מאמרים על הפרעות נפשיות | ספריית מכון טמיר (287)

 

 

החיים הם מסע עשיר ומורכב, מלא באתגרים, רגשות, ותהליכים נפשיים שמעצבים אותנו בני אדם.

בכולנו יש קצת מהפרעות נפשיות מסוימות (לפעמים לא קצת), וזה בסדר. למעשה, פרויד התייחס לפסיכופתולוגיה אנושית כחוויות שכולנו פוגשים בילדות המוקדמת. תחשבו על זה, יש שם את כל ה-DSM, זה פשוט נחשב נורמלי אם אתה פעוט עם טנטרומים, קשיי ויסות רגשי, התקפי בכי, או אושר עילאי והתנהגויות אימפולסיביות.

הבעייתיות אינה בנוכחותן המינורית של תופעות נפשיות מורכבות בחיים שלנו אלא אם הן הופכות להיות אינטנסיביות מדי, מתמשכות ומכבידות – עד כדי כך שהן משפיעות על איכות חיינו ועל היכולת שלנו לתפקד באופן מיטבי. גם במקרים כאלה, חשוב שנבין שהמצבים הללו אינם "חולשה" או "בעיה שאין לה פתרון", אלא חלק טבעי ממורכבות המערכת הנפשית האנושית, שדורש תשומת לב וכלים מתאימים.

 

המאמרים הרבים בקטגוריה נכתבו ועודכנו במכון לאורך שנים רבות. כל זה כדי לתת מקום, ידע ונגישות למידע על מצבים נפשיים נפוצים ומגוונים.

אנחנו מקווים שהחומר מוגש בצורה מכבדת, אמפתית ומקצועית.

המידע נועד לשמש כנקודת מוצא למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בני משפחה שמחפשים כלים להבנת יקיריהם, ואנשי מקצוע המבקשים להעמיק עוד את המקצועיות.

 

 

 

מה תמצאו כאן?

 

בקטגוריה זו תוכלו לקרוא על מגוון רחב של מצבים נפשיים, הכוללים בין היתר:

 

 

 

 

הבנה של מצבים נפשיים היא צעד ראשון ומשמעותי בדרך לשיפור, או לפחות לניהול החיים לצד אתגר נפשי כזה או אחר. 

 

במאמרים על הפרעות נפשיות באתר תמצאו:

 

  • הסברים קליניים: מה מאפיין את המצב הנפשי? כיצד הוא בא לידי ביטוי?

  • דרכי אבחון וטיפול: אילו גישות טיפוליות מוכחות ומומלצות קיימות כיום?

  • תמיכה וכלים: איך ניתן להתמודד ביומיום, ואיך לשלב עזרה מקצועית בצורה מיטבית?




המסע שלך מתחיל כאן

 

