איך בוחרים
מטפל CBT מתאים?
מחפשים מטפל CBT
לטיפול קוגניטיבי התנהגותי יעיל?
מה זה CBT?
CBT היא שיטת טיפול יעילה, מוכחת מחקרית, חדישה ומתחדשת כל העת, שמרבית הפסיכולגים שעובדים באמצעותה עוברים הכשרה מקצועית ייעודית נוספת, לאורך שנתיים עד שלוש, באחת מתכניות לימודי CBT בישראל .
בחירת מטפל CBT אינה אתגר פשוט.
למעשה, בכל העולם קיימת בעיה רצינית למדי סביב הנושא הלא פתור של התאמה בין מטפל למטופל, בכל סוג של טיפול פסיכולוגי, לא רק ב-CBT.
איך מוצאים מטפל קוגניטיבי-התנהגותי מתאים?
להלן כמה דרכי חיפוש, שאלות והמלצות חשובות שכדאי לברר עם המטפל/ת הקוגניטיבי-התנהגותי שנראה לך מועמד מתאים לעזור לך:
-
לשאול מכרים: בקשת המלצה מאנשים שאנחנו מכירים היא אפשרות די טובה, ובכל מקרה אמינה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שייעוץ וטיפול פסיכולוגי, כולל CBT, מבוססים על זיקה אישית שאיש (עדיין) לא הצליח לפצח את האלגוריתם שלהם. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מתבסס פחות על קשר ויותר על תוכן, ובכל זאת חשוב לדעת שהמלצה מחבר או בן משפחה עשויה להיות עם תוקף מוגבל.
-
אם אתם מחפשים מטפל CBT מומלץ לילדים או לבני נוער, אפשר לשאול את היועצת בבית הספר. רוב היועצות מחזיקות רשימה מעודכנת של מטפלי CBT מומלצים. בדרך כלל הן מכירות אישית את המטפלים ולומדות גם מהמשוב שמגיע מהתלמיד ומההורים לאחר סיום התהליך.
-
קופות החולים והמרפאות לבריאות הנפש מציאות טיפולים פסיכולוגיים במגזר הציבורי. פניה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, במסלול של מטפלים עצמאיים או בתחנות הפסיכיאטריות עשויה להניב תוצאות טובות, אבל אם נקרא את הדיווח שפרסם משרד הבריאות על מצב הרפורמה לבריאות הנפש, ניווכח שנדרשת כאן קארמה טובה:
״חסר כיום מידע ביחס למטפלים העצמאיים שאינם יכולים לפרסם את השירות המתמחה שלהם (לדוגמה- פסיכולוג המתמחה ב- CBT , EMDR וכדומה), ולמטופלים אין אפשרות לדעת למי מהמטפלים לפנות, גם אם קבלו המלצה על טיפול ייעודי. בדומה, אין מידע לגבי זמינות המטפלים ולעיתים קרובות, מטופלים נדרשים ליצור קשר עם מטפלים רבים עד למציאת מטפל פנוי״ (יולי 2019, קראו הדו״ח המלא כאן)
-
אם אתם מחפשים מטפל בגוגל, חשוב לפנות לאתרים המאגדים מספר רב של מטפלי CBT, כמו האתר של מכון טמיר, אבל לא רק: בישראל קיימים כמה אינדקסים שמציגים מטפלים לפי חלוקה גאוגרפית, הכשרה טיפולית ספציפית ואמירה של המטפל. האתרים מציעים לצפות בכרטיס האישי של כל מטפל/ת, שכולל לרוב תמונה והצעה להתרשם ממנו אישית ומקצועית. חלק מהאינדקסים מבצעים אימות של הכשרת המטפל, מה שמוסיף אמינות ומגביר את האפשרות שלא תקנו חתול בשק ותגיעו לאדם ללא הכשרה מתאימה.
-
בארגוני עובדים גדולים יש בדרך כלל עובדת משאבי אנוש שאחראית על נושא הרווחה הנפשית של העובדים ובני משפחותיהם. בכל האוניברסיטאות והמכללות בישראל יש פסיכולוגים קליניים ויועצים אליהם ניתן לפנות, בדרך כלל במסגרת דיקאנט הסטודנטים של המוסד האקדמי.
