נחלת יצחק 32א', תל אביב
תקשורת מחוספסת, או ״לא מהוקצעת״ (Irreverent Communication) היא עמדה טיפולית אבוקטיבית אצל מטפלי DBT.
סגנון התערבות זה משלב הומור, אירוניה, פרדוקסליות וגישה פחות פורמלית במטרה להגיע למטופלים, במיוחד במצבי תקיעות.
בשימוש באסטרטגיה זו, המטפל מאתגר את המטופל דרך תגובות לא צפויות, לא ״בסגנון הרגיל״ שאנחנו רגילים לשמוע אצל מטפלים. היא מאוזנת אמנם עם גישה של כבוד ואכפתיות, אך מטרתה לשבור דפוסי חשיבה נוקשים ולעורר תגובה רגשית שונה.
חשוב להדגיש: טכניקה זו יעילה רק כאשר נבנה קודם לכן אמון והערכה הדדית משמעותיים בין המטופל למטפל.
אם המטופל נפגע, היא לא עבדה טוב.
מטופלת אומרת "אני לא שווה כלום, אף אחד לא אוהב אותי". במקום להגיב בדרך צפויה ("זה לא נכון"), המטפלת עונה: "וואו, בדקת את זה עם כל שמונה מיליארד בני אדם בעולם? מרשים!"
מטופל שחוזר על אותו דפוס הרסני פעם אחר פעם. המטפל: "אז בוא נראה, הפעם ה-15 שאתה עושה את אותו הדבר ומצפה לתוצאה שונה. איינשטיין היה קורא לזה..."
מתבגרת שמסרבת לשתף פעולה: "אם את באמת רוצה להשתיק אותי, יש לך שיטה מעולה - פשוט לא לענות לי על שום שאלה."
מטופל שמתרץ תירוצים ללא הפסקה: "אתה יודע, אני חושבת שיש לך עתיד מזהיר כעורך דין מהסנגוריה הציבורית- ההסברים שאתה נותן יצירתיים ביותר!"
מטופל מניפולטיבי: "רגע, זו אותה אסטרטגיה שהשתמשת בה בשבוע שעבר? מעניין איך הצליח לך אז... אה, נכון, לא הצליח."
כשמתבגר אומר "אני פשוט אשב בחדר כל היום": "נשמע כמו תכנית מרתקת. האם תרצה שאכתוב לך המלצה לתחרות 'האדם הכי משעמם בעולם?"
תקשורת מחוספסת יכולה לסייע ביציאה ממעגל חשיבה שלילי. המטפל עשוי להשתמש בהערות מפתיעות ולא קונבנציונליות כדי להעביר את הקשב של המטופל לנקודת מבט שונה.
חשוב לבנות קודם יחסי אמון עם המטופל לפני מעבר לסגנון מחוספס.
למנן, מדובר בהתערבות נקודתית, לא במתן לגיטימציה להגיד מה שעולה בראש.
להימנע מציניות.
אם לא קיים בסיס של כבוד הדדי, הגישה עלולה להיתפס כמזלזלת ומוחקת. המטרה אינה להיות לא רגיש, אלא להשתמש באסטרטגיה תכליתית שתעזור למטופל לצאת מדפוסי חשיבה מקובעים ולחשוב בצורה גמישה יותר.
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
איתן טמיר, MA, ראש המכון
מיינדפולנס עומד בלב הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי (DBT), ומהווה את הבסיס לכל שאר המיומנויות הנלמדות בגישה טיפולית זו. כפי שמתואר בפרדיגמת הקבלה של DBT, מיינדפולנס אינו רק טכניקה או תרגול, אלא תפיסת עולם המקדמת נוכחות מלאה ברגע הנוכחי.
מרשה לינהאן, מפתחת גישת ה-DBT, זיהתה את חשיבות הקבלה והמיינדפולנס כבר בתחילת דרכה. למרות שהתחילה עם פרדיגמת השינוי מ-CBT לטיפול בהתנהגויות אובדניות, היא הבינה שללא קבלה מלאה של המציאות, אסטרטגיות השינוי עלולות להיכשל. המיינדפולנס, שמקורו בתורתו של בודהה לפני יותר מ-2,500 שנה, מספק את השורש העמוק ביותר של "עץ ה-DBT".
העיקרון המרכזי במיינדפולנס הוא פשוט ועמוק כאחד: **הרגע הנוכחי הוא הרגע היחיד**. כשאנו שוהים בעבר, אנו חיים בזיכרונות או סיפורים. כשאנו נמשכים לעתיד, אנו חיים בפנטזיות. המציאות האמיתית נמצאת תמיד כאן ועכשיו.
התכנון הטוב ביותר לעתיד מתרחש כשמביאים את העתיד אל תוך הרגע הנוכחי, לא כשעוזבים את ההווה.
באותו אופן, ניתן להתבונן בעבר מבלי לאבד את העיגון במציאות הנוכחית. הוא כינה את היכולת הזו "נס המיינדפולנס".
מתוך המסורת העשירה של מיינדפולנס, DBT מדגישה חמישה עקרונות מרכזיים:
מודעות לרגע הנוכחי היא היכולת להתמקד במה שקורה כאן ועכשיו, ללא שיפוטיות וללא הסחות דעת. זהו מצב תודעתי שבו אנחנו נוכחים באופן מלא בחוויה המתרחשת - בתחושות הגופניות, במחשבות, ברגשות ובסביבה.
כשאנחנו חיים ברגע הנוכחי, אנחנו מפסיקים לנדוד בין חרטות על העבר לבין דאגות לגבי העתיד. במקום זאת, אנחנו מתמקדים במה שקורה ממש עכשיו.
דמיינו שאתם אוכלים תפוח - רוב הזמן אנחנו אוכלים "על אוטומט", תוך כדי שיחה, צפייה בטלוויזיה או גלילה בטלפון. מודעות לרגע הנוכחי משמעותה להרגיש את המרקם של התפוח, לטעום את מתיקותו או חמיצותו, להקשיב לצליל הנגיסה, ולהבחין בתחושות שעולות בגוף.
מחקרים פסיכולוגיים מראים שמודעות לרגע הנוכחי מפחיתה מתח, חרדה ודיכאון, ומשפרת ריכוז, זיכרון ואיכות חיים. זו אינה רק טכניקה מדיטטיבית, אלא דרך חיים שמאפשרת לנו לחוות את החיים במלואם ולהגיב למצבים מתוך מודעות במקום מתוך הרגל או דפוס אוטומטי.
אי-היאחזות היא עיקרון מרכזי בבודהיזם המתייחס לשחרור ההיצמדות הרגשית שלנו לאנשים, חפצים, רעיונות ואפילו לזהות העצמית שלנו. היא אינה אדישות או התנתקות רגשית, אלא מצב תודעתי המאפשר לנו להתנסות בחיים במלואם מבלי לנסות לאחוז בהם בכוח.
ההיצמדות, לפי התפיסה הבודהיסטית, היא מקור עיקרי לסבל. כשאנחנו נאחזים בדברים טובים, אנחנו פוחדים לאבד אותם. כשאנחנו נאחזים בדברים רעים, אנחנו מתקשים להשתחרר מהם. וכשאנחנו נאחזים בתפיסה מסוימת של העצמי, אנחנו כולאים את עצמנו בתבנית מוגבלת.
אי-היאחזות במעגל היחסים, למשל, אינה משמעותה לא לאהוב או לא לדאוג. להיפך, היא מאפשרת אהבה עמוקה יותר ובריאה יותר. כשאנחנו אוהבים ללא היאחזות, אנחנו מאפשרים לאדם האהוב להיות מי שהוא, ללא הצורך לשלוט או לשנות אותו כדי להרגיש בטוחים.
בפסיכולוגיה המערבית, אי-היאחזות דומה למושגים כמו קבלה רדיקלית או גמישות פסיכולוגית - היכולת לחוות רגשות ומחשבות מבלי להיאבק בהם או להיסחף על ידם. מחקרים מראים שיכולת זו קשורה לחוסן נפשי גבוה יותר ולרווחה נפשית משופרת.
אינטר-בינג, או "הוויה הדדית", היא תפיסה עמוקה של הקשר וההדדיות בין כל הדברים. עיקרון זה מלמד אותנו שאין דבר שקיים באופן עצמאי לחלוטין - כל דבר קיים בהקשר של יחסי גומלין עם הסביבה ועם אחרים.
התפיסה הזו מאתגרת את האשליה של האני הנפרד והאוטונומי. הנזיר והפילוסוף טיק נהאט האן הדגים זאת באמצעות דימוי של דף נייר: כשמתבוננים בדף נייר, ניתן לראות בו את השמש, את העץ ממנו נוצר, את הגשם שהשקה את העץ, את החוטב שכרת אותו, ואת המשפחה שלו. באותו אופן, כל אחד מאיתנו הוא תוצר של אינספור קשרים והשפעות.
מחקרים עכשוויים בפסיכולוגיה מראים שתחושת קשר ושייכות היא צורך אנושי בסיסי, ושבדידות וניתוק מזיקים לבריאות הנפשית והפיזית שלנו באותה מידה כמו עישון כבד.
במישור היומיומי, הבנת האינטר-בינג משנה את האופן שבו אנחנו מתייחסים לסביבה, לחברה ולעצמנו. היא מעוררת תחושת אחריות עמוקה יותר כלפי אחרים וכלפי העולם, ומאפשרת לנו לראות שהפגיעה באחר היא, בסופו של דבר, פגיעה בעצמנו.
ארעיות היא ההכרה בטבע המשתנה והחולף של כל החוויות, הרגשות, המחשבות והדברים בחיינו. בבודהיזם, ארעיות (או "אניצ'ה" בפאלי) היא אחת משלוש האמיתות הבסיסיות של הקיום.
להבין ארעיות משמעותה להכיר בכך שכל דבר עובר שינוי מתמיד - הן גופנו, הן מצבי הרוח שלנו, והן העולם סביבנו. הכרה זו אינה בהכרח מקור לייאוש או פסימיות; להיפך, היא יכולה להיות מקור לשחרור ולהערכה עמוקה יותר של הרגע הנוכחי.
כשאנחנו חווים כאב או קושי, ההבנה שמצב זה הוא זמני יכולה להיות מנחמת ומעודדת. כשאנחנו חווים שמחה או הנאה, ההבנה שגם רגע זה יחלוף יכולה להעמיק את ההערכה שלנו כלפיו ולעודד אותנו להיות נוכחים בו במלואו.
בפסיכולוגיה, ההכרה בארעיות קשורה למושגים כמו קבלה ומיינדפולנס. מחקרים מראים שיכולת לזהות את הטבע החולף של רגשות ומחשבות - במקום לראות בהם מציאות קבועה - מפחיתה סימפטומים של חרדה, דיכאון והפרעות רגשיות אחרות.
