מאמרים על הפרעות נפשיות | ספריית מכון טמיר (287)

 

 

החיים הם מסע עשיר ומורכב, מלא באתגרים, רגשות, ותהליכים נפשיים שמעצבים אותנו בני אדם.

בכולנו יש קצת מהפרעות נפשיות מסוימות (לפעמים לא קצת), וזה בסדר. למעשה, פרויד התייחס לפסיכופתולוגיה אנושית כחוויות שכולנו פוגשים בילדות המוקדמת. תחשבו על זה, יש שם את כל ה-DSM, זה פשוט נחשב נורמלי אם אתה פעוט עם טנטרומים, קשיי ויסות רגשי, התקפי בכי, או אושר עילאי והתנהגויות אימפולסיביות.

הבעייתיות אינה בנוכחותן המינורית של תופעות נפשיות מורכבות בחיים שלנו אלא אם הן הופכות להיות אינטנסיביות מדי, מתמשכות ומכבידות – עד כדי כך שהן משפיעות על איכות חיינו ועל היכולת שלנו לתפקד באופן מיטבי. גם במקרים כאלה, חשוב שנבין שהמצבים הללו אינם "חולשה" או "בעיה שאין לה פתרון", אלא חלק טבעי ממורכבות המערכת הנפשית האנושית, שדורש תשומת לב וכלים מתאימים.

 

המאמרים הרבים בקטגוריה נכתבו ועודכנו במכון לאורך שנים רבות. כל זה כדי לתת מקום, ידע ונגישות למידע על מצבים נפשיים נפוצים ומגוונים.

אנחנו מקווים שהחומר מוגש בצורה מכבדת, אמפתית ומקצועית.

המידע נועד לשמש כנקודת מוצא למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בני משפחה שמחפשים כלים להבנת יקיריהם, ואנשי מקצוע המבקשים להעמיק עוד את המקצועיות.

 

 

 

מה תמצאו כאן?

 

בקטגוריה זו תוכלו לקרוא על מגוון רחב של מצבים נפשיים, הכוללים בין היתר:

 

 

 

 

הבנה של מצבים נפשיים היא צעד ראשון ומשמעותי בדרך לשיפור, או לפחות לניהול החיים לצד אתגר נפשי כזה או אחר. 

 

במאמרים על הפרעות נפשיות באתר תמצאו:

 

  • הסברים קליניים: מה מאפיין את המצב הנפשי? כיצד הוא בא לידי ביטוי?

  • דרכי אבחון וטיפול: אילו גישות טיפוליות מוכחות ומומלצות קיימות כיום?

  • תמיכה וכלים: איך ניתן להתמודד ביומיום, ואיך לשלב עזרה מקצועית בצורה מיטבית?




המסע שלך מתחיל כאן

 

בין אם אתם מחפשים תשובות לשאלות אישיות, או פשוט רוצים ללמוד ולהעמיק את הידע שלכם, אנו מזמינים אתכם לגלוש בין המאמרים, לקרוא, לשאול ולחקור. כל קישור בדף זה יוביל אתכם למאמרי עומק על הנושא שבחרתם . אנחנו פשוט מנוהלים על ידי סקרנות. בסוף, לא משנה איפה אתם, תמיד יש לאן לשאוף ומה לגלות.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

