מאמרים בפסיכולוגיה (257)

מיטב המאמרים בפסיכולוגיה

מאתר מכון טמיר

אנו מעלים לאתר מאמרי איכות

שנכתבים ע״י צוות המכון ואורחים.

כל המאמרים נערכים על ידי צוות

אנשי מקצוע מובילים. 

  

מוזמנים/ות לקרוא

ולהעשיר את הדעת.

    מהו טיפול עם שמיכת כובד?   כשאתם עייפים, אין כמו להיות מכוסים בשמיכה טובה. הכי כיף כשכל הקצוות מוכנסים בול במקום ואנחנו ארוזים ומוכנים לשינה.  אבל אם אתם הורים, אתם יודעים שיכול להיות פה שדרוג מענג אף יותר -  בן או בת, בגיל המתאים כמובן, שיישבו על השמיכה שאתם…
   מהי דחיית סיפוקים?   דחיית סיפוקים היא היכולת לחכות לקבל משהו שרוצים.    כבר מגיל צעיר מאוד כולנו יודעים שמדובר באתגר שמחייב התגייסות מנטלית, כל פעם מחדש.    כמו כל אורגניזם אחר אנחנו חותרים לעונג ונמנעים מכאב, אבל מה שמייחד את המין שלנו הוא היכולת לעכב התנהגות וכך לייצר…
  השיקולים הבריאותיים והנפשיים של נסיעה לעבודה    נסיעה לעבודה, כמו כל הנסיעות, מציגה מגוון של יתרונות וחסרונות בהתאם למצב הנסיעה, המטרה, הזמן וההקשר.    סביר להניח שכל בני האדם היו מעדיפים לגור 3 דקות הליכה מהעבודה, אבל ההסתברות שיימצאו תפקיד שמאוד מעניין אותם פוחתת.  היתרונות המרכזיים בנסיעה מתבטא בפתיחת…
  גישה מאששת מגדר לטיפול בקהילה הטרנסית   בשנים האחרונות, עולם הטיפול עובר שינויים מהותיים בהתייחסות שלו לגיוון מגדרי ולקהילה הטרנסית. בכתבה זו, רותם שורק, מנכ"לית ארגון מעברים לקשת הטרנסית מסבירה מהי גישה טיפולית מאששת מגדר, כיצד היא שונה מגישות שהיו רווחות עד כה, ומהן האפשרויות של מטפלים, משפחות, ואנשים…
  מה משבר רבע החיים?   מומחי הנפש מחלקים את החיים לתקופות התפתחותיות מסוימות, משברים נורמטיביים, שקיימים מעבר להבדלים אינדיבידואליים.  בכל תקופה כזו יש טווח זמן, מטרות רלוונטיות והתקדמות נפשית ומנטלית המתבססת על תקופות קודמות.    את משבר אמצע החיים, למשל, ניתן לתאר כתקופה המופיעה בד״כ בעשור החמישי, אחרי 40…
    סוגיות תרבותיות באבחון וטיפול בהפרעות פסיכיאטריות   פסיכיאטרים התעניינו במימדים קרוס-תרבותיים בפסיכוזה מאז שאמיל קרפלין (Emil Krapelin) פרסם במאה הקודמת את טקסט המכונן Vergleichende Psychiatrie (פסיכיאטריה השוואתית). קרפלין סיפק את ההשוואה הידועה הראשונה בין הביטויים השונים של סימפטומים פסיכוטיים בקרב אוכלוסיות שונות.    הפסיכיאטריה של ימינו, גם בעולם…
    הרקע הרוחני של פרויד אינו מצוי בהלימה עם השקפתו השלילית על האידיאלים הדתיים, וככזה הוא מעורר תהיות. איך משתלבים העקרונות הרוחניים הללו עם דחייתו של פרויד את נקודת המבט הדתית?    בהיותו בן למשפחה יהודית, יש הטוענים כי כתביו שאובים מיסודות רוחניים ואמוניים מתורת הסוד היהודית. גילויים חדשים…
  איך מתמודדים עם טיפול פסיכולוגי תקוע?   כל קלינאי מנוסה, הגון וכן, יודה כי מצבים של תקיעות בטיפול נפשי מוכרים לו היטב כחלק אינטגרלי מהפרקטיקה הקלינית.   למעשה, מצבי תקיעות (impasse) מופיעים גם בטיפולים המוצלחים והעשירים ביותר.   הנכונות של מטפלים להכיר בקיומה של תקיעות בטיפול אינה ביטוי של כניעה.…
  כשאנו חושבים על טיפול נפשי, ברור לנו כי ״פיתוח מודעות״ היא אחת המטרות המרכזיות וגם אמצעי חיוני להשגת שינוי.    מודעות גבוהה והיכרות עם פתלתלות החיים הנפשיים היא אכן מטרה בטיפול טוב אבל נראה שהמציאות הפנימית מורכבת יותר, לעיתים פרדוקסלית ודיאלקטית.   קשה ללכוד תובנה ולהשאירה בחיים. כלומר, אפשר…