עיקרון זה, שמקורו בזן בודהיזם, אינו קריאה לקבל סבל, אי-צדק או נזק. במקום זאת, הוא מציע דרך להתייחס למציאות כפי שהיא ברגע הנוכחי, ללא התנגדות מתמדת או שיפוטיות.
להבין ש"העולם מושלם כפי שהוא" אין פירושו להיכנע לנסיבות או להימנע מפעולה לשינוי. פירושו לקבל את הרגע הנוכחי כנקודת המוצא היחידה האפשרית לכל דבר - כולל שינוי ושיפור.
אימוץ עיקרון זה מאפשר לנו להפסיק את המאבק המתמיד עם המציאות ולהפנות את האנרגיה שלנו לכיוון פעולה אפקטיבית. במקום להתמרמר על מה שלא בשליטתנו, אנחנו מתמקדים במה שבשליטתנו.
בטיפול הפסיכולוגי המערבי, גישה זו משתקפת בטכניקות כמו קבלה רדיקלית בטיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT), שמלמדת מטופלים לקבל את המציאות הנוכחית שלהם באופן מלא, כצעד ראשון והכרחי לקראת שינוי.
כשאנחנו חווים אתגר או משבר, קבלת המציאות כפי שהיא מאפשרת לנו להתמודד עם המצב בצורה יעילה יותר. במקום לבזבז אנרגיה על הכחשה, כעס או פחד, אנחנו מקבלים את מה שקורה ואז בוחרים כיצד להגיב.
במובן העמוק ביותר, עיקרון זה מזמין אותנו לראות את השלמות הגלומה בלא-שלמות של החיים האנושיים, ולמצוא שלווה גם בתוך אי-הוודאות והשינוי המתמיד.
עקרונות אלו מספקים את היסוד לא רק למטופלים אלא גם למטפלים, שנדרשים לוויסות עצמי אפקטיבי במהלך הטיפול.
מיינדפולנס ב-DBT איננו תרגול תיאורטי גרידא. הוא מיושם באופן מעשי בטיפול בבעיות נפשיות מורכבות. למשל:
כשמטופלים חווים שחזורים טראומטיים, טכניקות "עיגון" מבוססות-מיינדפולנס מסייעות להם לחזור להווה.
כשמטופלים נסחפים בחרדות לגבי העתיד, מיינדפולנס עוזר להם להתמקד בתחושות הגופניות הנוכחיות.
כשמטופלים שוקעים בחשיבה דיכאונית, פעילויות מכוונות מיינדפולנס מחזירות אותם למציאות.
אחד ההיבטים המעניינים ביותר בגישת ה-DBT הוא ההדגשה על המיינדפולנס של המטפל עצמו. כפי שהטקסט מציין, "אני יותר יעיל בעזרה למטופלים שלי להשתנות כשאני מתחיל מעמדה מקבלת - ערנית, דרוכה, לא-שיפוטית, ונוכחת לחלוטין."
מטפלים מיומנים יודעים לזהות מתי הם איבדו את הנוכחות ברגע, ויכולים להחזיר את עצמם להווה באמצעות הפניית תשומת הלב לגוף - למגע עם הכיסא, לרגליים על הרצפה, ולמרכז הכובד שיורד לבטן. זוהי מיומנות מרכזית בדרך לקבלה רדיקלית של המציאות.
לסיכום, מיינדפולנס בגישת DBT הוא יותר מכלי טיפולי - הוא בסיס פילוסופי ומעשי המאפשר התמודדות עם מצבים מורכבים. באמצעות מיומנויות מיינדפולנס בסיסיות של צפייה, תיאור והשתתפות מלאה ברגע הנוכחי, מטופלים ומטפלים כאחד מוצאים דרך לקבלה רדיקלית של המציאות - הבסיס האמיתי לכל שינוי משמעותי.
הרעיון שהמטפל נכנס לגיהנום יחד עם המטופל מדגיש את מהות המיינדפולנס ב-DBT:
היכולת להיות נוכח באופן מלא עם הסבל, לא להימנע ממנו או לנסות לתקן אותו מיד, אלא קודם כל לראות אותו ולקבל את קיומו. רק מתוך קבלה כזו יכול לצמוח השינוי האמיתי.
מחקר שפורסם ב-2025 בכתב העת פסיכולוגיה אבולוציונית הטיל זרקור על הקשר בין כעס, תפיסת אינטליגנציה ואיכות של מערכות יחסים זוגיות.
המחקר, שכלל 148 זוגות סטרייטים, הציע נתונים מפתיעים:
גברים שנוטים לכעוס יותר נתפסים כפחות חכמים בעיני בנות זוגם – וזה בלי קשר לרמת האינטליגנציה המציאותית שיש להם.
כעס, כך מסתבר, מטיל צל על תפיסת האדם כחכם, גם כשהמציאות האובייקטיבית שונה לחלוטין.
הפסיכולוגיה האבולוציונית מלמדת אותנו שבחירת בן זוג מושתתת על שני מרכיבים מרכזיים:
מסוגלות וחמלה. המסוגלות, הנתפסת דרך אינטליגנציה וכישורים, מסמלת את היכולת להשיג משאבים ולהתמודד עם אתגרי החיים. החמלה, לעומת זאת, משתקפת בנדיבות וברמת כעס נמוכה, ומסמלת נכונות לשיתוף ויצירת סביבה הרמונית.
כשגבר מפגין רמות גבוהות של כעס בת הזוג מתחילה לפקפק באינטליגנציה שלו. הקשר הזה משמעותי במיוחד כי הוא משפיע ישירות על שביעות הרצון בזוגיות, בשני הצדדים. גברים כועסים לא רק נתפסים כפחות חכמים, אלא גם מדווחים בעצמם על פחות אושר במערכת היחסים, וכך גם בנות זוגם.
הניתוח הסטטיסטי במחקר הראה מסלול ברור: כעס גבוה מוביל לתפיסת אינטליגנציה נמוכה, וזו בתורה מובילה לירידה בשביעות הרצון מהזוגיות. הדבר מצביע על מעין "מחיר כפול" שמשלמים גברים שמתקשים בוויסות כעסים – הם לא רק נתפסים כפחות אינטליגנטיים, אלא גם חווים פגיעה באיכות הזוגיות שלהם.
ממצא נוסף הוא הקשר שנמצא בין רמות כעס גבוהות למספר הפרידות במערכת היחסים, מה שמרמז על סיכון ליציבות הקשר לאורך זמן.
המחקר מדגיש עד כמה התפיסות ההדדיות משמעותיות בבניית זוגיות. לא מדובר רק במי אנחנו באמת, אלא גם – ואולי בעיקר – באופן שבו אנחנו נתפסים בעיני האדם הקרוב אלינו ביותר.
כעס, שלעיתים נתפס כביטוי של עוצמה או אסרטיביות, עלול למעשה לערער את התפיסה לגבי היכולות הקוגניטיביות ולהוביל למעגל שלילי של חוסר הבנה ואי שביעות רצון בזוגיות.
תובנה זו מציעה כיוון מעשי לשיפור מערכות יחסים: עבודה על ויסות רגשי ופיתוח דרכים בריאות יותר להתמודדות עם תסכול וכעס עשויים לתרום לא רק לאקלים הרגשי בזוגיות, אלא גם לתפיסת האינטליגנציה והמסוגלות של בני הזוג – ובכך לשפר את איכות הקשר לטווח הארוך.
איתן טמיר, MA, ראש המכון
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
Górniak, J., Zajenkowski, M., Szymaniak, K., & Jonason, P. K. (2024). Kindness or Intelligence? Angry Men are Perceived as Less Intelligent by Their Female Romantic Partners. Evolutionary Psychology, 22(3). https://doi.org/10.1177/14747049241275706
- מתוך סדנה לגברים לשליטה בכעסים -
נהג חותך אותך בצורה מסוכנת. אתה מרגיש איך הכעס משתלט, רוצה לצפור, לקלל ואולי אפילו לעצור בצד ולהתעמת.
איך קבלה רדיקלית תעזור לך להתמודד עם הסיטואציה?
א. להראות לנהג השני מה זה – לצפור, לנסוע אחריו ולתת לו להבין שהוא טעה.
ב. להבין שהאירוע כבר קרה, שהכעס לא ישנה אותו, ולבחור לא להיגרר לתגובה אימפולסיבית.
ג. להתעלם לחלוטין ולדחוף את הכעס הצידה כאילו זה לא מפריע לך בכלל.
ד. לשמור על השקט עכשיו, אבל לתת לכעס לצאת מאוחר יותר – אולי עם מישהו אחר.
אשתך חוזרת מאוחר מהעבודה פעמיים השבוע ונראית מרוחקת. המחשבות מתחילות לדהור – "אולי היא מסתירה משהו?". אתה מרגיש צורך לבדוק, לשאול, לחפש הוכחות.
איך קבלה רדיקלית תעזור לך להתמודד עם התחושות האלה?
א. לפעול מיד – לבדוק את הטלפון שלה, לחפש רמזים, לוודא שאתה לא נאיבי.
ב. לשכנע את עצמך שאין שום בעיה ולמחוק את המחשבות מהראש בכוח.
ג. להיות קשוב לחשדות, להבין שהם תגובה רגשית, לקבל את חוסר הוודאות.
ד. לשאול חבר אם גם לו זה קרה ולחפש אישור לחשד שלך לפני שתתעמת איתה.
המנהל שלך נותן לך ביקורת קשה בפגישה. אתה מרגיש איך הכעס גואה – רוצה להוכיח שאתה צודק, אולי אפילו להרים קול.
איך קבלה רדיקלית יכולה לעזור לך להתמודד?
א. להפסיק אותו באמצע, להסביר למה הוא טועה ולהבהיר שאתה לא מקבל יחס כזה.
ב. לקבל שהביקורת נאמרה, להקשיב לה בלי לתת לרגשות לנהל אותך, ואז לבחור איך להגיב בצורה שקולה.
ג. להנהן בלי להגיד מילה, להעמיד פנים שהכול בסדר, אבל בפנים לבעור.
ד. לזכור את זה לפעם הבאה ולחכות לרגע שבו תוכל להחזיר לו באותה מטבע.
הורה חושד שבתו חווה חוויה לא נעימה בגן. הוא מגיע לשיחה עם הגננת כדי לברר, אך תוך כדי השיחה היא מתגוננת, נוזפת בו על כך שהוא מרים לטענתה את הקול, וטוענת שהוא מגזים. הוא מרגיש שהכעס משתלט עליו ורוצה להגיב בתקיפות.
איך אפשר לפעול לפי קבלה רדיקלית בסיטואציה הזו?
א. להבהיר לגננת שאין לו שום כוונה להוריד את הטון עד שהוא יקבל תשובות ברורות.
ב. לשנות גישה, להתחנף אליה ולהגיד שהוא בכלל לא כעס, כדי שהיא תהיה יותר נחמדה אליו.
ג. להפסיק את השיחה מיד, כי אם היא כבר מתגוננת אין טעם להמשיך.
