מושגים בפסיכולוגיה (79)

איך לזהות האם הפסיכולוג שלך נוטה יותר מדי לנרקיסיזם?

  פעם אמר לי פסיכולוג חצי ידידותי בחצי חיוך, ש״כל הפסיכולוגים נרקיסיסטיים, חוץ ממני כמובן...״.   הנה כי כן, צפה את העתיד. כיום מלאה הארץ בהאשמת האחר.ת בבעיות אישיותיות כרוניות: פסיכופת, מיזוגן, נרקיסיסט סמוי, גרנדיוזי, פאסיב אגרסיב.   מה קורה באמת כשהמטפל, מי שאמור להוביל…
    דום-סקרולינג (doomscrolling) הוא הרגל חדש יחסית שהפך לנפוץ בעולם הרשתות החברתיות, בו אנשים גוללים שוב ושוב בתכנים חדשותיים שליליים.    ההרגל הזה, שלעיתים קרובות מתחיל מתוך סקרנות פשוטה, עלול להתפתח לתופעה מזיקה שפוגעת ברווחה הנפשית. מי שמרבים לעסוק בדום-סקרולינג חווים לרוב עלייה ברמות החרדה לגבי העתיד, תחושות דיכאון…

שעיר לעזאזל (Scapegoating) | מילון הנרקיסיזם המושלם

  שעירות לעזאזל היא תהליך פסיכולוגי בו נעשה שימוש מאסיבי במנגנוני הגנה פרימיטיביים, כמו השלכה, התקה והזדהות השלכתית, במטרה לתקוף חבר קבוצה או לפגוע בקבוצה אחרת.   בהקשר הנרקיסיסטי, שעירות לעזאזל היא טקטיקה אלימה המופעלת בחסות טענות מגוונות לגבי התנהגות לא אתית או לא מוסרית…

נרקיסיזם אנטגוניסטי | מילון הנרקיסיזם המושלם

  נרקיסיזם אנטגוניסטי הוא תת-סוג של נרקיסיזם המתמקד בתחרות עזה ובצורך מתמיד להתעלות על אחרים. אדם עם נטייה כזו מקטין את מי שחי סביבם, וגורם להם להרגיש חסרי חשיבות ביחס אליו. לעיתים קרובות הוא מפגין עוינות מתמשכת ומחפש נושאים לויכוחים לשם הויכוח.  הם שואפים לשלוט…

דינמיקה של ״חם קר״ | מילון הנרקיסיזם המושלם

    דינמיקת משיכה-דחייה (Push-Pull Dynamic) היא תופעה נפוצה במערכת יחסים עם אדם בעל מאפיינים נרקיסיסטיים.   דינמיקה כזו קשורה ביצירת יחסים טראומטיים, הנוצרים כאשר הקורבן נמשך לתוך מעגל מחזורי של התנהגויות מניפולטיביות מצד הנרקיסיסט, שמצד אחד הודפות אותו, ומצד שני מושכות אותו חזרה בצורה…

שעבוד התייחסותי | מילון הנרקיסיזם המושלם

  שעבוד התייחסותי (Relational Subjugation) בהקשר של נרקיסיזם מתאר תהליך פסיכולוגי בו נרקיסיסט מפעיל שליטה מתמשכת ועמוקה על הקורבן ביחסים. תהליך זה נועד לשמר את מנגנוני ההגנה הפרימיטיביים של הנרקיסיסט ולהעביר את הפגיעות והתלות שלו, אותן הוא מנתק מעצמו, אל הקורבן.   במהות, שעבוד התייחסותי…

היקשרות טראומטית והשלכותיה | מילון הנרקיסיזם המושלם

    היקשרות טראומטית בהקשר של נרקיסיזם מתארת תופעה פסיכולוגית קומפולסיבית, מעגלית ועמוקה, בה מתפתח קשר רגשי פתולוגי בין קורבן לבין אדם בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית.  קשר זה מתאפיין בתלות רגשית קיצונית ומהווה למעשה סוג של התמכרות פסיכולוגית, למרות ההתעללות המתמשכת שחווה הקורבן מצד הנרקיסיסט.…

קריסה נרקיסיסטית | מילון הנרקיסיזם המושלם

  התמוטטות נרקיסיסטית (Narcissistic Collapse) היא תופעת קצה פסיכולוגית המתרחשת כאשר אדם הנרקיסיסט חווה איום משמעותי על תפיסת העצמי הגרנדיוזית שלו. זוהי תגובה קיצונית לפגיעה בדימוי העצמי המנופח המאפיין את הנרקיסיסט, המתבטאת בשורה של התנהגויות ותגובות רגשיות דרמטיות.       ההערכה העצמית יורדת מתחת לקו…

ניתוק מגע (No Contact) | מילון הנרקיסיזם המושלם

    ניתוק מגע הוא אסטרטגיה תרפויטית המשמשת להתגוננות מפני אדם נרקיסיסט, בעיקר בהקשר של סיום מערכת יחסים פוגענית. זוהי פעולה מכוונת ומתוכננת של לחתוך את היחסים: הפסקת כל זיקה עם הנרקיסיסט, במטרה להגן על הרווחה הנפשית של האדם הנפגע ולאפשר תהליך החלמה.    …

