שיתוק שינה
מהו שיתוק שינה?
שיתוק שינה, או אטוניה שרירית (Muscle Atonia) הוא אפיזודה קצרה שמורגשת רגע לפני ההירדמות או מיד לאחר התעוררות, בה האדם חווה חוסר יכולת להזיז את הגוף (פרט לעיניים).
כיוון שההכרה עדיין מעורפלת מהגרייה החושית האינטנסיבית של החלימה, מופיעות לעיתים הלוצינציות (הזיות ראייה, שמיעה, ריח ומישוש), תחושת לחץ בחזה, מחנק, קשיי נשימה ולעיתים תחושה מאיימת שאדם זר נמצא בחדר.
האם שיתוק שינה עלול להיות מסוכן?
אפידמיולוגית, 25% ל-50% מהאמריקאים חוו לאורך חייהם שיתוק שינה לפחות פעם אחת.
עבור מרבית הסובלים משיתוק שינה לא קיימת כל סכנה.
רפואית, שיתוק שינה מסווג כמצב שפיר ובדרך כלל אינו נוכח בתדירות מספקת כדי לגרום לבעיות בריאותיות משמעותיות.
יחד עם זאת, כ-10% מהמתמודדים חווים אירועים חוזרים ונשנים של שיתוק בשינה, מה שפוגע משמעותית באיכות השינה ומטריד רגשית.
תחלואה נלווית
נמצאו קשרים בין שיתוק שינה לבין הפרעות שינה, ובפרט נרקולפסיה, מצב של הירדמות ללא שליטה במהלך העירות.
למעשה, השכיחות של שיתוק שינה בקרב מתמודדים עם נרקולפסיה היא כ-20-50%.
שיתוק שינה שכיח גם לצד הפרעות חרדה, כמו חרדה חברתית, PTSD, הפרעת פאניקה והפרעת חרדה כללית.
סוגים
הוגדרו שני סוגים של שיתוק שינה:
-
שיתוק שינה שמופיע ברגעי ההתעוררות נקרא שיתוק שינה היפנופומפי.
-
אם הוא מתרחש בזמן ההירדמות המצב מוכר בשם שיתוק שינה היפנוגוגי.
בשני הסוגים אורכת אפיזודת השיתוק שניות עד דקות.
במקרים נדירים היא יכולה לארוך מספר שעות.
קטגוריאלית, שיתוק שינה מוגדר כסוג של פרסומניה וניתן לראותה כהפרעה מוטורית.
מה הקשר בין שיתוק שינה לבין שנת REM?
שיתוק שינה מתרחש לעתים קרובות במהלך מעברים משנת REM, שלב פרדוקסלי של השינה, בו מופיעים חלומות במקביל לשיתוק שרירים מוחלט.
במהלך שיתוק שינה, ההכרה חוזרת משנת REM לפני שהגוף חזר לעצמו וכך נוצרת חוויה מפחידה: התעוררות בחושך, חסרת אונים ומשתקת, ללא אפשרות להוציא קול או לפקוח את העיניים לגמרי.
חיבור מעניין נוסף הוצע בין חלימה צלולה לבין שיתוק שינה.
יתכן שהמכנה המשותף בין שתי התופעות הוא נטייה פסיכולוגית להתנסויות חדשות והקשר של נטייה זו עם מצבי תודעה משתנים וחוויות על-טבעיות.
מהם הגורמים לשיתוק בשינה?
לא לגמרי ברור מהן הסיבות הספציפיות לשיתוקי שינה.
חוקרים מסכימים כי התופעה קשורה בהפרעה במחזור תנועות העיניים בשינה, זאת כיוון שהיא מתרחשת ברגעי הכניסה או היציאה משנת REM.
סיבות אחרות כוללות לחץ נפשי ושיבושים בלוחות הזמנים של שינה (ג'ט לג או תדירות גבוהה של לילות לבנים).
כמו כן, נמצא ששיתוק שינה עשוי להיות גנטי, לפחות בחלקו.
שדים, נשמות וחטיפות חייזרים
תרבויות שונות לאורך ההיסטוריה ניסו להתחקות אחר ההסבר האולטימטיבי העומד בבסיס החוויה המפחידה של שיתוק בשינה.