ד. לזהות שהכעס טבעי, לקבל את הסיטואציה כמו שהיא, ולהתמקד במטרה.
נהג ממהר לפגישה קריטית. הוא יוצא בזמן, אבל תוך כמה דקות נתקע בפקק שלא זז. הדקות חולפות, הלחץ עולה, והוא מרגיש איך הגוף שלו מתוח. הוא רוצה לרטון, להכות בהגה או לשלוח הודעה עצבנית למי שמחכה לו.
מהי הפעלה של קבלה רדיקלית כאן?
א. לצפור שוב ושוב, אולי זה יזיז משהו.
ב. לקבל שאין שליטה על המצב, לנשום עמוק ולחשוב איך להתנהל הכי טוב.
ג. להפסיק לדאוג בכלל ולהתנהג כאילו זה לא משנה, למרות שזה באמת חשוב.
ד. לשלוח הודעה מתוסכלת למי שמחכה לו ולהבהיר שזה לא באשמתו.
חבר שקבעת איתו מאחר בפעם השלישית ברצף. אתה מתעצבן ורוצה להגיד לו שהוא מזלזל בך.
איך תגיב מתוך מקום של קבלה רדיקלית?
א. להבין שהאיחור כבר קרה, לשים לב לרגשות שלך.
ב. לכתוב לו הודעה כועסת ולהבהיר לו שזו פעם אחרונה שאתה מחכה לו.
ג. להעמיד פנים שזה לא מפריע לך, למרות שזה אוכל אותך מבפנים.
ד. לא להגיד כלום עכשיו, אבל לזכור את זה ולשמור טינה להמשך.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) עלה בעשורים האחרונים כשחקן מוביל בתחום בריאות הנפש - שיטה שהוכיחה את יעילותה פעם אחר פעם במחקרים קליניים מבוקרים ובעבודה יומיומית בקליניקה.
בניגוד לגישות טיפוליות מסורתיות, CBT אינו מחזיק בעמדה אניגמטית. הוא מציע שקיפות מלאה, מתודולוגיה ברורה, ועקרונות שזמינים לכל אחד.
במהלך השנים, CBT התפתח מגישה יחידה למשפחה שלמה של שיטות, מטריה של התערבויות טיפוליות המשתפות בסיס תיאורטי וקליני משותף.
מוזמנים.ות להכיר את 12 המאפיינים המשותפים לכל טיפולי ה-CBT, שמייחדים את הגישה ומסבירים את יעילותה הגבוהה:
"כאן ועכשיו" – בעוד שגישות טיפוליות ותיקות יותר מתמקדות בחקירת העבר והילדות כמפתח לריפוי, ה-CBT שם זרקור על ההווה.
הגישה אינה מתעלמת מהשפעות העבר, אך מניחה שהדרך המהירה והיעילה ביותר לשינוי היא התמודדות עם המחשבות, הרגשות וההתנהגויות הנוכחיות.
זוהי פרספקטיבה מעצימה המעבירה את המטופל ממצב של קורבן אירועי העבר למצב של סוכן שינוי בהווה, עם יכולת השפעה ממשית על איכות חייו כאן ועכשיו, מבלי להתמקד בהתרת קונפליקטים השייכים לימים אחרים.
בטיפול Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) משולבת טכניקת מיינדפולנס עם הפרקטיקה הרגילה ב-CBT תוך שהיא מדגישה מודעות לרגע הנוכחי.
המטופל לומד לזהות מחשבות, תחושות ורגשות בזמן אמת מבלי לשפוט אותם, ובכך מנסה "להיות ברגע" במקום להיתקע בעבר או לדאוג לשווא לעתיד.
בתרגיל הסריקה הגופנית, למשל, המטופל מפנה קשב באופן שיטתי לכל חלק בגוף ומתעכב במכוון על המתרחש באותו רגע.
טיפול CBT פועל מתוך הנחה שהבנה לבדה אינה מספקת כדי לחולל שינוי; הכוח האמיתי טמון בפעולה.
בניגוד לגישות המסתפקות בתובנות תיאורטיות, כאן הדגש הוא על רכישת כלים מעשיים ואסטרטגיות יישומיות שהמטופל מטמיע בחיי היומיום.
התפקד המרכזי של הטיפול הוא לא. להיות מרחב לשיתוף וונטילציה, אלא סדנה אקטיבית לפיתוח מיומנויות התמודדות, קבלת החלטות, פתרון בעיות וויסות רגשי – כלים שימשיכו לשרת את המטופל הרבה אחרי סיום הטיפול, ובמגוון הקשרים.
טיפול באמצעות פתרון בעיות Problem-Solving Therapy (PST) מתמקדת בפיתוח מיומנויות מעשיות.
המטופל לומד תהליך מובנה ושיטתי: הגדרת הבעיה, העלאת פתרונות אפשריים, בחינת היתרונות והחסרונות של כל פתרון, בחירת הפתרון האופטימלי, יישום הפתרון והערכת התוצאות.
למשל, אדם המתמודד עם קשיים בעבודה ילמד לפרק את האתגר לרכיביו ולפתח תכנית פעולה קונקרטית.
באקלים טיפולי רווי אלטרנטיבות שונות וצבעוניות, פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית בולטת כגישה המעוגנת היטב בקרקע המדעית.
זו אינה גישה שנשענת על תיאוריות אזוטריות או השערות לא מבוססות, אלא במתודולוגיה טיפולית שנבחנה בקפדנות במאות מחקרים מבוקרים. בפועל, טיפול מבוסס ראיות סובל מבעיות לא מעטות, אבל בכל זאת, מחקר אמפירי נרחב מתק, שוב ושוב את היעילות של CBT עבור מגוון רחב של הפרעות - מחרדה ודיכאון ועד להפרעות אכילה, OCD וטראומה.
העוגן המדעי מבטיח שהמטופל מקבל טיפול שנמצא יעיל עבור הבעיה שלו, עם תוצאות מדידות, מהימנות וניתנות לשחזור.
בלב הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי שוכנת התובנה כי האירועים עצמם אינם הסיבה העיקרית ליצירת החוויות הרגשיות, אלא הפרשנות שאנו נותנים להן.
טיפול CBT מלמד את המטופל "לצוד" מחשבות אוטומטיות ואמונות יסוד שליליות - אותן קביעות פנימיות שחוזרות על עצמן כמו תקליט שבור ומשפיעות על הרגשות וההתנהגות.
המטופל לומד לזהות עיוותי חשיבה כמו הכללות גורפות ("אני תמיד נכשל"), חשיבה דיכוטומית ("אם זה לא מושלם, זה כישלון מוחלט"), או קריאת מחשבות ("הם בטח חושבים שאני לא מתאים"), ולאתגר אותן באמצעות הוכחות מפריכות ונקודות ראות אלטרנטיביות. זהו תהליך של שחרור מכבלי המחשבות המגבילות ופיתוח גמישות פסיכולוגית שבמרכזו חופש ובחירה.
טיפול CBT מציע מבט מערכתי ורב-ממדי על המצוקה האנושית.
הגישה מכירה בקשר המורכב והדינמי בין חמישה מימדים:
מציאות.
מחשבות.
רגשות.
תחושות גופניות.
התנהגויות.
כאשר משנים את אחד מהם, השינוי משפיע על כל הממדים האחרים, בדומה לאופן בו שינוי ברכיב אחד במערכת אקולוגית משפיע על המערכת כולה.
כך למשל, אפשר להתחיל בהתערבות התנהגותית שתוביל לשינוי בתחושות הגופניות (כמו טיפול CBTI בהפרעות שינה), ולאחר מכן מתאפשרת עבודה טיפולית שתשפיע על רגשות שקשורים בדיכאון.
ראייה אינטגרטיבית וגמישה כזו מאפשרת התאמה מדויקת לצרכי המטופל. אנחנו קוראים לזה CBT אג׳ילי.
ידע הוא כוח, והנגשתו למטופל באמצעות פסיכוחינוך, היא אחד היסודות החשובים ב-CBT.
ישנן גישות טיפוליות שמקיפות את עצמן במסתורין מקצועי (למשל, מה עומד מאחורי שתיקת המטפל בטיפול דינמי?) ב-CBT נוקטים עמדה שקופה שמנגישה ידע וחותרת לתקשורת ברורה (פחות משתמשים ב״מצד אחד, אבל מצד שני״).
המטפל משתף את המטופל במודלים התיאורטיים ובמנגנונים הפסיכולוגיים העומדים בבסיס הקשיים שלו, מלמד אותו את "השפה" של המכניזם הפסיכולוגי בבסיס הבעיה ומסביר את הרציונל מאחורי כל התערבות טיפולית.
גישה זו מעצימה את המטופל. הוא אינו רק "מושא" הטיפול, אלא שותף מודע ופעיל בדרך המאומצת בה הוא צועד. כשאדם מבין את המודל שמסביר את המצוקה, מתחזקת תחושת השליטה, הכאב מאבד מהאינגמטיות שלו והדרך לשינוי מצטיירת בצורה ברורה וישימה יותר.
טיפול CBT בולט בעמדה שיטתית ומובנית. בניגוד לטיפולים שמתנהלים כשיחה פתוחה בלי מבנה מוגדר, CBT פועל לפי "מפת דרכים" ברורה. כל תהליך טיפולי מתוכנן בקפידה, עם שלבים מוגדרים – מהערכה ואבחון ראשוני, דרך הצבת מטרות, רכישת מיומנויות, תרגול, ועד שלב המניעה והשימור שיקבעו את ההישגים גם בעתיד.
המבנה המארגן משולב עם מטרות טיפוליות קונקרטיות ומדידות, שמנוסחות בתחילת התהליך ע״י המטפל והמטופל ונבחנות כל הזמן לאורך הדרך.
להקפדה על הבניה וארגון יש כמה יתרונות:
ראשית, תחושת אוריינטציה מוגברת - המטופל מתמצא יותר בתהליך ונע בין תפקיד נוכח לתפקיד מתבונן.
שנית, ניתן לקיים מעקב שיטתי אחר ההתקדמות.
לבסוף, דווקא בתוך מסגרת ברורה בה ניתן מקום לגמישות והתאמה אישית.
עבור רבים, המבנה והמטרות המוגדרות ב-CBT מעניקים תחושת ביטחון ונראות – הטיפול אינו לוטה בערפל, להיפך, המטופל יודע מה קורה ולאן הולכים.
הוא חווה את עצמו כשותף פעיל לקבלת ההחלטות, עם נקודות ציון ברורות ויעד מוגדר.
הזמן יקר, המשאבים מוגבלים והסבלנות קצרה. טיפול CBT מציע מודל טיפולי יעיל במיוחד מבחינת משך הזמן.
בניגוד לגישות פסיכודינמיות מסורתיות שעשויות להימשך שנים, טיפול CBT מסתיים לרוב בתוך 6-20 מפגשים.