נרקיסיזם היברידי (גלוי וסמוי) | מילון הנרקיסיזם המושלם

  נרקיסיסטים היברידיים מייצגים נקודת מפגש מרתקת על ספקטרום האישיות הנרקיסיסטית.   בניגוד לתפיסה הדיכוטומית המסורתית של נרקיסיזם גלוי או סמוי, הנרקיסיזם ההיברידי מציג תמונה מורכבת יותר. הוא משקף את הרעיון שנרקיסיזם אינו מצב בינארי, אלא רצף של התנהגויות ותכונות שיכולות להשתנות בהתאם לנסיבות ולסביבה.…

סינדרום ילד הזהב במשפחה | מילון הנרקיסיזם המושלם

  סינדרום ילד הזהב הוא תופעה דינמית מורכבת שמשפיעה על דינמיקות משפחתיות. היא מתרחשת כאשר הורים מעניקים העדפה קיצונית לאחד הילדים, תוך יצירת מערכת של ציפיות וזכויות-יתר סביבו. תופעה זו נפוצה במיוחד במשפחות עם הורה/ים בעל נטיות נרקיסיסטיות.   אם אתה "ילד הזהב", אתה מקבל…

טכניקת הסלע האפור | מילון הנרקיסיזם המושלם

  אם אתה מתחיל להתווכח עם נרקיסיסט, אתה נגרר לעולם הרעיל שלו. אבל אם לא תגיד כלום, אתה הולך ומאבד גובה. אז מה עושים? יש טכניקה שנקראת "סלע אפור" שעוזרת לנטרל נרקיסיסטים.   תחשוב על זה ככה: איך היית מתנהג בדינמיקה עם מישהו מעצבן בעבודה…
    המונח "Decontextualization of Thoughts" מתאר מצב שבו מחשבות מאבדות את החיבור שלהן לסיטואציה (או הקונטקסט) שבה הן בדרך כלל מופיעות.  בהקשר של OCD, המשמעות היא שאובססיות  – אותן מחשבות פולשניות שחוזרות שוב ושוב – מופיעות מבלי שיש טריגר ברור מבחוץ או מבפנים.  האובססיות אינן תלויות במצב הרגשי, בסביבה…
  חלון הסבילות הוא מושג המתאר את מצב העוררות הרגשית האידיאלי אצל האדם, המאפשר לו לתפקד בצורה מיטבית. התפקוד המיטבי מתאפשר כאשר אנו חשים רגועים, יציבים וערניים, ובאופן זה באפשרותנו להתמודד בצורה טובה יותר בעת התמודדות עם סיטואציות מאתגרות, שונות ומגוונות, ששגרת היומיום מזמנת בפנינו.     כפי שאנו יודעים,…
  לחץ רעיל הוא סוג של מתח נפשי מתמשך שמגביל את את יכולת האדם להתמודד, מה שמוביל להשפעות שליליות על הבריאות הפיזית והנפשית כאחד. לחץ כזה זה שונה מ״לחץ טוב", שניתן לניהול ולמעשה יכול אפילו להועיל לבריאות בכך שהוא עוזר לווסת את מערכת תגובת הלחץ של הגוף. מתח רעיל, לעומת…
   טריאנגולציה נרקיסיסטית   טריאנגולציה היא טקטיקה מניפולטיבית נפוצה בקרב אנשים עם נטיות נרקיסיסטיות. היא מתבטאת בניסיון לשלוט בתקשורת בין שני אנשים אחרים או קבוצות באמצעות  טקטיקה של ״הפרד ומשול״ בה אדם שלישי משמש "שחקן" במאבק כוחות פסיכולוגי.   הרעיון הוא שאדם אחד (א) לא מתקשר ישירות עם אדם אחר…
  מהי פרוסופגנוזיה?    פרוסופגנוזיה, או "עיוורון פנים", היא מצב נוירולוגי המאופיין בחוסר יכולת לזהות פרצופים. האתגר של המתמודדים.ות עם פרוסופגנוזיה אינו בעיבוד החזותי הבסיסי של פנים, שכן הם יכולים לראות ולעתים קרובות לתאר תווי פנים. עם זאת, יכולת המוח לשלב תכונות אלו למבנה שלם שניתן לזיהוי לקויה.      יש…
    מהו צום דופמין?    כמו הרעיון במשטר תזונתי של צום,  הרעיון בצום בדופמין הוא ״להרעיב״, זמנית ובאופן מבוקר, את מינון הדופמין במוח, אותו מוליך עצבי שאחראי על מערכת התגמולים שלנו.   מבחינה ביוכימית, הצום מעלה את רמות המוליכים העצביים שנקראים קטכולמינים - בעיקר דופמין - מה שמעלה את רמות האושר והביטחון…
עמוד 1 מתוך 4

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024