טיפול קצר מועד
פרויד התחבט לא מעט בשאלה: האם טיפול פסיכולוגי קצר מועד מסוגל לספק את אותו מענה פסיכותרפויטי כמו שמציעה פסיכואנליזה מתמשכת?
יתירה מכך, האם טיפול פסיכולוגי אמור להימשך לאורך החיים?
ומתי הוא אמור להסתיים?
מהו טיפול קצר מועד?
עד לסיום מלחמת העולם השניה ואפילו עד לאמצע המאה הקודמת, שלטה בכיפת הטיפול הנפשי גישתו של זיגמונד פרויד וממשיכיו: הפסיכואנליזה.
השיטה המקורית התפצלה לזרמים יצירתיים שהרחיבו את התיאוריה והמודלים המקוריים שלה, כמו פסיכולוגיית האני (שהובילה בתו של פרויד, אנה), גישת יחסי אוביקט וכותביה המוכשרים, היינץ קוהוט ופסיכולוגיית העצמי, ועוד גישות אנליטיות מגוונות ומקוריות.
עם זאת, המשותף לכולן היה הדבקות במספר עקרונות יסוד של פרויד, החשיבות של "חפירה" בבעיות וקשיים מהילדות ומה שרלוונטי עבורנו כאן: ההתעלמות העיקשת ממימד הזמן. נדמה היה שלמטופל בגישה הפסיכואנליטית יש את כל הזמן שבעולם...
לקראת סוף ימיו, בשנת 1937, ניגש פרויד בעצמו לסוגיית הזמן בטיפול נפשי, וכתב מאמר ידוע שפורסם בשם "אנליזה סופית ואינסופית".
הוא העלה שם נקודות יקרות ערך שממשיכיו הניחו למשך שנים רבות בצד, עד שהגענו לעשורים האחרונים, שם עלה הצורך בבחינה חוזרת על עלות מול יעילות (ותועלת).
אנו חיים בתקופה מאוד אינטנסיבית.
פונים רבים לטיפול נפשי מגיעים עם צורך מיידי וציפיה מובנת לשינוי מהיר ככל הניתן, בעיקר אם פנו במהלך של משבר עכשווי מתגלגל. לא רק נסיבות כלכליות הובילו את השינוי, אלא גם המגמה האינדיבידאולית והגישה ההומניסטית, שתיהן שואפות למימוש עצמי אופטימלי בחיים עצמם, שאינו מתבטא בהכרח בפענוח אמיתות לא-מודעות וחקירה עצמית של משמעות שתוביל (בשאיפה) לחופש פנימי ואמת.
פסיכותרפיה ממוקדת וטיפול קצר מועד
טיפול קצר מועד לעומת פסיכותרפיה מסורתית נמצאת בחזית הדיון המחקרי של אפקטיביות בפסיכותרפיה. כיום קיימת נטייה הולכת וגוברת לכיוון התפתחות גישות טיפוליות קצרות מועד. נטייה זו עקבית עם אוירה גוברת של מתן דין וחשבון (accountability), אשר צמחה בשנים האחרונות.
במקביל, קיימת הכרה בקרב מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים, שלא כל הבעיות ניתנות לשינוי דרך טיפול קצר מועד. זה ברור במיוחד כשמטפלים קוגניטיביים מפנים תשומת לב למטופלים בעלי סגנון בינאישי וקוגניטיבי יותר מושרש ונוקשה. נגיע לזה בהמשך.
העניין בגישות יותר ארוכות טווח הושפע גם מהתפתחויות תיאורטיות שמדגישות את החשיבות של שינוי מבנים קוגניטיביים בסיסיים.
הגישה המתוארת כאן, טיפול קצר מועד, יכולה להיות מיושמת בפורמט קצר או ארוך טווח.
על אף שקיימים הבדלים בין האופי וההיקף של השינויים שאפשר לצפות שיתרחשו בגישות קצרות וארוכות טווח.
בכל מקרה זה חיוני שלמטופל תהיה חוויה בינאישית בונה. שימוש בגישה קצרת מועד עם מטופלים שאין להם את המאפיינים המסוימים שיאפשרו להם להרוויח מזה, מעלה את הסיכויים לכישלון של הטיפול ולחוויה בינאישית לא קונסטרוקטיבית, אשר תפחית את המוכנות של המטופל להיות מעורב בעתיד בהתערבויות טיפוליות. לכן, חשוב שיהיו אמצעים להעריך את ההתאמה של המטופלים לטיפול קצר מועד.
טיפול קצר מועד מכוון להביא לרווחה רגשית של המטופל בתוך זמן קצר, תוך התמקדות בבעיה ספציפית ותוך חיזוק בטחונו העצמי. הטיפול מתאים גם לסובלים מחרדות, מדיכאונות ומהפרעות אובססיביות כמו OCD.
יעל אלמוג, MA, פסיכותרפיה ממוקדת, מכון טמיר ביהוד
ההתעוררות המחקרית של טיפול דינמי קצר מועד
בשני העשורים האחרונים, טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הולך ותופס תאוצה במחקר ובשדה. בהיותו מבוסס ראיות, CBT התבסס כגישה פסיכותרפית פופולרית ביותר. פרויד, אבי הפסיכואנליזה, ודאי מתהפך בקברו. עם זאת, מאמר חדש ומרתק שנקרא "נקמתו של פרויד" מתוך ה-Guardian , פורש לפנינו מחקרים חדשים אשר מראים תוצאות דרמטיות וחד משמעיות שהושגו בטיפול קצר מועד.
האם זה הזמן לחזור לספה?
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי תמיד 'זכה' לביקורות .
כיוון שעלותו פחותה בהשוואה לטיפול המסורתי והדגש שלו מתמקד בהשבת המטופל בהקדם לעבודה פרודוקטיבית, בעוררה חשדות ותהיות לגבי תועלות של חברות ביטוח המקמצות ומנסות לחסוך ככל הניתן בעלויות. עם זאת, אפילו אלו המתנגדים לבסיס האידיאולוגי של הגישה, לא יטילו ספק בכך שטיפול כזה 'עושה את העבודה' ונותן תמורה אמפירית. עם זאת, קיימת אי הסכמה בסיסית לגבי טבע האדם סביב השאלה: מהן הסיבות לסבל שאנו חווים בחיים? (וכיצד, אם בכלל, נוכל למצוא שקט ושלווה נפשיים).
האם הטיפול הנפשי המתאים לכולם יכול להיות כל כך ישיר ומעשי או שמא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי יתאים רק לחלק מהאנשים ובטיפול בבעיות ספציפיות יותר? הגישה הדינמית קצרת המועד צנועה יותר בעמדתה כלפי השאלה: כמה אנחנו באמת יודעים וכמה נוכל אי פעם לתפוס לגבי הנפש שלנו והתהליכים המתרחשים בה. לצד צניעות זו, מעידים המחקרים העדכניים ביותר על הישגיו המרשימים של הטיפול קצר המועד ומעידים על כוחו התרפויטי.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
איפה אנחנו חוץ מתל אביב?
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר
מקורות:
יבלון, י. (2015). טיפול דינמי קצר מועד במתבגרים. מתוך אתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3333
יובל, יורם (2014). האם הפסיכואנליזה עובדת והאם היא יכולה להוכיח את זה למערכת הבריאות?. 27.8.2014. אתר הארץ: https://www.haaretz.co.il/magazine/the-edge/.premium-1.2417608
פרויד, ז. (1937). אנליזה סופית ואינסופית. מתוך: הטיפול הפסיכואנליטי. הוצאת עם עובד, 2002, 201-227