נרקיסיזם מיני | מאפיינים, טיפול, ביטויים בזוגיות והשוואה ל-NPD

נרקיסיזם מיני

 

נרקיסיסט מיני הוא אדם עם תכונות נרקיסיסטיות, כמו תחושת זכאות (״מגיע לי!״), אמפתיה נמוכה ועליונות מול האחר, הבאות לידי ביטוי בעיקר בהקשר מיני. 

מדובר במצב מובחן מהפרעת אישיות נרקיסיסטית, למרות שלא קיימת עבורו אבחנה או סיווג קליני ספציפיים.

 

היכרות עם המאפיינים של נרקיסיזם מיני היא צעד ראשון לקראת ביצוע שינוי, כולל אתגר הפרידה מגבר נרקיסיסט.

 

אז בואו נקרא. 

 

 

מהו נרקיסיזם מיני?

 

נרקיסיזם מיני הוא דפוס של אינטראקציה מינית אגוצנטרית, הכוללת תכונות נרקיסיסטיות המתבטאות בהתנהגותו המינית של האדם ובגישה שלו כלפי יחסי מין. 

לרוב מדובר בגברים, שמביאים עמם נטיה לניצול נשים, חוסר אמפתיה כלפי האחר, תחושת עליונות מובנית וצורך שאינו יודע שובע להערצה.

בעלי אופי נרקיסיסטי עם דגש מיני מוצאים עצמם לא אחת בהיפרסקסואליות שמקשה עליהם ועל אחרים, ולצידה לעיתים התמכרות למין ועיסוק כפייתי ומופרז בגרויים מיניים (כמו שימוש יתר בפורנוגרפיה, מערכות יחסים מיניות ברשת, צריכת זנות ודירות מין, רומנים מזדמנים, בגידות ועוד). 

 

כאשר הם במערכת יחסים, הם נוטים לצפות מבנות/בני הזוג להשתתף בפעילויות מיניות שמסבות אי נוחות לפרטנר, כמו גם לזמינות ליחסי מין 24/7, בהתבסס על גחמות הנרקיסיסט. 

כאשר הציפיות אינן מתגשמות, הנרקיסיסט המיני עלול להציק לבת הזוג, לגרום לה להרגיש אשמה ואף להגיב באלימות.

  

 

 

סימפטומים

 

המחקרים הראשונים שבחנו נרקיסיזם מיני זיהו דפוסים ברורים של אמונות אגוצנטריות, התנהגויות דיספונקציונליות ותוקפנות מינית.

 

חוקרים פיתחו סולם נרקיסיזם מיני להדגשת רכיבים חשובים של נרקיסיזם שלרוב פעילים בתחומים מיניים.

 

 

מהם התסמינים של נרקיסיזם מיני?

 

  • נצלנות מינית: סקס נתפס כאמצעי להאדרה עצמית. הוא מהול בתחושת הסיפוק הזמנית שמעניק הכיבוש המיני, כאילו מדובר בקרב שהנרקיסיסט המיני ניצח בו. 

 

  • תחושת זכאות הממוקדת בסקס: אילוץ ותמרון בת הזוג להגשים את צרכיו הגופניים והמיניים, בלי התחשבות ברצונותיה. לעיתים תסלים התופעה להטרדה ואף לפגיעה מינית. 

 

  • אמפתיה מינית נמוכה: אין מקום לתהליך שעוברת בת בזוג כסובייקט בקשר. לעיתים קרובות עולה תחושה של החפצה וסקסואליזציה

 

  • תחושה מנופחת של מסוגלות מינית: הנרקסיסט המיני הוא גם מיזוגן. קשיי תפקוד מיני, גם אם ארעיים, יעוררו בושה עמוקה, שתיפתר אמצעות הטחת האשמות בפרטנרית.

  

לצד כל אלה, הנרקיסיסט המיני טרוד בקביעות בסקס.

