מאמרים על הפרעות נפשיות | ספריית מכון טמיר (287)

 

 

החיים הם מסע עשיר ומורכב, מלא באתגרים, רגשות, ותהליכים נפשיים שמעצבים אותנו בני אדם.

בכולנו יש קצת מהפרעות נפשיות מסוימות (לפעמים לא קצת), וזה בסדר. למעשה, פרויד התייחס לפסיכופתולוגיה אנושית כחוויות שכולנו פוגשים בילדות המוקדמת. תחשבו על זה, יש שם את כל ה-DSM, זה פשוט נחשב נורמלי אם אתה פעוט עם טנטרומים, קשיי ויסות רגשי, התקפי בכי, או אושר עילאי והתנהגויות אימפולסיביות.

הבעייתיות אינה בנוכחותן המינורית של תופעות נפשיות מורכבות בחיים שלנו אלא אם הן הופכות להיות אינטנסיביות מדי, מתמשכות ומכבידות – עד כדי כך שהן משפיעות על איכות חיינו ועל היכולת שלנו לתפקד באופן מיטבי. גם במקרים כאלה, חשוב שנבין שהמצבים הללו אינם "חולשה" או "בעיה שאין לה פתרון", אלא חלק טבעי ממורכבות המערכת הנפשית האנושית, שדורש תשומת לב וכלים מתאימים.

 

המאמרים הרבים בקטגוריה נכתבו ועודכנו במכון לאורך שנים רבות. כל זה כדי לתת מקום, ידע ונגישות למידע על מצבים נפשיים נפוצים ומגוונים.

אנחנו מקווים שהחומר מוגש בצורה מכבדת, אמפתית ומקצועית.

המידע נועד לשמש כנקודת מוצא למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בני משפחה שמחפשים כלים להבנת יקיריהם, ואנשי מקצוע המבקשים להעמיק עוד את המקצועיות.

 

 

 

מה תמצאו כאן?

 

בקטגוריה זו תוכלו לקרוא על מגוון רחב של מצבים נפשיים, הכוללים בין היתר:

 

 

 

 

הבנה של מצבים נפשיים היא צעד ראשון ומשמעותי בדרך לשיפור, או לפחות לניהול החיים לצד אתגר נפשי כזה או אחר. 

 

במאמרים על הפרעות נפשיות באתר תמצאו:

 

  • הסברים קליניים: מה מאפיין את המצב הנפשי? כיצד הוא בא לידי ביטוי?

  • דרכי אבחון וטיפול: אילו גישות טיפוליות מוכחות ומומלצות קיימות כיום?

  • תמיכה וכלים: איך ניתן להתמודד ביומיום, ואיך לשלב עזרה מקצועית בצורה מיטבית?




המסע שלך מתחיל כאן

 

