבים, זהו רגע שבו המטופל עשוי להרגיש באמת "נראה", גם כאשר הוא איננו מובן במלואו.

עימותים, על פי ברומברג, הם חלק חיוני בתהליך שבו המטופל לומד לווסת ולשאת רגשות חזקים, להתמודד עם מצבים מורכבים, ולשפר את היכולת לחוות קשרים בין-אישיים בצורה עשירה ואותנטית יותר.

לטענתו, עימותים אינם מסתכמים רק בחילוקי דעות או בפרשנויות מנוגדות. הם משקפים תהליך עמוק יותר, בו המטופל מביא את פגיעותו ומנגנוני ההגנה שלו, בעוד המטפל פוגש בזמן אמת בסתירה ערכית עם תפיסת עולמו ותגובותיו האישיות. מפגש כזה יוצר מתח חיוני המעשיר את התהליך הטיפולי, בתנאי שמתייחסים אליו ברגישות ובכנות הראויה.

 

ברומברג מתאר כיצד עימות עשוי להתפתח, למשל, כאשר מטופל חש שהמטפל "אינו מבין אותו".

תחושת אי-ההבנה הזו, המתבטאת לעיתים בכעס, תסכול או נסיגה, אינה רק מכשול הדורש פתרון, אלא פתח לדיאלוג עמוק יותר. זה לא פשוט כל כך, אבל כאשר המטפל מתמודד עם תחושה זו בגישה אמפתית ופתוחה – מבלי להירתע או להתגונן – מתאפשר למטופל להביא לחדר חוויות כואבות ואותנטיות שנמנע מלהתמודד איתן עד כה. ברגע כזה, המטפל הופך לדמות המוכנה לפגוש את המטופל גם במקומות המורכבים ביותר, מבלי לנסות לכפות פתרונות מיידיים.

העימות, כפי שמדגיש ברומברג, מתרחש לא רק ברמת התוכן אלא גם ברמה הרגשית והחווייתית. הוא מדגיש את חשיבות יצירת סביבה בטוחה, שבה המטופל חש שגם התנגשות רגשית אינה מסכנת את הקשר הטיפולי. כאשר המטופל חווה שהמטפל מסוגל להכיל את כעסו, אכזבתו או פגיעותו, מבלי להתרחק או להיסגר, נוצרת אפשרות לחוויה של קבלה אמיתית והכרה עמוקה בזהותו.

אחד החידושים המשמעותיים בגישתו של ברומברג הוא ההבנה שעימותים בונים אינם רק כלי טיפולי, אלא תהליך משותף שבו גם המטפל עצמו לומד ומתפתח. כל עימות כזה מהווה הזמנה לשני הצדדים – המטפל והמטופל – להרחיב את גבולותיהם, להעז לגעת בפצעים הפתוחים וליצור יחד מרחב חדש של אמת וקשר. ברגעים אלה, התהליך הטיפולי הופך מ"תיקון" המטופל למסע משותף של צמיחה והתפתחות הדדית.

 

אני כותב כאן תיאור מקרה להמחשה, מתקופת הקונפליקט החברתי בישראל סביב הרפורמה / המהפכה המשטרית (טרמינולוגיה שגוזרת מראש את עמדת הקורא על הכותב).

זוהי דוגמה מובהקת לאופן שבו עימות בונה, כפי שמתאר ברומברג, יכול להוביל לצמיחה משמעותית ולהעמקת הקשר הטיפולי.

 

 הפרטים טושטשו:

מטופל בשנות הארבעים לחייו, המגיע לפגישתו השבועית עם האנליטיקאית, אורנה. הוא מעלה נושא טעון פוליטית – המאבק להפיכה משפטית ב-2023 והוויכוחים סביבה, אותם ניתן לשמוע בתהלוכות ברחובות האיילון, הנצפים מחלון הקליניקה. בעוד אורנה מחזיקה בעמדות ברורות כלפי השינוי - לפי ערכיה הוא מסכן את אותה ואת החברה כולה - המטופל מביע גישה מתונה יותר ואפילו קצת בעד. 

אורנה מצליחה להיות ערה לרגשות הקשים שעולים בה כלפי המטופל, היא אפילו מדמיינת בתודעתה את המטופל שלה בז למפגינים ומתעמת איתם פיזית. במקום להסתיר את תגובתה הרגשית או לשנות נושא, היא בוחרת דווקא להתמודד עם המתח באופן ישיר - עימות לתוך הסוגיה עם תקווה שייצא מתוכו רווח קליני. היא מכירה בכך שהנושא מעורר בה תגובה חזקה, תוך שמירה על המרחב הטיפולי כמקום בטוח לשיח פתוח.

כפי שאורנה קיוותה, תגובתה מאפשרת למטופל לחקור את חששותיו מעימות ואת יכולתו להביע דעות מורכבות. התהליך מוביל לשינוי הדרגתי ומשמעותי אצל המטופל, המתבטא ביכולתו המתפתחת להתמודד עם קונפליקטים בחייו האישיים. הוא מתחיל לנהל שיחות מורכבות עם בת זוגו, משפחתו ועמיתיו לעבודה, תוך שמירה על תחושת הזהות העצמית שלו גם במצבי מתח ואי-הסכמה.גם היא מרגישה שהיא לומדת משהו על האתגר של דיסוננס לבין עמדות שהיא נאמנה להן לבין המחויבות למטופל ולסובלנות כלפי השונות שהוא נושא עמו.

החוויה עם אורנה הופכת עבור המטופל למודל להתמודדות בריאה עם עימותים, מעניקה לו לא רק הבנה עמוקה יותר של עצמו, אלא גם תחושת חופש חדשה להיות אותנטי בעולם מורכב ומאתגר.



 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 



כתיבה:

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון 

עם מומחי מכון טמיר

 

 

 

מקורות:

 

Bromberg, P. M. (2009). Truth, human relatedness, and the analytic process: An interpersonal/relational perspective. The International Journal of Psychoanalysis, 90(2), 347–361. https://doi.org/10.1111/j.1745-8315.2009.00137.x

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025