מאמרים בפסיכולוגיה (257)

מיטב המאמרים בפסיכולוגיה

מאתר מכון טמיר

אנו מעלים לאתר מאמרי איכות

שנכתבים ע״י צוות המכון ואורחים.

כל המאמרים נערכים על ידי צוות

אנשי מקצוע מובילים. 

  

מוזמנים/ות לקרוא

ולהעשיר את הדעת.

  אבל, אובדן ואפיזודה דיכאונית מאג'ורית      התייחסות למצבי אבל ניתן למצוא במגדיר האבחוני הפסיכיאטרי (DSM-5-TR).   לפי DSM-5, תגובות לאובדן משמעותי (כגון שכול, חורבן כלכלי, אובדנים כתוצאה מאסון טבע, מחלה רפואית רצינית או נכות), עלולות לכלול תחושות של עצב רב עוצמה, רומינציות סביב האובדן, נדודי שינה, אובדן תיאבון,…
    מהי אנורקסיה נרבוזה?   אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה מסכנת חיים, המאופיינת ברצון פתולוגי להפחית במשקל ובהתעסקות כפייתית בדימוי הגוף ובאכילה.  הסובלים/ות מאנורקסיה מתאמצים לשמור על משקל גוף נמוך ככל הניתן, בכך שאינם אוכלים מספיק,  מתאמנים יותר מדי, או שניהם. היעדר טיפול מקצועי בהפרעה עלול לגרום להחרפת התמונה הקלינית,…
אבל, שכול ואובדן הורה     אובדן הורה כולל טווח רחב של רגשות החל בעצבות עמוקה ועד כעס. מדובר בתהליך נורמטיבי של התמודדות עם אבל ושכול, שמשך הזמן שלו תלוי באישיות האינדיבידואלית של המתאבל, אך בדרך כלל אורך כשנה. כל אדם צריך לעבור את המסע האישי שלו כדי להשלים עם אובדן…
  המשך ההרצאה של ד"ר עפרה אשל:  בתהומות ש"מעבר לעיקרון העונג": מחשבות על היכולת להיות בלא-להיות ולשרוד     פחד מהתמוטטות -  Fear of breaking down לפי ויניקוט, צריך להתייחס בטיפול נפשי למצבים שהתרחשו אבל אי אפשר לזכור אותם. חלק מהתהליך הטיפולי יהיה לחוות אותם מחדש ולקחת עליהם בעלות. Fear…
   יש לפעמים, לא בכל פעם, שהרצאה מצליחה לחולל משהו מבפנים, משהו שזז שם ושאפשר להשתמש בו בטיפולים והדרכות.   כזו היא הרצאתה מעוררת ההשראה של ד"ר עפרה אשל.   היא מובאת כאן בגרסתה המצולמת ב-youtube, מתוך יום עיון באוניברסיטת חיפה, יוני 2012.   תמללנו את ההרצאה, בכמה חלקים, לטובת…
  חרדה ודיכאון   מתמודדים עם חרדה ודיכאון? איך מזהים, איך מטפלים ומה הקשר בין שתיהן?     דיכאון וחרדה    בואו נדבר על דיכאון וחרדה, כל אחת בנפרד והשילוב של שתיהן גם יחד:   ראשית, דיכאון וחרדה הן שתי ההפרעות הפסיכיאטריות הנפוצות ביותר. כ-5% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם סובלים מדיכאון, וכ-40-50%…
  כמה זמן אורך טיפול קוגניטיבי התנהגותי?     אורכו של  טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) , נע בין 10 ל-30 מפגשים שבועיים. יכולים להיות מקרים בהם הטיפול נמשך מעבר ל- 20 מפגשים שנקבעו ובמקרים נדירים הטיפול יהיה אף קצר משישה מפגשים.      מומחי ה-CBT של מרפאת מאיו קליניק מציינים כמה…
    כמה עולה טיפול פסיכולוגי? מה העלות של טיפול CBT? האם עדיף טיפול פסיכולוגי בעלות יותר גבוהה? כמה מומלץ לשלם עבור הטיפול?      טיפול פסיכולוגי וכסף   מאז ומעולם, השילוב בין טיפול פסיכולוגי לבין תשלום כספי היה קצת מורכב. בניגוד לשירותים מקצועיים אחרים שאנחנו רוכשים מאיש מקצוע (רופא שיניים,…
    מה זה פרפקציוניזם?   פרפקציוניזם היא נטיה אישיותית להציב לעצמנו סטנדרטים בלתי אפשריים או להאמין שאנחנו חייבים לעמוד בציפיות הגבוהות של אחרים כלפינו ואף להתעלות עליהן.   הבעיה של כולנו עם פרפקציוניזם מתחילה כנראה כאשר הצורך הבריא בהצלחה הופך לצורך בשלמות. אנחנו חיים בעידן פוסט-מודרני שדורש הישגים והצלחות.…