-
בהחלט מקובל להגיע לפגישת גישוש ראשונה, קצרה או מלאה - כדי לבדוק האם המטפל מתאים לך. אפשר לערוך גם מספר פגישות כאלה ולשתף את המטפל בהתלבטות. בפגישה הראשונה כדאי לשאול על ההכשרה הספציפית של המטפל ב-CBT, כמה שנות ניסיון מאחוריו, מהם תחומי ההתמחות שלו והאם טיפל בעבר בקשיים דומים לשלך.
-
חשוב להיות קשוב לתחושות הבטן שעולות בך במפגש עם המטפל/ת: האם אתה חש בנוח? האם הוא קולט נכון את מה שאתה אומר? האם הוא מתעניין בדבריך? במהלך הפגישה הראשונה מתקיימת התרשמות הדדית - גם המטפל בודק את ההתאמה שלו למטופל וסביר שאם הוא ירגיש שהוא אינו איש המקצוע המתאים, הוא יפנה אותו למטפל/ת קוגניטיבי-התנהגותי אחר שיתאים יותר לצרכייך.
-
עכשיו להמלצה הכי טובה? :-) אנחנו, במכון טמיר, עובדים מאוד קשה ולומדים כל יום לאורך שנים, את מלאכת ההכוונה וההתאמה הרגישה בין מטפלים לבין מטופלים. עבורנו זהו אתגר ראשון במעלה: אנחנו מקיימים ישיבות צוות שבועיות ספציפיות בנושא, לומדים כל הזמן מטעויות ומתקנים אותן, מזהים את המאפיינים הקריטיים של הפונה ומתאימים עבורו במדויק את המטפל/ת המתאים/ה. את המטפלים אנחנו מכירים לפני ולפנים ונמצאים בקשר שוטף עם המטפלים העמיתים וכמובן עם מטפלי ה-CBT של מכון טמיר תל אביב. 180 המטפלות והמטפלים העמיתים שלנו בארץ פועלים ב- 6 אזורים גאוגרפיים, ועל הקשר איתם אמונות מתאמות הטיפול במכון. לפי המלצות של מטופלים, זה עובד מצוין.
ש.ל. מספרת: בעבר סבלתי מחרדת בחינות קשה. אולם, בזכות טיפול ה- CBT של הפסיכולוגית במכון טמיר אני מצליחה להתגבר על החרדות על אף התסמינים שנותרו ואפילו לא הייתי מודעת להם כלל (כגון פנים חיוורות ורעידות). בכל פעם שאני נתקפת חרדה אני חושבת על מה שהמטפלת לימדה אותי וכך מצליחה להתגבר על המכשול. כשאני מסתכלת בדיעבד אני מבינה שלמעשה היא הצילה אותי! באמת תודה רבה על הטיפול המסור והסיוע!
קיראו עוד על טיפול קוגניטיבי התנהגותי<
היכנסו לקרוא על טיפול בחרדות באמצעות CBT <
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
מטפלי CBT לתושבי תל אביב והמרכז
מטפלי ה-CBT העמיתות/ים שלנו:
CBT ברעננה, כפר סבא והוד השרון
CBT ברחובות, מזכרת בתיה ונס ציונה
וכמעט בכל יישוב גדול אחר.
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר
עדכון אחרון:
19 בדצמבר 2023
מקורות:
לקסיקון ערכים על טיפול קוגניטיבי התנהגותי, מתוך בלוג מכון טמיר באתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/me_article.asp?article=2956
דו"ח מסכם: תת הוועדה בנושא הפערים בשירותים הקהילתיים ברפורמה לבריאות הנפש, יולי 2019, משרד הבריאות:
https://www.health.gov.il/Services/Committee/NationalCouncils/mental/Documents/22072019.pdf
Dobson D, Dobson KS. Evidence-Based Practice of Cognitive Behavioural Therapy. Guilford Press; 2009
Dobson Keith S. Handbook of cognitive-behavioral therapies. 2nd Edition Guilford Press; New York; London: 2001
Hayes, S. C., & Hofmann, S. G. (2017). The third wave of cognitive behavioral therapy and the rise of process‐based care. World Psychiatry, 16(3), 245–246
Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427–440
Jarry J, Ip K. The effectiveness of stand-alone cognitive-behavioural therapy for body image: A meta-analysis. Body Image. 2005;2:317–331