בין אם אתם מחפשים תשובות לשאלות אישיות, או פשוט רוצים ללמוד ולהעמיק את הידע שלכם, אנו מזמינים אתכם לגלוש בין המאמרים, לקרוא, לשאול ולחקור. כל קישור בדף זה יוביל אתכם למאמרי עומק על הנושא שבחרתם . אנחנו פשוט מנוהלים על ידי סקרנות. בסוף, לא משנה איפה אתם, תמיד יש לאן לשאוף ומה לגלות.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  מהי הקרחה?   אובדן שיער, או התקרחות, הוא מצב דרמטולוגי נפוץ שמשפיע על גברים ונשים בכל גיל.   הקרחה יכולה לנבוע ממגוון סיבות ולמרות שאינה מצב מסכן חיים, יש לה השלכות פסיכולוגיות משמעותיות על איכות החיים.    השיער הוא רכיב חשוב בהופעה החיצונית ופגיעה בו עלולה לפגוע גם בדימוי…
מהי חרדת טווח ברכב חשמלי?   חרדת טווח מתייחסת לדאגותיו של נהג ברכב חשמלי (EV) כאשר הבטריה אוזלת והמקורות לטעינת חשמל עלולים לא להיות זמינים. התרחיש מצית הפחד למצוא את עצמך נטוש בשום מקום, עם רכב מרוקן מאנרגיה, מה שיוסיף לנסיעה עוד זמן, אי-שקט, כעס, תסכול וחרדה.   אז מה…
  איך דיכאון וחוסר עבודה כרוכים זה בזה? זיגמונד פרויד דיבר על חשיבותן של עבודה ואהבה.  באופן לא מפתיע, דיכאון הולך יד ביד עם אבטלה וביצועים ירודים בעבודה, מה שיוצר מעגל קסמים:  דיכאון מגביר את הסיכון לאבטלה ואבטלה מגבירה את הסיכון לדיכאון.   דיכאון שקשור לאבטלה הוא מצב בו אדם…
  מה ההגדרה של דיספוריה מגדרית?   דיספוריה מגדרית (Gender Dysphoria)  היא  אי-נוחות או מצוקה שמאפיינת את מי שזהותם המגדרית שונה מהמין עמו נולדו, או ממאפיינים פיזיים הקשורים למינם.     דיספוריה מגדרית היא אבחנה חדשה שהופיעה לראשונה ב-DSM-5 והמשיכה גם ב-DSM-5-TR שעודכן ב-2022. היא נועדה להיות מפורטת יותר מהסיווג הקודם…
  מהי תסמונת ייחוס ריח (ORS)? תסמונת ייחוס ריח (Olfactory reference syndrome), או Olfactory Reference Disorder) ORD), היא הפרעה שמאופיינת בעיסוק של האדם באמונה שגויה כי פולט ריח גוף דוחה או מסריח.  מדובר בתופעה ותיקה שתוארה בעקביות כבר מהמאה ה-19, כשלצידה מצוקה נפשית ניכרת. עיסוק-היתר בריח הגוף עלול גם לפגוע בתפקוד, למשל…
  מהו אובדן טראומטי?   אובדן פתאומי של אדם יקר, שכול פתע, יכול לעורר בתנאים מסוימים חוויה של טראומה.    אבל טראומטי מתרחש לאחר שאדם אהוב מת באופן בלתי צפוי, עם או בלי רקע אלים. לרוב – אך לא תמיד – בפתאומיות, למשל במקרים של התאבדות, רצח, תאונת דרכים, התקף…
  מה זה אימון אוטוגני (Autogenic Training)?   אימון אוטוגני הוא סוג של טכניקת הרפיה שניתן להשתמש בה בכדי לסייע כטיפול בחרדה, כולל להפרעת חרדה חברתית.  ניתן לשלב את השיטה בטיפול מתמשך כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) או ליישם אותה כאסטרטגיה עצמאית של היפנוזה עצמית.      מתי וכיצד אימון אוטוגני פותח?  …
    השוואת יעילות של טיפולים בנדודי שינה: טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פעילות גופנית וטיפול תרופתי   מחקר מקיף מ-2023 סקר 13 מחקרים אקראיים מבוקרים  בהם השתתפו 1350 מתמודדים עם נדודי שינה מתמשכים, כולם בני 8 שנים ומעלה. החוקרים ביצעו 18 השוואות יעילות מדוקדקות בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי עבור נדודי שינה, התערבות…
  התקפי חרדה בשינה        התקפי חרדה    כל מי שחווה התקף חרדה בחייו יודע שמדובר באירוע לא פשוט. התקפי החרדה יכולים להופיע בכל זמן ובכל מקום ולשבש את סדר היום כולו. עבור הרבה אנשים הסובלים מהתקפי חרדה חוזרים, שעות השינה בלילה הן הזמן הבטוח היחידי בו הם מקבלים "הפסקה"…
