טיפול אונליין
בהפרעה אובססיבית
קומפולסיבית
המלצות, מחקרים,
יתרונות והכוונה לטיפול
הטלפסיכולוגיה, שירותי ייעוץ פסיכולוגיים מקוונים - בטלפון, בוידאו, בדואר אלקטרוני או בהודעת טקסט - נמצאת שם לטובתנו בצורה זו או אחרת כבר יותר מ-20 שנה.
עם זאת הזינוק בשיעור המשתמשים בסמארטפונים יצר הזדמנויות חדשות לטיפול מרחוק, גם בתקשורת חיה וגם באפליקציות שמציעות טיפול נגיש ובמחיר סביר יותר.
כאשר נשקלת האפשרות הראשונית להתחיל טיפול פסיכולוגי ב-OCD, דרך הטלפון או באופן מקוון, מטופלים רבים עשויים תחילה להטיל ספק ביעילותה של פסיכותרפיה שאינה פנים טל פנים.
למרות שיש תמיד מקום לספקנות, ניתן לחפש באינטרנט וללמוד מאות פרסומים מחקריים שתומכים בייעוץ פסיכולוגי אונליין, או דרך הטלפון, בהפרעה טורדנית-כפייתית (כמו גם בהפרעת פאניקה, חרדה חברתית, פוביות ועוד).
חלק מהמומחים בבריאות הנפש התנגדו בעבר נחרצות לטכניקת הטיפול "בשלט רחוק". אחרי הקורונה המצב השתנה, והמבקרים טוענים כי טיפול בזום אינו אידאלית, אך יש בכוחו לייצר שינוי משמעותי, שיפור באיכות חיי האדם ובהתמודדותו עם קשייו, גם אם לא המפגשים אינם מתקיימים במסגרת טיפולית שגרתית (כלומר פנים אל פנים).
טיפול מרחוק מאפשר לשמור על התקשורת הטיפולית גם ממרחק וכשאין אפשרות להיפגש, היא זמינה יותר ונוחה יותר, ומכאן יתרונותיה היחסיים הקשורים בנוחות ובפרקטיות. לא ברור איך זה ייראה בעתיד הרחוק יותר, מעבר לאופק הקורונה (למשל, שימוש בחוש אנושי חדש?) אבל מה שבטוח זה שהשימוש במדיה הדיגיטלית בטיפול נפשי עדיין לא עשה קפיצת מדרגה משמעותית כבר 15-20 שנה והשינוי הפרדיגמטי שהיא מציעה לא נראה בעתיד הקרוב.
סביר שלפגישה הטיפולית פנים אל פנים יש יתרונות, אותם לא ניתן יהיה לגמרי לשחזר בקשר טיפולי מרחוק. הפגישה השבועית עם איש המקצוע יוצרת מחויבות לטיפול, אמון, תקשורת בריאה ועוצמתית בין המטפל למטופל. גם מידת היכולת של המטפל להכיר את המטופל לעומק ולסייע לו באופן מותאם אישית- נפגמת. עם זאת, במידה ואכן גורמים אלה אינם משמעותיים כפי שנתפסים- ייתכן כי עתידו של הטיפול הנפשי שונה מאוד מכפי שמוכר כיום.
אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו ולהתחיל טיפול CBT אונליין להתמודדות עם תסמינים אובססיביים קומפולסיביים בימי פוסט-המגיפה וגם בחזרה לשגרה.
אנחנו כאן עבורכם ומציעים טיפול פסיכולוגי ב-OCD, בעלות נוחה, עם פסיכולוגים ומטפלים מומחים ומנוסים מצוות מכון טמיר.
איך טיפול פסיכולוגי אונליין עובד?
האינטרנט פתח עולם חדש של אפשרויות בתחום. לטיפול אונליין יש יתרונות וחסרונות, אותם יש לשקול לפני שבוחרים באופציה טיפולית זו, שאינה מתאימה לכל אדם כתחליף לטיפול מסורתי.
יש הרבה דרכים לטיפול אונליין. אחד הפורמטים המקובלים והמצליחים ביותר משלב וידאו בשיחת אונליין. למשל באמצעות תכנת סקייפ או זום.
כך, במקום לשבת זה מול זה באותו החדר, נמצאים המטופל והמטפל זה מול זה באמצעות מסך המחשב. כך הם רואים אחד את השני ומשוחחים בזמן אמת.
הנה 5 אסטרטגיות פוטנציאליות לשילוב מפגשי וידאו בטיפול OCD, כולל יתרונות ואתגרים עבור כל גישה:
ERP היברידי
התחלת טיפול פנים אל פנים מאפשרת למטפל לייסד את הברית הטיפולית עם המטופל ולעקוב אחר השלמה מוצלחת של החשיפות, לפני שהוא מתרגל אותן באופן עצמאי.
פגישות וידאו מאפשרות למטפל ולמטופל את היכולת להסתגל כאשר המטופל עובר דירה, חולה או חווה אירוע לא צפוי אחר בחיים. כשעוברים לטיפול מרחוק, חשוב שהמטפל ישיג הסכמה מדעת ויסקור עם המטופל את מודל הטיפול ואת האופן בו תוכנת מפגשי הווידאו עובדת.
