טיפול אונליין בדיכאון | ייעוץ ממוקד עם פסיכולוג באינטרנט

טיפול בדיכאון בשיחות זום

 

טיפול בדיכאון מרחוק

 

 

בעידן הטכנולוגי בו אנחנו חיים, בו כמעט כל דבר נמצא בקצות האצבעות המקלידות על המקלדת, גם טיפול נפשי החל פותח את דלתות הקליניקה למרחב הוירטואלי. 

 

המציאות המשברית של התמודדות עם התפשטות וירוס הקורונה, הפכה את המעבר לטיפול פסיכולוגי אונליין לצו השעה, כאשר לנגד העיניים המטרה היא לנסות ככל האפשר שלא לקטוע טיפולים פסיכולוגיים קיימים ולתת מענה פסיכותרפי לתחושות המציפות של ייאוש, דיכאון וחרדות המתעוררות בעקבות המצב, הן מפני המחלה עצמה והן מפני השלכותיה על תחומי חיים רבים בהווה ובעתיד. 

 

בידוד חברתי מתמשך - כלי גלובלי שמהווה אסטרטגיה מרכזית להפחתת התפשטות הנגיף - מוסיף נדבך נוסף של סיכון לדיכאון קליני. הנפש האנושית אינה בנויה להתמודד עם חסך חברתי לאורך זמן. מחקרי עבר מראים שאנשים שנאלצים להישאר בבידוד לצרכי ביטחון יחוו יותר דיכאון. מי שחיים בגפם וחסרים הזדמנויות חברתיות נמצאים בסיכון מוגבר, שכן בדידות מולידה דיכאון.

 

חברות שונות בעולם, המציעות שירותי טיפול מקוונים, אכן מדווחות על עלייה ניכרת במספר הפניות החל מסוף פברואר 2020. לא ניתן היה לומר בוודאות כי העלייה קשורה ישירות להתמודדות עם התפשטות הקורונה, אולם מספר רב של מטפלים מדווחים על עלייה ברמות הדיכאון בקרב מטופלים קיימים, ועל ביטולים של פגישות בטיפולים פנים מול פנים בגלל הבידוד שכופה המגיפה או בשל החשש לחלות.

 

לאור המציאות הזו כדאי להבין מהן האפשרויות בטיפול פסיכולוגי,  וטיפול CBT אונליין בפרט, מה היתרונות שלו וכיצד הוא יכול לסייע. 

טיפול און ליין יכול להתבצע במגוון דרכים, ביניהן תוכניות לטיפול עצמי, טיפול דרך וידאו (בזום בסקייפ למשל), בהתכתבות במייל או בהודעות וואטסאפ.

טיפול זה מתאים למגוון רחב של בעיות – ביניהן טיפול אונליין בחרדות, דיכאון, טיפול זוגי, הדרכת הורים, ייעוץ תעסוקתי וכדומה, וניתנים טיפול פרטניים, זוגיים ואף קבוצתיים. 

 

 

האם טיפול אונליין בדיכאון יעיל?

 

ספציפית בנושא של דיכאון אולי דבר ראשון שחשוב לדעת הוא שנמצא כי אין הבדל ביעילות הטיפול בדיכאון בין טיפול און ליין לבין טיפול פנים מול פנים  זאת לצד יתרונות נוספים וביניהם: 

 

טיפול און ליין מאפשר קבלת עזרה מקצועית בנוחות של הבית שלך, נגישות שעשויה להיות בעלת ערך במיוחד לסובלים מדיכאון ו/או חרדה הפוגעים בתפקוד, ונכון במיוחד לימים אלו, בהם ההנחיה היא להישאר בבית. 

 

היבט נוסף קשור לגישה לאנשי מקצוע רבים מתחומים שונים לבחירת המטופל, גם אם הם פיזית נמצאים במקום מרוחק מעיר המגורים של המטופל. עוד בהקשר הזה, טיפול מרחוק מאפשר גם גמישות רבה יותר בהקשר של שעת הפגישה. זהו דבר שעשוי להיות משמעותי בהקלה והנגשת הפניה לטיפול נפשי, לא רק בהקשר הספציפי של דיכאון, אלא גם בהקשר של המציאות הנוכחית בה עבור חלק מאתגר יותר למצוא מקום ופרטיות לערוך פגישות, וייתכן כי אפשרות להיפגש בשעות גמישות תהווה פיתרון טוב לכך. 

יתרון נוסף ומשמעותי, הוא החיסכון בעלויות – לרוב טיפולים און ליין מתומחרים בעלות מוזלת יותר, וכמו כן, נחסכות עבור המטופל עלויות של נסיעות לקליניקה/ מכון. 