  מה הגורמים להתקפי חרדה?   מה שמאפיין התקף חרדה, בניגוד לחרדה כללית, הוא שלעיתים קרובות הם נחווים כמתרחשים ללא סיבה מודעת שניתן לצפות,  היבט שמחמיר את ״הפחד מהפחד״.    התקף חרדה מתבטא בד״כ בתחושות פתאומיות ומהירות של פחד שמלווה בתגובות גופניות חזקות, שמופיעים בתגובה למצבים די רגילים ולא מאיימים.…
  זוגיות עם בן/בת זוג עם מאניה דיפרסיה  נדבר כאן על טיפים לניהול מערכות יחסים בריאה עם בן/ת זוג שמתמודד/ת עם הפרעה דו-קוטבית.  אז, זכיתם באהבה גדולה, התמקמתם, אולי התחתנתם והקמתם כבר משפחה להתעטף בה.    מה קורה כאשר הפרעה נפשית כמו מאניה דיפרסיה  מצויה בקביעות במערכת היחסים, בזוגיות ובהורות,…
  פסיכוזה ביפולרית (דו-קוטבית) מתרחשת כאשר אדם חווה אפיזודה חמורה של מאניה או דיכאון, לצד סימפטומים פסיכוטיים, כמו דלוזיות והלוצינציות.      פסיכוזה בהפרעה דו-קוטבית נחשבת לפסיכוזה ראשונית.   המונח הפרעה פסיכוטית ראשונית מתאר מצבים בהם התסמינים הפסיכוטיים הם המצג הקליני העיקרי של המחלה. הפרעות פסיכוטיות ראשוניות כוללות הפרעות על…
  מה ההבדל בין חרדה לפחד?      הפרעות חרדה כוללות הפרעות אשר חולקות תכונות של פחד מוגזם וחרדה והפרעות התנהגותיות קשורות. הפחד הוא התגובה הרגשית לאיום ממשי או נתפס, בעוד שהחרדה היא ציפייה לאיום עתידי.    למרות שמקור התגובות שונה בפחד לעומת חרדה, פחד וחרדה קשורים זה בזה. כאשר…
  מה הקשר בין דיסוציאציה לחרדה?       למרות העובדה שבערך מחצית מהאנשים יחוו אפיזודה של דיסוציאציה במהלך החיים, רק כ -2% מאובחנים למעשה כסובלים מהפרעה דיסוציאטיבית.   דיסוציאציה בדרך כלל מתרחשת כתגובה לאירוע חיים טראומטי, ומכאן שבדרך כלל ההפרעה קשורה לטראומה ולהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), אך יכולה להופיע גם…
  נשים, נערות וילדות נאלצות לחיות לעיתים קרובות מדי עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) שאינה מאובחנת.   הסיבה לכך היא, באופן חלקי, האמונה המסורתית שההפרעה פוגעת בעיקר בבני המין הגברי, אך גם מכיוון שנשים נוטות ללקות בחלק שקשה יותר להבחין בו בהפרעה - החלק של קשיי קשב.     בהשוואה לבנים,…
  חרדת בחינות תסמינים, גורמים, טיפולים פסיכולוגיים וכלים לטיפול בפחד ממבחנים     הנה מתקרבת שוב תקופת הבחינות, ועמה שלל אתגרים מורכבים ומעוררי חרדה, התמודדות אינטנסיבית עם כמויות גדולות של חומר אקדמי בפרק זמן קצר. אפשר להתווכח לגבי מידת היעילות של מבחנים אקדמיים, אך לעת עתה, בואו נדון בסימנים, הגורמים…
    שפיכה מוקדמת הגדרות, תסמינים ודרכי התמודדות     מהי שפיכה מוקדמת?   שפיכה מוקדמת מתרחשת כאשר הגבר מגיע לאורגזמה ביחסי המין מוקדם יותר מהעיתוי שהוא או בת/בן הזוג היו רוצים. הזמן הממוצע של אורגזמה גברית הינו כ 4.5 דקות מרגע החדירה ועד השפיכה, כאשר שפיכה מוקדמת מוגדרת במצב…
  כיום ברור לכל כי טראומה היא לא רק פיזית אלא גם רגשית ופסיכולוגית.    כל אירוע טראומטי, בין אם זו מתקפת טרור, אלימות פיזית קיצונית או אסון טבע, מותיר אחריו השפעה פסיכולוגית, והההכרה בנוכחות השפעה כזו היא צעד ראשון לקראת ריפוי.     לטראומה יש השפעה מגוונת על אוכלוסייה…
עמוד 11 מתוך 14

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025