    גלובוס היסטריקוס - שם מוזר למצב שמטריד רבים מאיתנו: אותה תחושה מעיקה של גוש בגרון, שלא הולכת לשום מקום, גם כשאנחנו מכחכחים את עצמנו לדעת.   כדי להבין יותר על התופעה המסתורית הזו, דיברנו עם גלי, מטפלת CBT המתמחה בטיפול בהפרעות פסיכוסומטיות במכון.    עם הניסיון הרב שלה…
    האם וכיצד לספר לאנשים על האבחנה?   למרות היותה של ADHD הפרעה שמסווגת פסיכיאטרית, יש לאחרונה משהו מאוד מקבל ביחס לאדם מבוגר המתמודד עם הפרעת קשב.    הרבה ידוענים חושפים בגילוי לב את התמודדותם עם הפרעות קשב וריכוז, האמיצים שבהם, כמו אברי גלעד ויאיר ניצני, מנסים לתמוך כך…
    הפרעה בעיבוד החושי היא הפרעה נוירולוגית שמתבטאת בפגיעה ביכולת העיבוד של גירויים חיצוניים מהסביבה ולתרום לתגובות התנהגותיות וליקויי למידה.     SPD (Sensory Processing Disorder) היא הפרעה בעיבוד החושי הכוללת קושי בעיבוד המידע החושי המגיע מהסביבה. אנשים עם SPD עלולים להרגיש מוצפים או לא מודעים לגירויים חושיים כמו…
    חרם הוא תהליך בו אדם מוצא את עצמו דחוי או שקוף בקבוצה חברתית. כשהילד נתקל בחרם כזה, הוא עלול לחוות תחושות של כאב, עצב וכעס עזים.  החוויה של דחייה חברתית במהלך חרם קבוצתי יכולה לפגוע בצרכים הבסיסיים של הילד להרגיש שייך ומקובל, ולגרום לו להסתגר מחד או לפתח…
    בעולם הטיפול וחיי הנפש, המושג הפרעת אישיות גבולית מצית דימויים של תסמינים עוצמתיים, התמודדויות אישיות אינטנסיביות, וקשרי גומלין סבוכים בין המטופל למטפל.   אבל בעשורים האחרונים עולה המודעות לתופעה של "הפרעת אישיות גבולית תת-קלינית": מדובר במצב שבו אדם מציג חלק מהתסמינים של הפרעת אישיות גבולית, אך לא במספר או…
  הפסיכולוג מרטין זליגמן האיר את עינינו בשנות ה-60, במחקריו על חוסר האונים הנלמד.   הניסוי המפורסם שלו כלל כלבים שנחשפו לשוקים חשמליים בלתי נמנעים.  בתחילה, הכלבים ניסו לברוח או להימנע מהשוקים, אך לאחר מספר ניסיונות כושלים, הם הפסיקו לחלוטין לנסות, גם כאשר הוצעה להם דרך מילוט פשוטה. הניסוי הדגים כיצד…
    מה גורם לבן אדם לשמור על עיתונים ישנים, בקבוקים ריקים ובגדים שלא ילבש אף פעם? מה מניע אנשים להחזיק כל פרט, אפילו אם הוא חסר ערך מוחשי, ולא להשליך אותו לפח? עבור מרבית האנשים, התשובה ברורה – הם יזרקו את החפצים הללו כלאחר יד. אך עבור מי שסובלים…
  מהי שלפוחית ביישנית?   שלפוחית ביישנית, או בשמה הקליני פרורזיס (Paruresis), היא הפרעה פסיכולוגית המתבטאת בפחד ממתן שתן בציבור, מחוץ לביתם או בנוכחות אחרים. למרות תחושת דחיפות עזה, הם חווים קושי רב להשתמש בשירותים שאינם שלהם.   ההפרעה נתפסת כתופעה גופנית ספציפית ששייכת מבחינה דיאגנוסטית לתחום של חרדה חברתית.…
  הטכנולוגיה משנה הכל בעולם הבריאות הנפשית, על הדבש ועל העוקץ. למשל, בעודה יוצרת בעיות חדשות ביחסיו המורכבים של האדם עם עצמו ועם סביבתו, היא מציעה גם פתרונות מצוינים עבור בעיות אלו. מעניין לבחון כיצד טיפול באמצעות מציאות מדומה עשוי לייעל פסיכותרפיה לחרדה חברתית. זהו כלי רלוונטי במיוחד עבור מתבגרים…