  מה זה מורליזציה?   מנגנון הגנה זה דומה באופיו למנגנון הרציונליזציה אלא שלהבדיל ממנו הוא נותן ביטוי לדיאלוג עם הסופר אגו, מה נכון חברתית, כללית לעשות ולא רק מה נכון מבחינת התחושה הרגעית של האדם.   ניתן לומר שמנגנון זה נמצא בקצה הצדקני יותר מבחינת רף ההצדקה. אם ניתן…
רציונליזציה (התרצה)     מהי רציונליזציה?   רציונליזציה, או התרצה, היא הנמקה בדיעבד, מתן ביטוי קוגניטיבי, רציונלי, שמסביר רגש, מחשבה או פעולה.  היתרון במנגנון הגנה זו נובע מתוך הכוח שהוא מספק להתמודדות עם מגוון רחב של אירועים לא נעימים מבלי להכחיש את קיומם. באופן הזה רציונזליציה אינה מעוותת את המציאות,…
מהי הגנה אינטלקטואלית? מנגנון ההגנה אינטלקטואליזציה מבוסס על בידוד הרגש מהחשיבה, אלא שבניגוד למנגנון הבידוד הרגשי כאן נותן האדם ביטוי מילולי לממד הרגשי אך ביטוי זה נותר חיצוני ומעביר הרגשה ברורה שאין לאדם באמת קשר עם ממד זה.  החיבור לרגש מבטא יכולת גבוהה של האגו, לחוות אירוע מסעיר ומפחיד, להתבונן עליו, לזהות…
    מהו מנגנון ההגנה של הזדהות השלכתית? הזדהות השלכתית (Projective Identification) היא מנגנון הגנה פרימיטיבי, שמתקיים בתוך מרחב בין-אישי. אדם א׳ משליך על אדם ב׳ תכונות שהוא מתקשה לשאת, ואדם ב׳ מזדהה עם התכונות המושלכות ומאמין שהן מאפיינות אותו.  כלומר, חלק מסוים מעולמו הפנימי של אדם אחד מופיע בעולמו הנפשי של…
  מהי הכחשה (Denial)? הכחשה היא מנגנון הגנה שמטרתו למנוע נזק לאגו כתוצאה מרגשות חרדה או אשמה אינטנסיביים. היא מתבטאת בהתעלמות מרגשות, מחשבות, מידע או מעשים מעוררי חרדה.  הכחשה היא מנגנון הגנה בלתי רצוני, לא מודע, הסותר את עיקרון המציאות ונכנס לתוך עולם דמיוני נפרד מהסביבה החיצונית.  הכחשה נחשבת למנגנון הגנה…
  מהי היסטריה (Hysteria)?   ההגדרה של היסטריה עברה שינויים מרחיקי לכת מאז ימי פרויד וברויר. יותר מ-100 שנים לאחור, היסטריה הוגדרה כאבחנה שכוללת מחלה בעלת סימפטומים פיזיים, ללא סימנים אורגניים או עדויות לפתולוגיה פיזית (שנקראים כיום מצבים אידיופתיים), מה שמרמז על כך שהסימפטומים ממלאים פונקציה פסיכולוגית.   פרויד תיאר את…
  כריסטופר בולאס והיסטריה     כריסטופר בולאס נולד וגדל בעיר חוף בקליפורניה.  בגיל 29 עבר לחיות לאנגליה ולאחר 40 שנה שב עם משפחתו לצפון דקוטה שבארה"ב.   תרומתו של בולאס להתפתחות הפסיכואנליזה עצומה. כתיבתו פורה, מקורית ורוויה בחידושים שמעניקים הבנות רבות למטפלים מהגישה הדינמית, בכל רחבי העולם.   עבודתו מכסה תיאוריה…
  מה חשוב לדעת על הפרעות חרדה?   1. הגדרה של חרדה 2. סוגי חרדות 3. תסמינים של חרדה 4. אבחון חרדה  5. טריגרים לפריצת חרדה 6. חרדה בגישה פסיכודינמית 7. חרדה ובעיות בריאות 8. חרדה בתפקוד גבוה 9. חרדה וקבלת החלטות 10, החלמה מחרדה 11.טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה 12.…
  קוהוט  Self Psychology    דרכה של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית של פרויד עברה שינוי פרדיגמטי עם כניסתה של פסיכולוגיית העצמי, ה-Self Psychology לתוך התפיסה הטיפולית. מבחינה כרונולוגית, פסיכולוגיית העצמי של קוהוט ממוקמת באמצע הדרך של התפתחות הפסיכואנליזה -  בין תיאוריה ממוקדת דחף לבין הגישה ההתייחסותית.      מי היה היינץ קוהוט…
עמוד 11 מתוך 12

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024