ERP מלא אונליין
מטופלים שמרותקים לביתם, חיים במקום מרוחק ממקומות שבהם מוצעים טיפולים ל-OCD ו/או חשים בושה משמעותית לגבי הסימפטומים שלהם יכולים למצוא פתרון בטיפול בווידאו. ואולם יש לכך גם אתגרים: בעוד שפנים אל פנים המטפל יכול לצפות בהתנהגויות הביטחון של המטופל, הדבר אינו מובן מאליו כשמדובר במפגש וידאו, שמגביל את האפשרויות למשוב מתקן. טיפול שכולו מרחוק עשוי גם לא להתאים כשמדובר במטופל שיש לו בעיות להיצמד לטיפול או תחלואה נלווית (למשל פסיכוזה או הפרעות אישיות חמורות) או שנשקפת לו סכנה מידית (אובדנות, למשל).
ייעוץ פסיכיאטרי בסיוע מפגשי וידאו
יש מקרים שבהם תרופות תהיינה טיפול הקו הראשון למטופלי OCD ובהם מפגשי הווידאו יכולים להרחיב את הייעוץ הפסיכיאטרי המקצועי ואת הטיפול מעבר לערים הגדולות, בהן ממוקמות מרבית תכניות הטיפול.
קבוצות תמיכה וירטואליות
יש עדויות לכך שקבוצות תמיכה ל-OCD יכולות להפחית את הבדידות, הבידוד והסטיגמה שיש על המטופלים באמצעות חיזוק טכניקות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). לקבוצות תמיכה וירטואליות יש יתרון בכך שהן מאפשרות למטופלים לראות זה את זה ללא האתגרים הלוגיסטיים של פגישות פנים אל פנים.
מה שחשוב הוא שהקבוצות ינוהלו ע״י מנחים שעברו הכשרה מתאימה בבריאות הנפש, כדי שלא יחזקו בטעות סימפטומים של הימנעות.
הדרכה קלינית נתמכת מפגשי וידאו
מפגשי וידאו יכולים להיות כלי מצוין להגברת הנגישות של הדרכה קלינית.
יש המון תוכנות ואפליקציות מקוונות שמאפשרות למדריך/ה לצפות בסרטונים מוקלטים של מפגשים שהועברו ע״י מתמחים/ות ולתת משוב ברטרוספקטיבה, שגם הוא יכול להינתן בשיחת וידאו מוקלטת או בזום (מובן שבמקרה כזה נדרש אישור הקלטה למטרות הדרכה מהמטופל/ות).
המדריכים יכולים גם לצפות פאסיבית במפגשים בשידור חי ו״להיכנס״ אל תוך המפגש למתן פידבק ברגעי מפתח בזמן אמת.
יתרונות של טיפול באינטרנט ב-OCD
-
טיפול מרחוק מציע גישה למידע אודות בריאות הנפש עבור מטופלים שגרים ביישובים כפריים ומרוחקים בישראל ובעולם, ונעדרים גישה לטיפול נפשי איכותי בעברית במיקומם הגיאוגרפי.
-
טיפול מקוון בווידאו מספק גישה לבעלי מוגבלויות ולכאלה המרותקים לביתם מסיבה רפואית או נפשית ואינם ניידים. יתרון זה מקבל משנה תוקף בימי ההתמודדות של כולנו וובייחוד של מתמודדים עם OCD עם מגיפת הקורונה.
-
טיפול באינטרנט הוא נוח וזול יותר. קבלת טיפול מהבית יכולה להקל על שילוב שלו בלו״ז ועשוי להיות נוח יותר גם בכיס.
-
טיפול בווידאו מהווה כלי חשוב למתן מידע אודות בריאותנו הנפשית, גם עבור אנשים שסבורים שמצבם הפסיכולוגי מצוין. למעשה כל אחד יכול ללמוד אסטרטגיות התמודדות יעילות שיחזקו את בריאותו הנפשית.
-
הופך את המידע לנגיש יותר. בעוד שרבים חשים נוחות גבוהה יחסית להתייעץ בנוגע לבעיותיהם הפיזיות בשיחות עם חברים ומשפחה, הדבר נפוץ פחות כאשר מדובר בבעיות נפשיות. באינטרנט תוכלו לשוחח באופו ממוקד עם איש מקצוע מומחה בטיפול ב-OCD, כשהדלת סגורה ואתם עובדים אחד על אחד בשקט.
10 מחקרים על יעילות טיפול אונליין ב-OCD
הנה 10 מחקרים בולטים שמחזקים את היעילות של טיפול ב-OCD מרחוק.
מדובר על ממצאים חשובים למדי, שכן הם פותחים צוהר למדיום טיפולי חדשה ואלטרנטיבי, שאינו מצריך הגעה לחדר הטיפול.
