מהי אסטרפוביה?
אסטרפוביה היא סוג של פוביה ספציפית, המתבטאת בפחד מופרז מפני רעמים וברקים.
פוביה זו שכיחה בקרב ילדים ובני נוער, אבל גם אצל מבוגרים ואצל חיות בית, בעיקר כלבים.
כמו בכל חורף, יש מי שצוהל משמחה ומקבל את החורף בחיבוק ויש מי שממתין בציפייה רוטנת לאביב.
אבל הברקים החזקים ולאחריהם שאון הרעמים, מעוררים לא מעט חרדה והפעם על רקע אסון קשה של מכת ברק, אשתקד בחוף זיקים, בו נפצעו 5 בני משפחה.
למרות שההסתברות לפגיעה כזו נמוכים מאוד, הסיכון עצמו יכול לעורר חרדה עצומה.
הפירוטכניקה של ברק ורעם
כולנו מכירים את רגעי האימה בסרטים: מוזיקת מתח, ערפל בכל מקום ולפתע... רעם גדול נשמע!
הרעמים הפכו למוסכמה חברתית, הם מתחברים מיידית עם אסוציאציה של תחושה מסתורית ומפחידה.
לכן, לא מפתיע לגלות שבעבור רבים הפחד מרעמים גולש מסרטי האימה ופולש לחיים האמיתיים.
פחדים של ילדים ובני נוער, ולעיתים גם אצל מבוגרים, על אף היותם מופרזים, הם נחווים כמאיימים מאוד, ולכן בשום אופן אין להפחית מעוצמת הסבל הפסיכולוגי הסובייקטיבי שמלווה אותם.
הפחד כרוך בקשיי הירדמות, בחרדה, בהלה ולעיתים אף לפיתוח התנהגויות המנעות שמספקות ביטחון זמני, למרות שהן פוגעות בעצמאות ובביטחון ומפחיתות את היכולת לתפקד ביעילות באופן יום יומי.
סימפטומים של אסטרפוביה
סימפטומים רבים של אסטרפוביה זהים לתסמינים של פוביות אחרות אבל יש כמה ייחודיים:
-
זיעה, רעידות ובכי הם תסמינים שמופיעים לפעמים אפילו לפני שהסערה התחילה, מהציפייה לבואה.
-
נטיה לחפש תמיכה בזמן הופעת הגורם המפחיד ולכן כאשר הם לבד הסימפטומים נוטים להחריף.
-
נטיה לחפש מחסה מפני הרעמים הרבה מעבר להגנה הבסיסית הנדרשת. כך למשל, הם עלולים להתחבא מתחת לשמיכות או למיטה.
-
אובססיה לבדיקת תחזית מזג האוויר - אנשים עם אסטרופוביה לא יצאו מהבית לפני שיבדקו את תחזית מזג האוויר הצפויה, דבר העלול להוביל אפילו עד לאגורפוביה.
אסטרפוביה- פחד מרעמים אצל ילדים
אסטרפוביה נפוצה בעיקר בקרב פעוטות וילדים צעירים, אך קיימת כמובן גם אצל נערים ומבוגרים רבים. לצד הפוביה מברקים ורעמים מופיעה לעיתים קרובות גם אנקרואפוביה - חרדה מהרוח - שיכולה להתבטא בהסתגרות של הילד בחדרו ושימוש באטמי אוזניים או באוזניות.
כמובן שפחדים הם חלק נורמלי מההתפתחות ולכן לא מאבחנים ילד כסובל מפוביה אלא אם הפחד נמשך כ-6 חודשים או יותר.
הדבר החשוב ביותר בהתמודדות של ילדים עם אסטרופוביה הוא לשדר רוגע וביטחון לגבי כך שאין ממה לחשוש, תוך כדי מתן תגובות מכילות. יש להבהיר לילד כי אתם מבינים אותו ושזה בסדר גמור להרגיש את הפחד שהוא חש, אך יחד עם זאת להסביר מדוע אין לו כלל ממה לחשוש.
כאשר הפחד משמעותי ונראה כי לא ניתן לנחם את הילד או אם הפחד נמשך שישה חודשים ברציפות – מומלץ להגיע לטיפול. פחדים שלא מטופלים כראוי יכולים בקלות להפוך לפוביות חמורות בבגרות ולכן חשוב לטפל בהם בצורה הראויה כאשר הם מופיעים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לפחד מברקים
שיטת הטיפול המומלצת ביותר היא שיטת הטיפול הקוגניטיבית התנהגותית (CBT).
בטיפול עובדים עם הילד באמצעות חשיפה הדרגתית, שנעשה באמצעות דימיון, או שימוש בסימולציה של טכניקת מציאות וירטואלית (VR).
לאחר החשיפה ההדרגתית, מלמדת המטפלת את הילד כלים יישומיים וטכניקות פשוטות (אך בדוקות ומוכחות) להרגעה עצמית בזמנים בהם עולה החרדה. למשל, תרגול הרפיית שרירים פרוגרסיבית (PMR),
כלים אלו יעזרו לילד להתמודד ביעילות בעת הופעת סופת רעמים, תוך תרגול היכולת לזהות את עליית החרדה ושליפת המיומנות.
טיפול CBT ישים דגש גם על שינוי עיוותי החשיבה העומדים בבסיס הפוביה הלא רציונלית. לא מדובר בפסיכולוגיית מעמקים ובחיפוש אחר מקורות לא מודעים, אלא בדיקת עובדות של דימיון ופנטזיה מאיימים מול מציאות וסטטיסטיקה.
