אהרון בק | אבי גישת הטיפול הקוגניטיבית-התנהגותית | 1921-2021

 אהרון בק- Aaron_Beck

 

התרומה של אהרן בק לפסיכותרפיה

 

אהרן בק היה פסיכיאטר ופסיכותרפיסט יהודי אמריקאי, שנחשב לאבי גישת הטיפול הקוגניטיבית.

 

כפסיכיאטר צעיר הוכשר בק על ברכי הפסיכואנליזה הפרוידיאנית, כאשר בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת, החל לבחון עם מטופליו את השפעתם של עיוותי חשיבה יומיומיים כל מצבם הנפשי, זאת במקום להתמקד בחשיפת קונפליקטים לא מודעים משנות ילדותם.

בק גילה כי בתודעת רבים מהם נוצרו ״מחשבות אוטומטיות״, הנחות לא בדוקות, שתורמות לפיתוח וחיזוק חשיבה בעייתית.

למשל, מחשבה אוטומטית כמו ״תמיד היו לי בעיות חברתיות״, עלולה לתרום לביקורת עצמית מופרזת, תחושות ייאוש ותבוסתנות ואף לדיכאון. 

  

בק הגה איפוא את הרעיון לפיו דיכאון נובע ממחשבות שליליות ופסימיות של האדם, המשתלטות על עולמו הפנימי ועל ההתנהגות והרגש. 

 

בעקבות הנחה זו, פיתח בק פרדיגמה חדשה של טיפול בדיכאון, שהורחבה בעשורים הבאים ונמצאה יעילה לטיפול בעשרות הפרעות וקשיים נפשיים, בהם הפרעות חרדה, קשיי התנהגות, הפרעות אישיות, טיפול בהתמכרויות והפרעות אכילה.

 

מבחינת ההתפתחות ההיסטורית של טיפול CBT בעולם, המהפכה הקוגניטיבית שהוביל בק מיוחסת לגל השני של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שהופיע בין הטיפול ההתנהגותי הקלאסי לבין עלייתן של השיטות ממוקדות הקבלה והשינוי: 

 

בשנותיו האחרונות יישם בק טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות לטובת קבוצות מוחלשות, כמו מכורים ומתמודדים עם סכיזופרניה בשלב מאוחר.

הוא פעל כדי לשלב את מודל ההחלמה בגישת CBT, אותו כינה טיפול קוגניטיבי מכוון החלמה (CT-R).

המטרה של CT-R היא לסייע למתמודדים/ים עם הפרעות נפשיות כרוניות וקשות,ֿ כמו סכיזופרניה, להרגיש מועצמים ובעלי ערך.

 

 

CBT development

 

 

הטריאדה הקוגניטיבית

'הטריאדה הקוגניטיבית' היא מונח בו השתמש בק על מנת לתאר את המתרחש בתודעתו של האדם הסובל מדיכאון.

לפי בק, האדם הסובל מדיכאון סובל מ-3 דפוסי חשיבה אוטומטיים ושליליים המשתלטים על נפשו ועל התנהגותו:

  • מחשבות שליליות של האדם ביחס לעצמו- נטייה לייחוס פנימי של אירועים שליליים, האשמה עצמית, דימוי עצמי ירוד והרסני ביותר. האדם מרגיש פגום, חסר יכולות וכישורים שאינם ניתנים לפיצוי, הוא ממלא בביקורת ובהלקאה עצמית.

  • מחשבות שליליות של האדם ביחס לעולמו בהווה- האדם הסובל מדיכאון נותן פרשנות סובייקטיבית שלילית לאירועים חסרי משמעות שלילית מבחינה אובייקטיבית. האדם רואה את העולם כמלא בסבל ובפסימיות ומזניח את הצד החיובי שבאירועי החיים.

  • מחשבות שליליות של האדם ביחס לעתיד- האדם מאמין שלא יוכל לצאת מהמצב הדיכאוני, הפסימי והשלילי אליו נקלע. הוא מאמין באמת ובתמים כי הסבל העצוםעמו הוא מתמודד הוא גזירת גורל ואינו בוטח בכוחותיו שיעמדו לו כדי לבצע שינוי.

