איך טיפול CBT עוזר למהמרים פתולוגיים?
אחד הכלים החזקים ביותר במאבק בהתמכרויות התנהגותיות - מהתמכרות להימורים, לקניות, למסכים ועד לאוכל - הוא טיפול CBT - פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית.
בבסיס הגישה עומדת תובנה פשוטה אך רבת עוצמה:
התמכרויות נובעות מדפוסי חשיבה והתנהגות שאפשר לזהות ולשנות.
המסע הטיפולי ב-CBT מתחיל בעבודת בלשות משותפת. המטופל והמטפל מפצחים יחד את "תעלומת ההתמכרות" – מזהים את הטריגרים שמציתים את להבת הדחף, את המחשבות האוטומטיות שמלבות אותה, ואת התחושות הגופניות והרגשיות שמתלוות לתהליך.
צוות המומחים להתמכרויות במכון טמיר
מומחים לטיפול בהתמכרויות - מכון טמיר

עמיר פירני
MSW
מכון טמיר תל אביב
אבי יקיר
MSW
מכון טמיר תל אביב
איילת בורוכוב
MSW
מכון טמיר תל אביב
הילה בוצ׳ן
MSW
מכון טמיר נתניה
מרגנית כרמי מדינה
MSW
מכון טמיר כפר סבא
יעל אלמוג
MSW
מכון טמיר יהוד
איילת כהן-תדהר
MSW
מכון טמיר הרצליה
מאיה בלום
MSW
מכון טמיר באר שבע
צביקה סטולר
MSW
מכון טמיר חיפה
שירה לבנת בן זאב
MSW
מכון טמיר גבעתיים
ד״ר נועם זילברמן
Phd
מכון טמיר תל אביב
דניאל זיסלמן
MSW
מכון טמיר כפר סבא
גליה כץ
MSW
מכון טמיר באר יעקב
ולדי פירר
MSW
מכון טמיר גני תקוה
דלית גטניו
MSW
מכון טמיר רחובות
בתאל חוסלקר
MSW
מכון טמיר תל אביב
אוריין גלעדי
MSW
מכון טמיר באר יעקב
דרור זבולון
MSW
מכון טמיר ראשון לציון
כרמי לחיאני דואק
MSW
מכון טמיר תל אביב
נועה לאור מצליח
MSW
מכון טמיר חדרה
נועם סלפטר
MA
מכון טמיר תל אביב
מירב דנקונה
MA
מכון טמיר תל אביב
אילנה קאופמן כהן
MSW
מכון טמיר נתניה
אורן שפר
MA
מכון טמיר תל אביב
בניגוד לטיפולים המתמקדים בחפירה בעבר הרחוק, CBT מתמקד ב"כאן ועכשיו". במקום לבלות שעות בניתוח ילדותו, הוא ילמד לפרק אירוע הימורים לרצף מרכיבים:
-
מה גרם לדחף? ("ראיתי פרסומת להימורים").
-
אילו מחשבות הופיעו? ("הפעם אני בטוח אזכה").
-
איך הרגיש באותו רגע? (התרגשות, מתח).
-
מה היו התוצאות, הן המיידיות ("ריגוש קצר") והן הארוכות טווח ("הפסד כספי, אשמה").
בהדרגה, המטופל לומד לאמן את עצמו בכישורים חדשים לשליטה בדחפים:
-
לזהות מחשבות מעוותות ולאתגר אותן עם חשיבה מציאותית ("הסיכוי לזכייה הוא אפסי").
-
לפתח טכניקות הסחת דעת אפקטיביות לרגעי פיתוי חזקים.
-
לתרגל דחיית סיפוקים ולהתמודד עם תחושת אי-נוחות זמנית.
-
לזהות דרכים בריאות יותר להתמודד עם רגשות שליליים, לחץ או שעמום.
אחד היתרונות הבולטים של CBT הוא ההתמקדות בשינויים מעשיים בסביבה ובסגנון החיים.
המטופל מתכנן ומיישם שינויים קונקרטיים – למשל, הסרת אפליקציות הימורים, הימנעות ממסלולים העוברים ליד קזינו, או הפקדת כרטיסי אשראי בידי בן משפחה אמין. במקביל, הוא בונה מערך פעילויות חלופיות מספקות במקום ההתנהגות הממכרת – חוגים, ספורט, מפגשים חברתיים, או תחביבים חדשים שמספקים הנאה והישג.
חלק מרכזי בטיפול הוא תרגול קבוע בין המפגשים, באמצעות "שיעורי בית" מובנים – ניהול יומן דחפים, תרגול טכניקות הרגעה, ניתוח מצבים מאתגרים ותכנון תגובות חלופיות. כך, צעד אחר צעד, המטופל רוכש ביטחון ביכולתו להתמודד עם הפיתויים בעולם האמיתי, מחוץ לחדר הטיפולים.
ממצאי מחקר עדכניים
עוצמתו של CBT בטיפול בהתמכרויות התנהגותיות אינה רק בתיאוריה – המחקר תומך בה שוב ושוב. בדיקות מדעיות שיטתיות הראו כי התערבויות CBT מובילות לירידה משמעותית בחומרת סימפטומי התמכרות להימורים בהשוואה לקבוצות שקיבלו טיפול מינימלי או פלצבו.
מטא-אנליזה עדכנית משנת 2023 מחזקת את הממצאים הללו, ומראה שטכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות משפרות באופן מובהק את תדירות ועוצמת ההתמכרות בהימורים מיד עם סיום הטיפול. עם זאת, החוקרים מציינים שהאפקט החיובי עלול להיחלש במעקב ארוך טווח, מה שמדגיש את חשיבות מפגשי "תחזוקה" לאורך זמן.