כך, למשל, יעלו שאלות כמו "מה יקרה אם לא אתחבא בתוך השמיכה בזמן סופת ברקים?" ותתקיים עבודה על מעבר ממחשבות לא מסתגלות למחשבות חיוביות ומציאותיות.
מיינדפולנס
כשאנחנו מרגישים חרדים או מוטרדים, הנשימה נהיית מהירה מאוד. זוהי תגובה ביולוגית טבעית ונורמלית ללחץ נפשי.
חשוב ללמד ילדים לנשום נשימות עמוקות. בדרך זו אנחנו שולחים הודעה מיידית למערכת החירום המוח: מותר להירגע.
כלים להורים
ניתן למצוא דרכים לטיפול עצמי בחרדה מסופות רעמים וברקים, באופן דומה בו אתם עוזרים לילד להתמודד עם סוגים אחרים של פחדים, פוביות וחרדות אצל ילדים.
להלן 6 הצעות להתמודדות של הורים וילדים עם פחדים מסופות ברקים ורעמים:
-
כאשר קיים ידע, קל יותר להתמודד עם המצב מעורר החרדה: סופות חושפות את איתני הטבע במלוא עוצמתם המרהיבה מחד ומחרידה מאידך. עם השינויים האקלימיים בעולם, צצות הפרעות הפרעות נפשיות שקשורות בהתחממות הגלובלית, ביניהן טראומה ודיכאון.
-
לדעת להישמר: גם אם הגורמים למארוע הטבע ברורים וידועים, עדיין, חשוב להימצא תחת מחסה מוגן עד שהסופה שוככת, כפי שנוהגים שאר בעלי החיים בטבע. פגיעת ברק היא ארוע נדיר מאוד בישראל, אך יש לשמור על כללי זהירות כשחשמל מתחיל להשתולל בשמים: לצאת מכל מקור מים מחוף הים ועד לבריכה קטנה בחצר הבית. הסיבה היא שמים מוליכים חשמל; חשוב לחפש מקום מקלט, כמו בית או בניין ואם אין ברירה גם ברכב; כאשר אין ברירה אחרת, יש להתרחק מעצמים גדולים, כמו עצים, כי ברקים נוטים יותר לפגוע במקומות גבוהים; חשוב לתכנן מראש מה לעשות במקרה שסופה מתחילה.
-
למצוא שלווה: ילד שנמצא במקום בטוח אך עדיין דואג – מוטב שישתף את ההורים ברגשותיו, או יתכרבל איתם או עם בעל חיים. ממקום בטוח אפשר אפילו לנסות ולהנות מהמופע המרהיב שבחוץ.
-
לעזור לאחרים: אחת הדרכים היעילות ביותר לרגיעה היא לנסות לחשוב כיצד הילד יכול לנחם חיית מחמד שפוחדת מהסופה, באמצעות משפטים כמו ״זו רק סופה, מיצי, היא תחלוף בקרוב...״.
-
להשיג שליטה דרך יכולת צפיית הברק והרעם: שליטה וידיעה מצמצמות חרדה באופן דרמטי - חשבו יחד עם הילד בראש עד כמה רחוק מכים הברקים: מחכים להבזק ואז סופרים כמה שניות חולפות עד הישמע הרעם. את מספר השניות מכפילים ב-335 וכך יודעים מהו מרחק הברק מאיתנו במטרים.
-
הסחה: עוד דרכי התמודדות הן שימוש באוזניות והאזנה למוזיקה או ניצול הזמן למשחקי קופסה, לקריאת ספר, לציור או לכתיבת הרגשות והתחושות שעולים בעקבות הסערה.
-
לתקף: חשוב לא לבטל את רגשות הפחד של הילד - למשל, להתעקש ולומר לו שוב ושוב שהסיכויים להיפגע אפסיים, ודאי כאשר הוא נמצא עמכם בבית. עם זאת, ניתן לשחק ולהמחיז יחדיו את סופת הברקים באמצעות צעצועים, להקריא סיפור שיש בו סופה מפחידה (אם אין ספרון בנמצא, חפשו באינטרנט סרטון).
אז קדימה הורים יקרים,
התקשרו אלינו עכשיו לשיחת הכוונה אישית
אנו מתחייבים לכוון אתכם
למטפלת CBT המתאימה ביותר לכם ולילד !
שלכם בידידות,
צוות מטפלי ומטפלות CBT לילדים אונליין ופנים אל פנים,
במכון טמיר בתל אביב או עם המטפלים העמיתים לילדים
ומדריכי ההורים שלנו בכל הארץ
שיחת ייעוץ ממוקדת עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים, 140 ש״ח
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
עדכון אחרון:
14 בדצמבר 2023
כתיבה:
בוגרת מ.א. בפסיכולוגיה חינוכית
עם מומחי מכון טמיר
על טיפול במכון טמיר
מקורות:
מוריה ברגמן (2012). לפגוש רעם נחמד: פחדי ילדים מתופעות החורף. מתוך אתר מעריב: https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/17/ART2/330/311.html
Lima, J., McCabe-Bennett, H., & Antony, M. (2018). Treatment of Storm Fears Using Virtual Reality and Progressive Muscle Relaxation. Behavioral and Cognitive Psychotherapy, 46(2), 251-256
Corey Whelan (2017). Everything You Should Know About Astraphobia. https://www.healthline.com/health/astraphobia
קראו על פוביות אחרות: