טיפול פסיכולוגי בנתניה והאזור
עמק חפר, תל מונד, אבן יהודה, כפר יונה ועמק חפר
איך מגיעים להפניה מדויקת למטפל/ת טוב/ה בנתניה והאזור?
תהליך החיפוש אחר פסיכותרפיסט מומחה, לטיפול קצר מועד לילדים, בני נוער או מבוגרים, עשוי להיות ארוך ולעיתים אף מתסכל.
המטפל צריך להיות מתאים במדויק ככל הניתן למטרות הטיפוליות שלך ואמורים להיות לו מאפייני אישיות שיאפשרו לך להרגיש אתו ׳כימיה׳.
האתגר של מציאת פסיכולוג מדויק ומתאים רלוונטי גם בנתניה, אך הוא קיים בכל הארץ, ואפשר לומר שגם בעולם.
אנחנו עובדים קשה, לומדים כל הזמן - לאורך שנים - ויודעים להגיד היום שאנחנו מצליחים לעשות את זה בול, בלמעלה מ-90% מהפניות!
ישנם עשרות סוגים של טיפול פסיכולוגי וקשה מאוד לדעת מראש איזה סוג יעבוד הכי טוב בשבילך. נדרשת הרבה אינטואיציה, במיוחד כאשר אתה מגיע בפעם הראשונה לתהליך של טיפול נפשי.
אנו מפעילים צוות של פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים מומחים בנתניה, במסגרת הקליניקות העמיתות של מכון טמיר, שמנוסים בטיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול זוגי, טיפול פסיכולוגי לילדים, טיפול לילדים על הספקטרום האוטיסטי ועוד.
האתגר המרכזי הוא להיכנס לטיפול פסיכולוגי או פסיכותרפיה שבהן תוכל להרגיש פתוח עם המטפל או המטפלת, לשתף בתכנים אישיים ופרטיים, לסמוך עליהם ב-100% ולמצוא מטפל/ת שיידעו כיצד להיעזר בחומרים הללו כדי להוביל לשינוי נפשי עמיד.
כברירת מחדל, כאשר אנחנו מחפשים טיפול פסיכולוגי, חשוב לנו מאוד להגיע לכתובת הנכונה והמומלצת, תוך שאנחנו מצמצמים למינימום את הצורך לעבור בין מספר אנשי מקצוע עד שמוצאים את "האחד".
ננסה להקנות לך מספר קווים מנחים שיסייעו בתהליך למציאת המטפלת הנכונה עבורך בנתניה והאיזור.
נטע אלמוג, פסיכלוגית חינוכית מומחית, מכון טמיר אבן יהודה
"כימיה" עם המטפל
ה"כימיה", אותו חיבור בין-אישי אניגמטי בין שני בני אדם, הכרחית כדי לבנות ולבסס את הברית הטיפולית בין המטפלת למטופל.
עשרות מחקרים מלמדים שזהו משתנה מרכזי שקועב הצלחה או כישלון של טיפול.
זו גם המומחיות שלנו:
מתאמות הטיפול במכון טמיר עובדות קשה כדי לתת מענה וללמוד כל הזמן מה הטיפול המתאים, למי והיכן.
אבל כימיה היא תנאי הכרחי שאינו תמיד מספיק:
התאמה על פי תמונה באינטרנט, או המלצה של אדם מוכר, אינן מבטיחות שתגיעו לסוג הטיפול הפסיכולוגי הספציפי שמתאים לכם.
אנחנו בשנת 2022. מספר שיטות הפסיכותרפיה עולה על 200!
ועם זאת, בחלוקה גסה, ניתן לחלק טיפולים פסיכולוגיים פרטניים ופרטיים לשתי משפחות עיקריות:
-
טיפול CBT - שנקרא גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא שיטת פסיכותרפיה מבוססת מחקר, בה עובדים המטפל והמטופל על שינוי באמצעות היצמדות לפרוטוקול טיפולי שנמצא יעיל. CBT הוא לרוב טיפול קצר, המטפל בו אקטיבי, הוא כולל שיעורי בית ומטרותיו מנוסחות יחד בתחילת הדרך. טיפול התנהגותי קוגניטיבי מתאים עבור מרבית ההפרעות הנפשיות, אולם הקשיים המרכזיים בהם CBT נמצא יעיל במיוחד הם הפרעת טורדנית כפייתית, טיפול בחרדות, טיפול בפוביות, התמודדות עם משברים, הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים (ADHD) התקפי חרדה, פוסט טראומה (כולל טראומה כתוצאה מפגיעה מינית), טיפול בדיכאון, טיפול בבעיות שינה, טיפול בהתמכרויות, ניהול ושליטה בכעסים ועוד. לשיטת CBT יש סוגים שונים שהתפתחו מתוכו, כמו טיפול DBT שמתאים לטיפול בהפרעות אישיות גבולית, טיפול PE שמתאים לטיפול ב-PTSD וטיפול בחשיפה שמתאים לטיפול בהפרעות חרדה.
-
טיפול דינמי - גישות טיפוליות פסיכודינמיות הן הרחבות והסתעפויות של הגישה הפסיכואנליטית המקורית, אותה פיתח זיגמונד פרויד. גם כאן, ניתן לראות כיום שינויים והתאמות לרוח התקופה. עם זאת, הבסיס של פסיכותרפיה דינמית הוא טיפול רגשי, שמתייחס רבות להיבטים לא מודעים בחיי המטופל, שמדגיש את הקשר בין המטפל למטופל ואת משמעויותיו כמיקרוקוסמוס לחוויות חיים אמיתיות בעבר ושמייחס חשיבות לאסוציאציות, חלומות, פליטות פה והתנהגויות לא מודעות נוספות, כמו רגשות המטפל כלפי המטופל (העברה נגדית), התנגדויות לטיפול ופרשנות של תכנים נסתרים.
מטפלים טובים לא נועצים עיניים בשעון ואינם מחכים שהפגישה תסתיים.
לפעמים אפילו מתעכבים כמה דקות אחרי סיום השעה הטיפולית כדי להשלים את המשפט.
חשוב להבין כי הפסיכולוגית הקלינית המתאימה לא צריכה להיות חברה טובה שלך, ואפילו עדיף שכך:
ביחסים טיפוליים נדרשת דמות מקצועית רחוקה מספיק כדי להשליך עליה תכנים פנימיים וקרובה מספיק כדי להרגיש בנוח לדבר על הכל (כולל היחסים עם המטפל).
טיפול פסיכולוגי לילדים בנתניה, אבן יהודה ותל מונד
ילדים לומדים בהדרגה כמה החיים יכולים להיות שבריריים.
זה קורה בעיקר בסיס אירועים מעוררי חרדה ולחץ, אבל גם בלי משברים, ההתנסות ממחישה את רגשות הפחד.
ילד שמתמודד עם חרדות חושב ומרגיש כאילו משהו רע עומד לקרות, או מרגיש מידה מסוימת של פחד גם כשהכל בחוץ נראה בסדר גמור.
מאפיין חשוב נוסף של חרדה אצל ילדים הוא המנעות ופחד מאנשים ומקומות חדשים, או ביטוי חששות כאשר הילד מתבקש לדבר או להציג בפני אחרים (מה שעשוי להעיד על מידה של חרדה חברתית).
אחד האתגרים הגדולים ביותר של הורים הוא לזהות את הצורך של הילד בטיפול פסיכולוגי, לצד הדרכת הורים, ולעשות את הצעד של חיפוש פסיכולוגית קלינית לילדים שמתאימה מבחינה מקצועית ואנושית.
כל הורה הוא קודם כל אדם- הוא מביא איתו סל של חוויות מוקדמות יותר משפיעות על היכולות והתפיסות ההוריות שלו.
למעשה, על מנת לייצר שינוי והתפתחות אצל הילד, יש לגעת גם בהורות.
כדי לטפל בהורות צריך להתייחס להורה כאדם, להבין את המכשולים והמחסומים שלו.
המטפלות הרגשיות בקליניקות העמיתות של מכון טמיר בנתניה מנוסות מאוד בחיבורים הללו.
איך לבחור טיפול פסיכולוגי לילד / ה? סוגים של טיפולים פסיכולוגים לילדים
האתגר: לבנות את אישיות הילד ולהכינו לחיים
פגישות עם פסיכולוג אינן יעילות רק לטיפול בבעיות אלא גם למניעתן, בייחוד אצל ילדים. תועלות הטיפול במונחים של כישורים לחיים עשויות להיות משמעותיות ביותר, ביניהן:
-
לפתח מנגנוני התמודדת לחיים. הייעוץ הפסיכולוגי מלמד את הילד איך לזהות, לעבד ולהתמודד עם מחשבותיו ורגשותיו באופן מודע ופרואקטיבי, תוך פיתוח אסטרטגיות התמודדות בסיטואציות שונות בהווה ובעתיד.
-
ללמוד לחשוב מחוץ לעצמך. הייעוץ הפסיכולוגי מסייע לילד להבין את רגשותיהם ותגובותיהם של אחרים. הפסיכולוג אמפתי ורחום אך גם חסר פניות, ולכן הוא יכול לספק לילד פרספקטיבה רחבה יותר מזו שהוא מקבל דרך משפחה וחברים. הבנה טובה יותר של אחרים עשויה לסייע בהקלה על רגשות של בידוד ובלבול, והיא כלי עזר לסיטואציות רבות בחיים.
-
לדעת שיש אל מי לפנות לעזרה. מעבר לתועלות שיש לייעוץ פסיכולוגי לטווח הקצר, ילד שעבר טיפול מוצלח כילד יזכור בטווח הארוך את המשענת הטיפולית כאמצעי חיובי ומועיל שסייע לו – לאורך החיים נבנית ידיעה לגבי אפשרות לפנות בטבעיות בערוץ קליני כאשר נזקקים לעזרה. זה המון כוח.
הנה רשימה קצרה של הנפוצים ביותר מבין סוגי הטיפולים הפסיכולוגיים לילדים ובני נוער:
טיפול במשחק
טיפול במשחק משלב שימוש בצעצועים, במשחקי קופסא ובאמנות על מנת לסייע לילד לבטא את עצמו, רגשית ומחשבתית ולתאר את מה המעיק עליו. טיפולים פסיכולוגיים במשחק מתאים במיוחד לילדים בגילאי טרום חובה ובית ספר יסודי שמתמודדים עם קשיים רגשיים.
טיפול קבוצתי
טיפול קבוצתי הוא כלי טיפולי אופטימלי עבור ילדים או מתבגרים שמתמודדים עם בעיות חברתיות, כמו ביישנות, חרם, שיימינג, בריונות ברשת או בידוד חברתי.
טיפול במסגרת קבוצתית מסייע לילדים לבנות בזמן אמת מיומנויות חברתיות, כישורים חברתיים וחוסן נפשי.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) לילדים
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים הוא הטיפול השכיח הפופולרי ביותר עבור ילדים המתמודדים עם בעיות קשב, חרדות, פחדים, פוביות, בעיות התנהגות ואובססיות. זהו טיפול ממוקד ומוגבל בזמן המשלב טכניקות התנהגותיות וקוגניטיביות מגוונות, כולן מעוגנות במחקרים קליניים שנערכו פעם אחר פעם בשלושת העשורים האחרונים בכל העולם. טכניקות שכיחות בטיפול CBT לילדים הן תרגילי הרפיה ומיינדפולנס, ניהול יומנים אישיים (כלי שמאוד מתחבר לילדים ולילדות) ולאחרונה גם אפליקציות ממוחשבות המיועדות לשינוי מבוקר של התנהגויות.
טיפול משפחתי
טיפול משפחתי כולל פגישות משפחתיות עם המטפל/ת ונועד לסייע בהתמודדות עם קשיים תקשורתיים במשפחה, שמופיעים על רקע משברים, כמו גירושים, פרידה, מחלה, פטירה או קושי כלכלי. הטיפול המשפחתי מסייע לבני המשפחה לבטא דאגות ותסכולים, במטרה לכונן מחדש שיח חיובי וכבוד הדדי בדרך להשבת האיזונים. בתיאוריה של טיפול משפחתי נתפס כל חבר משפחה כבעל השפעה על על המערכת כולה ועל כל יתר החברים בה. הראיה המערכתית של הגישה המשפחתית רואה בסימפטומים נפשיים של ילדים,
ביטוי של התמודדות כלל מערכתית ולא רק של הילד עצמו (לדוגמא, נערה שמפתחת הפרעת אכילה, שמשרתת את ההתגייסות המשותפת של ההורים, ומצמצמצת את ההתרחקות ביניהם באמצעות מצב החירום).
טיפול רגשי פרטני
טיפול רגשי הוא הבסיס של כל הטיפולים הפסיכולוגיים, לילדים, בני נוער, מבוגרים, זוגות ובכלל. כולנו חשים טוב יותר לאחר כשאנו מדברים על בעיותינו עם אדם שניתן לסמוך עליו, במסגרת בה אנחנו מרגישים בטוחים ומוגנים. כל מטפל ומטפלת בתחום בריאות הנפש עברו הכשרה בתרפיה בדיבור, טיפול בשיחות, אך הכרחי להקפיד לבחור מטפל שמתמחה בעבודה עם ילדים / מתבגרים, שמביא עמו גם ניסיון מוצלח בהדרכת הורים.
בקיצור, יש הרבה אפשרויות. השיחה איתנו תאפשר לכם לבחור בביטחון את הטיפול הכי מתאים לילד.
כהורים, ככל שתקדימו לפעול – כך תוכלו לסייע לילד או לילדה.
אנחנו חיים בתקופה בה טיפול פסיכולוגי לילדים אינו כרוך בסטיגמה, לעיתים אפילו להיפך.
אנו מזמינים אתכם להתקשר אלינו להתאמת מטפל/ת, ולא פחות חשוב מכך, לבחור יחד את שיטת הטיפול שהכי מתאימה.
מיכל נבון, MSW, מטפלת בגישה דינמית בעמק חפר
התוכנית הטיפולית
מרבית המטופלים פונים לטיפול פסיכולוגי בגלל כאב נפשי שאינם מצליחים להפחית בעצמם ושמחייב עזרה מקצועית.
בניגוד לדעת רבים, היכולת לפנות לעזרה נפשית אינה מעידה על חולשה, אלא דווקא על מסוגלות וכוחות פסיכולוגיים משמעותיים. כלומר, שאתם מרגישים מספיק חזקים כדי להיות באופן זמני חלשים.
סיבת הטיפול עשויה להשתנות ממטופל למטופל ועל כן חשוב להבין ולנסח מהי מטרת הטיפול -
האם המטרה ארוכת טווח, ונדרש עבורה טיפול פסיכודינמי מעמיק?
או שהמטרה היא להקל על מצוקה נקודתית ולהעניק למטופל עזרה קלינית, טכניקות וכלים יישומיים?
התכנית הטיפולית בטיפול קוגניטיבי התנהגותי
למכון טמיר יש גם צוות מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים בנתניה.
בהכללה מדגישים התנהגויות עכשוויות, מחשבות ועיבודים מודעים של אינפורמציה.
על בסיס קשיי המטופל ומושג היסוד של גישת CBT, נבנית בתחילת הדרך תכנית טיפולית מפורטת.
מושגי היסוד לתיאוריה הקוגניטיבית הם: - מחשבות אוטומטיות - הטיות חשיבה (עיוותים, שגיאות) - הנחות יסוד ומחשבות לא פונקציונליות, אסטרטגיות התמודדות - סכמות, אמונות בסיס
שיחת ההכוונה שאנו מקיימים במכון טמיר חשובה כדי לוודא שההתאמה למטפל או לפסיכולוג תהיה הכי מדויקת שאפשר - אנו מקיימים טיפולים פסיכולוגיים בגישה דינמית או קוגניטיבית התנהגותית, טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער, טיפול זוגי, אבחון פסיכולוגי ועוד.
טיפול בהתמכרויות
התמכרות היא אחת הבעיות הנפשיות המרכזיות בישראל, ושכיחותה אצל בני נוער ומבוגרים רק הולכת וגוברת.
המכון מציע טיפול בהתמכרות בנתניה עם הילה בוצ׳ן, אחת המטפלות המנוסות בתחום באיזור השרון, מומחית בטיפול במגוון התמכרויות.
הילה בוצ׳ן, אחראית על טיפול בהתמכרויות בנתניה, מכון טמיר
המחקרים מוכיחים כי טיפול פסיכולוגי קצר וממוקד, שמאגד בתוכו כמה שיטות פסיכותרפיה וטכניקות קליניות, משיג יעילות רבה בהתמכרות לגראס, לאלכוהול, לקוקאין, למשככי כאב, לאינטרנט, להימורים ועוד.
צללים של פחד: לחץ וחרדה בקרב תושבי קו התפר
עמק חפר, נווה ירוק ופסטורלי המשתרע לאורך קו התפר, חווה לאחרונה גל של אירועים שהטיל צל כבד על חיי תושביו. אירועים אלה, ביניהם פיגועי ירי, עוררו תחושות של חרדה, לחץ ופחד עמוקים בקרב רבים מהתושבים.