לפרק הזמן הקצר אין השלכות על איכות התוצאות. הוא מתאפשר בזכות תכנון מדויק, התמקדות בסימפטומים הנוכחיים ובמטרות מוגדרות, ושימוש בטכניקות אינטנסיביות ויעילות.
המבנה הקצר והתמציתי מעודד מוטיבציה ומחויבות גבוהה, מאפשר ליותר אנשים לפנות לטיפול ומייצר תחושת מתח חיובית שמקדמת השגת תוצאות מהירה.
זוהי תפיסה המכבדת את זמנו של המטופל ומשקפת אמון ביכולתו להשיג שינוי משמעותי בפרק זמן מוגדר.
ב-CBT ממשיכים את העבודה הטיפולית גם בין הפגישות. הגישה מבוססת על הבנה ששינוי עמיד מחייב תרגול והתנסות במציאות היומיומית, ולא רק בקליניקה.
לכן, בין הפגישות, המטופל מתבקש ליישם כלים ומיומנויות שנלמדו, לבחון מה קורה לו כאשר הוא מיישם את המיומנוית שלמד, להתנסות בהתנהגויות חדשות ולתעד את התוצאות.
גישה זו הופכת את השעה הטיפולית לנקודת התחלה בלבד, ואת חיי היומיום לזירת ההתמודדות המרכזית. כך נוצר גשר חיוני ביותר בין התובנות הנרכשות לבין החיים עצמם, והשינוי הופך מרעיון מופשט לחוויה ממשית שמוכללת למגוון הקשרים.
הרעיון של שיטת ERP, המשמשת כטיפול הבחירה ב-OCD, הוא ליצור סביבה שמעודדת את המטופל לחשיפה מדורגת למצבים מעוררי חרדה, לצד מאמץ לצמצם התנהגויות נמנעות. הלמידה המעשית מתבצעת בעיקר בתרגול שעושה המטופל בשיעורי הבית. הוא עובד באופן הדרגתי על התמודדות עם הפחדים, תוך תיעוד וניטור רמות החרדה. לדוגמה, מטופל עם פחד מזיהום יתרגל נגיעה במשטחים מטונפים מבלי להיכנע לדחף לבצע טקס כפייתי באמצעות רחיצת ידיים. הרעיון הוא שהחשיפות יבוצעו כ"שיעורי בית" בין המפגשים.
בטיפול CBT, המטפל והמטופל יוצרים עבודת צוות אמיתית ובגובה העיניים. בניגוד למודלים הפסיכודינמיים, מטפל CBT אינו סמכות עליונה אלא שותף דרך מקצועי, המספק כלים, תובנות והכוונה, תוך הכרה בכך שהמטופל הוא המומחה לחייו.
זוהי דינמיקה טיפולית ייחודית המשלבת את עומק הטיפול הפסיכולוגי עם האנרגיה המניעה לפעולה של אימון אישי. בניגוד למפגש טיפולי קלאסי, כאן נוצרת אחריות הדדית למסע - לא רק המטפל אחראי לתוצאות, אלא שותפות אמיתית שבה למטופל יש בעלות על התהליך, חוקר שמתחקה אחר כוחותיו הפנימיים. הוא מתקדם מתוך עמדה של ״לקוח״ מחולל שינוי בחייו, ולא כ״פציינט״ פסיבי.
ה-CBT מביא את הרוח האמפירית גם לתחום הטיפול הנפשי.
בניגוד לגישות טיפוליות שנוטות להיות עמומות לגבי קצב ההתקדמות וטווחי זמן, מטפלי CBT מציבים מדדים ברורים ומאתגרים את עצמם עם מדדים אובייקטיביים של הצלחה.
הטיפול מספק נתונים קונקרטיים על התקדמות דרך שאלוני משוב, סולמות מצוקה, יומני ניטור עצמי ומעקב אחר התנהגויות.
עמדה כזו מאפשרת התאמות דינמיות של תכנית הטיפול, זיהוי מוקדם של כשלים וכיוונים שגויים, וחיזוק המוטיבציה כאשר הנתונים מעידים על שיפור.
ההערכה הזו מספקת למטופל תחושת שליטה והבנה לגבי התהליך הטיפולי, ומבססת את ההחלטה על סיום הטיפול על ראיות ממשיות ולא על רמזים ותחושות בעלמא.
בבסיס כל גישות ה-CBT עומד עיקרון מאחד: המחשבות שלנו הן הגורם המתווך המרכזי בין המציאות לבין החוויות הרגשיות וההתנהגויות בחיינו. לא האירועים עצמם קובעים איך נרגיש ונתנהג, אלא הפרשנות שאנחנו נותנים להם. פרדיגמה זו מעבירה את מוקד הכוח מהעולם החיצוני לעולם הפנימי, בו יש לנו השפעה רבה יותר. כשאנחנו מזהים ומשנים תבניות חשיבה בעייתיות, ניתן לחולל שינוי מהותי במצב הנפשי.
תובנה זו הא מעצימה במיוחד – היא מלמדת אותנו שאנחנו לא קורבנות של נסיבות חיים או של דפוסים כרוניים שנטבעו בנפש, אלא בעלי יכולת להשפיע על התפיסה הפנימית, ודרכה על עולמנו החיצוני. כך הופך הטיפול ממקום של תלות ורגרסיה למסע של העצמה, ממצב של חוסר אונים לפוזיציה של בחירה, ומכניעה לתגובתיות ליצירתיות ויוזמה.
טיפול בקבלה ומחויבות (Acceptance and Commitment Therapy (ACT מלמד את המטופל על קבלה של מחשבות ורגשות בלי להילחם בהם, לצד מחויבות לפעולות התואמות את הערכים האישיים. במקום לשנות את תוכן המחשבות, המטופל לומד "דיפוזיה קוגניטיבית" - שינוי היחס למחשבות.
לדוגמה, אדם עם מחשבות שליליות על עצמו לומד לראותן כ"רק מחשבות" ולא כאמת מוחלטת, ולפעול בהתאם לערכיו על אף נוכחותן.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
תאמו שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
כתיבה:
איתן טמיר, MA, ראש המכון
לפי מחקרים עדכניים, שיחת ייעוץ ראשונית לפני תחילת טיפול פסיכולוגי שווה המון,היא משמשת כלי משמעותי ורב-משקל שמשפיע על תוצאות התהליך.
כפי שנראה מייד, פגישה מקדימה משפרת את ההתאמה בין המטפל למטופל, מקצרת זמן טיפולים, משפרת תוצאות, מפחיתה חרדה, מגבירה מחויבות ומצמצמת נשירה.
הנה פירוט של כל אחד מהיתרונות המרכזיים הללו, עם הפניות למאמרים הרלוונטיים:
מטופלים רבים מגיעים לטיפול עם מניעים מגוונים – חלקם מודעים, ואחרים לא תמיד ברורים להם.
מחקר מעניין מצא כי מטופלים לעיתים מתקשים להגדיר את הבעיה המרכזית שמובילה אותם לטיפול, ולכן פגישת ייעוץ מקדימה מסייעת בזיהוי המניעים הגלויים והסמויים (Silva, Martínez & Domínguez, 2021).
פגישת הייעוץ מאפשרת למטפל להעריך את הצרכים של המטופל, רמת המוטיבציה שלו, והאם השיטה הטיפולית מתאימה לו.
התאמה לא נכונה יכולה לגרום לאי-שביעות רצון מהטיפול, האטת ההתקדמות ולעיתים אף לעזיבת התהליך מוקדם מהצפוי. מחקר זה מצביע על כך ששיחה מקדימה מסייעת להתאמה טובה יותר, מכוונת את הציפיות ומגבירה את תחושת הביטחון של המטופל בקשר עם המטפל.
בנוסף, נמצא כי מטופלים שמתחילים טיפול עם מידע מקדים על הצורה שבה ייראה התהליך, מבינים טוב יותר את הדינמיקה הטיפולית ומביעים מוכנות גבוהה יותר להתחייבות ארוכת טווח.
כאשר טיפול מותאם אישית לצרכים ולמטרות של המטופל כבר מהשלב הראשון, הוא הופך לממוקד יותר ויעיל יותר. מחקר מצא כי שיחת ייעוץ חד-פעמית, שנערכה עבור מטופלים שהמתינו לטיפול מלא, הפחיתה משמעותית את רמות החרדה שלהם, שיפרה את תחושת השליטה שלהם וסייעה לקיצור משך הזמן עד להשגת שיפור במצבם (Schleider et al., 2020).
המחקר הצביע על כך שגם פגישה אחת בלבד, שבה המטופל מקבל הכוונה ראשונית וכלים להתמודדות, יכולה להוות גורם מכריע בתהליך הטיפולי.
בנוסף, נמצא כי מטופלים שקיבלו ייעוץ מוקדם השתמשו במשאבים טיפוליים בצורה יעילה יותר ודיווחו על שיפור מהיר יותר במצבם הרגשי.
כניסה לטיפול פסיכולוגי מלווה לעיתים קרובות בתחושת חרדה, במיוחד אם מדובר בטיפול ראשון או בפלטפורמה חדשה כמו טיפול מקוון. מחקר מצא כי שיחות ייעוץ ראשוניות מסייעות בהפחתת חששות ומקלות על המעבר לתהליך טיפולי מלא (Stepanova, 2023).
במיוחד בטיפולים מרחוק, קיימים אתגרים כמו העדר חיבור פיזי, קושי בקריאת שפת גוף, ואי ודאות לגבי האפקטיביות של המפגשים הווירטואליים. המחקר מדגיש כי מפגש מוקדם מסייע למטופלים להתרגל לפורמט, מפחית את החשש מאינטראקציה דיגיטלית ומאפשר בדיקה של החיבור האישי עם המטפל.
בנוסף, במהלך שיחת הייעוץ המטופל מקבל הבהרות לגבי שיטת העבודה, הכלים בהם ייעשה שימוש, והמבנה של המפגשים – דבר שמפחית באופן משמעותי את תחושת הבלבול והלחץ.
מטופלים שמבינים את תהליך הטיפול בצורה ברורה יותר נוטים להיות מחויבים אליו לאורך זמן. מחקר שבדק שימוש בשיחות ייעוץ בשירותי אימוץ מצא כי תהליך זה מחזק את תחושת הביטחון של המשתתפים, משפר את המוטיבציה שלהם להמשיך בטיפול ומסייע להם לשמר רצף טיפולי אפקטיבי (Draper et al., 2021).
מחקר זה מצא כי אנשים שעברו פגישת ייעוץ דיווחו על תחושת מוכנות גבוהה יותר להתחייב לתהליך טיפולי, הבינו טוב יותר את המטרות שלהם בטיפול, והיו נכונים יותר לשתף פעולה עם המטפל.
נוסף על כך, נמצא כי שיחות ייעוץ עוזרות למטופלים להגדיר מטרות ברורות יותר, מה שמגביר את הסיכוי להשגת תוצאות חיוביות בטיפול.
