אחת מהפרעות השינה המתסכלות ביותר היא אינסומניה אידיופתית:
נדודי שינה כרוניים שמתחילים מוקדם בחיים (בילדות, אפילו בלידה).
אז מהי אינסומניה אידיופתית?
אינסומניה אידיופתית היא סוג של אינסומניה כרונית שאין לה סיבה עליה ניתן לשים את האצבע.
המתמודדים עם ההפרעה בריאים יחסית והם שומרים על היגיינת שינה טובה יחסית. חוסר יכולתם לישון אינו תלוי במתח, חרדה או נטילת תרופות.
הם מדווחים על יקיצות תכופות בלילה שלאחריהן עולה קושי רציני להירדם, אפילו שהם חשים עייפות.
מחקרים מציעים שדפוסי שינה לא עקביים כאלה נגרמים בשל מערכת התעוררות המתאפיינת בפעילות-יתר או מערכת שינה המצויה בתת-פעילות.
סימנים ותסמינים של אינסומניה אידיופתית
ללא גורם ספציפי לאינסומניה אידיופתית, האבחון והטיפול עשויים להיות קשים. הדרך הטובה ביותר לזהות הפרעת שינה שאינה שכיחה הוא לשים לב היטב לסימנים ולתסמינים.
קושי להירדם
חוסר יכולת להירדם בלילה עשוי להיות דבר מתסכל ביותר, בעיקר אם אין לכך סיבה ברורה.
מי שחש מספיק עייף פיזית ורגוע נפשית כדי להירדם אבל מבלה שעות בשכיבה ערה במיטה, יתכן שהדבר מהווה סימן לכך שהוא סובל מאינסומניה אידיופתית.
אין זה יוצא דופן שאנשים עם הפרעת שינה נדירה חווים פיהוקים, עפעפיים כבדים והתנמנמות בסמוך לשעת השינה, אך פשוט לא מצליחים להירדם.
אותו דבר נכון במקרים בהם אנשים מדווחים על מתח או חרדה מינימליים בחייהם, ובמקרים של אנשים בריאים פיזית ויחסית נטולי כאב.
מחשבות דוהרות וחרדה סביב חוסר היכולת לישון יכולים רק להעצים תסמיני אינסומניה אצל חלק מהאנשים, אך מי שסובל מאינסומניה אידיופתית נכנס אל המיטה רגוע, שליו ושמח, אבל עדיין לא מצליח לישון. התהפכות במיטה נפוצה בקרב סובלים מאינסומניה אידיופתית, אפילו במיטה ותנוחה נוחות.
התעוררויות תדירות
התעוררויות תכופות הן גורם משמעותי למצוקה עבור מתמודדים עם אינסומניה אידיופתית.
אנשים עם ״אינסומניית אמצע הלילה״ או בעיות רפואיות ברקע יכולים לייחס את ההתעוררויות התדירות האלה לסיוטים, לכאב או לשתן מוגבר.
אם אף אחד מאלה לא מתאר את מצבו של מי שמתעורר תכופות, הדבר עשוי להצביע על אינסומניה אידיופתית.
אבחון וטיפול
מלבד הסימנים הברורים, כלומר קושי לישון וחוסר יכולת להצביע על הסיבה לכך, מומחה שינה או רופא יוכל לעזור לאבחן אינסומניה אידיופתית. על המטופל לעקוב אחר היסטוריית השינה שלו, כדי שהרופא יוכל לסייע לשלול כל טריגר או גורם שבבסיס הבעיה. אבחון סופי של הפרעת שינה נדירה זו יכול לקחת זמן, כי הסיבות לאינסומניה רבות, ויש לשלול אותן. יש רופאים שמשתמשים בבדיקת פוליסומנוגרם כדי לצפות בדפוסי השינה של המטופל. בדיקת שינה זו היא מבחן מרובה פרמטרים שרושם את גלי המוח, רמות החמצן, קצב הלב, הנשימה ותנועות העיניים והרגליים במהלך השינה. זהו כלי נפוץ בו משתמשים לאבחון מגוון הפרעות שינה, כולל דום נשימה בשינה ונרקולפסיה. הטיפול באינסומניה אידיופתית אינו שונה בהרבה מהטיפול בהפרעות שינה אחרת. למרות שאין תרופה לאינסומניה, יש שינויים והתאמות בסגנון החיים שיכולים לעזור להגיע לשינה טובה יותר ולהפחית את הסימפטומים. אנשים עם אינסומניה אידיופתית עשויים שלא לרפא לעולם את כל בעיות השינה שלהם, אבל הם יכולים להגיע למצב שבו הם סובלים רק מאפיזודות תקופתיות של אינסומניה אקוטית.
שיפור היגיינת השינה
כל מי שמתמודד עם אינסומניה, לא משנה מאיזה סוג, יכול להפיק תועלת מהיגיינת שינה בריאה, הידועה גם כהרגלי שינה בריאים. כל מה שאנו עושים מהרגע בו אנו קמים ועד לרגע בו אנו הולכים לישון (או לפחות מנסים...), משפיע על טיב השינה שלנו. אנשים עם אינסומניה אידיופתית עשויים להרגיש כאילו לא משנה מה הם יעשו, השינה תמשיך לחמוק מהם. למרות שזה לא לגמרי שגוי, שיפור היגיינת השינה אינה מזיקה ועשויה לעזור בדרכים שאינן צפויות.
לקבוע לו״ז שינה
לפעמים השגת שינה איכותית היא בגדר שליטת הנפש בגוף. על ידי התניית המוח להתכונן לשינה בזמנים קבועים, אפשר ליצור שעון ביולוגי בריא או מחזור שינה-ערות בריאים. נסו להיכנס למיטה ולקום באותן שעות בכל יום, כולל סופ״ש, חגים וחופשות. עם הזמן, ייתכן ותגלו שאתם עייפים באותה שעה באופן אוטומטי ומתעוררים בלי צורך בשעון מעורר.