גמישותו של CBT מאפשרת לשלב בו מרכיבים משלימים לפי הצורך – כמו ראיון להגברת מוטיבציה או תרגול כישורי חיים – וכך להעצים את מחויבות המטופל לשינוי. יתרה מכך, יעילות הגישה הודגמה לא רק בהתמכרות להימורים אלא גם בהתמכרויות התנהגותיות אחרות: מחקרים מצאו שיפור בתסמיני התמכרות לאינטרנט וגיימינג לאחר תוכניות CBT, כולל הפחתה משמעותית בשעות המסך. בדומה, בהתמכרות למין ופורנוגרפיה ובאכילה כפייתית, CBT מהווה חלק מרכזי מתוכניות הטיפול המומלצות.
יתרון נוסף של הגישה הוא גמישות היישום: CBT ניתן להעביר בפגישות אישיות, בקבוצות תמיכה טיפוליות, ואף דרך תוכניות מקוונות מונחות – מה שמרחיב את הנגישות למטופלים רבים, גם בפריפריה ובתקופות של מגבלות פיזיות.
יתרונות וחסרונות של טיפול CBT בהתמכרויות
מהם היתרונות והחסרונות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהתמכרות?
סיפור הצלחה: המסע של דני
דני, מהנדס תוכנה בן 34, הגיע לטיפול CBT כשהרגיש שחייו מתפרקים. מה שהתחיל כהימורים תמימים על משחקי כדורגל הפך לסיוט שבלע 30,000 ש"ח מחסכונותיו, הוביל לחובות בכרטיסי אשראי, והעמיד בסכנה את יחסיו עם בת זוגו.
בפגישות הראשונות, דני והמטפלת מיפו יחד את "מעגל ההתמכרות" שלו:
המתח היומיומי בעבודה עורר אצלו תחושת ריקנות בערבים, שמיד הציתה מחשבות כמו "אם אנצח בהימור אחד גדול, ארגיש סוף-סוף שליטה והישג". שיא הפיתוי הגיע בימי שישי, כשמשחקי הספורט החלו והוא ישב לבדו בסלון עם הטלפון ביד.
בהדרגה, דני למד לזהות את "האשליה הגדולה" שהניעה את ההתמכרות שלו - האמונה שהימורים יפתרו את הטרדות הכלכליות או הרגשיות.
הוא החל לתעד כל דחף להמר, וראה כיצד המחשבות האוטומטיות שלו מנותקות מהמציאות. יחד עם המטפלת, הוא פיתח "כרטיסיות התמודדות" שנשא בארנק – תזכורות קצרות לעובדות המפריכות את אשליית הזכייה הגדולה.
בשלב הבא, דני יישם שינויים מעשיים בסביבתו:
מחק מהניד את כל אפליקציות ההימורים, התקין תוכנת חסימה לאתרי הימורים, והעביר לתקופה מוגבלת את ניהול התקציב המשפחתי לבת זוגו. במקביל, שיבץ ביומן פעילויות חלופיות לשעות הסיכון הצטרף לקבוצת ריצה שנפגשה בימי שישי, וחידש קשר עם חברים שאינם מהמרים.
הרגע המשמעותי בטיפול הגיע כשדני חווה "מעידה" - אחרי ריב בעבודה, מצא את עצמו מבקר באתר הימורים חדש. אך במקום להתמסר לתחושת הכישלון וליפול למעגל ההרסני של "הכל אבוד, אז למה לא להמשיך?", הוא יישם את תכנית החירום שהכין מראש: התקשר למטפלת, שיתף את בת זוגו, והשתמש בטכניקות הרגעה שלמד.
המעידה הקצרה הפכה לניצחון – הוא הצליח לעצור את עצמו לפני שאיבד שליטה מלאה.
כעבור שלושה חודשים של טיפול שבועי ואחר כך חודשיים נוספים של מפגשים דו-שבועיים, דני הפסיק להמר לחלוטין. הוא החל לשלם את חובותיו בתכנית תשלומים מובנית, והיחסים עם בת זוגו השתפרו פלאים. שנתיים אחרי, הוא עדיין מקפיד על "מפגשי חיסון" אחת לרבעון עם המטפלת, כדי לרענן כלים ולהתמודד עם אתגרים חדשים.
"הדחפים לא נעלמו לגמרי אבל היום יש לי מפה ומצפן לנווט איתם את את הדרך שלי. אני כבר לא דוהר אוטומטית לתהום...".
מקורות:
Challet-Bouju, G., Grall-Bronnec, M., Saillard, A., Jolivet, M., Taddei, S., & Bastard, N. (n.d.). Cognitive Behavioral Therapy for Pathological Gambling: Cultural Considerations. PMC.
Maynard, B. R., Wilson, A. N., Labuzienski, E., & Whiting, S. W. (2018). Mindfulness-based approaches in the treatment of disordered gambling. Research on Social Work Practice, 28(3), 348-362.
Petry, N. M., & Roll, J. M. (2001). A behavioral approach to understanding and treating pathological gambling. Seminars in Clinical Neuropsychiatry, 6(3), 177-183.
Peter, S. C., Brett, E. I., Suda, M. T., Leavens, E. L., Miller, M. B., Leffingwell, T. R., Whelan, J. P., & Meyers, A. W. (2023). Effect of Cognitive-Behavioral Techniques for Problem Gambling and Gambling Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. PMC.
Rash, C. J., & Petry, N. M. (2014). Psychological treatments for gambling disorder. Psychology Research and Behavior Management, 7, 285-295.
Toneatto, T., & Ladouceur, R. (2003). Treatment of pathological gambling: A critical review of the literature. Psychology of Addictive Behaviors, 17(4), 284-292.