שיחות ייעוץ עוזרות למטופלים להבין את עצמם טוב יותר – מהן הסיבות האמיתיות למצוקתם, אילו שינויים הם רוצים להשיג, ואילו דרכי התמודדות הכי מתאימות להם. מחקר שבדק את תהליך הייעוץ במקרים של טיפול בטראומה מצא כי השיחה המוקדמת עוזרת למטופלים להבין את הדפוסים האישיים שלהם, ומאפשרת התאמה מדויקת של הכלים הטיפוליים Landy et al. (2023
המחקר הדגיש כי ככל שהמטופל מודע יותר לתהליך ולמטרותיו, כך עולה הסבירות שהטיפול יהיה מוצלח יותר.
בנוסף, נמצא כי שיחות ייעוץ משמשות כשלב חיוני בהתאמה בין הצרכים הפסיכולוגיים של המטופל לבין השיטה הטיפולית הנכונה עבורו.
מטופלים רבים מתחילים טיפול אך מפסיקים אותו לאחר מספר מפגשים בשל תחושה של חוסר התאמה, חוסר בהירות לגבי התהליך או חוסר סיפוק מהתקדמות הטיפול.
מחקר מצא כי שיחת ייעוץ מוקדמת למטרת פרסונליזציה, מסייעת במניעת עזיבה בטרם עת ומגבירה את שיעור ההתמדה בטיפול (Gaither et al., 2024).
המחקר הדגיש כי כאשר מטופלים יודעים למה לצפות, יש פחות אכזבות והם חשים יותר ביטחון בתהליך.
חוסר בהירות לגבי מהלך הטיפול מוביל לעיתים קרובות לתחושת חוסר שביעות רצון ולהפסקת המפגשים מוקדם מהצפוי.
במחקר זה נמצא כי מטופלים שקיבלו שיחת ייעוץ חוו תחושת יציבות וביטחון גבוהה יותר, מה שהגביר את מחויבותם לתהליך ומנע מהם לנשור מהטיפול.
לסיכום, שיחת ייעוץ לפני תחילת טיפול פסיכולוגי היא לא שלב פורמלי בלבד, זהו כלי מדעי שמגביר את סיכויי הצלחת הטיפול.
היא מסייעת בהתאמה נכונה, מפחיתה חרדה, מחזקת מחויבות ומוטיבציה, מונעת עזיבה מוקדמת ומקדמת שיפור מהיר ויעיל יותר.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
תאמו שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
כתיבה:
איתן טמיר, MA, ראש המכון
Gaither, M. L., Bassett, E. D., Wilson, A. L., Marder, S. R., Bradford, D. W., Bernard, J. D., & Glynn, S. M. (2024). Implementation of Cognitive Behavioral Therapy for psychosis via telehealth: An expert consultation and clinical service model. Psychological Services.
Draper, R., Waters, C., Burns, G., & Shelton, K. (2021). The process, benefits and challenges of providing psychological consultation in adoption services. Clinical Child Psychology and Psychiatry, 27, 1170-1183.
Landy, M. S. H., Vezer, E., Bance, S., Loskot, T., Ip, J., Zeifman, A. P., Mutschler, C., Thomas, F. C., McShane, K., Monson, C., & Stirman, S. (2023). Elucidating the elements of clinical case consultation in cognitive processing therapy. The Counseling Psychologist, 51, 626-654.
Schleider, J., Sung, J. Y., Bianco, A., Gonzalez, A., Vivian, D., & Mullarkey, M. C. (2020). Open pilot trial of a single-session consultation service for clients on psychotherapy wait-lists. PsyArXiv Preprints.
Silva, P. P., Martínez, L. H., & Domínguez, M. O. M. (2021). From the manifest motive to the real demand of the patient in the psychological consultation. Acción Psicológica, 17(1), 133-150.
Stepanova, T. (2023). Advantages and difficulties of psychological consultations online. Transactional Analysis in Russia.
הפרעת אישיות אנטי-חברתית (ASPD) נחשבת לאחת ההפרעות הכי קשות לטיפול, בעיקר עקב האופן בו היא מתבטאת ומשפיעה על הקשר הטיפולי.
הסובלים מההפרעה, שנקראת גם הפרעת אישיות דיסוציאלית, מתקשים לחוות אמפתיה, מה שמוביל לכך שהם לא תמיד מבינים או מכירים בהשלכות של התנהגותם על אחרים. כתוצאה מכך, המודעות העצמית לרוב נמוכה, והם מתקשים לזהות צורך בשינוי או בטיפול (הם אכן לא מרבים לפנות לקליניקה על מתוך בחירה).
בנוסף, בעיות אמון משמעותיות יוצרות קושי בפיתוח קשר טיפולי יציב.
מטופלים עם ASPD נוטים לחשוד באחרים, לזהות חולשות ולנצל אותן, מה שמקשה עליהם לשתף פעולה ולהתחייב לתהליך הטיפולי.
אתגר נוסף הוא ההתנגדות לטיפול – רבים מהמאובחנים אינם רואים בהתנהגותם בעיה ולפיכך דוחים את הצורך בטיפול. כאשר אדם אינו מאמין שהוא זקוק לעזרה, קשה מאוד להוביל אותו למחויבות אמיתית לשינוי.
מטפל עשוי גם לחוות טווח רגשי מורכב – לעיתים הוא נמשך לכריזמה של המטופל ונכנס לתהליך מתוך תקווה או אשליה שיוכל "להציל" אותו, ולעיתים הוא חש תסכול, חשדנות או חוסר אונים מול חוסר האמפתיה וההתנגדות שמפגין המטופל.
המפתח לטיפול מוצלח טמון בגבולות ברורים ובהדרכה מקצועית קבועה. על המטפל לשמור על מודעות עצמית גבוהה, להכיר ברגשותיו אך לא לתת להם להשתלט על הקשר הטיפולי. הבנת הדינמיקה הרגשית אינה מכשול, אלא כלי עבודה שיכול לסייע בניווט הטיפול באופן מקצועי, אחראי ומאוזן.
על אף האתגרים הללו, מחקרים מצביעים על כך שכאשר קיימת מסגרת טיפולית ברורה, עם גבולות מובנים וטכניקות טיפוליות מותאמות, ניתן לסייע גם למטופלים עם ASPD לפתח מודעות עצמית מסוימת ולשפר את התנהלותם.
כאשר אנו, כמטפלים, פוגשים מטופל עם מאפיינים אנטי-חברתיים, אנו עשויים למצוא את עצמנו מתמודדים עם רגשות מורכבים ומאתגרים, שלא תמיד צפינו או היינו מוכנים אליהם.
המפגש הטיפולי עם אדם בעל דפוסי התנהגות מניפולטיביים, נצלניים ולעיתים גם תוקפניים, אינו מפגש ניטרלי – הוא חוויה מטלטלת, שמעוררת תגובות רגשיות עמוקות ולעיתים אף מפתיעות.
חלק מהמטפלים עשויים להרגיש מאוימים או חסרי אונים, בעוד שאחרים עשויים להתפעל מהכריזמה ומהיכולת המילולית של המטופל, מה שעלול לטשטש את הגבולות הטיפוליים. לכן, חשוב לנהל את הרגשות הללו בזהירות ולשמור על מודעות מתמדת, כדי להימנע מהתערבות רגשית מוגזמת או מסכנה של שחיקה מקצועית.
האתגר המרכזי הוא להישאר נוכחים, מקצועיים ותומכים, מבלי ליפול למלכודת של מעורבות יתר או תקווה לא ריאלית לשינוי מהיר. העבודה עם מטופלים אנטי-חברתיים דורשת חוסן נפשי, עקביות בגבולות והתמודדות מודעת עם רגשותינו שלנו – כי בסופו של דבר, הצלחת הקשר הטיפולי תלויה לא רק במטופל, אלא גם ביכולת שלנו להחזיק את התהליך בצורה יציבה ומאוזנת.
בואו נצלול אל התגובות הנפוצות שמטפלים חווים במפגש עם מטופלים אלו:
המפגש עם מטופלים אנטי-חברתיים יכול לעורר מנעד רחב של רגשות, לעיתים מנוגדים. אחת התגובות הראשוניות והאינסטינקטיביות ביותר היא פחד – בין אם מפני אלימות פיזית, במיוחד כאשר המטופל בעל היסטוריה של התנהגות תוקפנית, ובין אם מפני מניפולציה רגשית, שמטופלים רבים עם ASPD מצטיינים בה. חשוב להכיר בפחד הזה, לא להדחיק אותו ולא להתבייש בו – הוא אינו עדות לחולשה, אלא דווקא מנגנון הגנה חשוב, שמאפשר לנו לשמור על דריכות מקצועית ולזהות סיכונים בזמן אמת.
אך הפחד אינו הרגש היחיד שמטפלים עשויים לחוות. בקצה השני של הספקטרום, ישנם מטפלים שחווים משיכה או היקסמות ממטופליהם. הכריזמה, כושר השכנוע והיכולת הדרמטית לספר סיפורים מרתקים, שמאפיינים לעיתים אנשים עם ASPD, עשויים לעורר ריגוש, סקרנות ואף תחושת התלהבות אצל המטפל. לעיתים, כאשר המטפל אינו מודע לרגשותיו, הוא עלול להימשך רגשית ואף להיסחף אחר המטופל, מה שעלול לפגוע בגבולות הטיפוליים וליצור מעורבות יתר מסוכנת.
האתגר הוא לשמור על איזון ולהיות מודעים לתגובות הרגשיות שלנו, מבלי לתת להן להשתלט על הדינמיקה הטיפולית. בין אם מדובר בפחד ובין אם במשיכה, שני הקצוות הללו הם טבעיים – אך הם דורשים מודעות, ניהול נכון והדרכה מקצועית, כדי לוודא שהם אינם משבשים את התהליך הטיפולי, אלא דווקא משמשים כלי להבנת המטופל ולהתנהלות נכונה מולו.
אחד האתגרים הרגשיים המורכבים ביותר בטיפול באנשים עם הפרעת אישיות אנטי-חברתית הוא תחושת חוסר האונים שמטפלים חווים כשהטיפול נתקל בהתנגדות, קיפאון או דחייה מתמשכת מצד המטופל. כאשר המטופל אינו מביע חרטה, מסרב לשתף פעולה או מפגין מניפולציות וזלזול, המטפל עלול לחוות תסכול עמוק, כעס, ואפילו ספק ביכולותיו המקצועיות.
חשוב להכיר בכך שתחושות אלו טבעיות, אך אם הן אינן מנוהלות כראוי, יש להן יכולת לערער את הקשר הטיפולי ולפגוע ביכולת המטפל להמשיך בעבודה בצורה מקצועית ויעילה. כדי להימנע מהשפעות שליליות, יש צורך בגישה מודעת ורפלקטיבית, המשלבת תמיכה מקצועית, הדרכה והצבת גבולות ברורים. במקום להתמקד במה שאינו משתנה, יש להפנות את האנרגיה למה שכן ניתן להשפיע עליו, תוך שמירה על עמדה טיפולית יציבה, מאוזנת ולא שיפוטית.
