"בתור לרופא בקופת חולים ישב לידי אדם עם תחבושת ומיד נבהלתי: הוא בטח סובל מזיהום! אני אדבק ממנו! אני אחלה במחלה איומה ואמות!"
הרגשתי את החרדה הולכת וגוברת, התחלתי להזיע, היתה לי בחילה, הלב שלי דפק במהירות.
הייתי חייבת לשמור על עצמי, חייבת להסתלק משם מייד ולהתנקות
וזה באמת מה שעשיתי. עזבתי את קופת החולים, הלכתי הביתה, התרחצתי במים מאוד חמים, הסתבנתי שוב ושוב והכנסתי את כל הבגדים שלבשתי למכונת כביסה בתוכנית הרתחה.
זה הרגיע אותי.
אבל אחרי כמה דקות, התחלתי לחשוב: כשנכנסתי הביתה נגעתי במפתח, בידית, אולי זיהמתי אותם. אולי עכשיו הרצפה והתיק מזוהמים. שוב הייתי בחרדה, שוב הייתי חייבת להגן על עצמי ושוב התחלתי לנקות. ולנקות. ולנקות.
הדס אורינגר וייס, MA, מטפלת ב-OCD, מכון טמיר ת״א
מטופלת זו סובלת מהפרעה טורדנית-כפייתית, שמורכבת משני חלקים:
החלק האובססיבי, הטורדני, שמתבטא במחשבות חוזרות, מציקות ומעוררות חרדה או אי נוחות רבה.
החלק הכפייתי, ה"טקסים" שבאים להרגיע את החרדה ו/או למנוע מן הדבר הנורא להתרחש. חלק זה יכול להיות התנהגותי: בדיקה כפייתית שסגרתי את הדלת, שטיפת ידיים מוגזמת, לא לדרוך על הקווים במדרכה. הטכסים עשויים להיות קוגניטיביים, מחשבתיים: למשל, לחשוב על מישהו מסויים רק דברים טובים, לחזור בלב על אותו משפט מספר פעמים.
אנשים שסובלים מO-CD חיים במעגל הזה חלק גדול מזמנם ואם ההפרעה לא מטופלת, היא עלולה להתפשט ולהחמיר: עוד ועוד טריגרים מציתים את המעגל הטורדני-כפייתי, רמת החרדה עולה והצורך בטכסים מנהל את חיי היומיום של המטופל ולעיתים גם את חייהם של בני משפחתו. בנוסף, מכיוון שתחושת החרדה גורמת למצוקה רבה, המטופל עושה כל מה שביכולתו כדי להימנע ממה שמעורר אותה, וחייו הולכים ומצטמצמים.
דר׳ נאווה צביאלי, מטפלת CBT ב-OCD, נאות אפקה, תל אביב
שלבי הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ב-OCD
אם כך, מה עושים?
הטיפול המומלץ בהפרעה טורדנית-כפייתית הוא טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, עם או בלי טיפול תרופתי.
השלב הראשון בתהליך
ראשית, הטיפול מתחיל בהבנת הדינמיקה של OCD:
כיצד החלקים השונים בתהליך משפיעים אלה על אלה, כיצד ההימנעות מכל מה שמעלה חרדה וכיצד הפעילות הטכסית אכן גורמות להקלה בטווח הקצר, אך למעשה, לטווח רחוק, הן משמרות ואף מחמירות את הבעיה.
השלב השני
בשלב הבא בטיפול, המטופל מזהה מהן ההנחות שמנהלות אותו וביחד עם המטפל, מנסה לאתגר אותן.
-
מה הסיכוי שהקטסטרופה תתרחש?
-
האומנם לא אהיה מסוגל להתמודד?
-
עד כמה ההתמודדות הנוכחי שלי יעילה והאם ישנן דרכים יעילות יותר?
טובה בן צבי מרק, פסיכולוגית קלינית מדריכה
ומטפלת CBT ב-OCD, מכון טמיר ת״א
השלב השלישי
השלב השלישי הוא עיקר הטיפול ב-OCD והוא מבוסס על עקרון החשיפה ומניעת תגובה. מאחר וההימנעות והפעילות הטקסית משמרות ומחמירות את הבעיה, הטיפול הוא לנקוט בצעדים הפוכים: להיחשף ולהימנע מתגובה טקסית. החשיפה נעשית באופן הדרגתי, וההנחיה שניתנת למטופל היא להישאר בתוך הסיטואציה מעוררת החרדה ולהימנע מביצוע כל פעולה שמטרתה הרגעה עצמית או הגנה מפני אסון, עד שהחרדה תפחת, באופן טבעי.
לעיתים החשיפה נעשית יחד עם המטפל או עם קרוב משפחה שהופך לשותף בטיפול. חשוב שהמטופל ימשיך לתרגל את החשיפה בין הפגישות הטיפוליות, עד שרמת החרדה תפחת וניתן יהיה לעבור לשלב הבא במדרג.
שלב אחרון
השלב הרביעי האחרון הוא מניעת הישנות. המטופל לומד לזהות את הסימנים לכך שהוא גולש שוב לדפוסים הטורדניים-כפייתיית ורוכש כלים כיצד לעצור זאת.
טיפול התנהגותי-קוגניטיבי ב-OCD מחייב מאמץ לא קל מן המטופל. למעשה, הוא צריך להיחשף לטריגרים שמפחידים אותו, ללא ההגנות שאימץ לעצמו. לרוב, השלבים הראשונים בטיפול, הבנת הדינמיקה האובססיבית-כפייתית והשלב הקוגניטיבי, הינם משמעותיים להכנה לשלב החשיפה. אך למרות הקושי בטיפול כזה, שיעורי היעילות הגבוהים שלו בטיפול ב-OCD מצביעים על כך שהמאמץ משתלם!
רותם יערי, MSW , מטפלת ב-OCD, מכון טמיר ת״א
כיצד להתמודד?
הדרך הטובה ביותר בה אדם יכול להתמודד עם OCD היא לאפשר לעצמך לחוש שלא בנוח כאשר אתה נכנע לדחפים. בתקופה זו מידה מסוימת של שטיפת ידיים מתוגברת היא חיונית, מה שמסבך את העניינים במקרה של OCD, אך מומלץ לדבר עם חבר קרוב, בן משפחה או איש מקצוע מתחום הבריאות על מנת להבין אילו התנהגויות אינן בריאות.
אפשר גם לבקש מבן זוג או שותף לסייע שלא להיכנע לדחפים, ואם בשל המגפה אין אפשרות להיפגש עם המטפל לעתים קרובות, כדאי לחקור כלים אחרים בין המפגשים, למשל אפליקציות תמיכה.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
פגישה טלפונית קצרה
עם מתאמת טיפול -
להרשמה (ללא עלות)
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
שיחת הכוונה לטיפול ומטפל
עם מתאמת בכירה -
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
כתיבה:
אפרת גרדי, מטפלת CBT מוסמכת,
חברה באיט"ה, עו"ס קלינית,
MSW ופסיכותרפיסטית
יעל קוזי, MSW, מטפלת CBT ב-OCD, מכון טמיר בצפון תל אביב