אנורקסיה אתלטיקה | תסמינים אנורקטיים אצל ספורטאים

אנורקסיה אתלטיקה

 

מתמודדים/ות עם אנורקסיה תופסים את גופם באופן מעוות ויש להם פחד עז מפני עלייה במשקל. עם הזמן, התנהגותם עלולה להוביל לסיבוכים חמורים. 

 

סביר להניח ששמעתם על הפרעת האכילה אנורקסיה נרבוזה, שהסובלים ממנה מגבילים באופן קיצוני את צריכה המזון שלהם. 

 

 

מהי אנורקסיה אתלטיקה?

אנורקסיה אתלטיקה היא סוג של אנורקסיה נרבוזה, המשפיעה על אתלטים. 

 

גברים ונשים עם אנורקסיה אתלטיקה אוכלים רק כמות מוגבלת של קלוריות, חרף הרמה והאינטנסיביות הגבוהה של פעילותם הגופנית.

התנהגות זו מובילה לגוף צנום מאוד ולמשקל נמוך. 

 

המתמודדים עם ההפרעה הם ספורטאים שאיבדו לפחות 5% ממסת הגוף (הבריאה) באמצעות הגבלת קלוריות ופעילות גופנית, תוך שהם נוטים להסביר הפחתה זו כתהליך נורמלי בהקשר של הספורט.

  

 לרוב, אנשים עם אנורקסיה אתלטיקה עונים על כמה מהקריטריונים להפרעות אכילה אחרות, אך לא על כולם, ולכן פעמים רבות ההפרעה מסווגת כהפרעת אכילה שאינה מוגדרת (EDNOS)

 

אתלטים עם אנורקסיה אתלטיקה עשויים להיות בעלי נטייה גדולה יותר לפציעות שרירים ועצם, וכפי שנראה בהמשך, עלולים לחוות סיבוכים אחרים, כמו חסרים תזונתיים והיעדר וסת. 



סימפטומים

 

צריכה קלורית מוגבלת

בדומה לאנשים עם אנורקסיה נרבוזה, אנשים עם אנורקסיה אתלטיקה מגבילים את צריכים הקלוריות שלהם, כך שהם מאבדים משקל או שומרים על משקל נמוך.

באנורקסיה אתלטיקה לעתים קרובות הגבלת הקלוריות נעשית ע״י דיאטה שעוצבה במיוחד לשם כך, אך היא עשויה לכלול גם הקאות (היטהרות) ושימוש לרעה בחומרים משלשלים או משתנים.

הגבלת צריכת הקלוריות עשויה להיות בעלת השפעות ניכרות, בהן אנרגיה נמוכה או עייפות, בעיות בריכוז או במיקוד, סחרחורות, רגזנות, צורך בזמן מנוחה ארוכה יותר בין אימונים או תחרויות ופציעות תכופות יותר. 

 

פעילות גופנית גבוהה

אנשים עם אנורקסיה אתלטיקה משתתפים בפעילות גופנית גבוהה באימונים קבועים, במגוון תחומים: ריקוד,

ריצה, חדר כושר, אמנויות לחימה ועוד. 

פעילות מוגזמת זו מוסיפה מתח לגופם ולכן ברמה הוגפנית מגבירה סיכון לפציעה. 

 

התמקדות בביצועים

תחרותיות וחתירה להתקדמות היא טבעית ואף חיונית אצל ספורטאים.

אבל הכל עניין של מינונים. אצל אנורקטים אתלטים נראה חיבור חזק לדימוי גוף מעוות או פחד מעלייה במשקל, לצד אמונה שכיחה שהם סובלים ממשקל יתר, כאשר למעשה הם רזים מאוד.

בדומה לאנורקסיה רגילה, גם כאן קיימת אי שביעות רצון ממשקל הגוף ומצורתו, אבל ההתנהגויות הבעייתיות, כמו דיאטה מגבילה והתעמלות מוגזמת, מגיעות מתוך מוטיבציה לשיפור הישגים.

 

פרפקציוניזם

קשה להצליח בענף ספורט מקצועי בלי מידה כזו אחרת של חתירה לשלמות.

המתמודדים/ות עם אנורקסיה אתלטיקה נוטים להחזיק בגישה פרפקציוניסטית בחיים, ובפרט לגבי שימור נקודות שיא,בקריירה, שלאחר השגתן צפויות מתישהו להתדרדר.

גישה זו יכולה להתעצם כשהם מצליחים בפעילות הגופנית לאחר שהגבילו את צריכת הקלוריות והגבירו את הפעילות הגופנית.

אפשר להבין לכן, כיצד מגויסת כ״כ הרבה רציונליזציה שתומכת בהתנהגות הפתולוגית ומנציחה אותה. 

 

וסת לא סדירה

נשים עם אנורקסיה אתלטיקה עלולות לחוות מחזור לא סדיר או היעדר מוחלט של הווסת.

תסמין זה נובע ממסת הגוף הנמוכה, הקשורה לאנורקסיה אתלטיקה. 



 

גורמים

סביר שהלחץ להישאר במצב גופני מסוים משחק תפקיד גדול בהתפתחות אנורקסיה אתלטיקה.

 

דרך אחת שבה הלחץ הזה מתבטא היא הערות או נזיפות על צורת או משקל הגוף, שיכולות להגיע מכיוונים שונים, בהם מאמנים, חברים לקבוצה, הורים/בני משפחה אחרים והמדיה.

 

זאת ועוד, הדחיפה לענות על סטנדרטים מסוימים של משקל וצורת גוף יכולה להיות קשורה לענף הספורט עצמו ולהתבטא בדרכים רבות, בהן קריטריונים של שיפוט, שקילות ומדים לוחצים או חושפניים.

לחצים אלה יכולים להוביל את האתלט לאמץ שליטה נוקשה במשקל ואמצעי אימון קשוחים. מטרתו הופכת לשימור מה שהוא תופס כסוג גוף אידיאלי עבור הפעילות שבחר, כמו גם מענה על ציפיות הסביבה. 

 

 

גורמי סיכון

השכיחות המדויקת של אנורקסיה אתלטיקה אינה ידועה, אך נראה ששכיחותן של הפרעות אכילה גבוהה יותר בקרב אתלטיות מאשר בקרב אתלטים.

 

למרות זאת, גם אתלטים גברים נמצאים בסיכון. מחקר הראה שיותר משליש מהאתלטיות שנבדקו דיווחו על גישות וסימפטומים ששמו אותן בסיכון לאנורקסיה נרבוזה.

 

בענפי ספורט שבהם מתחרים בקבוצות משקל (היאבקות, חתירה, מרוצי סוסים) ובענפים אסתטיים (פיתוח גוף, התעמלות, שחייה, צלילה) 33% מהגברים ו-62% מהנשים סובלים מהפרעת אכילה.

 

במחקר שנערך ב-2019, בו 755 ספורטאי עילית איסלנדיים התבקשו לענות על שאלון בנוגע לדימוי הגוף שלהם ולסימפטומים של הפרעות אכילה, נמצא ש-9.5% מהמגיבים היו מעל ערך הנורמה העליון לתסמיני הפרעת אכילה. אנשים המשתתפים בספורט או בפעילות שלרוב מתקשרים לרזון או למשקל מסוים, סביר יותר שיפתחו אנורקסיה אתלטיקה.

 

מלבד הענפים שנמנו, הסיכון לכך גבוה יותר גם בהחלקה אמנותית על הקרח, ריצה, בלט וסוגי ריקוד אחרים, עידוד ואגרוף. גורמים אישיים אחרים, כמו גנטיקה ואישיות, תורמים לסיכון לפתח אנורקסיה אתלטיקה, אך נדרש עוד מחקר בנושא.