סביר להניח שבשנים הקרובות, ואולי אפילו לפני, תשתפר הטכנולוגיה ותוכל להפוך את הקרבה בין מטפל למטופל ל"חושית יותר", אולם גם היום הנתונים מלמדים שטיפול אונליין ב-OCD עובד:
-
מחקר משנת 2006 שנעשה באוניברסיטת מישיגן מצא שטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מבוסס מצלמת רשת הינו מוצלח באופן עקבי בטיפול בהפרעת טורדנית-כפייתית. יתרה מכך, כל משתתפי המחקר דיווחו על ברית טיפולית חזקה עם המטפל/ת ועל שביעות רצון גבוהה מהטיפול.
-
מחקר נוסף שנעשה באוניברסיטת מישיגן בשנת 2011 בחן את היעילות של חשיפה ומניעת-תגובה (ERP) בטיפול ב-OCD שנערך באופן מקוון בשילוב עם שיחות טלפוניות. כל משתתפי המחקר הראו הפחתה של לפחות 50% בסימפטומים. 66% ממשתתפי המחקר ״השתפרו באופן ניכר ולא ענו יותר על הקריטריונים האבחנתיים ל-OCD.
-
ב-2019 התפרסם מחקר של צוות פסיכולוגים מאוניברסיטת Tasmania שבאוסטרליה, שבדק את יעילותו של remote CBT, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מרחוק, לטיפול ב-OCD. המחקר העלה כי הטיפול אונליין הוביל להישגים טיפוליים שלא נפלו מאלה שהושגו בטיפול CBT פנים אל פנים.
-
מחקר משנת 2014 שנערך ב- Karolinska Institute שבשבדיה מצא שטיפול קוגניטיבי התנהגותי מקוון בחרדת בריאות הינו יעיל באותה מידה כמו טיפול מסוג זה שאינו מקוון. יתרה מכך, החוקרים מצאו שטיפול מקוון יכול להיות יעיל יותר שכן יותר מטופלים מוכנים להשתתף בטיפול מקוון ביחס לטיפול מבוסס-קליניקה, בייחוד אלה שבאופן אחר לא היו משיגים גישה למטפלים עם התמחות בגישה קוגניטיבית-התנהגותית.
-
מחקר נוסף שנעשה במוסד זה בשנת 2010 מצא שמטופלים שקבלו טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהפרעת פאניקה באופן מקוון השתפרו באותה מידה בה השתפרו מטופלים שקבלו טיפול זהה שנערך בקליניקה. המשתתפים העידו כי השיפור שלהם היה משמעותי גם שישה חודשים מאוחר יותר.
-
מחקר משנת 2000 שנעשה באוניברסיטת קוויבק שבקנדה מצא שיפור מובהק בקרב משתתפים שעברו טיפול התנהגותי-קוגניטיבי בהפרעת פאניקה ובאגורופוביה דרך מצלמת רשת. יתרה מכך, חוקרים מצאו שרוב המשתתפים דיווחו שהם ביססו ברית טיפולית חזקה עם המטפל שלהם לאחר פגישה אחת בלבד.
-
מחקר משנת 2013 שנעשה באוניברסיטת קורטין שבאוסטרליה השווה טיפול התנהגותי-קוגניטיבי בהפרעות מצב רוח וחרדה שנעשה באופן מקוון באמצעות מצלמת רשת לטיפול מסורתי פנים מול פנים. החוקרים מצאו שטיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו יעיל בהפחתה מובהקת של סימפטומים של דיכאון ושל חרדה, בשני אופני הטיפול, ללא הבדלים מובהקים ביניהם.
-
מחקר משנת 2014 שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת בראון, אוניברסיטת דרקסל, אוניברסיטת טמפה, ובית החולים הכללי של מסצ׳וסטס בחן חשיפה ומניעת תגובה ERP)) לטיפול ב- OCD באופן מקוון. 80% מהמשתתפים הראו שיפור ניכר או ניכר עד מאוד גם לאחר 3 חודשים מסיום הטיפול. 30% מתוך המשתתפים לא ענו יותר על הקריטריונים האבחנתיים של OCD.
-
מחקר משנת 2014 שנערך באוניברסיטת פלורידה, אוניברסיטת בראון, אוניברסיטת בוסטון, ואוניברסיטת פנסילביה מצא שטיפול CBT מקוון בילדים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתי הינו יעיל.
-
מטה-אנליזה משנת 2008 שכללה 92 מחקרים על טיפול מקוון מצאה שמחקרים אלה תומכים באימוץ של התערבויות פסיכותרפויטיות מקוונות.
לסיכום, סביר להניח שמפגשי וידאו לא יחליפו טיפולי OCD פנים אל פנים, אבל הם הופכים להיות כלי חשוב להגברת הגישה ולשיפור הטיפול במצבים מסוימים.
המאמר מבוסס על מאמר סקירה של OCD Center of Los Angeles.
טופס הסכמה מדעת לטיפול נפשי אונליין במכון טמיר <
כתיבה:
יעל ימיני, MA,
פסיכולוגית קלינית מומחית