אנשים שהולכים לישון מאוחר שולטים פחות ב- OCD שלהם למחרת

קשר בין שינה מאוחרת ל-OCD - מחקר

 

מה הקשר בין הירדמות מאוחרת

לבין OCD?

 

יש אנשים שאוהבים לישון מאוחר.

 

הם לא מתייסרים ומתהפכים על משכבם, לא סופרים כבשים עד השעות הקטנות של הלילה ודווקא נהנים מהשקט שמביאה עמה החשיכה (נטיה שמכונה בספרות המקצועית בפסיכולוגיה Eveningness).

 

דחייני השינה נהנים לקרוא, לצפות בטלוויזיה, לבלות עם חברים ולגלוש ברשת, העיקר לא לישון...

 

מנגד, יש שמעדיפים לישון מוקדם ואם עומס החיים המודרני מאפשר להם - הם מעדיפים לפרוש לשנת לילה בשעה מוקדמת.

ציפורי הלילה לא מבינות מה עובר בראש של 'המשעממים', שנרדמים מוקדם, אבל מסתבר שהממהרים להירדם דווקא עושים חסד של ממש עם גופם ונפשם!

 

הקדשנו כבר מאמר שלם לקשיי השכמה - הקושי לקום בבוקר. הפעם נתייחס למחקר שעלה על הקשר בין הירדמות מאוחרת לבין המחירים הפסיכולוגיים ביום למחרת: 

במחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת בינגהמטון בניו-יורק נמצא ששינה בשעת לילה מאוחרת כרוכה במגוון תופעות, לא בהכרח חיוביות, כמו תפישה של שליטה נמוכה יותר על מחשבות טורדניות בקרב מתמודדים עם תסמינים של OCD.

החוקרים תיעדו ועקבו לאורך שבוע אחר שנתם של 20 נחקרים, שאובחנו כלוקים ב-OCD - הפרעה אובססיבית קומפולסיבית - ועוד 10 נחקרים עם תסמינים OCD תת-קליני.

המשתתפים במחקר מילאו יומני שינה ודירוג יומי של רמת השליטה הנתפשת בנוגע למחשבות טורדניות ופעולות טקסיות.

החוקרים העלו כי שעת ההירדמות בליל אמש חזתה את היכולת הנתפשת של המשתתפים לשלוט על מחשבותיהם הטורדניות והתנהגותם הכפייתית ביום שלמחרת.

 

מחקרים קודמים מלמדים אותנו כי למתמודדים עם OCD דפוסי שינה שונים, בהשוואה לנבדקים 'נורמטיביים', כאשר המשתנה המתווך הוא תחלואה נלווית בדיכאון. בנוסף, ידוע כי קיימים קשרים ישירים וייחודיים בין תסמינים של אינסומניה (הפרעת השינה השכיחה ביותר) לבין אובססיות - קשר שאינו קיים בין תסמיני אינסומניה לבין קומפולסיות (טקסים כפייתיים).

 

 

מחקר מ-2022 חיבר בין דפוסי מקצב צירקדיים לבין בעיות פסיכיאטריות אצל מתבגרים. המחקר, שכלל למעלה מ-400 משתתפים, מצא כי נבדקים עם דפוסי שינה-ערות לא סדירים היו בסבירות גבוהה יותר לחוות תסמינים של דיכאון וחרדה, כמו גם בעיות התנהגותיות.

המחקר מצביע על כך ששיבושים במקצבים הצירקדיים עשויים למלא תפקיד בהתפתחות של הפרעות פסיכיאטריות, במיוחד בגיל ההתבגרות, תקופה בה דפוסי השינה מתאפיינים בשונות גבוהה יותר. 

 

 

מה הקשר בין שליטה במחשבות טורדניות לשינה מאוחרת?

 

החוקרים לא סגורים על ההסבר מדוע תופעה זו מתרחשת...

אפשרות מתקבלת על הדעת היא שליטה בדחפים, כלומר, שינה מאוחרת מפחיתה את היכולת לשלוט במחשבות ובפעולות, מה שמגביר את החרדה הנלווית למחשבות אלו.

שעת השינה הממוצעת בה נרדמו משתתפי המחקר הייתה חצות ושלושים. נבדקים שסבלו מהפרעות שינה, כ-40% מהמדגם, הלכו לישון סביב השעה 03:00 לפנות בוקר.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

פגישה טלפונית קצרה

 עם מתאמת טיפול -

 להרשמה (ללא עלות)

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)

 

 

שיחת הכוונה לטיפול ומטפל

 עם מתאמת בכירה -

 בזום או במכון (70 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

18 בדצמבר 2023  

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות: 

 

Díaz-Román, Amparo et al. (2015)/ Sleep in obsessive–compulsive disorder: a systematic review and meta-analysis. Sleep Medicine , Volume 16 , Issue 9 , 1049 - 1055

 

Jacob A. Nota, Meredith E. Coles. (2018). Shorter sleep duration and longer sleep onset latency are related to difficulty disengaging attention from negative emotional images in individuals with elevated transdiagnostic repetitive negative thinking. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry  58: 114. DOI: 10.1016/j.jbtep.2017.10.003

 

Kuula L, Halonen R, Lipsanen J, Pesonen AK. Adolescent circadian patterns link with psychiatric problems: A multimodal approach. J Psychiatr Res. 2022 Jun;150:219-226. doi: 10.1016/j.jpsychires.2022.03.056. Epub 2022 Apr 4. PMID: 35397335.

 

Timpano K.R. (2014). Obsessive compulsive symptoms and sleep difficulties: exploring the unique relationship between insomnia and obsessions.  Journal of Psychiatric Research , Volume 57 , 101 - 107

  

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024