Pure O | מה זה OCD מחשבתי בלבד? על POCD ללא טקסים

 הפרעה טורדנית כפייתית בלי טקסים

 

 הפרעה טורדנית כפייתית

OCD בלי טקסים

מהן אובססיות טהורות?

 Primarily cognitive

obsessive-compulsive disorder

 

  

 

הפרעת OCD מסוג Pure Obsessional

הפרעה טורדנית כפייתית - OCD משלבת אובססיות – מחשבות או דחפים הנחווים לרוב כבלתי-רצויים ומעוררי חרדה, וקומפולסיות - טקסים- התנהגויות כפייתיות וחזרתיות המבוצעים בתגובה לאובססיות או לחוקים חשיבתיים נוקשים מגוונים, וגוזלות זמן רב מהיום. חלק מההתנהגויות הטקסיות מאוד בולטות, כמו שטיפת ידיים מרובה או בדיקת מנעולים, אך גם נסתרות וסמויות מן העין. 

 

מה עבר על הסובלים

מ-OCD בתקופת הקורונה?

קראו בפוסט:

 

 

הפרעת OCD טהורה

במרוצת השנים התפתחה תאוריה לפיה אדם שאינו נראה מבצע התנהגויות קומפולסיביות ברורות לוקה בתת-קטגוריה של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD), שכונתה הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית טהורה.

כיום אין לתאוריה זו תמיכה רבה בקרב מומחים בתחום, זאת לאחר מחלוקת רבת שנים בקרב מרבית החוקרים והפסיכולוגים המטפלים בהפרעות על הספקטרום הטורדני-כפייתי. 

המצדדים בקיומו של OCD טהור ומובחן טוענים כי מחצית מהסובלים מאובססיות מתמודדים עם OCD מחשבתי בלבד.

אחרים סבורים כי PURE-O הוא מיתוס, מושג די מטעה, שכן כל האובססיות קשורות מעשית לכפייתיות, גם אם ההפרעה אינה מתבטאת בריטואלים התנהגותיים.

כפייתיות 'אלטנרטיבית' כזו יכולה להיות מנטלית, או באמצעות חיפוש אישורים פנימיים וחיצוניים שנועדו להרגיע את החרדה. 

במחקר שפורסם לפני כעשור (Williams, 2011) העלו החוקרים כי מטופלים שחווים ״אובססיות טהורות" (שמתוארות לעיתים כ"מחשבות טאבו "או" מחשבות לא מקובלות") עוסקים אף הם בחיפוש אישורים או בטקסים נפשיים שאינם גלויים לעין, כדרך להפחית את מצוקתם האובססיבית.

אם כך, נראה שהמצוקה האמיתית של מתמודדים ומתמודדות עם OCD, המכונה בפי רבים "מחלת הספק", איננה רק התנהגותית שנראית מבחוץ אלא חווייה קוגניטיבית מטלטלת ויומיומית שאינה נותנת מנוח.

כדי להבין חוויתית את התופעה, חשבו על חיים מנטליים לצד מפקד רודני שמקבל עבורכם החלטות, בדרך כלל על בסיס לוגיקה לא-רציונלית.

 

כדאי לצפות בסרטון המצוין של Sky News:  

 

 

אם כן, טורדנות-כפייתית עשויה להיות מנטלית בלבד, בלי טקסים מעשיים שילווו אותן:

למשל, אדם הסובל מאובססיות טהורות יימנע מלארח בביתו, כדי למנוע את החרדה שיסב לו האירוח.

פעולה המתקיימת בראשו של הפרט בתגובה לאובססיה וכדי להימנע מתוצאה מעוררת פחד או כתגובה לחרדה שהאובססיה מעוררת.

מישהו עם אובססיה דתית יכול לחשוב שמשהו רע יקרה לילדיו כשעוברת בראשו מחשבה על משהו הנחשב לכפירה. בתגובה למחשבות כאלה הוא ידקלם לעצמו תפילה על נדיבותו של האלוהים, ותפילה למען שלום ילדיו (מוכר, לא?).