הוא משתעמם במהירות ויוצא לחיפושים, לרוב סמויים, אחר ריגוש מיני חדש.

הנרקיסיסט המיני נוטה גם להפגין היפר-סקסואליות (אמיתית או מזויפת), רמה גבוהה של בוגדנות ורגישות עזה לביקורת. 

 

יש מי שהגדיר מושג סמוך שנקרא נרקיסיסט סומטי.  מדובר בגברים שמשתמשים במיניות שלהם ככלי להשגת שליטה במערכות יחסים וכהוכחה מתקפת למעמדם.

הם עשויים להתפאר בגופם או להתלבש חשוף למען ה״שופוני״.

 

 

נרקיסיזם מיני מול הפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD)

 

הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא הפרעת אישיות מאשכול B.

המשמעות היא שמתמודדים עם NPD חווים קושי כרוני בוויסות רגשי והתנהגותי.

אנשים עם NPD נוטים לחוות רגשות עזים, לצד תנודות רגשיות חזקות ועיסוק מוגזם ביוקרה, מעמד וכוח. 

 

 

מה ההבדל בין נרקיסיזם מיני להפרעת אישיות ​​נרקיסיסטית?

 

בעוד שנרקיסיזם מיני והפרעת אישיות ​​נרקיסיסטית נשמעים זהים, הם מובחנים זה מזה. 

 

ראשית, נרקיסיזם מיני אינו הפרעת אישיות או הפרעה נפשית בכלל.

מדובר במקבץ תכונות נרקיסיסטיות שבאות לידי ביטוי בהתנהגות מינית. 

 למרות שלא קיימת אבחנה רשמית, אנשים יכולים להפגין נרקיסיזם מיני פתולוגי גם מבלי להיות מאובחנים ב-NPD.

 

שנית, אדם עם תכונות NPD מפגין תכונות נרקיסיסטיות במערכות היחסים המיניות שלו, אך הן כן משפיעות גם בתחומים אחרים בחייו. 

 

אנשים עם NPD אינם מפגינים בהכרח מאפיינים נרקיסיסטיים בהקשרים מיניים, והקריטריונים לאבחון NPD אינם כוללים את התנהגותו המינית של אדם. 

עם זאת, חוקרים זיהו כי מתמודדים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מראים לעתים קרובות סוג כלשהו של זכאות מינית, אולם הקריטריונים בהם משתמשים אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש כדי להעריך תכונות נרקיסיסטיות אינם מזכירים באופן ספציפי התנהגות מינית.

 

לבסוף, מחקרים מעידים על קשר בין נרקיסיזם מיני להתנהגות מינית תוקפנית, כמו תקיפה מינית וכפייה, אך אין כיום ראיות המצביעות על כך שנרקיסיזם לבדו עשוי להגביר את הסבירות להתנהגויות מיניות תוקפניות.

 

 

דפוסים בעייתיים של הנרקיסיסט המיני במערכות יחסים

 

דפוסי התנהגות אלה עשויים להעיד על מערכת יחסים עם נרקיסיסט מיני: 

 

  • זכאות מינית – הנרקיסיסט המיני עשוי להרגיש שאחרים ״חייבים לו״ סקס ושיש לו זכות לדרוש זאת מהם.  

  • ניצול מיני – הוא עשוי לתמרן או לכפות פעילות מינית על אחרים. 

  • חוסר אמפתיה – הוא עשוי להרגיש שרגשות או צרכי הפרטנר אינם נוגעים לו. 

  • צורך בהערצה – הוא עשוי להיות בעל צורך מופרז בהערצה, בעיקר ביחס ליכולותיו המיניות.  

  • חוסר נאמנות – ישנו שיעור גבוה יותר של חוסר נאמנות בקרב נרקיסיסטים מיניים. 

  • דמות של צ׳ארמר – בדומה לפסיכופתים, נרקיסיסטים מיניים מקסימים את הפרטנרית בתחילת הקשר כולל שימוש בטכניקות מניפולטיביות, שמטרתן לקדם אינטרסים מיניים. 