ואכן הועלו השערות יצירתיות ומגוונות. מחקרים מראים שאנשים במדינות כמו סין, מזרח אפריקה, מקסיקו, ניופאונדלנד וארה״ב מאמינים ששיתוק נגרם על ידי שדים, מכשפות או יצורים על טבעיים אחרים.
לעיתים החוויה מלווה ברעשים תחושות של גרירה מהמיטה או טיסה בחלל (מה שהביא חוקרים לבחון האם שיתוק שינה הוא המקור לתיאורי מקרה של חטיפה ע״י חייזרים).
בואו ניקח למשל את ציור השמן הסיוט (The Nightmare), ממנו ניתן להתרשם בראש המאמר הנוכחי. ״הסיוט״ נחשב לאחת היצירות הגדולות של הצייר השוויצרי הנרי פוסלי ומה שמעניין אותנו במיוחד זה הגרמלין הזעוף שיושב על חזה של האשה הנמה, דמות שמהדהדת לחוויה של המתמודדים עם שיתוק שינה - גם הדמות העוינת וגם הלחץ על החזה.
אצלנו ביהדות מוצע כי הנשמה עוזבת את הגוף בזמן השינה וכל עוד כל חלקיה אינם שבים אליו במלואם, נותר הגוף מוטל ללא יכולת של האדם הישן לנוע.
תחושת האיום שלנו במהלך שיתוק שינה משחקת תפקיד חשוב בהמרת החוויה הגופנית של שיתוק שינה לנרטיב אשלייתי מאיים.
לדוגמה, קשיי נשימה הם מרכיב פיזי אמיתי של שיתוק שינה, עקב הנשימה המבוקרת של שנת REM.
כך, התגברות הפחד וקוצר הנשימה יחד עם הלוצינציה לגבי נוכחותו של שד עוין שאורב בפינת החדר יכולים ליצור סיוט בלהות מחריד ביותר.
מספיקות שניות בודדות בתוך שיתוק שינה כדי שמוח מבועת ״יותקף״ ע״י דלוזיות של חנק או רדיפה.
בעוד שבדרך כלל אנו מתעוררים ומצליחים להבחין בקלות בין דימיון למציאות, חלחול של ההזיות הללו לתוך מצבי ערות, מקשה על היכולת שלנו לשים את החוויה בתוך ההקשר שלה.
מה עושים?
לא פותח עדיין טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי ספציפי עבור שיתוק שינה, סביר שגם לא יפותח בקרוב.
מה שכן, ידוע שניתן לצמצם את ההסתברות שיתרחש שיתוק שינה באמצעות הרגלי שינה בריאים, אותם ניתן לרכוש בפשטות דרך יישום של פרוטוקול הגיינת שינה (מומלץ אף יותר כחלק מטיפול CBT).
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
שיחת ייעוץ ממוקדת עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר
מקורות:
Choi et al (2018). Two Cases of Narcoleptic patients with sleep paralysis as a Chief Complaint. Sleep Med Res. 2018;9 (2): 128-130. Publication Date (Web): 2018 December 30 (Brief Communication) doi:https://doi.org/10.17241/smr.2018.00311
Jalal, B., Simons-Rudolph, J., Jalal, B., & Hinton, D.E. (2013). Explanations of sleep paralysis among Egyptian college students and the general population in Egypt and Denmark. Transcultural Psychiatry 2014 51: 158
Cheyne, J. A. & Girard, T. A. (2007). Paranoid delusions and threatening hallucinations: a prospective study of sleep paralysis experiences. Consciousness and cognition, 16(4), 959-974.
Ma, S., Wu, T. & Pi, G. (2014). Sleep paralysis in Chinese adolescents: A representative survey. Sleep and Biological Rhythms, 12: 46–52.
Raduga M, Kuyava O, Sevcenko N. Is there a relation among REM sleep dissociated phenomena, like lucid dreaming, sleep paralysis, out-of-body experiences, and false awakening? Med Hypotheses. 2020 Nov;144:110169. doi: 10.1016/j.mehy.2020.110169. Epub 2020 Aug 7. PMID: 32795836.
Sharpless, Brian A., and Karl Doghramji, Sleep Paralysis: Historical, Psychological, and Medical Perspectives (New York, 2015; online edn, Oxford Academic, 1 July 2015), https://doi.org/10.1093/med/9780199313808.001.0001, accessed 1 Sept. 2022.