 

ד"ר סטיבן פיליפסון, פסיכולוג קליני שמתמחה ב-OCD

הוא זה שטבע את המונח Pure-O:

 

 

פיליפסון מסביר כי כמעט כולם סובלים מרמה כזו או אחרת של מחשבות טורדניות.

ההבדל בין אנשים רגילים לבין אנשים שסובלים מ OCD היא שאלו עם OCD מתקבעים על המחשבות ומפקפקים באופי שלהם כתוצאה מעצם המחשבה.

אין פלא ש- OCD מכונה לעתים "מחלת הספק".

ד"ר פיליפסון מעדיף את המונח "אסוציאציות יצירתיות" על פני מחשבות טורדניות. מחשבות כאלו, הוא מסביר, הן הוכחה לכך שמוחו של אדם מתפקד באופן טבעי ונורמלי. המח האנושי מייצר באופן טבעי אסוציאציות שקשורות לבטיחות ולמותאמות לסיטואציה, ועל כן הגיוני לגמרי שהוא יעלה אסוציאציות שקשורות לאלימות או מיניות.

ההבדל היחיד בין אנשים רגילים לאנשים שסובלים מ- OCD הוא שכאשר האסוציאציות הטבעיות לחלוטין הללו קורות בקרב האנשים שסובלים מהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, המח מגיב לכך כאילו התרחש משבר. אדם רגיל יכול לחשוב לרגע "זו הייתה מחשבה מצחיקה, או מוזרה.." ורגע אחר כך האירוע הסתיים מבחינתו.

המטרה, מבחינת ד"ר פיליפסון, היא לא לגרום למחשבות הללו להיעלם, אלא להכיר בקיומן ולא לייחס להן חשיבות מרובה כל כך. יתרה מכך, סביר להניח שנסיון להשתיק את המחשבות רק יגביר את תדירותן. כשאתם מגיבים לאסוציאציות הללו כאילו הן לא היו אמורות לקרות או כאילו הן בעייתיות, המח מתייג אותן כאיום אפשרי. המח מעוצב כך שהוא מתמקד על איומים, ותיוג המחשבות כבעייתיות רק מעודד עוד יותר את המח מבחינה פיזיולוגית להתמקד בהן ולייצר סביבן מתח והתעסקות מופרזת.

 

 

מחקרים על PURE-O


מחקרים רבים עוסקים בסיווג הסימפטומים.

הכלי הנפוץ לאבחון OCD הינו שאלון שנקרא סולם ייל-בראון (YBOCS-SC).

הכלי האבחוני מבוסס על חלוקת הסימפטומים של ההפרעה לשמונה היבטים מובחנים.

ניתוח גורמים שנעשה במדגמים גדולים של אוכלוסיית הסובלים מ-OCD מצא כי כמעט כל ההתנהגויות שקשורות בהפרעה משתייכות לאחת מ-5 הקטגוריות הבאות:

  • חיפוש אישור לשם ודאות 

  • טקסים מנטליים 

  • סידור וספירה

  • חזרה כפייתית

מחקר שפורסם ב- Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, בחן למעלה מאלף משתתפים הסובלים מ-OCD לגבי שכיחות הטקסים בשגרת חייהם. המחקר העלה שכל אחד מהם סובל גם מאובססיות וגם מקומפולסיות. כנראה שמחקר זה ומחקרים דומים עומדים בבסיס העובדה שלא קיים תת-סוג של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית שמתייחס בלעדית ל- "Pure O" .

מחקרים רבים נוספים, בעת האחרונה, עוסקים בניסיון לשייך התנהגויות למחשבות. אלו מחקרים עם מדגמים גדולים וניתוחים סטטיסטיים מורכבים. על אף שרב הנסתר על הגלוי והתמונה עדיין איננה בהירה, נמצאו מספר מתאמים מעניינים:

  • מחשבות אובססיביות הקשורות במין או בדת נמצאות במתאם חיובי גבוה עם התנהגות של שאילת שאלות חזרתית, ווידוי והתוודות (גם אם אלו נעשות במסגרת של "טקסים מנטליים").