העבודה עם מטופלים אנטי-חברתיים אינה רק מבחן לסבלנות וליכולת ההתמודדות, אלא גם אתגר עמוק לזהות המקצועית שלנו. כאשר המטופל מכחיש לחלוטין את בעיותיו, מטיל את האחריות על הסביבה או אף מאשים את המטפל עצמו, אנו עלולים להתחיל לפקפק ביכולתנו להביא לשינוי אמיתי. התחושה הזו יכולה להיות שוחקת ומתסכלת, אך חשוב להבין שהיא אינה עדות לכישלון, אלא דווקא חלק בלתי נפרד מההתמודדות עם אוכלוסייה מאתגרת.
הספק הוא לא סימן לחולשה – אלא למודעות מקצועית. הוא מאותת לנו שאנחנו שואלים את השאלות הנכונות, ושאנחנו מחויבים לבדוק את עצמנו ואת הדרך בה אנו פועלים. במקום להילחם בתחושות הללו, כדאי לרתום אותן ככלי להתפתחות, להעמיק את ההבנה על הדינמיקה עם המטופל ולהישען על תמיכה מקצועית, הדרכה ופיתוח רפלקציה. דווקא מטפל שמסוגל לשאת ספקות ולהתבונן בהם מבחוץ הוא זה שמגלה גמישות, צמיחה ובשלות מקצועית אמיתית.
התמודדות עם מטופלים עם הפרעת אישיות אנטי-חברתית מחייבת מודעות רגשית גבוהה, שכן הקשר הטיפולי טומן בחובו תגובות העברה נגדית מורכבות שעלולות לערער את המטפל.
זכרו - התמודדות עם תגובות העברה נגדית היא לא סימן לחולשה, אלא דווקא הזדמנות לצמיחה מקצועית ואישית.
כדי להימנע משחיקה מקצועית ומעורבות רגשית מזיקה, חשוב שהמטפלים יקבלו הדרכה מקצועית שוטפת ויקיימו רפלקציה מתמדת על האינטראקציה עם המטופל.
הצבת גבולות נוקשים ושמירה על מסגרת טיפולית ברורה הם קריטיים למניעת מניפולציות ולהגנה על הקשר הטיפולי.
עם זאת, יש לאזן בין ריחוק מקצועי לבין אמפתיה, כדי להימנע מהתנתקות רגשית מוחלטת.
מחקרים מצביעים על כך שגישות מובנות ומבוססות-ראיות, במיוחד אלו המותאמות לטיפול בעבריינים, עשויות להגביר משמעותית את סיכויי ההצלחה ולשפר את תוצאות הטיפול.
כשאנחנו עובדים עם מטופלים אנטי-חברתיים, אחד האתגרים המרכזיים הוא להרפות מהפנטזיה שאנו יכולים להציל אותם. הרצון לעזור, להשפיע ולראות שינוי מוחשי הוא טבעי עבור כל מטפל, אך במקרה של ASPD, האשליה שנוכל "לתקן" את המטופל או להביא אותו להבנה רגשית עמוקה עלולה להיות מלכודת רגשית ומקצועית.
האחריות לשינוי אינה שלנו – אלא של המטופל עצמו. אנחנו יכולים להציב גבולות, להציע כלים ולעודד רפלקציה, אך ההחלטה אם לקחת אחריות על חייו ולבחור בכיוון אחר נמצאת אך ורק בידיו. כאשר אנחנו נשאבים לניסיון "לשנות" את המטופל בכוח, אנו מסתכנים בשחיקה רגשית, בתסכול ובתחושת כישלון מיותרת.
תפקידנו הוא להיות נוכחים, מקצועיים ותומכים בתהליך – לא לקחת עליו בעלות. עלינו לשמור על מסגרת טיפולית יציבה, להגדיר גבולות ברורים, ולזכור שהדרך היחידה להצלחה בעבודה עם מטופלים אנטי-חברתיים היא להיות עקביים, אותנטיים ומודעים לעצמנו – מבלי להיסחף אחר אשליות של גאולה.
ההכרה בתגובות ההעברה הנגדית שלנו והיכולת לנהל אותן היא מפתח מרכזי בדרך להצלחה.
כשאנחנו מצליחים לשמור על איזון בין אמפתיה לגבולות, בין מעורבות לריחוק מקצועי, אנחנו יכולים ליצור מרחב טיפולי בטוח ומצמיח - הן עבור המטופל והן עבורנו.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
Black, D. W., & Kolla, N. J. (Eds.). (2022). Textbook of antisocial personality disorder. American Psychiatric Association Publishing
בחרנו תשובות לשאלות חשובות שיעזרו לבני משפחה להבין טוב יותר את מהות הפרעת האישיות האנטי-חברתית
הפרעת אישיות אנטי-חברתית, הידועה גם כהפרעת אישיות אנטי-סוציאלית, היא מצב נפשי המאופיין בדפוס מתמשך של התעלמות מזכויות של אחרים והפרתן.
ההפרעה מופיעה לרוב בילדות או בגיל ההתבגרות ונמשכת אל תוך הבגרות.
אנשים אנטי סוציאליים נוטים להפגין התנהגות חסרת אחריות, נצלנית ומניפולטיבית, ללא תחושת אשמה או חרטה.
השלכותיה ניכרות בתחומי חיים רבים, כולל יחסים משפחתיים, עבודה, לימודים, שירות צבאי וזוגיות.
בין ההתנהגויות האופייניות ניתן למצוא עבריינות, חוסר יציבות תעסוקתית, ניצול הזולת למטרות רווח אישי, וקושי לשמור על מערכות יחסים קרובות.
הם נוטים לדחות סמכות, מתנגדים למוסכמות חברתיות וובודקים את גבולות ההתנהגות המקובלת.
דברו איתנו או עם אנשי מקצוע אחרים בבריאות הנפש המתמחים בהפרעה זו, אנחנו כולים לספק הכוונה ואסטרטגיות טיפול מתאימות.
ההתמודדות עם בן משפחה הסובל מהפרעה זו יכולה להיות מאתגרת, וללא תמיכה מקצועית, עלולה להיות מתסכלת, שוחקת ומתישה רגשית.
חשוב להבין כי מדובר בהפרעה מורכבת, ולעיתים קרובות, האדם עצמו אינו מודע להשפעת התנהגותו על סביבתו או שאינו רואה צורך בטיפול. אנשי מקצוע יכולים להדריך את בני המשפחה כיצד לגשת בצורה מיטבית לאדם עם הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית, להציב גבולות בריאים ולשמור על רווחתם האישית תוך כדי תמיכה.
חשוב לא לפספס תחלואה נלווית, כלומר הפרעות קומורבידיות כמו התמכרויות, דיכאון או חרדה, שעלולות להחמיר את ההתנהגות האנטי-חברתית.
טיפול בהיבטים אלו, יכולים למנף את המוטיבציה של המטופל גם אם הוא מסרב לטפל ישירות בהפרעת האישיות, וזה יכול להביא להקלה מסוימת ולשיפור בתפקודו היומיומי.
תמיכה משפחתית עקבית, יחד עם סיוע מקצועי טוב, עשויה להגדיל את הסיכוי לשינוי חיובי ולהפחתת הדפוסים הפוגעניים.
לפי ה-DSM-5, אבחנת ההפרעה דורשת קיומם של לפחות שלושה מתוך שבעה מאפיינים פתולוגיים, בהם:
רמאות
אימפולסיביות
תוקפנות
פזיזות
חוסר אחריות
חוסר אמפתיה
חוסר חרטה
האבחנה ניתנת רק מגיל 18 ומעלה, ובתנאי שנמצאו סימנים מוקדמים של הפרעת התנהגות לפני גיל 15. כמו כן, יש לשלול סכיזופרניה או מאניה כגורמים אפשריים להתנהגות.
התסמינים משתנים בחומרתם – חלקם כוללים שקרים ומניפולציות, בעוד שאחרים עלולים להתבטא במעשים פליליים חמורים כגון תקיפות אלימות, אונס או רצח.
תסמין | שכיחות (%) |
---|---|
בריונות | 47% |
התחלת קטטות | 26% |
שימוש בכלי נשק מסוכנים | 28% |
אכזריות כלפי אנשים | 35% |
אכזריות כלפי בעלי חיים | 15% |
גניבה עם עימות | 2% |
כפיית פעילות מינית על מישהו | 0.2% |
הצתה מכוונת | 13% |
ונדליזם מכוון | 32% |
פריצה לרכוש של אחרים | 32% |
שקרים תכופים | 43% |
גניבה בלי עימות | 76% |
שוטטות לילית | 29% |
בריחה מהבית | 30% |
היעדרות תכופה מבית הספר | 41% |
תסמין | שכיחות (%) |
---|---|
התנהגות לא חוקית חוזרת | 83% |
רמאות והונאה | 49% |
אימפולסיביות | 54% |
רגזנות ותוקפנות | 73% |
פזיזות | 71% |
חוסר אחריות מתמשך | 87% |
היעדר חרטה | 51% |
מקור: מבוסס על Risë B. Goldstein ואחרים, Journal of Nervous and Mental Disease, 2006.
מחקרים בארצות הברית ובאנגליה מצביעים על כך ש-2-5% מהאוכלוסייה הבוגרת עומדים בקריטריונים להפרעת אישיות אנטי-חברתית. השכיחות בקרב גברים גבוהה פי 2 עד 7 מאשר בנשים.
ברוב המקרים, ההפרעה אינה מופיעה לבד, אלא יחד עם הפרעות נלוות כמו התמכרויות, הפרעות מצב רוח, חרדה, הפרעות קשב וריכוז (ADHD), הימורים פתולוגיים והפרעות אישיות נוספות, כגון הפרעת אישיות גבולית ונרקיסיסטית. שיעורי ההתאבדות בקרב הלוקים בהפרעה גבוהים משמעותית מהממוצע.
מקור ההפרעה הוא שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. מחקרים מצביעים על מרכיב תורשתי, אך המנגנון המדויק של הורשת ההפרעה עדיין אינו מובן במלואו.
גורמים סביבתיים משמעותיים כוללים:
התעללות בילדות
הורות לא עקבית
חינוך לקוי
יחסים בעייתיים עם בני הגיל
אנשים עם הפרעה זו חווים יותר היסטוריה של התעללות בילדותם, ולמרבה הצער רבים משחזרים דפוסים אלו כלפי ילדיהם. בכך הם מנציחים העברה בין-דורית של אלימות והתנהגות פוגענית.
קיימות גם תיאוריות לפיהן ההפרעה נובעת מהפרעה נוירו-התפתחותית, תת-עוררות כרונית או עיבוד קוגניטיבי פגום.
