המלצות על מטפלים
בפסיכותרפיה ממוקדת בשרון
כתיבה:
מילי רביד (MA),
פסיכולוגית קלינית,
בוגרת התכנית לפסיכותרפיה ממוקדת בבר אילן
טיפול קצר מועד, דינמי ממוקד ומוגבל בזמן מציע התבוננות ייחודית בשאלת מהותו הפסיכולוגית של האדם.
הפסיכואנליזה נחלקת לשתי גישות עיקריות ביחס לשאלת מהות האדם - הגישה הראשונה, אותה כינה סטיבן מיטשל, אבי הטיפול ההתייחסותי , "הגישה המרחבית", רואה במבנה הנפשי של האדם ישות אחת, גרעין פנימי אחד, החומר המקורי עמו הגיע לעולם.
עפ"י גישה זו, המטרה בטיפול הנפשי היא לאפשר למטופל להגשים את אותה אחדות, לחשוף את הגרעין הראשוני, האמיתי, ללכד אותו מחדש. האמונה מאחורי תפיסה זו היא כי הליכוד מחדש טומן בחובו את התשובה לסימפטומים הפתולוגיים של חיי הנפש. גישה זו מאפיינת את הזרם המודרני בפסיכותרפיה – החל מפרויד, אשר ראה את מטרת הטיפול בשחרור אנרגיות חסומות של חומרים קונפליקטואליים ושילוב מחדש שלהם במרחב הנפשי המתפקד והמודע.
גישה זו מאפיינת גם תיאורטיקנים מאוחרים יותר, כמו קוהוט וויניקוט, שראו בטיפול פסיכולוגי אמצעי לשקם את החוויה הסובייקטיבית של המטופל, לסייע לו להתחבר לשכבות הגרעיניות האותנטיות, לעצמי האמיתי (דונלד ויניקוט) או לעצמי הקוהסיבי (היינץ קוהוט).
ברמה הקלינית הם לא עסקו בשחרור חומרים מודחקים לאזור המודע אלא דרך מערכת יחסים הטיפולית, המאפשרת רגרסיה לשלבי התפתחות מוקדמים יותר אפשרו למטופל להגיע לאחדות באמצעות "החזקה והכלה", באמצעות אמפתיה.
גישה זו, הדוגלת בשאיפה לייצר גרעין אחדותי בנפש האדם גוזרת עמה גם את עמדת המטפל הנעזרת בכלי הידע שלו על מנת לסייע למטופל לאתר את האחדות המדוברת ולאפשר לה להפציע במסגרת הטיפול הפסיכולוגי.
המטפל עשוי להבחין בעזרת ניסיונו והידע שצבר בגרעין האחדותי עוד טרם שהמטופל יכול לראותו ומתוך ראיה זו מנווט את הדרך בטיפול עבור שניהם, כמגדלור המטיל את אלומת אורו בכיוון הרצוי מתוך ידיעת דבר מה מראש.
ֿ
אל מול גישה זו נמצאת הגישה אשר כונתה ע"י סטיבן מיטשל "הגישה הזמנית", לפיה נפש האדם היא יישות הנעה בזרם הזמן, חסרת צביון מהותי ומצויה בהשתנות מתמדת. היא אינה מאופיינת בגרעין אחד אחדותי הנשזר כחוט השני באפיזודות החיים השונות אלא מרובת פנים, וכל נקודה בחיים ובזמן מביאה אל פני השטח התארגנות עצמית שונה.
תיאורטיקנים כמו רונלד פיירברן, הארי סטאק סאליבן והגישות האינטרסובייקטיביות וההתייחסותיות חולקות עמדה תיאורטית זו (למרות שינויים קלים ביניהן). לפיהן, לנפש היחידנית יש מקום פחות דומיננטי עד לא בכלל בטיפול פסיכותרפי והן רואות את האדם כמורכב ממגוון עצמיים ומושפע מהאינטראקציות הבין אישיות לתוכן הוא נקלע.
הגישה אותה מייצג הטיפול הדינמי הממוקד גוזרת משני הזרמים הללו.
מצד אחד היא מדברת על הנושא המרכזי, על מבנה מצוקה המתארגן ונשזר לאורך כל החיים. מצד שני, אמנם המטרה בטיפול הממוקד היא לאפיין ולזהות את הנושא העיקרי, אך עם זאת להתבונן בו מנקודות מבט שונות, דרך נושאים שונים המגיחים בטיפול במרוצת הזמן.
רעיון זה נוגע בריבוי, באפשרות שהמפגש עם מטפל ספציפי חושף פנים מסוימות של הנושא המרכזי ולא אחרות, אך לא מתוך הבנה שאין ישות שלמה אחת, של השלם מעבר למרובים, אלא שבנקודות זמן שונות מפציעות פנים שונות.
לגישה הזו השלכות גם בהיבט הטכניקה הקלינית. מצד אחד המטפל מעניק למטופל מהידע והניסיון שצבר כדי לאתר ולמקד את הנושא המרכזי (למשל, דרך זיכרונות מוקדמים וחלומות). מצד שני הוא נוהג במידה רבה של צניעות וזהירות, שכן רק למטופל ידע על המתרחש בנפשו היחידנית.
צניעות זו מאפשרת לפנים השונות של הנושא המרכזי להופיע במפגש הטיפולי כולל אלו המיוחדות למפגש הבין אישי הספציפי עם מטפל מסוים.
מבחינות אלו משקף המודל הדינאמי הממוקד את תקופתו, אשר ברוח הסובלנות הפוסט מודרניסטית לפלורליזם של סוף המאה ה-20, נותן ביטוי לריבוי הפסיכולוגיות השונות דרך מופעים של המפגש עם המטופל – עם היצר שלו, עם העצמי שלו, עם האגו שלו, עם הוריו המופנמים, עם הצורך שלו במפגש בין אישי וכן הלאה.
בה בעת הוא נושא על דגלו את העמדה הרב-מודלית, הכוללנית, האחדותית, זו המכירה בזוויות ראיה שונות והכרחיות לחיי הנפש אך מעודדת לנסות ולאגד את כולן תחת תיאוריה כוללנית אחת.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
מוזמנים.ות לשיחה עם איתן טמיר,
ראש המכון והמנהל המקצועי,
הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה
והכוונה מדויקת למטפל.ת -
אצלנו או אצל עמיתים.
עלות: 140 ש"ח
הרשמה מהירה:
מענה לכל שאלה
(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):
עדכון אחרון:
18 בדצמבר 2023