מהי אישיות פאסיבית-אגרסיבית?
התנהגות פאסיבית-אגרסיבית היא דרך תקשורת בה כעס מובע בצורה לא עוינת לכאורה, דפוס אישיות בו אדם מבטא תוקפנות באופן עקיף, כמעט אף פעם לא באופן ישיר.
התנהגות פסיבית אגרסיבית יכולה לקבל מגוון צורות, בתלות באדם ובסיטואציה, אך לרוב היא מתאפיינת בהתחמקות, תירוצים, שקרים, דחיינות, ציניות, מיקרו-אגרסיה, טיפול בשתיקה, סרקזם ומענה מעורפל לשאלות ישירות.
לעיתים נדירות, בעיקר בעת לחץ חברתי קיצוני או חרם קבוצתי של ממש, נוכל לראות אצל הפאסיבי אגרסיבי גם ביטויים של זעם, בדרך כלל זעם אצור שנפרק אחרי השתקה והתכחשות ממושכת.
התקשורת של הפסיבי-אגרסיבי עמוסה במסרים מבולבלים - מחד, הם חווים קשת רחבה של רגשות, ומבחינתם מדובר בתוצר של פגיעות, נחיתות וקורבנויות. מאידך אין להם מסוגלות ומיומנויות יעילות להעביר את המסר הבינאישי כהלכה.
כולנו מתמודדים עם דחפים תוקפניים, ולעיתים קרובות לא נוח לנו איתם. אבל אדם עם אישיות פסיבית-אגרסיבית יימנע מהם בכל דרך אפשרית.
קצת מוכר לא? :-)
כפי שנראה בהמשך המאמר, המחירים של התנהגות פסיבית-אגרסיבית בזוגיות ומערכות יחסים. בעיקר כי היא בעצם התנהגות מאוד אגרסיבית...
לפניכם הסרטון הכי טוב ברשת,
שמסביר מצוין על פסיביות-אגרסיביות:
מהם מקורות המושג פאסיב אגרסיב?
ההגדרה פסיבי אגרסיבי עלתה לראשונה כהגדרה קלינית במהלך מלחמת העולם השניה: היא שימשה לתיאור חיילים שסירבו לעמוד בדרישות הקצינים, לא בדיוק סירבו פקודה, אלא ״נצנצו״... :-)
עד ל-DSM-3, ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, אבחנה של הפרעת אישיות פאסיבית אגרסיבית (PAPD) הייתה עדיין חלק מהפרעות האישיות - היא הוגדרה כמקרה הקיצוני ביותר של דפוס התנהגות פסיבי אגרסיבי, בו האדם נמצא באי-שביעות רצון כללי מחייו ובתחושת אי-שקט תמידי.
מדובר היה בהפרעת אישיות שנויה במחלוקת שפסיכולוגים רבים לא הסכימו לקבלה.
ואכן, החל מ-1994, PAPD כבר אינה רשומה בטענה שאינה זוכה לתמיכה מחקרית מספקת ולכן אינה מצריכה קטגוריה נפרדת.
האלטרנטיבה הדיאגנוסטית מכונה "הפרעת אישיות נגטיביסטית", אבחנת ביניים שמחפשת עדיין את מקומה בשיח הקליני בעולם.
בתמונה הקלינית ניתן לראות קווים אישיותיים נרקיסיסטיים, גבוליים, שינויים תכופים במצבי הרוח עד לסימפטומים דו-קוטביים.
מהן הסיבות לפיתוח אישיות פאסיבית אגרסיבית?
אישיות פסיבית-אגרסיבית מתפתחת מתוך חוסר ביטחון עצמי, קושי באסרטיביות, אישוז עם סמכות, התרסה והתנגדות, תלותיות, ביקורתיות וסרקזם. יותר מהכל, נראה שהמניעים קשורים לפחד ולחרדה.
בנוסף, יש רווח משני מהתנהגויות כאלה, שכן מרבית האנשים יבינו ויפרשו את האדם כבעל אישיות נוחה ולא קונפליקטואלית. לעיתים ההתנהגות אינה מכוונת ולעיתים היא מהווה אסטרטגיה התנהגותית לא יעילה להתמודד עם חוסר אונים.
גורמי סיכון
כדי להבין טוב יותר את המקורות הפסיכולוגיים של דפוס ההתנהגות הפסיבי-אגרסיבי, אפשר לראות תנאים מסוימים בהם גודלו כילדים:
-
ילדים שגדלו במסגרת עם משמעת נוקשה.
-
מי שלא קיבלו אפשרות להביע כעס ואי-שביעות רצון בעוצמה מלאה.
-
מבוגרים שסבלו מהזנחה כילדים, או במצבים בהם גדלו להורים שאינם מתפקדים.
-
אנשים רגישים שגדלו בסביבה מטפחת, נוטים יותר לשמור לעצמם את רגשותיהם במטרה להגן ולשמור על קרוביהם, ולכן נאלצים למצוא דרכים אחרות לביטוי רגשות וצרכים.
חשוב להבין שרגשות אינם נעלמים כאשר אין להם מקום להתפרץ, הם מוצאים דרכים חלופיות לצאת החוצה. יש אנשים החונקים בקרבם את רגשותיהם עד כמה שיכולים, מה שנגמר בסופו של דבר בפיצוץ רגשי וסערת רגשות שמתקשה לשכוך.