 

מושג רלוונטי נוסף הוא אורתורקסיה, מצב המתרחש כאשר אדם מתקבע על אכילה בריאה, למשל בודק באופן כפייתי תוויות של מאכלים ואת הערכים התזונתיים שלהם, מוריד לחלוטין מהדיאטה שלו קבוצות מזון שלמות, אוכל רק מזונות שהחליט שהם בריאים או שמתקבל על הדעת לאכול אותם, חווה חרדה או מצוקה כשאין בנמצא מזונות כאלה, מבלה זמן רב בתכנון קניית מצרכים או ארוחות או מראה עניין מוגבר בערך הבריאותי או התזונתי של מזונות שאחרים אוכלים.

 

שלא כמו במקרה של אנורקסיה אתלטיקה, אדם עם אורתורקסיה מנסה לקדם בריאות גופנית אופטימלית באמצעות בחירת מזונות, למרות שגם כאן יכולות להיות נוכחות דאגות שקשורות לדימוי גוף, וגם אורתורקסיה עלולה להוביל לאובדן משקל או תת-תזונה מסוכנים, כתוצאה מההגבלות הדיאטטיות. 

 

 

 

טיפול

אין טיפול ייחודי לאנורקסיה אתלטיקה, אך סביר להניח שיכלול כמה דיסציפלינות שונות. 

 

טיפול פסיכותרפי

בטיפול פסיכולוגי מדברים.

המטופל מגיע לפגישות שבועיות עם איש/ת מקצוע, כמו עו״ס קליני, פסיכולוג או פסיכיאטר, לטיפול בהפרעת האכילה הספציפית.

במהלך הטיפול, האתלט יתבקש לבחון את דפוסי החשיבה וההתנהגות שתורמים למצבו, והמטפל יעזור לו לפתח ולתרגל אסטרטגיות התמודדות לשיפור מצבו. 

 

טיפול בתזונה ובכושר

חשוב שיינתן מענה ישיר להתנהגויות המאפיינות את האנורקסיה אתלטיקה שיש להן פוטנציאל להזיק.

הדבר יצריך ייעוץ עם תזונאית, מאמן אישי או שניהם, שיוכלו לעזור להתמקד במיטוב צריכת החומרים המזינים תוך מניעת הדיאטה הקיצונית או האמצעים לאובדן משקל, התאמת כמות וסוג האימונים של האתלט והשבת המשקל לתחום הבריא או לימוד דרכים בריאות לניהולו. 

 

טיפול רפואי

מתן מענה לסיבוכים גופניים שמקורם באנורקסיה אתלטיקה, לרבות פציעות או אוסטאופורוזיס. 

 

 

צפי

לרוב, בטיפול באנורקסיה אתלטיקה הפרוגנו;ה לטווח הארוך היא טובה.

 

גילוי וטיפול מוקדמים הם חשובים, כי המצב יכול לגרום לשלל סיבוכים רפואיים, בהם חסרים תזונתיים, וסת לא סדירה או היעדר וסת, פגיעות בעצם או בשריר (שברים, קרעים ברצועות), דלקת מפרקים כתוצאה מנזק במפרקים עקב פעילות גופנית מוגזמת, אוסטאופורוזיס וחוסר איזון אלקטרוליטי, שעלול להוביל להפרעות מסוכנות בקצב הלב.

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

 

מקורות:

 

Herbrich L, Pfeiffer E, Lehmkuhl U, Schneider N. Anorexia athletica in pre-professional ballet dancers. J Sports Sci. 2011 Aug;29(11):1115-23. doi: 10.1080/02640414.2011.578147. Epub 2011 Jul 21. PMID: 21774749.

 

Kristjánsdóttir, H., Sigurðardóttir, P., Jónsdóttir, S., Þorsteinsdóttir, G., & Saavedra, J. (2019). Body Image Concern and Eating Disorder Symptoms Among Elite Icelandic Athletes. International journal of environmental research and public health, 16(15), 2728. https://doi.org/10.3390/ijerph16152728

 

Sundgot-Borgen J, Torstveit MK. Prevalence of eating disorders in elite athletes is higher than in the general population. Clin J Sport Med. 2004 Jan;14(1):25-32. doi: 10.1097/00042752-200401000-00005. PMID: 14712163.

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024