מחקרים ביוכימיים מציעים תפקיד אפשרי לנוירוטרנסמיטורים כמו סרוטונין ולהורמון טסטוסטרון, הידועים בהשפעתם על תוקפנות ואימפולסיביות.
הטיפול בהפרעת אישיות אנטי-חברתית הוא אתגר משמעותי, אך אינו בלתי אפשרי. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ממשיכים לחפש שיטות יעילות לסייע לאנשים עם ההפרעה, על אף שמעט מאוד טיפולים מבוססי-ראיות פותחו עבורה.
קיימת דעה לפיה אנשים עם הפרעת אישיות אנטי-חברתית אינם מסוגלים ליצור קשר טיפולי אמיתי, אבל ממצאים חדשים מערערים על הנחה הזו. מתברר כי בתנאים הנכונים – עם טיפול מובנה היטב, מסגרת ברורה ומטפלים מנוסים – גם אנשים בעלי מאפיינים אנטי-חברתיים קיצוניים מסוגלים לפתח ברית טיפולית משמעותית. קיימת אמנם ספקנות תיאורטית בנוגע לאפשרות של קשר טיפולי יציב עם מטופלים כאלה, אך מחקרים שנערכו בקרב עברייני מין ואלימות חמורה מצביעים על פוטנציאל ממשי לשינוי. השאלה אינה האם קשר טיפולי אפשרי, אלא באילו תנאים הוא הופך לאפקטיבי.
השיטות העדכניות ביותר כוללות שילוב של תרופות להפחתת תוקפנות ועצבנות עם פסיכותרפיה המתמקדת בהיבטים הקוגניטיביים והמוסריים של ההפרעה.
בין השיטות שנבדקו:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
טיפול מבוסס מנטליזציה
ניהול כעסים
פסיכו-חינוך
הראיון המוטיבציוני
חלק מהמטפלים מאמינים כי ההפרעה אינה ניתנת לטיפול, אך מסקנה זו עלולה להיות מוקדמת מדי, בשל היעדר מחקר מקיף בנושא.
נכון להיום, אין תרופות שאושרו על ידי ה-FDA לטיפול ישיר בהפרעה.
עם זאת, תרופות מסוימות משמשות להפחתת תוקפנות, עצבנות והתנהגות אימפולסיבית. בין התרופות שנמצאות בשימוש:
ליתיום ומייצבי מצב רוח אחרים
תרופות נוגדות דיכאון
תרופות אנטי-פסיכוטיות לא טיפוסיות
התגובה לטיפול התרופתי משתנה – חלק מהמטופלים חווים שיפור, בעוד שאחרים אינם מראים כל שינוי משמעותי.
במקרים רבים, תרופות משמשות לטיפול בהפרעות נלוות, כמו דיכאון, חרדה או הפרעה דו-קוטבית.
יש להימנע משימוש בבנזודיאזפינים, בשל פוטנציאל ההתמכרות הגבוה שלהם, וכן מתרופות ממריצות לטיפול ב-ADHD, שעלולות להחמיר התנהגויות אנטי-חברתיות. חלופות בטוחות יותר כוללות:
בופרופיון
קלונידין
אטומוקסיטין
הטיפול מתקיים עם פסיכיאטר מבוגרים.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
Black, D. W., & Kolla, N. J. (Eds.). (2022). Textbook of antisocial personality disorder. American Psychiatric Association Publishing. https://doi.org/10.1176/appi.books.9781615373239
Black, D. W. (2022). Special report: Antisocial personality disorder—The patient in need often overlooked. Psychiatric News, 57(12). https://doi.org/10.1176/appi.pn.2022.12.12.20
Goldstein, R. B., Grant, B. F., Ruan, W. J., Smith, S. M., & Saha, T. D. (2006). Antisocial personality disorder with childhood- vs adolescence-onset conduct disorder: Results from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. Journal of Nervous and Mental Disease, 194(9), 667–675. https://doi.org/10.1097/01.nmd.0000235793.10041.1d
כשאנחנו מחפשים טיפול פסיכולוגי, עבורנו או עבור אדם יקר, טבעי ומתבקש שתעלה בנו השאלה -
מהם ההבדלים בין מטפל סביר למטפל מעולה?
המחקרים בפסיכולוגיה מציעים כמה גורמים מבחינים:
הקשר הטיפולי הוא המנבא החזק ביותר להצלחת הטיפול. מטפלים יעילים במיוחד מצליחים ליצור ברית טיפולית טובה עם מגוון רחב של מטופלים, בלי קשר לדפוסי ההתקשרות הראשוניים של המטופל.
המרכיב האמפתי קריטי - היכולת להרגיש את עולמו הפנימי של המטופל ולשקף אותו באופן מדויק ומותאם.
ניסיון קליני והדרכה מקצועית טובה מאפשרים למטפלים לפתח מיומנות טיפולית איכותית יותר.
הטיפול יעיל יותר כאשר המטפל מתמקד בגורמי הבעיה המצויים בשורש הסימפטומים, ולא רק בסימפטומים עצמם.
מטפלים מעולים יודעים לזהות רגעים משמעותיים בטיפול - "חלונות הזדמנות" בהם המטופל פתוח במיוחד לשינוי רגשי מעמיק. היכולת לקלוט ולנצל רגעים אלה ביעילות, תוך חתירה לחוויה רגשית מתקנת, היא אחד המאפיינים המבחינים בין מטפל טוב למעולה (Guazzo, 2024).
נרחיב:
מה יותר חשוב - הגישה הטיפולית או המטפל?
מחקרים מגלים פעם אחר פעם שהגורם הקריטי בטיפול הוא לאו דווקא הגישה הטיפולית עצמה, אלא הקשר בין המטפל למטופל.
הברית הטיפולית היא אותה תחושה של חיבור, אמון וביטחון שנוצרת בין השניים - נמצאה כאחת התחזיות החזקות ביותר להצלחת טיפול.
למעשה, נמצא כי גם כאשר מטפל משתמש בגישה מסוימת, חלק ניכר מההצלחה מגיע דווקא מהגורמים הלא-ספציפיים בטיפול, כמו הקשר האנושי, האמון והסביבה התומכת (Bozok & Bühler, 1988).
אחד הגורמים המרכזיים שמשפיעים על הצלחת הטיפול הוא היכולת האמפתית של המטפל.
אמפתיה היא לא רק "להיות נחמד" או להנהן בהבנה (מה שיכול להיות די מתסכל עבור המטופל).
מדובר ביכולת עמוקה ואותנטית להרגיש את עולמו הפנימי של המטופל ולשקף לו תוכן ורגש בצורה שגורמת לו להרגיש מובן באמת.
מחקר ותיק מצא כי אמפתיה, יחד עם זיהוי הסוגיה המרכזית בפגישה, ועידוד המטופל להתבוננות ואקספלורציה פנימית, הם בין הגורמים החשובים ביותר להצלחתו של טיפול נפשי (Bachar, 1998).
לצד האמפתיה, יש ערך רב לוותק -
מחקרים מצביעים על כך שמטפלים מנוסים משיגים תוצאות טובות יותר.
למה?
לא בהכרח בזכות הידע שצברו, אלא בזכות הקילומטרז׳:
מטפלים מנוסים מפתחים אינטואיציה מקצועית שמאפשרת לזהות במהירות את הדינמיקה העכשווית בחדר ולנווט את הטיפול באופן יעיל יותר (Chow et al., 2015).
הדרכה מקצועית בפסיכותרפיה (סופרוויז'ן) היא הרבה יותר מ"התייעצות עם מומחה.
מדובר במרחב למידה מטפח עבור המטפל. במחקרים נמצא שמטפלים שמשתתפים בהדרכה סדירה ואיכותית מפתחים לא רק ביטחון מקצועי גבוה, אלא גם יכולת טובה יותר לזהות דפוסים מורכבים בטיפול ולהגיב אליהם נכון (Šefarová & Šlepecký, 2017).
למעשה, הדרכה מקצועית היא חלק בלתי נפרד מהדרך המקצועית של כל מטפל, שאינה נגמרת אף פעם.
ההדרכה על פסיכותרפיה מספקת למטפל כמה יתרונות משמעותיים:
הדרכה מאפשרת זוג עיניים נוספות על התהליך הטיפולי - מבט סובייקטיבי נוסף (יש מי שיטען גם אובייקטיבי) שעוזר לזהות , ׳שטח מת׳, לקונות או הזדמנויות שהמטפל מפספס.
הדרכה מספקת תמיכה רגשית חיונית למטפל, שכן המפגש היומיומי עם סבל אנושי מכביד על כל מטפל ובאופן עקיף גם על כל מדריך.
מסגרת הדרכתית טובה מספקת מרחב בטוח לחקור ולהתמודד עם נקודות עיוורון אצל מטפלים - בהם הטיות אישיות משפיעות בצורה לא תכליתית על הטיפול.
מעניין במיוחד לראות איך ההדרכה משפיעה על יכולתו של המטפל להוביל את התהליך.
פסיכולוגים שנמצאים בהדרכה מקצועית בפסיכותרפיה מדווחים על יכולת טובה יותר לנווט מצבים מורכבים בטיפול, לקבל החלטות מושכלות בזמן אמת, ולהתמודד ביעילות עם משברים או נקודות מפנה לאורך הדרך.
זה לא רק עניין של ביטחון עצמי, אלא יכולת מעשית שמשתפרת ומתחדדת באמצעות הפקת לקחים ורפלקציה.
הדרכה טובה מציעה איזון עדין בין תמיכה רגשית, תיקוף והכלה לבין אתגור מקצועי המתבטא במשוב, בין למידה תיאורטית לבין התמודדות עם סוגיות מעשיות מהשטח.
מדריך טוב יודע לזהות את נקודות החוזק והחולשה של המטפל ולעזור לו להתפתח בדרכו הייחודית, תוך שמירה על סטנדרטים מקצועיים גבוהים.
מטפלים שממשיכים להתפתח ולתרגל את הכישורים שלהם באופן ממוקד, כמו למשל באמצעות ניתוח צילומי וידאו של מפגשים (מה שמקובל כיום בגישות דינמיות קצרות מועד כמו EDT), מצליחים באופן משמעותי יותר מאחרים.
מטפלים מצוינים יודעים לזהות רגעים קריטיים בטיפול, בהם המטופל "פתוח" לשינוי משמעותי. מחקרים בתחום הנוירופסיכולוגיה מראים שכאשר זיכרונות רגשיים עולים בטיפול, נפתח "חלון הזדמנויות" בו ניתן לעדכן ולשנות את המשמעות הרגשית של החוויה (Guazzo, 2024).
מטפלים מיומנים יודעים לזהות רגעים אלה ולהשתמש בהם ביעילות ליצירת שינוי עמוק ויציב. הם מצליחים לייצר חוויה רגשית מתקנת בדיוק בעיתוי הנכון, מה שמאפשר למטופל להגיע הרחק מעבר להבנה קוגניטיבית של הדפוסים הבעייתיים, אלא גם לחוות שינוי רגשי עמוק.