פאסיביות-אגרסיביות בזוגיות
מכיוון שגברים מתאפיינים בדפוס פאסיב-אגרסיב יותר מנשים, סביר שנראה התנהגויות כאלה כדרך למסך כעסים במהלך קונפליקטים זוגיים. הם נוטים לאחר, לשכוח מחויבויות שנתנו לגבי מטלות בבית ולבסוף להטיל את האחריות והאשמה על דרכיה הביקורתיות של בת הזוג המיואשת.
זוגיות כזו מתסכלת ומתישה - התחושה בבית היא ש"הולכים על ביצים" עם בן זוג ש'אורב' כדי לאגור תכנים מאשימים לקראת המריבה הבאה, כאשר באופן קבוע הוא אינו נוטל אחריות על חלקו, אלא מייחס לבת הזוג התנהגויות מסרסות, פוגעניות ואלימות כלפיו. את עלבונם הם בולעים בחיוך, מה שמותיר את בת הזוג מבולבלת לגבי הסטטוס הרגשי בו מצויים היחסים.
לגברים עם נטיה תקשורתית פאסיבית-אגרסיבית יש קושי עצום ביצירת אינטימיות ובתרומה להתפתחות הקשר. גם כאשר מריבה נפתרת, הכעס נצבר ולא נוצרת התקרבות זוגית אמיתית (שמאפיינת תנועתיות טבעית אחרי התפייסות). הכעס מותמר בהמשך לטינה ולעוינות ובמקרים מסוימים לדחפים ולפנטזיות על נקמה.
חשוב לומר לבן הזוג פעם אחר פעם שהתנהגות כזו היא חציית גבול שאינה מקובלת, שכן היא מהווה סוג של התעללות נפשית בזוגיות. המפגש עם החלקים הנרקיסיסטיים של בן הזוג מאוד קשים להכלה ולהתמודדות. הם מבלבלים, מתעתעים ובמקרים מסוימים נחשפת מידת אכזריותם לאחר פרידה וסיום הקשר.
תנועת המטוטלת בין קורבניות לבין תוקפנות עלולה להוציא אותך מדעתך.
לכן חשוב לעמת אותם, לא לוותר ולא לזרום עם הקורבניות. ואם זה לא אפשרי בתוך הקשר - לדחוף חד-משמעית לכיוון פסיכותרפיה זוגית.
פגיעה באחרים ובעצמי
ההתנהגות הפאסיבית- אגרסיבית לא מתבטאת רק בתקשורת חסרה. התנהגויות רבות מביאות, בדרך כלל בלי כוונה, לפגיעה באדם אחר. במקום העבודה, כאשר אדם נענה למשימה אותה הוא לא רוצה לבצע (שהרי הוא לעולם לא יאמר "לא"), הוא יכול לבצע אותה באיטיות נוראית, לאחר לעבודה, להזדחל כל הדרך בנגמ"ש עליו לא הסכים לנהוג, ולעכב תרגיל אוגדתי שלם, או להתעכב על כל פרט ופרט- וכך להביע את כעסו באופן עקיף שפוגע בעמיתיו, במפקדיו או במנהליו.
אם אכפת לכם מהאדם הפסיבי-אגרסיבי, חשוב לתת לו משוב, שכן לעיתים המודעות לצורת התקשורת הזו עשויה להיות נמוכה.
על הנטייה הפסיבית אגרסיבית לרצות אחרים (Pleasers) <
איך מטפלים נכון באישיות פאסיב אגרסיב?
חשוב לדעת כי ניתן לאבחן התנהגות פסיבית-אגרסיבית וגם לטפל בה.
הטיפול יכול להתקיים במסגרת טיפול פרטנית והן במסגרת טיפול זוגי, במידת הצורך.
לאנשי המקצוע היכולת לסייע לאדם למצוא את המקום בחייו להביע את רגשותיו באופן ישיר, ובמקרה של טיפול זוגי- לסייע לבני הזוג לבנות קרקע פוריה לשיחה כנה, שלא תותיר צורך בהתנהגות מרומזת, עקיפה והרסנית.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
על טיפול במכון טמיר
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר
עדכון אחרון:
3 בדצמבר 2023
מקורות:
Lim, Y. O., & Suh, K. H. (2022). Development and Validation of a Measure of Passive Aggression Traits: The Passive Aggression Scale (PAS). Behavioral sciences (Basel, Switzerland), 12(8), 273. https://doi.org/10.3390/bs12080273
Millon T. Disorders of Personality: DSM-III Axis II. New York: John Wiley and Sons; 1981
Skodol, A. E., Clark, L. A., Bender, D. S., Krueger, R. F., Livesley, W. J., Morey, L. C., ... Oldham, J. M. (2011). Proposed changes in personality and personality disorder assessment and diagnosis for DSM-5 Part I: Description and rationale. Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment, 2, 4–22.
https://www.healthline.com/health/passive-aggressive-personality-disorder
https://en.wikipedia.org/wiki/Passive%E2%80%93aggressive_personality_disorder
https://www.wikihow.com/Deal-with-a-Passive-Aggressive-Relationship
https://www.angermanagementresource.com/passive-aggressive.html