 

 

יעילות של טיפול בדיכאון מבוסס הודעות טקסט

 

מחקר מצביע על כך שפסיכותרפיה מבוססת הודעות טקסט או הודעות קוליות יעילה בהפחתת דיכאון באותה מידה כמו מפגשי זום. זאת ועוד, היא עשויה להשאיר את המטופלים מעורבים יותר (Areán et al, 2024).

חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון השוו שתי קבוצות של מבוגרים עם דיכאון:

האחת קיבלה טיפול באמצעות הודעות אסינכרוניות, והשנייה באמצעות שיחות וידאו שבועיות.

לאחר שישה שבועות, שתי הקבוצות הראו שיפור דומה בתסמיני דיכאון, חרדה ותפקוד כללי. הקבוצה מבוססת ההודעות נותרה מעורבת בטיפול זמן ממושך יותר, עם ממוצע של 7.8 שבועות לעומת 4.9 שבועות עבור קבוצת הווידאו.

ממצא זה משמעותי כיוון שהוא מציע אלטרנטיבה ברת קיימא לטיפול פנים-אל-פנים או וידאו מסורתי, שיכול לספק טיפול מיידי יותר לפי דרישה.

 

 

 

טיפול מרחוק בדיכאון - עזרה עצמית עובדת

 

עזרה עצמית מודרכת יכולה לכלול שאלונים, חומרי קריאה, משימות ולעתים גם בחינות על מנת לוודא שהמשתמש מבין את החומרים. חומר לימודי נועד לעזור להגביר את המודעות לקשרים שבין הרגשות, מצב הרוח, ההתנהגות והביולוגיה של המשתמש.

מחקרים מלמדים כי הסיכון לפתח דיכאון קליני פוחת כתוצאה משימוש בכלים מקוונים לעזרה עצמית. 

הנה שני ממצאי מחקרים של טיפול בדיכאון באמצעות עזרה עצמית אונליין:

אחד המחקרים כלל יותר מ-250 נבדקים עם סוכרת, שהפגינו תסמיני דיכאון, מצא כי תכנית עזרה-עצמית מקוונת שיפרה משמעותית את התסמינים, כולל הפחתת המצוקה הרגשית הנובעת מכך שהם חולים במחלה כרונית ושיפור התפקוד המנטלי והגופני הכללי. למעשה, הקבוצה שהשתתפה במחקר הראתה שיפור משמעותי יותר בתחומים אלה ביחס לקבוצת ביקורת שקיבלה טיפול מסורתי שכלל רק מידע מקוון בסיסי אודות דיכאון.

במחקר שני,  בו השתתפו 66 תלמידי קולג' במצוקה, עקבו הסטודנטים אחר תכנית עזרה עצמית של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) אונליין, שכללה רק מגע קצר עם מאמני סטודנטים שעברו הכשרה ייעודית, ודיווחו על הפחתה משמעותית בתסמיני דיכאון, חרדה ומתח.

בשני המחקרים השיפור בבריאות הנפש שהושג במהלך תקופת המחקר נשמר באמצעות מפגשים ב-6 החודשים שלאחר מכן.

 

 

הקשר הטיפולי בייעוץ פסיכולוגי בוידאו

 

במיוחד לאור המציאות החדשה שאנחנו מסתגלים לתוכה, אנחנו שואלים את עצמנו כיצד מרכיב היחסים בטיפול, שכולל בתוכו הרבה באיזורי הנוכחות והחוויה, ולא המילים, יכול לתרגם את עצמו לכדי קשר וירטואלי. ה

תשובה, כמו הרבה דברים בחיים, היא שזה מורכב אך לא בלתי אפשרי.

כדאי בטיפול שנעשה און ליין, לעשות שימוש בפלופורמת בוידאו, על מנת לאפשר למסרים לא מילוליים לעבור ולהיות לעזר בקשר הטיפולי, אך גם אם זה לא מתאפשר, לזכור שזו גם הזדמנות להיות יצירתיים – נימה של קול, מילה שמדייקת את החוויה, ואפילו אימוג'י, הם בעלי ערך.

מטפלת נבונה אמרה לי פעם שבעיניה חלק ממה שמרפא בני אדם זה שאנחנו קרובים, ואני שבה וחושבת על כך בימים אלו בהם היבט המרחק מאותגר במיוחד, ויחד עם זאת, הן מטופלים והן מטפלים, מכירים את התחושה של חיבוק שעובר והוא לא פיזי, אך מאוד ממשי.

מטופל אמר לי לא מזמן שיש רגעים בטיפול שהוא רואה דוק של דמעות בעיניים שלי, גם דרך המחשב. שאלתי אותו איך זה גורם לו להרגיש, והוא השיב, שהוא מרגיש שאני איתו, בחוויה שלו. בעיניי הרגע הזה היה אחד הרגעים המשמעותיים, נוגעים וקרובים שהיו לנו בטיפול, למרות המרחק הפיזי בינינו. בעיני,י מהות הרגע הוא במרכיב הקסום שנובע מהקשר הטיפולי ואני מאוד מוקירה לו תודה על המרכיב על היותו שותף מלא ליצירה ולשימור שלו ולתזכורת החשובה לו שהוא החיה ונתן לו מילים.