  • תוקפנות מינית – מחקר מלמד כי רמות גבוהות של נטייה לנצלנות מינית ותחושת זכאות מינית יכולות לנבא תוקפנות מינית (Uhlich et al, 2024).

 

 

אושר, גבר בן 31, הופנה לטיפול פסיכולוגי עקב קשיים בהיבטים שונים בחייו כמו קריירה, מערכות יחסים חברתיות, משפחתיות וזוגיות. המטפלת זיהתה לאחר סידרת מפגשים שאושר סובל כנראה מנרקיסיזם מיני, הבעיקר על רקע תחושה מינית מוגברת וצורך בהערצה ושליטה בקשרים מיניים. למרות הרצון האמיתי של אושר בשינוי, הטיפול אותגר ע״י אופי ההפרעה והשפעתה על מערכות היחסים שלו.

 

אושר הביע חוסר שביעות רצון מהקריירה שלו, קושי לשמור על מיקוד ומוטיבציה במקום העבודה ובידוד בחייו החברתיים. בנוסף, היו לו יחסים מתוחים עם משפחת המקור ובזוגיות, כולל דפוס חוזר של בגידה והיעדר אינטימיות רגשית.

 

בטיפול, אושר השתתף במפגשים פרטניים שהתמקדו בשיפור הוויסות הרגשי, האמפתיה וכישורי התקשורת שלו. כמו כן, הטיפול חקר את הגורמים הבסיסיים להפרעה, תוך התבוננות בטראומות וחוויות עבר שתרמו לקשיים הנוכחיים. עם הזמן, אושר התקדם משמעותית בטיפול. הוא דיווח על שיפור במודעות עצמית, ויסות רגשי וחושי ואף הבין בצורה טובה יותר את השפעת התנהגותו על אחרים. הוא שיפר את מיומנויות התקשורת שלו, מה שסייע לו ליצור מערכות יחסים יציבות יותר. 

 

למרות האתגרים והמאמץ המשותף, אושר התקדם משמעותית, מה שמדגיש את החשיבות של טיפול מבוסס ראיות לנרקיסיזם מיני. 

 

 

טיפול פסיכולוגי בנרקסיסטיות מינית

 

המאמץ לשכנע נרקיסיסט מיני לקבל עזרה נפשית עלול להחמיר את התנהגותו, כיוון שלעיתים קרובות באדם אינו מודע לבעייתו או על האחריות שלו לגביה, מה שעלול להוביל אותו להגיב בהאשמת אדם אחר. 

 

יש לציין שאין מרפא, טיפול ספציפי, תרופתי או פסיכותרפי, ל-NPD, שימוש בהגנות אופי נרקיסיסטיות או לנרקיסיזם מיני.

 

יחד עם זאת, פסיכותרפיה בגישה דינמית יכולה להועיל ולאפשר לאנשים להבין את התנהגותם, לנהל אם עולמם הרגשי ולקחת אחריות על פעולותיהם. 

 

יש שפע מחקרים על היעילות של טיפול פסיכולוגי בהפרעת אישיות נרקיסיסטית, וניתן להניח כי פסיכותרפיה יכולה להיות יעילה גם עבור המתמודדים עם נרקיסיזם מיני,

 

מחקרים מצביעים על כך שחלק מהתכונות הנרקיסיסטיות נוטות לדעוך עם הגיל, מה שמרמז שאין מדובר במצב קבוע של הוויה, וכי שינוי אפשרי.  

פירוש הדבר הוא שהתערבות טיפולית יכולה לשפר את האופן בו נרקיסיסט מיני מתייחס לאחרים, בעיקר בפיתוח מנטליזציה, אמפתיה ונדיבות רגשית.  

 

עם זאת, כאמור, יהיה קשה להביא אדם כזה לטיפול מלכתחילה. 