לפי הגישה, המחשבות ההרסניות הללו הן שמניעות את האדם, והן גוררות עימן התנהגות ותסמינים מוכרים נוספים של דיכאון. המחשבות האלה גורמות לאדם למצב רוח ירוד תמידי, לחוסר חשק להתנסות וליהנות, להתבודדות ולעיתים אף למחשבות אובדניות כתוצאה מהייאוש המר והכבד. 

 

 

מה עושים כאשר המחשבות חוזרות שוב ושוב? על OCD: הפרעה טורדנית כפייתית <

 

 

טיפול בדיכאון לפי אהרן בק

בשיטה הקוגניטיבית לטיפול בדיכאון לפי אהרן בק, המטופל בסיוע המטפל בוחן את ראיית עולמו השלילית, בודק את העומד מאחוריה, האם היא מעוגנת במציאות ומבוססת ניסיון, האם ניתן למצוא פגמים באמונות השליליות המרכיבות את ראיית עולמו ולהטיל בהן ספק, ובכך לפגום את אמינותן ולתת פתח למחשבות אחרות.

 

מטרת הטיפול בסוף התהליך הטיפולי היא להחליף את המחשבות ההרסניות הממלאות את עולמו הפנימי של האדם במחשבות אדפטיביות ומותאמות יותר למציאות.

 

התיאוריה החדשה של בק שפכה אור על הגרעין הנמצא בבסיס המצבים הדיכאוניים הפתולוגיים. בניגוד לתיאוריות הפסיכואנליטיות אשר חיפשו את מקור הפתולוגיות בעבר של המטופל, בדחפים ובהגנות, בק שם את הזרקור על התהליכים הקוגניטיביים. לטענתו, אותה טריאדה קוגניטיבית היא זו אשר עומדת בבסיס הדיכאון, שולטת בתפיסת העולם הפסימית של האדם המדוכא, וכך גם בהתנהגותו והתנהלותו בעולם.

 

הטיפול הקוגניטיבי לדיכאון של בק הינו יחסית קצר טווח, אורך עד כ-20 פגישות טיפוליות, ומתמקד בעשייה פרקטית בהווה ולא נובר בעברו של האדם שהוביל לקשייו הרגשיים. מטרת הטיפול היא לגרום לאדם לפקפק בהנחותיו השליליות וע"י כך ליצור פתח לבואן של מחשבות חדשות, אופטימיות וריאליות יותר.

 

מאמר שהתפרסם בשנת 2012 איגד 269 מחקרים שונים שנעשו על CBT ויעילותו בטיפול בהפרעות כגון התמכרויות, סכיזופרניה, דיכאון, הפרעות אכילה, אינסומניה, הפרעות אישיות, כאבים כרוניים, הפרעות חרדה ועוד. המטה-אנליזה שנעשתה לנתונים מהמחקרים השונים הראתה כי CBT נמצא יעיל ביותר עבור הפרעות חרדה, הפרעות סומטופורמיות, בולמיה ובעיות בניהול כעסים.

 

בכל ההפרעות הללו,  נמצא כי CBT היווה הטיפול היעיל ביותר מבין סוגים שונים של טיפולים ופסיכותרפיות בגישות שונות.

 

 

ראיון עם בק ובתו - שווה צפייה: 

 

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

שאלון בק לאבחון דיכאון <

טיפול אונליין בדיכאון בימי הקורונה <

הגישה של זליגמן: הסבר דיכאון כחוסר אונים נרכש <

איך מטפלים נכון בדיכאון?

לדף הטוויטר של מכון בק <

 

 

 

מקורות:

 

Benedict Carey. Dr. Aaron T. Beck, Developer of Cognitive Therapy, Dies at 100. Published Nov. 1, 2021, Updated Nov. 2, 2021. The New York Times. https://www.nytimes.com/2021/11/01/health/dr-aaron-t-beck-dead.html

 

Clark, D.A., & Beck, A.T. (2010). Cognitive therapy of anxiety disorders : science and practice. New York : Guilford Press

 

Beck, A.T. (1979). Cognitive therapy of depression. New York : Guilford Press

 

Beck, J.S. (2011). Cognitive Behavior Therapy, Second Edition: Basics and Beyond. The Cognitive Behavior Therapy, Second Edition: Basics and Beyond.Guilford Press: New York

 

Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427–440 

 

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%9F_%D7%91%D7%A7

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024