השביעי באוקטובר סימן נקודת מפנה משמעותית בחיי כלל אזרחי המדינה, כאשר פלישות לבתים פרטיים הפכו למציאות מוחשית יותר. ההשפעות המיידיות של אירועים אלה ניכרות בחיי היומיום של תושבי קו התפר אשר נאלצים להתמודד עם תחושת חוסר ביטחון גוברת ואי ודאות מתמשכת.
אירועי הטרור האחרונים החמירו את תחושת הפחד בקרב תושבי עמק חפר. דו"ח משנת 2024 מצביע על עלייה ברורה במקרי החרדה, דיכאון, והפרעות פוסט-טראומטיות באזור זה. תושבים רבים מספרים על תחושת איום תמידית, המתבטאת בהתגברות תסמיני חרדה, כולל קשיי שינה, מחשבות טורדניות, ופחד מתמיד מפני התקפות נוספות.
הלחץ והחרדה בקרב תושבי קו התפר נובעים משילוב של גורמים, ביניהם כמובן האיום הביטחוני המתמשך. רבים מהתושבים מרגישים חסרי אונים מול האיום הביטחוני, מה שמחזק את תחושות הלחץ והחרדה. תחושת חוסר האונים היא אחת התחושות הקשות שגורמות למפלס החרדה לעלות.
רבים מהתושבים מרגישים חסרי אונים מול האיום הביטחוני, מה שמחזק את תחושות הלחץ והחרדה, כאשר חשש נוסף הוא מפני פלישה ממשית לבתים שכאמור התברר כמציאותי ב-7 לאוקטובר.
גורם נוסף שמעורר חרדה בעיקר מצד המבוגרים הוא דאגה לגבי רווחת נפשם של דור העתיד. העובדה כי ילדים רבים נחשפו לטכנים אלימים שלא תואמים את גילם ואת יכולת ההכלה שלהם, יכולה להשפיע על רמות החרדה שלהם בהווה והן בעתיד.
כחלק מההתמודדות עם תחושת האיום, תושבים רבים החלו לאטום את בתיהם באמצעים שונים. התקנת סורגים, מערכת אזעקה, ומצלמות אבטחה הפכו לנפוצים יותר ויותר. ישנם כאלה שבוחרים אף לחזק את דלתות הכניסה ולהתקין מנעולים נוספים על מנת להקנות תחושת ביטחון נוספת .
בנוסף לאמצעים הפיזיים שננקטו, ישנן דרכי התמודדות פסיכולוגיות שעשויות לסייע בהפחתת החרדה. המרכז לשירותי בריאות הנפש בשרון מציע מספר כלים ודרכים להתמודדות עם המצב:
-
תמיכה קהילתית: יצירת קבוצות תמיכה קהילתיות מאפשרת לתושבים לחלוק את חוויותיהם ולמצוא נחמה בקרב אנשים שחווים תחושות דומות. שיתוף פעולה קהילתי יכול לחזק את תחושת השייכות והביטחון האישי.
-
תרפיה וייעוץ פסיכולוגי: גישה למומחים בתחום הבריאות הנפשית יכולה לסייע בניהול תסמיני החרדה והלחץ. טיפול פרטני או קבוצתי יכול לספק כלים להתמודדות אפקטיבית עם תחושות הפחד והחרדה.
-
פעילות גופנית: עיסוק בפעילות גופנית סדירה תורם לשחרור הורמונים משפרי מצב רוח ומסייע בהפחתת מתחים ולחצים.
-
מדיטציה ותרגול נשימות: תרגול מדיטציה ותרגילי נשימה יכולים לעזור בהרגעת מערכת העצבים ולשפר את היכולת להתמודד עם מצבי לחץ.
-
שיתוף סיפורים וחוויות: שיתוף חוויות קשות עם אחרים יכול להקל על תחושת הבדידות ולחזק את תחושת השייכות.
-
פעילות למען הקהילה: התנדבות ותרומה לקהילה יכולים להעניק תחושת משמעות.
-
גופים נוספים, ביניהם פיקוד העורף, מגן דוד אדום וארגונים פסיכולוגיים, מציעים תמיכה וסיוע לתושבים, הן באופן פרטני והן בקבוצות.
עמק חפר מזמין אתכם להגיע ליום מרפא בו תוכלו לשתף,
לדבר, להקשיב, להרגיש ביטחון ולהיות ביחד:
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
תודות:
שלי גור, מתאמת טיפול במכון