 

הפרטנר/ות, מנגד, החושד שהוא נמצא במערכת יחסים עם נרקיסיסט מיני, יכול לעבוד עם מטפל ע״מ ללמוד אסטרטגיות שיעזרו לו במערכת היחסים,

אם הוא בוחר להמשיך בקשר. טיפול יכול גם לספק תמיכה לאדם שבוחר לעזוב מערכת יחסים כזו.



 

סיבוכים ובעיות לטווח ארוך

 

נרקיסיזם מיני יכול להפוך מערכות יחסים לקשות ביותר ולגבות מחיר פסיכולוגי משני הצדדים. 

 

רבים גם יראו בתכונות הללו תכונות שאינן רצויות, מה שיקשה על האדם עם התכונות הנרקיסיסטיות ליצור מערכות יחסים משמעותיים שנמשכות מעבר להקשר המיני. 

 

בעוד שנרקיסיסטים מיניים עשויים להיראות מקסימים ומלאי בטחון, התנהגויות חיצוניות אלה מסוות הערכה עצמית מאוד נמוכה, ביטחון עצמי נמוך ורגישות גבוהה למה שנתפס על ידם כביקורת.

כל אלה מקשים עליהם מאוד להכיר בבעיה, קל וחומר לפנות לעזרה מקצועית. 

 

נרקיסיזם מיני עשוי גם לגרום להשפעות בריאותיות ארוכות טווח.

למשל, מחקר מ-2012 הציע שציר ה-HPA (היפותלמוס – בלוטת יותרת המוח – בלוטת יותרת הכליה) אקטיבי באופן כרוני אצל אנשים עם תכונות נרקיסיסטיות. 

 

ציר זה הוא נתיב הורמונלי המשחק תפקיד חשוב בתגובת הגוף ללחץ.

 

מלבד השלכות רעות על בריאות הנפש, פעילות כרונית של ה-HPA יכולה להגביר את רמות הורמוני הלחץ בגוף, כמו קורטיזול, מה שעלול להעלות את הסיכון למחלת לב וכלי דם.

 

 

בואו נדבר על נרקיסיזם

במרחב האישי שלכם

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

   

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

 

מקורות:

 

What is sexual narcissism? ISSM Website: https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-sexual-narcissism/

 

Chopik WJ, Grimm KJ. Longitudinal changes and historic differences in narcissism from adolescence to older adulthood. Psychol Aging. 2019 Dec;34(8):1109-1123. doi: 10.1037/pag0000379. PMID: 31804115.

 

Day, L. C., Muise, A., & Impett, E. A. (2017). Is Comparison the Thief of Joy? Sexual Narcissism and Social Comparisons in the Domain of Sexuality. Personality and Social Psychology Bulletin, 43(2), 233–244. https://doi.org/10.1177/0146167216678862 

 

Klement, K.R., Xoxakos, P., Nazario, M. et al. Winning the Game: How Sexual Narcissism Relates to Adversarial Sexual Beliefs and Pick-Up Techniques. Sexuality & Culture 23, 1283–1300 (2019). https://doi.org/10.1007/s12119-019-09618-2

 

Reinhard, D. A., Konrath, S. H., Lopez, W. D., & Cameron, H. G. (2012). Expensive egos: narcissistic males have higher cortisol. PloS one7(1), e30858. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0030858

 

Uhlich, M., Peterson, Z. D., Li, Y., Brown, A., Han, J., & McBride, J. A. D. (2024). Different components of sexual narcissism are differentially associated with specific sexual aggression strategies: An exploratory study among male and female college students. International Journal of Sexual Health, 36(1), 111-125. https://doi.org/10.1080/19317611.2024.2311142

  

Widman, L., McNulty, J.K. Sexual Narcissism and the Perpetration of Sexual Aggression. Arch Sex Behav 39, 926–939 (2010). https://doi.org/10.1007/s10508-008-9461-7

 

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024