  קונקרטית, ניתן להגדיר מתנה כמשוה חיובי שניתן מרצון מצד אחד לאחר, בלי ציפייה לפיצוי. הענקת שי חומרי היא ביטוי מקובל להערכה לבמגוון הקשרים, למשל ועד הכיתה שאוסף כסף מכל ההורים כדי לרכוש מתנת סוף שנה למחנכת,.   מתנה שמגיש מטופל למטפל בסיום טיפול פסיכולוגי נראית כמו מחווה טבעית, בעיקר במצב…
  תוקפנות מוסרית, או מוראל-אגרסיביות, היא דפוס פסיכולווגי הרסני, המאפיין יחידים, משפחות וקבוצות.  התופעה נעה בין בריונות וצביעות מיקרו-אגרסיבית לבין שימוש יזום שיטתי בצדקנות כנשק ליצירת טרור ושליטה.      תוקפנות מוסרית בהיסטוריה   ההיסטוריה האנושית מלאה בפרצי זעם מוסריים שהצדיקו מעשי רצח אישיים והמוניים, מקומיים וגלובליים. מסעות הצלב הנוצריים,…
  מהי שביזות יום א׳?   שביזות יום א׳ מתייחסת לתחשת הדכדוך שמופיעה במוצאי שבת, לקראת שהוע פעילות חדש. התופעה מכונה בעולם הרחב Monday blues, שכן יום המנוחה המקובל הוא ראשון ולא שבת.       החזרה לשגרת העבודה, הלימודים או הצבא יכולה לפעמים לגרום לתחושה ירודה, ואנשים עשויים לחוות רמות נמוכות…
    יש בעייתיות בהגדרה של אדם כבעל אישיות קורבנית.    הסיכון הוא בשיפוטיות-יתר, בעיקר כאשר מי שקורא את השורות הללו מואשם בהיותו תוקפן או מקרבן.    זה לא אומר שאתם באמת כאלה (מי אנחנו שנגיד) אבל כן חשוב להקדים ולומר - מה שנכתב כאן נועד לעזור למי שמתמודד עם…
  גילט טריפ (Guilt Trip), או הטלת אשמה, הוא מניפולציה פסיכולוגית בה אדם אחד מנסה לשנות את התנהגותו של אדם אדם אחר, באמצעות אשמה או אחריות.    אשמה היא מניע עוצמתי למדי בהתנהגות אנושית. לעתים קרובות היא מציקה ולא נעימה, אבל יש לה תפקיד חשוב באתיקה ומוסר בין בני אדם.…
    אומרים שלא צריך לחיות את העבר, אבל העבר רודף אותנו.   לפעמים הוא גם חוטף את ההווה ומטיל צל כבד על העתיד.     מהי טראומה התייחסותית?   טראומה התייחסותית היא מונח המבטא חוויה המאיימת על העצמי שהתרחשה במערכת יחסים קרובה דיה. היא יכולה להיות תוצאה של התעללות…
  סביר להניח שכולנו חווינו קנאה, בעיקר במערכות יחסים רומנטיות.    זה נורמלי לחלוטין להרגיש חוסר ביטחון מדי פעם או לדאוג שאולי בן/בת הזוג מפתחים משיכה למישהו אחר, אבל מה בנוגע לחוסר ביטחון לגבי מי שהפרטנר נמשך אליו בעבר?      מהי קנאה רטרואקטיבית?  קנאה רטרואקטיבית היא מונח המתייחס לקנאה הקשורה…
  מה זה גרומינג?   כשמדברים על גרומינג (Grooming), או בעברית טיפוח, מתכוונים בד״כ לתופעה בה מבוגרים משתמשים בטקטיקות מניפולטיביות כדי לנצל מינית קטינים ברשת.    גרומינג של ילדים הוא תהליך יזום של עברייני מין שבונים בהדרגה ובסודיות יחסים מיניים עם מתבגרים וילדים. על פני השטח, גרומינג של ילד עשוי להיראות…
  לאף אחד אין פטור מכעס.   כעס הוא רגש שנמצא עם כולנו, מהלידה ועד המוות הוא איתנו, אפילו במצבי החיים המאושרים והמיוחלים ביותר.    נכון, אפשר להסכים שרובנו היינו מוותרים עליו בשמחה. הוא לא מגניב בכלל, אבל מצד שני הכרחי.    ככלל, אפשר להסכים שכעס הוא חלק ממקבץ של…
עמוד 4 מתוך 12

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024