  • פחד מהתפרצויות זעם אלימות נמצאת במתאם גבוה עם טקסים מנטליים ופחד משבירת "טאבו" ונורמה חברתית.

  • טקסים מנטליים נמצאים במתאם גבוה גם עם התנהגויות של ניקיון.

כאמור, ממצאים אלה ואחרים, משמשים את אנשי הטיפול כמעין "קצה חוט" בניסיון לרכך מעט את המעגל הקושר בין התנהגויות למחשבות וכך להקל על הסבל ולהפחית את החרדה.

 

רוז ברצ׳ר מספרת באומץ על תהליך ההתמודדות 

שעברה עם ה-OCD נטול הקומפולסיות שלה: 

 

 

 

טיפול ב-OCD ללא טקסים

 

בשלב הראשון של הטיפול, על מטפל CBT לזהות בהקדם את המעגל האובססיבי, שכן בחווייתו של המטופל לא תמיד ברור מהי המחשבה שמעוררת חרדה ומהו האקט המנטלי שמטרתו להפחית אותה, כלומר מי קדם למי.

לאחר שזוהו ניתן לספק להן את המענה הטיפולי הכי מתאים.

לפני המהפכה הקוגניטיבית נעשה שימוש רב בטכניקה של הפסקת מחשבות (שיעילותה בסימן שאלה), אך כיום משתמשים לרוב בחשיפה ומניעת תגובה (Exposure and Response Prevention או ERP) במסגרת של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive-Behavioral Therapy או CBT) שלם.

לעיתים קרובות, הפסיכולוג יפנה את המטופל לפסיכיאטר כדי לשקול שילוב של טיפול תרופתי, לרוב אמצעות תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה-(SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors.

 כך כותבת יפה Laura Donovan בכתבה באתר ATTN

"מה שהגביל אותי במשך זמן כל כך ארוך היה העובדה שלא ידעתי מה הסיבה למחשבות שלי, או האם ישנם עוד אנשים אחרים כמוני בעולם. כיום, אני כבר לא מתביישת בשנות הסבל שלי. אני מבינה שבעבר לא היו לי הכלים לעזור לעצמי, ושלא יכולתי להרשות לעצמי לספר על המחשבות שלי אפילו למטפל שלי, עד שלא הבנתי שמחשבות טורדניות הן בעיה אמיתית שמתמודדים אתה הרבה אנשים. חלק ממני עדיין מוטרד מהאופן בו הקרובים אליי יתפסו אותי אחרי קריאת המאמר הזה.

אבל המטרה שלי היא להעלות את המודעות לסוג המסוים הזה של סבל, ולדאוג שהנערה הבאה לא תצטרך לסבול בשקט כל כך הרבה שנים. במשך יותר מדי זמן אמרתי לעצמי שלא מגיע לי לעבוד בעבודה המעולה בה אני עובדת, שלא מגיעה לי הזוגיות שלי, המשפחה שלי והחברים שלי, בגלל מה שקורה בתוך המח שלי. היום אני מבינה שזו לא האמת.

בין אם זה בגלל מחשבות טורדניות או משהו אחר, כל מי שאני מכירה מתמודד עם עינוי פנימי כלשהו, והעזרה שאנחנו יכולים לתת האחד לשני חזקה הרבה יותר מכל מחשבה שיכולה להיות לי"

חשוב לציין, ממש חשוב, שהאתגר של התמודדות עם המחשבות המטרידות יצליח רק אם תעבוד על שיפור הסימפטומים, אחד אחד.

חשוב להיזהר לא להתפתות לייאוש שנובע מהרצון להיפטר לחלוטין מהבעיה כולה- היתרון שלך הוא שאתה אדם של פרטים, תשתמש בזה!

אם את/ה מוצא את עצמך חווה אובססיות בלי טקסים,

שמפריעות לחיי היומיום,

שקול לפנות לאיש/ת מקצוע בתחום בריאות הנפש.

נוכל לעזור לך להבין את התסמינים

ולמצוא את הטיפול הטוב ביותר

כדי לענות על הצרכים, באופן מותאם אישית.