בסופו של דבר, פסיכותרפיסט מצוין הוא לא בהכרח זה ששולט היטב בתיאוריה.
חשוב להקפיד להמשיך ולצמוח מקצועית, אבל מה שבאמת עושה את ההבדל זה מי שיודע להתחבר עם המטופלים שלו ממקום נכון, להרגיש אותם באמת ולנוע באופן דיאלקטי בין קבלה וחיזוק לבין גיוס עמידה על הצורך בשינוי.
תאמו שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
כתיבה:
איתן טמיר, MA, ראש המכון
Bachar, E. (1998). Psychotherapy--an active agent: Assessing the effectiveness of psychotherapy and its curative factors. The Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences, 35(2), 128-135. Retrieved from
Bozok, B., & Bühler, K. (1988). Efficiency factors in psychotherapy--specific and nonspecific influences. Fortschritte der Neurologie-Psychiatrie, 56(4), 119-132. Retrieved from
Chow, D., Miller, S. D., Seidel, J. A., Kane, R., Thornton, J., & Andrews, W. P. (2015). The role of deliberate practice in the development of highly effective psychotherapists. Psychotherapy, 52(3), 337-345. https://doi.org/10.1037/pst0000015 Retrieved from
Guazzo, G. M. (2024). The role of memory in psychotherapeutic treatment. European Journal of Medical and Health Research. https://doi.org/10.59324/ejmhr.2024.2(4).29 Retrieved from
Romero-Moreno, A., Paramio, A., Cruces-Montes, S. J., Zayas, A., & Guil, R. (2021). Attributed contribution of therapist’s emotional variables to psychotherapeutic effectiveness: A preliminary study. Frontiers in Psychology, 12. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.644805 Retrieved from
Romero-Moreno, A., Paramio, A., Cruces-Montes, S. J., Zayas, A., Gómez-Carmona, D., & Merchán-Clavellino, A. (2021). Development and validation of the psychotherapeutic effectiveness attribution questionnaire (PEAQ-12) in a Spanish population. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18. https://doi.org/10.3390/ijerph181910372 Retrieved from
Šefarová, I., & Šlepecký, M. (2017). Self-efficacy of the psychotherapist in the context of supervision. European Psychiatry, 41, s506-s506. https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2017.01.645 Retrieved from
עוד לא הספקנו לעכל את דור ה-Z וההתמכרות שלו למסכים ולרשתות חברתיות, אנחנו ניצבים היום מול תופעה מתוחכמת יותר: התמכרות למערכות בינה מלאכותית, כמו ChatGPT.
זו אינה רק עוד התמכרות טכנולוגית - אלא בדפוס חדש של תלות רגשית וקוגניטיבית, שמאתגר את ההגדרות המסורתיות של התמכרות התנהגותית.
שימוש יתר ב-GPT מלווה בסימנים קלאסיים של התמכרות: עיסוק אובססיבי, תסמיני גמילה, והסלמה בהיקף השימוש הנדרש לשם סיפוק. זו לא רק העדפה טכנולוגית - אלא תבנית התנהגותית שיכולה לשבש את האיזון הנפשי ולפגוע באיכות החיים.
בניגוד להתמכרות למסכים, בה המשיכה היא בעיקר לגירוי חזותי ולתגמול מיידי, התמכרות ל-ChatGPT מערבת רבדים עמוקים יותר של התודעה.
היא נוגעת בצורך האנושי שלנו בהכוונה, בתמיכה רגשית, בתחושת ביטחון שעוזרת לנו לתחזק אשליית ביטחון מול חיים מלאי אי-ודאות.
מערכות LLM מספקות חוויה של "מומחה שזמין תמיד". היא מפחיתה בדידות, מרגיעה חרדות ותמיד שולפת תשובות - אך בה בעת מחליש את יכולתנו להתמודד עצמאית עם אתגרי החיים.
יש כמה סיבות מהותיות שתומכות בהגדרה של שימוש מוגזם ב-ChatGPT כהתמכרות התנהגותית:
ראשית, המנגנון הנפשי דומה מאוד להתמכרויות מוכרות - המשתמשים חווים דחף בלתי נשלט לחזור לשימוש, למרות ההשלכות השליליות. בדיוק כמו אדם המכור להימורים או לקניות, המשתמש ממשיך בהתנהגות גם כשהיא פוגעת בתפקוד היומיומי שלו.
שנית, מתפתחת תלות פסיכולוגית עמוקה. המשתמשים מרגישים צורך הולך וגובר להתייעץ עם המערכת, לחפש את אישורה, ולהסתמך עליה במצבים שבעבר התמודדו איתם באופן עצמאי. זו תבנית מוכרת של אובדן אוטונומיה רגשית.
מתפתח מעגל קסמים של הקלה זמנית וחרדה מתגברת. השימוש במערכת מספק הרגעה מיידית של חרדות וספקות, אבל בטווח הארוך מחליש את היכולת להתמודד איתם באופן עצמאי. זה יוצר תלות שהולכת ומעמיקה עם הזמן.
ההבנה הזו חשובה כי היא מסמנת את הצורך בגישה טיפולית מתאימה, שמתייחסת לתופעה לא רק כהרגל רע אלא כביטוי של קושי נפשי עמוק יותר שדורש התייחסות מקצועית ורגישה.
מחקר שפורסם בכתב העת Acta Psychologica מעלה תובנות מטרידות על הקשר בין שימוש ב-ChatGPT לבין בריאות נפשית (Duong et al, 2024).
מתברר שלצד ההתלהבות מהטכנולוגיה החדשה, יש לה גם צד שלילי:
החוקרים עקבו אחרי יותר מ-2,600 משתמשים וגילו דפוס מדאיג לפיו שימוש כפייתי במערכת מוביל לשרשרת של תגובות פסיכולוגיות.
זה מתחיל בחרדה, ממשיך לשחיקה נפשית ןמגיע עד הפרעות שינה המשתלבות עם שני התסמינים האחרים.
מה שמעניין במיוחד הוא שהתהליך הזה הוא מעגלי - השימוש המוגזם מייצר חרדה, החרדה מובילה לשחיקה, והשחיקה פוגעת באיכות השינה.
שינה גרועה, בתורה, מחמירה את החרדה והשחיקה, וכך הלאה.
שימוש יתר ב-ChatGPT יכול להוביל להתפתחות של חרדה באופן מעגלי ומתעצם. התהליך מתחיל בצורה תמימה: אנחנו מגלים כלי נגיש ונוח שעוזר לנו לפתור בעיות ולקבל תשובות מהירות. אבל בהדרגה, משהו בנפש משתנה.
ככל שאנחנו נשענים יותר על המערכת, אנחנו מתחילים לפתח חששות שקשה לבטל: האם התשובה שקיבלנו באמת מדויקת? האם המידע האישי שהעלינו בטוח? והחשש הכי גדול - האם הולכת לנו לאיבוד היכולת לחשוב ולהחליט בעצמנו?
אז מה עושים?
כרגיל, גישה מאוזנת.
קביעת גבולות ברורים לשימוש ופיתוח מודעות לסימנים המעידים על שימוש יתר.
בסופו של דבר, ChatGPT הוא כלי עזר שאנחנו אדוניו - האחריות על השימוש הנבון בו מוטלת עלינו.
החוקרים מציעים שלושה מעגלי התערבות שמשלימים זה את זה:
ברמה הטכנולוגית: פיתוח כלים חכמים לניטור ובקרת שימוש, כמו מדדי שימוש בזמן אמת, התראות על שימוש מוגזם, ומערכות שמזהות דפוסי שימוש בעייתיים. הממשק עצמו צריך להיות מתוכנן כך שיעודד שימוש מאוזן ובריא.
ברמה המקצועית: שילוב ידע מעולם בריאות הנפש בתכנון מודלים, כולל התייעצות עם אנשי מקצוע בפיתוח התערבויות מניעתיות. הדגש הוא על זיהוי מוקדם של דפוסים בעייתיים והטמעת כלים להתמודדות.
ברמה החברתית: העלאת מודעות ציבורית לסכנות של שימוש יתר, פיתוח הנחיות ברורות לשימוש בריא, וקידום שיח פתוח על ההשפעות הפסיכולוגיות של הטכנולוגיה. סביר שזה הכי פחות יעיל.
בסוף, המטרה היא ליצור מערכת תמיכה הוליסטית שתאפשר למשתמשים ליהנות מיתרונות הטכנולוגיה ויחד עם זה לשמור על שפיות.
תאמו שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
כתיבה:
איתן טמיר, MA, ראש המכון
MSW
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר נתניהMSW
מכון טמיר כפר סבאMSW
מכון טמיר יהודMSW
מכון טמיר הרצליהMSW
מכון טמיר באר שבעMSW
מכון טמיר חיפהMSW
מכון טמיר גבעתייםPhd
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר כפר סבאMSW
מכון טמיר באר יעקבMSW
מכון טמיר גני תקוהMSW
מכון טמיר רחובותMSW
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר באר יעקבMSW
מכון טמיר ראשון לציוןMSW
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר חדרהMA
מכון טמיר תל אביבMA
מכון טמיר תל אביבMSW
מכון טמיר תל אביבMSW
תל אביבMSW
תל אביבMSW
מכון טמיר נתניהMSW
תל אביבMSW
מכון טמיר באר שבעMSW
מכון טמיר רחובותMSW
מכון טמיר פרדס חנהMSW
מכון טמיר גדרהMA
מכון טמיר תל אביב
Duong, C. D., Dao, T. T., Vu, T. N., Ngo, T. V. N., & Tran, Q. Y. (2024). Compulsive ChatGPT usage, anxiety, burnout, and sleep disturbance: A serial mediation model based on stimulus-organism-response perspective. Acta Psychologica, 251, Article 104622. https://doi.org/10.1016/j.actpsy.2024.104622
הקושי לסיים משימות (TCD) הוא עיסוק אובססיבי במחשבות על התחלת פרויקטים בלי יכולת להשלים אותם, עד לפגיעה משמעותית באיכות…
כעס הוא רגש אנושי טבעי ולגיטימי, אבל ידוע לכל שהוא עלול להפוך לכוח הרסני כאשר הוא יוצא משליטה.…
כשהנפש מותשת והדחף שולט, לפעמים הצעד הראשון אל עבר שינוי אינו מתחיל בתובנה או בתחושת מיצוי, אלא בהצעה…
המונח קשר רעיל מתייחס למערכת יחסים המאופיינת בהתנהגויות פוגעניות חוזרות, חוסר איזון בכוח, היעדר הדדיות ותקשורת לקויה. דרכי…
דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר
שיחה עוד היום עם איתן טמיר,
חדה, מדויקת ומאירת דרך.
140 ש"ח בלבד