ליצור סביבת שינה מרגיעה
אינספור דברים יכולים להוות הסחה או גירוי שמונעים שינה. לכן, יש להפוך את חדר השינה לנווה מדבר לשינה. השקיעו בפיג׳מות ובמצעים נוחים, השתמשו בתריסי האפלה או במסכות שינה כדי לחסום כל אור. מכשיר המייצר רעש לבן או מאוורר יכולים לעזור למסך רעשים לא רצויים. יצירת סביבת השינה האידיאלית חשובה במיוחד עבור אנשים עם אינסומניה אידיופתית, כאשר המטרה הסופית היא להשיג שינה ללא הפרעות. עוד חשוב לשמור את המיטה רק לשינה וסקס. עיסוק בפעילויות אחרות במיטה, כמו עבודה, אכילה או צפייה בטלוויזיה, מטעה את המוח לחשוב שבמיטה צריך להיות ערניים ודרוכים. במקום זאת, המוח צריך לקשר את המיטה עם שינה. כדי להעמיק את הקשר הזה, אין לשכב במיטה ערים יותר מ-15-20 דקות. בלילות שבהם נאבקים להירדם, יש לקום ולבצע פעילות מרגיעה, כמו מדיטציה או תרגילי נשימה, תוך הימנעות מהדלקת כל אור בהיר. רק כשמרגישים עייפים מספיק כדי לחזור לישון, שבים אל החדר.
לבצע ריטואלים ליליים
אנשים הם יצורים של הרגלים.
כמו שמכוונים את השעון הביולוגי ע״י כניסה למיטה וקימה באותן שעות בכל יום, ביצוע התנהגויות מסוימות לפני הכניסה למיטה בכל לילה יכול להוות מעין טריגר למוח שהגיע הזמן להתכונן לשינה.
דברים פשוטים, כמו הימנעות ממסכים 60 דקות לפני שנכנסים למיטה לצד כתיבת יומן הם טקסים ליליים תרפויטיים.
הטמעת הרגלים כאלה עשויה להביא להירדמות מהירה יותר ולהשגת איכות גבוהה יותר של שינה עמוקה.
תרופות ותוספים
סקירה מ-2023 מעלה כי ההמלצה הרווחת לטיפול תרופתי בהיפרסומניה אדיופטית הוא התרופה מודפיניל (המוכר גם בשם המסחרי פרוביג'יל).
הסקירה מדגישה כי הבחירה בטיפול תרופתי צריכה להיות מונחית על פי הסימפטומים, גיל, מחלות נלוות (למשל, תסמיני דיכאון, בעיות קרדיווסקולריות) והשפעת תרופות נלוות (Arnulf et al, 2023).
במקרים קיצוניים יותר יש אנשים שפונים לקבל מהרופא תרופות שינה במרשם.
אם קשיי השינה מפריעים בחיים האישיים, במחויבויות המקצועיות או ביכולת לתפקד, אולי כדאי לשקול נטילת תרופות.
הדבר נפוץ בקרב מי שסובל מעייפות במהלך היום, לרבות בלבול, חוסר יכולת להתרכז וקושי קוגניטיבי.
יש מחקרים שמראים שעזרי שינה עשויים לגרום לתופעות לוואי שליליות בקרב אנשים עם אינסומניה אידיופתית, כך שחובה להתייעץ עם רופא לפני תרופות כאלה.
מומלץ להתייעץ לגבי עזרי ותוספי שינה לסיוע בשיפור איכות השינה.
תוספים טבעיים, כמו קמומיל, מתנהגים כמו סמי הרגעה מתונים, להרגעת מערכת העצבים ויצירת מצב שינה.
מלטונין, שהמחקרים לגביו חלוקים, הוא הורמון שנחשב אף הוא כמאזן מקצבי שינה.
עזרה עצמית
סביבת שינה גרועה והיגיינת שינה לא בריאה יכולות גם הן לגרום להתעוררויות תדירות, וחדר מואר, רועש או חם מדי יכול להוביל לשינה חסרת מנוחה.
דבר נוסף שעשוי להשפיע על איכות השינה הוא הדברים שעושים לפני השינה.
חובה להתנתק ממכשירים אלקטרוניים לפחות שעה לפני שנכנסים למיטה, שכן האור הכחול שמוקרן ממסכיהם מונע מהמוח לשחרר את הורמון השינה מלטונין.
התנהגויות הרפיה לפני שנכנסים למיטה, כמו שתיית תה חם, קריאה או אמבטיה מרגיעה, יכולים לשפר את איכות השינה.
מי שמבצע את כל אלה או הרגלים בריאים אחרים, אך עדיין אינו יכול להשיג שנת לילה איכותית, ייתכן והוא סובל מאינסומניה אידיופתית.
עדכון אחרון:
18 ביוני 2023
כתיבה:
איתן טמיר, MA,
ראש המכון
אִם-תִּשְׁכַּב לֹא-תִפְחָד;
וְשָׁכַבְתָּ, וְעָרְבָה שְׁנָתֶךָ.
משלי ג׳, כ״ד
מקורות:
Arnulf I, Thomas R, Roy A, Dauvilliers Y. Update on the treatment of idiopathic hypersomnia: Progress, challenges, and expert opinion. Sleep Med Rev. 2023 Jun;69:101766. doi: 10.1016/j.smrv.2023.101766. Epub 2023 Feb 25. PMID: 36921459.
Living with Idiopathic Insomnia. Reviewed by Dr Katherine Hall. https://somnustherapy.com/living-with-idiopathic-insomnia/