למרות שלא תמיד קל לדבר

על מה שעובר עליך בפנים,

זהו החלק הראשון בקבלת העזרה

הנדרשת כדי למצוא הקלה.

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

עדכון אחרון

 

18 בדצמבר 2023

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

טמיר, א׳.(2020). OCD | מה חשוב לדעת על הפרעה טורדנית כפייתית?. מתןך פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/me_article.asp?article=3080 

 

The Anxious Thoughts Workbook: Skills to Overcome the Unwanted Intrusive Thoughts that Drive Anxiety, Obsessions, and Depression. By David A. Clark, Judith S. Beck (Foreword by) , 2018. New Harbinger Publications

 

Cougle, J.R., Lee, H., & Salkovskis, P.M. (2007). Are responsibility beliefs inflated in non-checking OCD patients? Journal of Anxiety Disorders 21, 153–159

 

Freeston MH et al. Cognitive-behavioral treatment of obsessive thoughts: A controlled study. J Consult Clin Psychol 1997 65 405413

 

Gillihan, S. J., Williams, M. T., Malcoun, M., Yadin, E., & Foa, E. B. (2012). Common pitfalls in exposure and response prevention (EX/RP) for OCD. Journal of Obsessive Compulsive and Related Disorders, 1, 251-257

 

Hasler, G. , Kazuba, D. and Murphy, D. L. (2006), Factor analysis of obsessive–compulsive disorder YBOCS‐SC symptoms and association with 5‐HTTLPR SERT polymorphism. Am. J. Med. Genet., 141B: 403-408

 

Frances A, Docherty JP, Kahn DA. Treatment of obsessive-compulsive disorder. J Clin Psychiatry. 1997;58(suppl 4):5–7

 

Faull M, Joseph S, Meaden A, Lawrence T: Obsessive beliefs and their relation to obsessive–compulsive symptoms. Clinical Psychology & Psychotherapy. 11(3):158–167, 2004

 

Leckman JF, Denys D, Simpson HB, Mataix-Cols D, Hollander E, Saxena S, Stein DJ. Obessive-Compulsive Disorder: A review of the diagnostic criteria and possible subtypes and dimensional specifiers for DSM-V. Depress Anxiety. 2010;27:507–527

 

McKay, D. (2008). The Treatment of Obsessions. Primary Care Companion to The Journal of Clinical Psychiatry, 10(2), 169

 

Steven J Phillipson & Gene Gold (2016). Guilt Beyond a Reasonable Doubt . Center for Cognitive-Behavioral Psychotherapy. Originally printed in the Obsessive-Compulsive Newsletter, published by the OCF. https://www.ocdonline.com/guilt-beyond-reasonable-doubt

 

Rachel C.Leonard, Bradley C. Riemann (2012). The co-occurrence of obsessions and compulsions in OCD. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders Volume 1, Issue 3, July 2012, Pages 211-215

 

Stacy Kuhl-Wochner :Pure Obsessional OCD — Symptoms and Treatment. Social Work Today Vol. 12 No. 4 P. 22

 

Rahimi, A., Haghighi, M., & Shamsaei, F. (2015). Pure Obsessive Compulsive Disorder in Three Generations. Iranian Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences, 9(2), e1116 

 

Williams, M. T., Farris, S. G., Turkheimer, E., Pinto, A., Ozanick, K., Franklin, M. E., … Foa, E. B. (2011). The Myth of the Pure Obsessional Type in Obsessive-Compulsive Disorder. Depression and Anxiety, 28(6), 495–500

 

http://www.attn.com/stories/6635/intrusive-thoughts-pure-o-explanation

 

http://beyondocd.org/expert-perspectives/articles/pure-o-fact-or-fiction 

 

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/obsessive-compulsive-disorder-when-unwanted-thoughts-take-over/index.shtml

 

https://www.psychologytoday.com/blog/think-act-be/201601/mental-rituals-in-obsessive-compulsive-disorder

 

https://www.ocdonline.com/thinking-the-unthinkable

 

https://www-sciencedirect-com.ezproxy.haifa.ac.il/science/article/pii/S221136491200053X

 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/201601/mental-rituals-in-obsessive-compulsive-disorder

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024