   דיספוריית דחייה   כמה פעמים מצאתם את עצמכם בסיטואציה בה לא הצלחתם להתערבב בקבוצה ולמצוא את מקומכם בחברת אחרים?   סביר שלא פעם.   אין אדם שאוהב להרגיש דחוי, אך יש כאלו שעבורם, תחושת הדחייה והרגשות השליליים שנלווים לה חזקים וקשים יותר להתמודדות.   תחושה חזקה זו נקראת דיספוריית…
  הפרעה טורדנית-קומפולסיבית (OCD) היא מצב שכיח המאופיין במחשבות חודרניות, דימויים, דחפים או רגשות (אובססיות) והתנהגויות (קומפולסיות) חוזרות ונשנות שמטרתן להקל על המצוקה הנגרמת על ידי מחשבות אלו.   OCD פגע וברח הוא תת-סוג של OCD המתמקד בפחדים מפגיעה בהולך רגל או בעל חיים בזמן נהיגה, או באמונה של הנהג…
  אנחנו מתקדמים, עוד צעד יצירתי ועוד אחד, במשעול של יישום טכנולוגיה עכשווית בטיפול בדיכאון. עד עכשיו היה לנו טיפול ממוחשב, אחריו טיפול בגרייה מוחית, וכמובן בוטים ואפליקציות לטיפול נפשי. רגע לפני שהבינה המלאכותית שוטפת את כל מה שאנחנו יודעים על פסיכותרפיה, דורך כוכבו של טיפול במציאות מדומה, גישת טיפול שמצויה…
  ניתן להגדיר בדידות כאי התאמה נתפסת בין היחסים החברתיים המציאותיים של האדם לבין היחסים שהיה רוצה שיהיו לו.  בדידות היא מגיפה הולכת וגוברת הקשורה לשורה של השלכות שליליות, גם בגוף וגם בנפש.   אם אתם מרגישים בודדים יותר בשנים האחרונות, אתם לא לבד.  סקר של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית שנערך…
  פלאשבק מופיע משום מקום.   רגע אחד אתה כאן, בהווה, עסוק במה שאתה עושה וברגע הבא, בפתאומיות מעוררת חלחלה, אתה שם - מוטח אל העבר, אל תוך זיכרון טראומטי שרודף אותך ללא הרף.   פלאשבק הוא יותר מזיכרון, זה סיוט שחוזר על עצמו, התנסות חודרנית שמטשטשת את קווי הגבול…
    מחקר זיהה ארבעה תתי-סוגים של הפרעת אכילה מסוג ARFID בקרב ילדים ומתבגרים. תתי הסוגים כוללים: סוג "משולב", סוג "רגישות חושית", סוג "חוסר עניין" וסוג "פחד", כל אחד עם מאפיינים ייחודיים. הבנת תתי הסוגים השונים עשויה לסייע בפיתוח גישות טיפול מותאמות אישית לכל ילד הסובל מ-ARFID.     הפרעת…
   לידה כגורם דחק טראומטי   לידה קשורה באופן מסורתי לשמחה, אך היא עלולה להיחוות גם כטראומטית ואף להוביל להפרעת דחק פוסט־טראומטית (PTSD, Post-traumatic stress disorder).   בשונה מטריגרים טראומטיים אחרים, לידה ייחודית מכיוון שהיא נקשרת לקונוטציות חיוביות. וכן, בפוסט טראומה בעקבות לידה האם מטפלת בתינוק, אשר מהווה עבורה תזכורת…
  איך פעילות גופנית משפיעה על דיכאון?      אימון גופני הוא דרך מוכחת וטבעית לטפל בדיכאון -הוא מביא לשיפור מצב הרוח ולשיפור במצב הרוח.    המאמר שכתבנו כאן סוקר מקבץ ממצאים מחקריים מעניינים לגבי השפעת אימון גופני על דיכאון.    ככלל, ממצאים חוזרים ונשנים, בעשרות מחקרים, מלמדים אותנו עד…
   על הצורך באישורים   כמה פעמים ביקשנו מאדם קרוב עיצה בנוגע לסיטואציה מסוימת, כשבפועל לא באמת חיכינו לתשובה אלא רצינו להרגיש שאנחנו בכיוון הנכון? הסיטואציה הזו מוכרת לכולנו, רובינו חווינו אותה לא פעם. אנחנו יודעים מה אנחנו מרגישים, תחושת הבטן מצאת שם, אבל עדיין אנחנו מרגישים אמביוולנטיות עד שמישהו…
עמוד 2 מתוך 14

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025