בין אם אתם מחפשים תשובות לשאלות אישיות, או פשוט רוצים ללמוד ולהעמיק את הידע שלכם, אנו מזמינים אתכם לגלוש בין המאמרים, לקרוא, לשאול ולחקור. כל קישור בדף זה יוביל אתכם למאמרי עומק על הנושא שבחרתם . אנחנו פשוט מנוהלים על ידי סקרנות. בסוף, לא משנה איפה אתם, תמיד יש לאן לשאוף ומה לגלות.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  מהי תסמונת קוטאר?   תסמונת קוטאר, שמכונה גם ״תסמונת הגוויות״ או ״דלוזיית קוטאר״, היא הפרעה נפשית נדירה בה האדם הפגוע סובל ממחשבות שווא ניהיליסטיות, במסגרתן הוא מאמין שהוא מת, שחלקים מגופו חסרים, שדם אוזל מאיבריו הפנימיים או שהוא גוסס.   תסמונת קוטאר היא נדירה מאוד, עם כ-200 מקרים ידועים ברחבי…
  הפרעות חרדה בנתונים ומספרים   הפרעות חרדה הן ההפרעה הנפשית הנפוצה ביותר בארה״ב, הפוגעת ב-40 מיליון מבוגרים מעל גיל 18, או ב-1.8% מהאוכלוסייה, מדי שנה. למרות שהפרעות חרדה מגיבות היטב לטיפול, רק 37% מהלוקים בהן מקבלים טיפול פסיכולוגי בחרדה.   מחקר אמריקאי נרחב שפורסם בנובמבר 2020  עקב אחר שכיחות…
  בורדרליין והפרעת PTSD - אבחנה מבדלת   מומחים רבים מתחום בריאות הנפש טוענים כיום כי מרבית המקרים של הפרעת אישיות גבולית הם בעצם ביטוי של פוסט-טראומה מורכבת.    הנה:     דיון מקצועי ער מתחולל בסוגיה זו, ונכתוב עליה בנפרד, אולם ראשית נסתכל על הדומה והשונה בין התסמינים והמאפיינים…
  דיסתימיה דיכאון כרוני, מתמשך ומתון -  תסמינים, גורמים וטיפולים       מהי דיסתימיה (Dysthymia)?   דִּיסְתִימְיָה היא הפרעת דיכאון מתונה או כרונית, שמתייחסת להפרעת מצב רוח בה האדם חווה אפיזודה דיכאונית מתמשכת, או דכדוך מתמשך, אך בניגוד לדיכאון קליני, מידת החומרה שלה מתונה יחסית.  הדכדוך שחווים הסובלים מהפרעה דיסתימית…
  שקרנות כפייתית טיפול בשקרנים פתולוגיים      במבחני אמינות, כמו גם במבחני אישיות שונים, נשאלת לעיתים השאלה "האם שיקרת פעם?". אדם שעונה "לא" מסומן כשקרן, או לפחות חשוד בסיכום שהמבחן עלול לא להיות אמין דיו (סולמות התוקף).  במלים אחרות, כולנו אמורים להכיר בזה שלא תמיד דיברנו אמת וששקרים הם…
  מה זה מלנכוליה?  מלנכוליה (Melancholy) היא סוג של דיכאון קשה. למלנכוליה יכולות להיות סיבות שאינן נובעות מההפרעה הבסיסית. דוגמאות לכך כוללות צפיה בהצגה עצובה, אובדן של אדם אהוב או חפץ, או הרגל שמגיע לסיומו. מלנכוליה כרוכה בתסמינים של נדודי שינה (במקום עודף שינה), אובדן תיאבון (ולא תיאבון מוגבר), נטיה מועטה…
מה זה פטישיזם?   פטישיזם, בתחום הפסיכולוגיה והסקסולוגיה, הינו הנאה מינית ארוטית המושגת ע"י חפץ מסוים או איברי גוף שאינם קונבנציונליים להנאה מינית. הסיפוק שחש האדם נובע מהתבוננות באובייקט הפטיש, מגע עימו, הרחתו וטעימתו. פטיש יכול להיות נלווה, באופן שאינו פתולוגי, להנאה מינית בכללותה, אבל במקרים מסוימים יכול להפוך להפרעה…
   מצב פסיכוטי אחרי לידה    מהי פסיכוזה אחרי לידה?    פסיכוזה לאחר לידה היא הפרעה נפשית חמורה שעלולה לפגוע באמהות, זמן קצר לאחר הלידה ועד שלושה חודשים לאחריה.  עצב ודיכאון אחרי לידה הן תופעות ידועות, אולם פסיכוזה אחרי הלידה (Postpartum psychosis / puerperal psychosis) מוכרת פחות ומסוכנת יותר.    סטטיסטית,…
הלוצינציות    דמיינו את עצמכם לרגע רואים דברים שאינם קיימים.   חשבו על חוויה בה אתם שומעים קולות פרי דימיונכם.    הלוצינציות הן הזיות חושיות שנראות אמיתיות לחלוטין, אך נוצרות על ידי התודעה של החווה אותן.   הן יכולות להשפיע על כל חמשת החושים. למשל, שמיעת קול שאף אחד אחר…
