מאמרים בפסיכולוגיה | 260+ פרסומים נבחרים של מכון טמיר (272)

מיטב המאמרים בפסיכולוגיה

מאתר מכון טמיר

אנו מעלים לאתר מאמרי איכות

שנכתבים ע״י צוות המכון ואורחים.

כל המאמרים נערכים על ידי צוות

אנשי מקצוע מובילים. 

  

מוזמנים/ות לקרוא

ולהעשיר את הדעת.

בכרך האחרון של כתב העת שיחות מופיע מאמר שלפרופ' יונה טייכמן על הדרכה בפסיכותרפיה.  טייכמן ניגשת אל הנושא כחוקרת, ומצאתי את נקודת המבט הזו מאד מאירת עיניים.   לכן המשכתי בשקיקה למחקר שהיא ערכה עם קולגות בבינתחומי, ד"ר גבע שנקמן וד"ר אטי ברנט, לגבי תרומתה של הדרכה לתוצאות הטיפולים בעיני…
פרפקציוניזם והערכה עצמית   אנשים עם רמות גבוהות של פרפקציוניזם מאופיינים בחתירה לשלמות ובקביעת סטנדרטים גבוהים מדי, לצד הערכות ביקורתיות של יכולותיהם וביצועיהם.    הם משקיעים זמן ואנרגיה בהערכה עצמית – לעיתים קרובות הם מודדים את ערכם העצמי במונחים של השגת מטרות ופרודוקטיביות, וחייהם נשלטים על ידי הסטנדרטים הגבוהים שהם…
  מהו אבל אקולוגי?   אבל אקולוגי, או אבל סביבתי, מתאר את חוויית ההתאבלות האנושית ביחס לאובדן הסביבתי שכולנו חווים.  אובדן זה כולל היכחדות של מיני בעלי חיים, אובדן מערכות אקולוגיות ונופים רבי-משמעות, בעקבות שינוי סביבתי אקוטי או כרוני. אבל סביבתי הוא תגובה טבעית, כזו שסביר שמשפיעה על יותר ויותר אנשים…
  במרץ 2021 אישר משרד הבריאות את ההתוויה של קנאביס רפואי כטיפול באוטיזם, אצל ילדים ומתבגרים (עד גיל 21).    אבל אליה וקוץ בה -   המאמץ החשוב לעשות סדר במסגרת רפורמה יצר חלוקת זנים שרירותית מדי, שאינה רגישה דיה להבדלים בין 800 הזנים שזוהו עד כה.  בנוסף, קיימים קריטריונים רובסטיים…
  אמפתיה בורדרלינית הינה מושג חדש יחסית, הנמצא בשימוש בעיקר על ידי מומחים בהפרעת אישיות גבולית, ומתארת את האמפתיה הייחודית המאפיינת את הסובלים מההפרעה.   עדויות אמפיריות ואינטראקציות טיפוליות העלו כי אנשים עם הפרעת אישיות גבולית (BPD) עשויים להפגין שיפור בהיבטים של קוגניציה חברתית-רגשית.   הסובלים מהפרעת אישיות גבולית מאופיינים…
  באופן יום־יומי אנשים נדרשים לקבל החלטות ולבחור כיצד להתנהג.   לפי תאוריית הבחירה של ויליאם גלזר (Glasser's choice theory), כמעט כל התנהגות אנושית נובעת מתוך בחירה, מלבד מקרים יוצאי דופן כדוגמת תקופות מלחמה, עוני קיצוני ומחלות קשות.    לעיתים קרובות האדם מאשים אנשים או גורמים אחרים במצבו, מבלי להבין שהוא…
  סדר ובלגן בבית   כתיבה:      צופית טסלר, MA, פסיכולוגית בהתמחות קלינית, מכון טמיר ת״א       המילה ״בית״ נמצאת בשימוש נרחב, אך יש לה משמעויות ופרשנויות רבות. באופן אוניברסלי הבית מספק חוויות, שליליות וחיוביות, המעצבות את חיי הפרט.  הבית אינו מבנה פיזי בלבד, אלא כולל היבטים…
  מהי דחיינות שינה?   התנהגות שמתאפיינת בדחיינות מתבטאת כשיש פער בין תכנון לבצע התנהגות מסוימת, לבין ביצועה בפועל, כאשר צפוי שהדבר יניב השלכות שליליות.   דחיינות שינה מוגדרת כשינה מאוחרת מהזמן המתוכנן בידיעה שיהיו לכך תוצאות שליליות, בעוד שנסיבות חיצוניות אינן מונעות מהאדם לישון בזמן. כלומר, לפרט יש כוונה…
      מהו חלום צלול (Lucid dream)?   חלימה צלולה היא מצב תודעתי בו החולם מודע להיותו שרוי בחלום.  לרוב, כשאנחנו חולמים, החלום נחווה כמציאות, אך יש מי שיכולים לחלום כשהם מודעים לחלוטין לכך שמדובר במצב מנטלי של חלימה ולעיתים לשלוט בחלק מהעלילה וגם בנוף שמופיע בחלום.     …
