מאמרים על הפרעות נפשיות | ספריית מכון טמיר (287)

 

 

החיים הם מסע עשיר ומורכב, מלא באתגרים, רגשות, ותהליכים נפשיים שמעצבים אותנו בני אדם.

בכולנו יש קצת מהפרעות נפשיות מסוימות (לפעמים לא קצת), וזה בסדר. למעשה, פרויד התייחס לפסיכופתולוגיה אנושית כחוויות שכולנו פוגשים בילדות המוקדמת. תחשבו על זה, יש שם את כל ה-DSM, זה פשוט נחשב נורמלי אם אתה פעוט עם טנטרומים, קשיי ויסות רגשי, התקפי בכי, או אושר עילאי והתנהגויות אימפולסיביות.

הבעייתיות אינה בנוכחותן המינורית של תופעות נפשיות מורכבות בחיים שלנו אלא אם הן הופכות להיות אינטנסיביות מדי, מתמשכות ומכבידות – עד כדי כך שהן משפיעות על איכות חיינו ועל היכולת שלנו לתפקד באופן מיטבי. גם במקרים כאלה, חשוב שנבין שהמצבים הללו אינם "חולשה" או "בעיה שאין לה פתרון", אלא חלק טבעי ממורכבות המערכת הנפשית האנושית, שדורש תשומת לב וכלים מתאימים.

 

המאמרים הרבים בקטגוריה נכתבו ועודכנו במכון לאורך שנים רבות. כל זה כדי לתת מקום, ידע ונגישות למידע על מצבים נפשיים נפוצים ומגוונים.

אנחנו מקווים שהחומר מוגש בצורה מכבדת, אמפתית ומקצועית.

המידע נועד לשמש כנקודת מוצא למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בני משפחה שמחפשים כלים להבנת יקיריהם, ואנשי מקצוע המבקשים להעמיק עוד את המקצועיות.

 

 

 

מה תמצאו כאן?

 

בקטגוריה זו תוכלו לקרוא על מגוון רחב של מצבים נפשיים, הכוללים בין היתר:

 

 

 

 

הבנה של מצבים נפשיים היא צעד ראשון ומשמעותי בדרך לשיפור, או לפחות לניהול החיים לצד אתגר נפשי כזה או אחר. 

 

במאמרים על הפרעות נפשיות באתר תמצאו:

 

  • הסברים קליניים: מה מאפיין את המצב הנפשי? כיצד הוא בא לידי ביטוי?

  • דרכי אבחון וטיפול: אילו גישות טיפוליות מוכחות ומומלצות קיימות כיום?

  • תמיכה וכלים: איך ניתן להתמודד ביומיום, ואיך לשלב עזרה מקצועית בצורה מיטבית?




המסע שלך מתחיל כאן

 

