טיפול פסיכולוגי קצר מועד | טיפול דינמי קצר-טווח עם המלצות

טיפול דינמי קצר מועד

 

מהו טיפול דינמי קצר מועד

ואיך הוא עובד?

  

  

בתיאוריה, טיפול נפשי טוב אמור להיות תהליך שמשנה חלקים מסוימים בארגון האישיות ולפיכך עמיד לאורך שנים רבות. לא רק תמיכה, ליווי ועזרה נקודתית, אלא שינוי מדרגה ראשונה. 

לכן, טיפול יעיל לא פותר רק את התסמין או את הסימפטום שבעטיו הגענו לטיפול, אלא להביא לשינוי מבני באישיות שלנו, שינוי בעל יכולת לבסס מערך נפשי איתן אך גמיש, עם אגו יציב וחזק, שיאפשר לנו להתמודד היטב עם המשבר הבא (באם יופיע חלילה). 

 

 

מטופלים רבים פונים לטיפול פסיכולוגי עם בעיות בינאישיות, למשל, קשיים אינטימיות במערכות יחסים, שמתבטאת בהתרחקות והתנתקות מקירבה או בקונפליקטים תדירים עם בני זוג או ילדים. ככל שנבנות בהדרגה האינטנסיביות הרגשית והאינטימיות ביחסי מטפל-מטופל בטיפול דינמי קצר מועד, מתחילות להיחשף אותן תבניות יחסים שמביאות אדם לטיפול מלכתחילה בתוך היחסים הטיפוליים עצמם. 

 

קראו כאן עוד על התמודדות עם משברים >

 

הראיות המחקריות העדכניות ביותר, כולן Evidence Based, מעידות על קיומם של סוגים מסוימים של טיפול פסיכולוגי ממוקד שעשויים להביא לשינוי עמיד לאורך שנים רבות קדימה.

תוצאות טיפולים אלה נבחנו במטופלים לאחר שנים רבות ונמצאו תקפים ומשפיעים. למשל, מחקר RCT שהשווה את יעילות טיפול פסיכודינאמי קצר מועד ובין טיפול בשיטת CBT, בדיכאון מאג'ורי מצא אפקטים דומים כמעט בכל הקריטריונים שנבחרו להשוואה.

החוקרים סיכמו את המחקר כי הוא תומך בטענה הקיימת כי אין הבדל ביעילות שני הטיפולים (Driessen et al, 2015).

 

 

מהו טיפול דינמי קצר מועד?

 

תחום הטיפולים הללו נקרא STDP או Short Term Dynamic Psychotherapy. אלה טיפולים שמושתתים על המסורת הפסיכואנליטית, תוך שהם מפרידים בה את המוץ מן התבן, ומשתמשים אך ורק בחלקים שהחזיקו מעמד מול השנים ואתגרי המחקר המדעי המודרני. בנוסף לאלמנטים המסורתיים, נשען STDP על טכניקות מהשנים האחרונים, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, או טיפולים פסיכודינמיים קצרי טווח שהוכחו במחקר קליני מבוקר.  

 

 

הנה 3 דוגמאות לשיטות טיפול דינמיות קצרות טווח, שהוכיחו עצמן במבחן המחקרי:

 

  • השיטה של לי מקולה Leigh McCullough, הנקראת affect phobia, מתמקדת בהכחדת הקשר שנוצר בין רגשות מסוימים שנאסרו לביטוי בגיל צעיר (כמו כעס, תשוקה, תסכול ועוד) לבין רגשות שהופיעו כאלטרטיבה הגנתית בעייתית- כמו חרדה, בושה ואשמה. החיבור האסוציאטיבי הזה, בו מתמקדת McCullough בשיטתה, מהווה מקור סיבתי לסימפטומים, כמו חרדה, דיכאון, OCD ועוד.

 

 

תפקיד המטפל הוא להעלות בחדר הטיפולים, במסגרת יחסי ההעברה בין המטפל למטופל, את אותם רגשות אסורים, תוך מתן לגיטימציה למערך רגשות שנתפס שנים רבות כאסור ואף מסוכן. השיטה זו הוכחה אמפירית כיעילה ועמידה לאורך זמן, על אף השענותה על אלמנטים פסיכואנליטיים מסורתיים מובהקים, כמו התנגדות בטיפול והעמקה ביחסי האובייקט של המטופל.

 

 

פסיכותרפיה דינמית קצרת מועד היא גישה טיפולית ניתנת להתאמה יעילה גם בעבודה עם ילדים.

כמו בטיפול דינמי קצר מועד עם מבוגרים, המפתח בטיפול דינמי קצר מועד לילדים הוא זיהוי מוקד טיפולי מרכזי, הווה אומר הכאב הכרוני של הילד, דפוסי ההתמודדות והחוויה הרגשית של הילד. הזיהוי מתבצע באמצעות מאמץ אקטיבי של המטפל להבין את עולמו הפנימי של הילד, גם כאשר מדובר בתהליך מאתגר.

המטפל גם עובד בשיתוף פעולה הדוק עם ההורים כדי לזהות כיצד הצרכים הרגשיים שלהם עשויים להשפיע על הילד. הטכניקות הקליניות מותאמות לשלב ההתפתחותי של הילד, כאשר שיטות לא מילוליות כמו משחק וציור משמשות כדי להקל על הבעה ותובנה.

כמו בטיפול בנוער ומבוגרים, תנאי הכרחי היא לספק מרחב אמפתי. הילד אמור להרגיש בו מובן ונתמך בהתמודדויות רגשיותעם ההגנות ועם מאפייני הליבה האישיותיים.

 

 

צרו קשר לייעוץ על טיפול דינמי קצר מועד

עם מטפל/ת במכון טמיר ת"א

או בקליניקות עמיתות בכל הארץ:

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

מקורות:

 

גיל, צ. , טמיר, א. (2019). הראיות לפסיכותרפיה מבוססת ראיות. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 10/8/2019, מאתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3830

 

יבלון, י. (2019). "אם לא תדע לאן אתה רוצה להגיע, איך תדע שהגעת לשם?": המוקד הטיפולי הדינאמי כבסיס ל"מפת דרכים" בטיפול. פסיכולוגיה עברית.  https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3777

 

יבלון, י' (16 ביוני 2024). טיפול דינמי ממוקד קצר מועד בילדים. פסיכולוגיה עברית. https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=4737

 

Casalli, I., Ilelmini, M., Bellini, A., Zizolfi, D. & Callegari, C. (2023). Efficacy of short-term psychodynamic psychotherapy (STPP) in depressive disorders: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 325, 169-176. https://doi.org/10.1016/j.jad.2022.12.161

 

Driessen E. et al. (2015) The efficacy of short-term psychodynamic psychotherapy for depression: A meta-analysis update. Clinical psychology review. Dec;42:1-15

 

Sifneos, P. E. (1992). Short-term anxiety-provoking psychotherapy: A treatment manual. New York, NY, US: Basic Books.

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024