  מהם הגורמים להפרעת אישיות גבולית?   הסיבתיות המדויקת להפרעת אישיות גבולית עדיין אינה ברורה, אולם מחקרים מצביעים על כך שגנטיקה, מבנה ותפקוד המוח, לצד גורמים סביבתיים, תרבותיים וחברתיים משחקים תפקיד ומגבירים את הסיכון להתפתחות הפרעת אישיות גבולית.     מילה על מקורותיה של הפרעת אישיות גבולית    מבחינה היסטורית,…
  מה זה מוקד / מקור שליטה בפסיכולוגיה?    מוקד שליטה (Locus of Control), שנקרא גם מקור שליטה, הוא המידה בה אנחנו מרגישים בעלי שליטה על האירועים המשפיעים על חיינו.   אנשים בעלי מיקוד שליטה פנימי נוטים להאמין שיש להם שליטה על המתרחש, למשל נוכח התמקמות במקום עבודה חדש או בדייט, בעוד שאנשים…
  הדלדלות האגו ומגבלות השליטה העצמית       מהי היכולת לשליטה עצמית?   אנשים נדרשים באופן יום־יומי לבטא שליטה עצמית על מנת להשיג מטרות. לשם כך, עליהם לשנות מחשבות, רגשות והתנהגויות, לעכב דחפים, לעמוד בפיתויים ולשנות הרגלים מושרשים.  שליטה עצמית טובה מבטאת ויסות עצמי מוצלח וחשובה לתפקוד מיטבי, משום…
  מהו טיפול בהיפנוזה?   טיפול בהיפנוזה - או היפנותרפיה - היא שיטת טיפול פסיכולוגי שנעזרת בהרפיה מונחית, ריכוז עמוק וקשב ממוקד, בכדי להשיג מצב מוגבר של מודעות שמכונה לעתים טראנס היפנוטי. במצב כזה, הקשב של המטופל כל כך ממוקד עד שכל מה שקורה סביבו נחסם חישתית או שהמהופנט מתעלם ממנו באופן…
  העשורים האחרונים מורידים אצלנו, פסיכולוגים ומטפלי בריאות הנפש, את המוטיבציה למצוא שיטת פסיכותרפיה אולטימיטיבית, כזו שתספק את התמהיל המתאים ביותר לכל מטופל.   למעשה, סקירות המחקרים מלמדות שכמעט ואין הבדל קליני משמעותי ביעילות של גישות טיפול פסיכולוגי מבוסס ראיות - מרביתן עובדות יפה.   בשנים האחרונות הוצעה גישה חדשנית…
   תרגום מאמרו של היינץ קוהוט ״על האמפתיה״ (1981):   Kohut, H. (2010). On Empathy: Heinz Kohut (1981). Int. J. Psychoanal. Self Psychol., 5(2):122-131.   [הערת העורך {פול ה. אורנשטיין}: מה שמובא כאן שוכתב מתוך הקלטה של הערות מאולתרות שהשמיע היינץ קוהוט על פסיכולוגיית העצמי  בכנס החמישי בברקלי, קליפורניה, באוקטובר…
  חומרים הלוציגניים, או פסיכדליים, כובשים בסערה את העולם המערבי, המזרחי וכל מה שבאמצע.    בארה״ב, למשל, שולשה הצריכה של LSD בקרב צעירים שהתמודדו עם דיכאון אשתקד (Walsh et al, 2023).     מה זה מיקרודוזינג (Microdosing)?   מיקרודוזינג היא נטילת מינונים קטנים ותת-הזייתיים של חומרים פסיכדליים, לרוב מזערית מכדי לייצר…
      קבוצת המיומנויות ב-DBT מגבירה חוסן פסיכולוגי    מחקר מעניין מ-2023 בחן את יעילות טיפול קבוצתי בן 4 שבועות המבוסס על DBT, על הגברת החוסן הפסיכולוגי.   המשתתפים היו שנבחרו היו סטודנטים עם בעיות הטרוגניות בבריאות הנפש. הם השתתפו בפגישה שבועית שערכה שעה וחצי במשך 4 שבועות. חוסן…
  אורח חיים עמוס   כתיבה:      צופית טסלר, פסיכולוגית בהתמחות קלינית, מכון טמיר ת״א         להיות "עמוס" לא מתייחס רק לעבודה קשה או לריבוי משימות, אלא יש בכך מורכבות רבה.   עומס קשור לסגנון חשיבה, לתסריטים שאנשים מספרים לעצמם ולאחרים לגבי העומס, ולאופן שבו הם…
עמוד 7 מתוך 13

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025