בין אם אתם מחפשים תשובות לשאלות אישיות, או פשוט רוצים ללמוד ולהעמיק את הידע שלכם, אנו מזמינים אתכם לגלוש בין המאמרים, לקרוא, לשאול ולחקור. כל קישור בדף זה יוביל אתכם למאמרי עומק על הנושא שבחרתם . אנחנו פשוט מנוהלים על ידי סקרנות. בסוף, לא משנה איפה אתם, תמיד יש לאן לשאוף ומה לגלות.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  תקיפה והתעללות מינית היא חוויה טראומטית שעלולה להשאיר צלקות פסיכולוגיות ארוכות טווח. השלכותיה של אלימות מינית עלולות להשפיע על כל היבטי חייו של אדם ולהקשות על ההתמודדות עם חיי היומיום. פנייה לטיפול יכולה להיות צעד מכריע לקראת ריפוי והחלמה, אך עבור נפגעים רבים, תהליך הפנייה לטיפול מלא במכשולים ואתגרים.…
     ההשפעות המנטליות של קנאביס יכולות להיות מבלבלות למדי. מצד אחד יש לצמח הזה סגולות ייחודיות. הרבה אנשים סוגרים את היום עם ג׳וינט ומרגישים שהראש שלהם מתנקה סוף סוף ממחשבות מטרידות ומאי-שקט. אבל בצד השני יש מי שחווים חרדה, מחשבות תבוסתניות ואפילו פרנואידיות.      מה יכול להסביר את…
  להביט לטראומה בעיניים   השבת טראומה (Trauma reclaming) היא תהליך הכולל הכרה ועיבוד של טראומה פסיכולוגית, במקום לחיות במצב השרדותי לצדה.   לא ברור מי טבע לראשונה את המונח אבל הרעיון עצמו נחקר במגוון תחומים, כולל פסיכולוגיה, סוציולוגיה ולימודי תרבות. תהליך החזרת טראומה כולל בדרך כלל הכרה ועיבוד של חוויות…
    ישראל חוותה אירוע טראומטי לאומי שזעזע את אמות הסיפים. הטרגדיה הזו הותירה חותם עמוק בלבבות והביאה את סוגיית הטראומה למרכז השיח הציבורי והמקצועי כאחד. יום השנה הראשון לאירוע מתקרב, ומבעד לענני המאבק המפצלים של טקסי הזיכרון, אנחנו עומדים בפני טריגר של יום זיכרון ראשון, בו מזמינים אותנו להיזכר,…
  אנורקסיה ופרפקציוניזם   במאמר זה נתייחס לקשר בין פרפקציוניזם לבין הפרעות אכילה. נתייחס לרציונל מאחרוי החיבור הזה ונסיים בדרכי טיפול שונות שיכולות לעזור.    פרפקציוניזם, כידוע, היא הנטייה להחזיק בסטנדרטים לא מציאותיים, לגבי עצמך שאיפה לשלמות שלעולם אינה יכולה לספק את מי שאימץ אותה. לפי מטה-אנליזה שבחנה את הקשר…
      אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה קשה המתבטאת בדימוי גוף מעוות, פחד לא רציונלי מעלייה במשקל והתעסקות מוגברת בשליטה על המשקל ומידות הגוף.   אנשים עם אנורקסיה עושים מאמצים רבים כדי לשמור על המשקל או להפחית אותו, בין היתר באמצעות הגבלת מזון, הקאות יזומות ופעילות גופנית קיצונית.  …
  תסמונת סוואנט היא מצב נדיר יחסית שתואר לראשונה כבר ב-1783.   התסמונת נקשרה תודעתית להפרעות תקשורת על הספקטרום האוטיסטי יש גם גאונות חריגה, העומדת בניגוד למוגבלות ממנה הוא סובל.  אבל לא כל הסוואנטים הם אוטיסטים, ולא כל האנשים עם אוטיזם הם סוואנטים.   סוואנטים מפגינים יכולות יוצאות דופן בהרבה תחומים,…
    אחת מהפרעות השינה המתסכלות ביותר היא אינסומניה אידיופתית:   נדודי שינה כרוניים שמתחילים מוקדם בחיים (בילדות, אפילו בלידה).     אז מהי אינסומניה אידיופתית?   אינסומניה אידיופתית היא סוג של אינסומניה כרונית שאין לה סיבה עליה ניתן לשים את האצבע. המתמודדים עם ההפרעה בריאים יחסית והם שומרים על…
  מהי אנורקסיה לא טיפוסית?   כשרובנו חושבים על אנורקסיה נרבוזה סביר שנדמיין אנשים כחושים עם משקל נמוך מאוד, שלד ועצמות או משהו דומה.  אבל ישנו גם סוג שונה ומתעתע של אנורקסיה נרבוזה, בה המטופל/ת לא נראה רזה במיוחד. הפרעה זו נקראת אנורקסיה נרבוזה לא טיפוסית ויש בה את כל הסימפטומים של…
    כולנו חווים לעיתים ״ענייני בטן״, שאת. הסיבתיות מאחורי חלק מהם ניתן לייחס לעולם הרגש.  רגשותינו ומחשבותינו משפיעים ישירות על מערכת העיכול שלנו. הדבר עובד גם בכיוון ההפוך, כשמרגישים ערפול ועייפות אחרי שאוכלים יותר מדי סוכר וג׳אנק פוד. הקשר הזה יכול לעזור להסביר למה יש עצירות כשנלחצים או מוטרדים,…
  שינה היא תהליך מורכב, ולעתים תפיסתנו את טיב השינה שלנו - או אפילו את היותנו ישנים או ערים - עשויה להיות שגויה.   אינסומניה היא הפרעת שינה הכוללת קושי מתמיד בהתחלת השינה, בהימשכות השינה או באיכותה. אינסומניה פרדוקסלית, מנגד, קרויה ע״ש הפרדוקס המרכזי שלה, לפיו אנשים במצב זה מאמינים…
  אינסומניה והתמודדות עמה בטיפול CBT   אינסומניה היא הפרעת השינה השכיחה ביותר. היא מתבטאת בקשיי ההירדמות, בקשיים להישאר לישון ו/או בהתעוררויות מוקדמות מדי ללא יכולת לחזור לישון.   טיפול קוגניטיבי-התנהגותי באינסומניה (CBT-I) הוא פרוטוקול לא-תרופתי שמטרתו להפחית את הסימפטומים של אינסומניה כרונית ולשפר את יעילות השינה. הרעיון של CBTI…
    מהי הפרעת זהות דיסוציאטיבית?    דיסוציאציה היא תהליך מנטלי לא מודע שמייצר ניתוק מהמחשבות, הזיכרונות, הרגשות, הפעולות או תחושת הזהות של אדם.   הפרעת זהות דיסוציאטיבית (DID - Dissociative Identity Disorder), היא ההפרעה הדיסוציאטיבית החמורה ביותר.    פנומנולוגית, המתמודד עם ההפרעה יחווה מעת לעת ניתוק תודעתי, ולהרגיש כאילו זהות…
  כל מבוגר שלישי בערך חווה אינסומניה כרונית, הפרעת שינה שמאופיינת בקשיים מתמידים להירדם או לישון רצוף. יתרה מכך, 1 מ- 5 מקרים של נדודי שינה קצרי טווח הופכים לנדודי שינה כרוניים, מצב שיכול להימשך שנים.   ואולם, לאלה מאיתנו שאינה חווים אינסומניה, התהפכות במיטה אחרי יום מתוח עשויה להיות…
    מהו טיפול באמצעות הגבלת שינה (SRT)?   לאנשים עם אינסומניה יש קושי להירדם או לחזור לישון במהלך הלילה.    טיפול בהגבלת שינה מתבסס על רציונל פרדוקסלי - הגבלת הזמן בו האדם האינסומני מנסה להירדם במיטה עשויה להוביל לפחות התעוררויות ולשינה יציבה ויעילה יותר.   המטרה של טיפול הגבלת…
  במאמר קצר זה אערוך השוואה בין הגדרת הדיכאון על פי ה-DSM לבין הגדרת הדיכאון על פי מאמרו של סידני בלאט (Blatt, 2004).    כמו כן, אציע כיצד כל אחד מהמקורות הללו תורם להבנה אינטגרטיבית יותר של הדיכאון.     המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5; American Psychiatric Association,…
   מהי הפרעת מצב רוח דו-קוטבית?   הפרעה אפקטיבית דו-קוטבית, או בשמותיה האחרים - הפרעה ביפולרית, מאניה-דפרסיה, היא מנעד של הפרעות מצב רוח המאופיינות בהתקף מאני/היפומאני אחד לפחות, כאשר לרוב ישנן גם תקופות של דיכאון מאג'ורי.   ההפרעה מסווגת לתת סוגים - סוג 1 וסוג 2 - הנבדלים בעיקר באופיין של…
  הפרעת מעורבות חברתית נטולת עכבות (DSED)   הפרעת מעורבות חברתית נטולת עכבות היא הפרעת התקשרות המאופיינת בהתנהגות בינאישית לא מותאמת המתבטאת בחוסר עכבות בסביבת זרים. המצב נוטה להופיע אצל ילדים צעירים שחוו הזנחה, טראומה, נטישה או התעללות.   רוב הילדים זהירים באופן טבעי ביחס למבוגרים שהם אינם מכירים. לרוב,…
עמוד 5 מתוך 14

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025