ואולי המרכיב של הקשר הטיפולי בטיפול מרחוק נוגע גם באתגר ובהזדמנות לעשות את המיטב עם מה שיש לנו, כדי לצמצם מרחקים ופערים, בין המצוי לרצוי, בין הדיוק לכשל, בין מה שאפשרי ובין מה שלא, באופן קונקרטי וסימלי כאחד, בטיפול ומעבר לו.

 

 

שתיקה בטיפול נפשי מרחוק

 

פסיכולוגים קליניים רבים, בעיקר כותבים מתחום הפסיכואנליזה, מעניקים מעניקים משמעות רבה לשתיקה בתהליך הטיפולי.

בעוד שבמפגש פיזי בקליניקה שתיקה יכולה לייצר ולייצג רגע אינטימי של הבנה משותפת, במפגש וירטואלי היא מקבלת לעיתים פרשנות אחרת. מניסיוני, למדתי כי ברירת המחדל בעת מופע של שתיקה בטיפול אונליין היא לבדוק לפני הכל האם תקלה טכנית אחראית לשקט.

יש מידה רבה של היגיון בחיפוש בעיה טכנית, בהתחשב בעובדה שמאות מיליוני אנשים בעולם גולשים בעת ובעונה אחת באתר זום (על מגבלותיה, שמתבטאות בעיקר בחווית המשתמש). אולם צריך לקחת בחשבון שבמצב כזה משתנה הפרשנות של שתיקה, או לפחות מושהית לכמה רגעים.

בטיפול אונליין יכולה שתיקה להיחוות כנטישה, היעדר או דעת מוסחת.

בקליניקה, המטופל והמטפל נהנים מפרטיות כמעט מובטחת, בעוד שבמפגש הוירטואלי על המטופל והמטפל לייצר אותה בעצמם, באמצעות מציאת חלל מתאים לפגישה.

 

 

  

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

פגישה טלפונית קצרה

 עם מתאמת טיפול -

 להרשמה (ללא עלות)

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)

 

 

שיחת הכוונה לטיפול ומטפל

 עם מתאמת בכירה -

 בזום או במכון (70 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

אפליקציה טיפולית מעולה (באנגלית), לטיפול עצמי אונליין בדיכאון:

 https://cimhs.com/ 

 

טופס הסכמה מדעת לטיפול נפשי אונליין במכון טמיר

 

 

מטפלים בדיכאון פנים אל פנים בקליניקה

 

תל אביב 

ירושלים

באר שבע

חיפה

אשקלון

אשדוד

רחובות נס ציונה

ראשון לציון

מודיעין מכבים רעות

חולון

רמת גן

פתח תקווה

ראש העין

אריאל

קריית אונו

הרצליה

כפר סבא

רעננה

נתניה

חדרה, קיסריה ופרדס חנה

זכרון יעקב

צפון הארץ וכרמיאל

נהריה

 

ובשפות עברית, אנגלית, ערבית ורוסית.

 

כתיבה:

 

קרין אמיתי, MSW,

פסיכותרפיסטית

 

 

 

מקורות:

 

Andersson, G., Topooco, N., Havik, O., & Nordgreen, T. (2016). Internet-supported versus face-to-face cognitive behavior therapy for depression. Expert Review of Neurotherapeutics, 16(1), 55-60

 

Areán, P. A., Pullmann, M. D., Griffith Fillipo, I. R., Wu, J., Mosser, B. A., Chen, S., Heagerty, P. J., & Hull, T. D. (2024). Randomized trial of the effectiveness of videoconferencing-based versus message-based psychotherapy on depression. Psychiatric Services in Advance. https://doi.org/10.1176/appi.ps.20230176

  

Day V, McGrath PJ, Wojtowicz M. Internet-based guided self-help for university students with anxiety, depression and stress: A randomized controlled clinical trial. Behaviour Research and Therapy. July 2013;51(7):344-351

 

De Bitencourt Machado, D., et L. (2016). A psychodynamic perspective on a systematic review of online psychotherapy for adults. British Journal of Psychotherapy, 32(1), 79-108

 

Kennedy N, Sherazi R. Minimal contact psychotherapy reduces the risk of major depression in people with subthreshold depression. Evid Based Ment Health. 2005;8(2):39

 

Rochlen, A. B., Zack, J. S., & Speyer, C. (2004). Online therapy: Review of relevant definitions, debates, and current empirical support. Journal of clinical psychology, 60(3), 269-283.‏

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024