  מהי הפרעה סכיזופרניפורמית?   הפרעה סכיזופרניפורמית היא הפרעה פסיכוטית שמערערת את הדרך בה אנשים פועלים, חושבים, מתייחסים לאחרים, מביעים רגשות ותופסים את המציאות.   ההפרעה נקראת גם הפרעה פסיכוטית חריפה דמוית סכיזופרניה (Acute Schizophrenia like Psychotic Disorder) והיא חלק מקשת ההפרעות הסכיזופרני (Schizophrenia Spectrum).   אבחנה של הפרעה סכיזופרניפורמית ניתנת…
  מהי הפרעה פסיכוטית קצרה (Brief Psychotic Disorder)?   הפרעה פסיכוטית קצרה מתאפיינת באפיזודה פתאומית וזמנית של פסיכוזה, שאורכת יום אחד עד חודש ימים, וכוללת הזיות (הלוצינציות), מחשבות שווא (דלוזיות) ופגיעה ניכרת בבוחן המציאות.    היא פורצת לרוב לראשונה בשנות ה-20 או ה-30 לחיים, מגיעה עם או בלי סטרסור מקדים ונפוצה…
  רבים מאיתנו נהנים מקרח צונן, בקרטיב או כתוספת למשקה שלהם. רובנו מרגישים רעננים יותר להתקרר עם קרח  - בפיצוציות ובתחנות דלק מוכרים שקיות קרח במתקן ייעודי ויש מקררים ביתיים שמגיעים מהמפעל עם מכונת קרח מובנית.  בנוסף, מי שסובל מיובש בפה, נהנה מלעיסה ויניקה של קוביות קרח, שעוזרות למצוא הקלה.…
   מהו זעם כבישים?   זעם כבישים הוא מצב בו נהיגה אגרסיבית מסלימה להתנהגות מאיימת המכוונת כלפי אחרים. צורה קיצונית זו של נהיגה עשויה לכלול מחוות בוטות, ניבול פה, אלימות או סימנים חיצוניים אחרים של תוקפנות. זעם בדרכים עלול להוביל למריבות מילוליות, קטטות פיזיות, נזק לרכוש, תקיפה והתנגשויות שגורמות לפציעות…
  הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD)      מה זה OCPD?   הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD), שנקראת גם הפרעת אישיות אננקסטית, היא מבנה אופי פסיכולוגי, שמתבטא בנוקשות ניכרת,  צורך מופרז בסדר, פרפקציוניזם ושליטה מנטלית ובינאישית.   אדם עם הפרעת אישיות טורדנית-כפייתית יהיה בעל צורך אובססיבי לציית לחוקים, הנחיות ותקנות, כמו גם קודים…
  הפרעת הסתגלות היא מקבץ של תסמינים רגשיים, כמו לחץ, תחושת עצב או חסר תקווה, לצד תסמינים גופניים העלולים להופיע בעקבות אירוע חיים מלחיץ.   הסימפטומים מתרחשים מכיוון שהאדם מתקשה להתמודד ותגובתו חזקה מהצפוי, ביחס לסוג האירוע שהתרחש.           הסתגלות לשינויים ומעברים בחיים    אחד האתגרים הכי…
    מהי סכיזופרניה (Schizophrenia)?   סכיזופרניה היא הפרעה נפשית קשה שמופיעה בשיעורים דומים בכל התרבויות בעולם. סכיזופרניה היא מחלה כרונית שמתבטאת בהתקפים פסיכוטיים ובסימפטומים מגוונים, שבעטיים הסובל מהמחלה מתקשה לתפקד באופן נורמטיבי. ההפרעה מאובחנת בקרב כ-1% מאוכלוסיית העולם, בכל התרבויות, כאשר סימפטומים ראשוניים שלה מתפרצים כמעט תמיד עד גיל…
  מהי פרפיליה (Paraphilia)? פאראפיליה, שכונתה בעבר סטיה מינית, או פרברסיה, היא עניין מיני עז ומתמיד, פנטזיות, דחפים או התנהגויות אינטנסיביות, מעוררות מינית וחזרתיות, שכרוכות בחפצים דוממים, ילדים או מבוגרים, כוללות סבל או השפלה של האחר או של בן הזוג, עם פוטנציאל לגרום נזק. הפרעה פאראפילית גורמת למצוקה ולקות למתמודד…
  תסמונת שטוקהולם מתארת מצב נפשי בו קורבן שבוי יוצר ברית חיובית עם השובה שלו.   בבסיס תסמונת שטוקהולם עומד שימוש לא מודע בהגנה שנקראת הזדהות עם התוקפן, בה נוצרת "ברית טראומטית" בין הקורבן לתוקפו, בה מפתח הקורבן רגשות חיוביים כלפי התוקפן ואף מתנגד כלפי מי שיוצא נגדו.   מבחינה פסיכולוגית,…
עמוד 13 מתוך 14

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025