חיפוש מידע בגוגל מעצים חרדת בריאות | על סייברכונדריה

 

מהי סייברכונדריה?

 

סייברכונדריה (Cyberchondria) היא מונח המתאר אדם שמפתח חרדה קיצונית, מופרזת ובלתי מוצדקת, כתוצאה משימוש באינטרנט לחיפוש מידע רפואי.

 

חרדה זו נובעת ומתחזקת על רקע חיפוש ידע מקוון ועלולה להטריד גם אחרי שהאדם התנתק מהמחשב.

אצל רבים מתעוררת תחושה מעיקה שהם סובלים ממחלה כזו או אחרת, למרות שעובדה זו לא אושרה על ידי איש מקצוע רפואי.

כאשר עוצמת הדאגה ותדירותה גוברות, ניתן לדבר על הפרעת חרדת בריאות

 

יש הטוענים כי המתמודדים עם סייברכונדריה הם פשוט גרסה עדכנית לאנשים עם נטייה היפוכונדרית. אבל מחקרים מראים שגם אנשים שבדרך כלל אינם מוטרדים לגבי בריאותם יכולים להיכנס ללופ של דאגות אחרי חיפוש ראשוני באינטרנט.

אז כאן אנחנו מדברים על מצב בו החיפוש מוגזם, ארוך מדי או תכוף מדי.

 

 

חיפוש מידע בגוגל מעצים חרדת בריאות - Cyberchondria

 

האינטרנט הופך לבית גידול של ממש לחרדת בריאות, ״סייברכונדריה״ בלשון החוקרים. ישנם אתרים המאפשרים להקליד סימפטומים ולקבל רשימה מותאמת של דיאגנוזות אפשריות.

מחקר שנערך על יותר מ-3000 מבוגרים אמריקאים ב-2013 העלה כי 59% מהם חיפשו מידע רפואי אונליין ב-2012. 35% מתוכם אף דיווחו על שימוש באינטרנט לאבחון מצב רפואי ספציפי.

מחקר אחר הראה כי 60-80% מהמבוגרים מחפשים מידע רפואי ברשת. בעוד שלעתים עשוי הדבר להיות מועיל, וחרדה במינון נמוך יכולה להניע אנשים לקבל טיפול רפואי שלו הם זקוקים, חיפוש שכזה עלול גם להוליד דאגות מיותרות.

בעיקר גבוהה החרדה כאשר אנשים ״מאבחנים״ לעצמם מחלה שהשלכותיה קשות או כזו שבה חולה בן משפחה. בנוסף, דווקא המפגינים רמה גבוהה של חרדת בריאות נוטים לחוש מצוקה משמעותית נוכח אי-ודאות, ובמקום לחכות ולראות אם הסימפטומים עוברים הם ינברו בגוגל אל תוך הלילה למציאת תשובות, יטו לקפוץ למסקנות קטסטרופליות, יחפשו נתונים המאששים את חששותיהם, וייצמדו לדיאגנוזה הקשה גם אם רופא ובדיקות ישללו אותה.

במצב כזה ייתכן ויש צורך לטפל בחרדה, בעיקר כזו הנמשכת כחודש ויותר, או אם המתמודד נעדר מעבודה, מלימודים או ממפגשים חברתיים לטובת חיפושים ״רפואיים״ בגוגל. מכיוון שמחקרים קשרו בין חרדות לעליה בהתקפי לב ובמחלות לב, ובין שיפור בתסמיני מחלות נשימתיות וגסטרונומיות כרוניות לטיפול בחרדות, יש להתייחס להפרעה ברצינות. תרגילי הרגעות כגון יוגה ומדיטציה עשויים לסייע למתמודדים לשלוט בחרדת בריאות, אך כאשר אין ביכולתם להפיג את המתח עצמאית, יש לפנות לקבלת עזרה מקצועית.

בעוד שמרבית האנשים מסתפקים בדף התוצאות הראשון של גוגל ונוטים לייחס מהימנות לאתרים על סמך תחביר נכון והופעת המילה ״דוקטור״, מומלץ למי שבכל זאת מחפש ברשת להיצמד לאתרים המספקים מידע איכותי( כגון אתר בית הספר לרפואה של אוניברסיטת הארוורד) וכן שלא לקרוא מידע אודות מחלות נדירות. מנגד, מומלץ לסמוך על הליכים רפואיים.

מחקר שנערך ב-2016 העלה שכלים לבדיקת סימפטומים ברשת סיפקו את אבחנה נכונה רק ב-34% מהמקרים, בעוד שרופאים עשו זאת בשיעור של 72%.

 

  

 

עדכון אחרון

 

19 ביוני 2024

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

מקורות:

 

 

Hill, M.G., Sim, M. and Mills, B. (2020), The quality of diagnosis and triage advice provided by free online symptom checkers and apps in Australia. Med. J. Aust., 212: 514-519. https://doi.org/10.5694/mja2.50600

 

 

Lawrenz, L. and & Rowe, S. (2021, October 13). What Is Cyberchondria? Psych Central. Last medically reviewed on June 15, 2021. https://psychcentral.com/anxiety/cyberchondria

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024