ניהול של חרדה קלסטרופובית בבדיקת MRI | הכנה והדרכה

ניהול של חרדה קלסטרופובית בבדיקת MRI | הכנה והדרכה

 

בדיקת MRI היא טכניקה אבחונית מתקדמת ביותר, פריצת דרך אבחונית שמאפשרת לראות תהליכים פנימיים ללא פולשנות.

 

אצל רבים בדיקה זו מעוררת תחושת חוסר נוחות זמנית, אבל אצל אחרים מתעוררת חרדה משתקת – קלסטרופוביה.

תופעה זו, המוגדרת כפחד ממקומות סגורים, עשויה להפוך בדיקה רפואית פשוטה למסע מבעית, וחלק מהאנשים יימנעו ממנה לחלוטין - למרות ההשלכות הרפואיות.

.

 

איך ניתן לתמוך באותם מטופלים ולשפר את חווייתם?

 

 

 

גורמים לחרדה קלסטרופובית במכשיר MRI

 

המחשבה על כניסה למכשיר רועש וסגור עשוי לעורר תגובות חרדה גם בקרב מטופלים שאינם סובלים מקלסטרופוביה קלינית.

גורמים כמו רעש חזק, תחושת בידוד והחשש מתנועה מוגבלת מעצימים את המתח.

למעשה, מחקר שנערך באוניברסיטת הרטפורדשייר בבריטניה העלה כי מעל 10% מהמטופלים חווים קלסטרופוביה משמעותית במהלך הבדיקה – ואצל חלק השיעור עולה ל-44%.  




 

איך לעזור למטופלים קלסטרופוביים?

 

רדיולוגים במוקד אותו מחקר אנגלי הציעו פתרונות מגוונים לתמיכה במטופלים: 

 

  • הדרכה ותמיכה מילולית: אחת השיטות היעילות ביותר היא מתן הסבר מפורט על תהליך הבדיקה. הידיעה למה לצפות, יחד עם הבטחה שלמטופל יש שליטה (כמו כפתור עצירה), יכולה להפחית חרדה באופן משמעותי.

  • טכנולוגיות מסיחות דעת: מוזיקה, סרטונים או שימוש בטכנולוגיות וירטואליות מסייעים להסיח את דעתם של הנבדקים ולהקל על החרדה.

  • סורקי MRI פתוחים: עבור מטופלים עם קלסטרופוביה חמורה, הפתרון האולטימטיבי עשוי להיות סורק פתוח. עם זאת, הזמינות של ציוד כזה מוגבלת.

  • תרופות הרגעה קלות: במקרים קיצוניים, מתן תרופות הרגעה מתונות לפני הבדיקה עשוי לאפשר את השלמתה.  



 

שימוש במציאות מדומה

 

מציאות מדומה (VR) מציעה למטופלים הסובלים מחרדה לפני בדיקות MRI לחוות הדמיה של הבדיקה המפחידה בסביבה בטוחה, בה ניתן "לתרגל" את הכניסה למכשיר, בלי הלחץ והרעשים.

מעבר לשיפור ההיענות והפחתת החרדה, VR פותחת דלת לגישה טיפולית חדשה:

במקום רק להרגיע את הפחד, היא מעניקה למטופלים תחושת שליטה מלאה, כאילו הם כבר מנוסים בדבר ומוכנים להתמודד עם המכשיר האמיתי.

ימים יגידו האם זו תחילתה של מהפכה בעולמות הרפואה והטיפול בחרדה, אבל בכל אופן נראה שהכיוון הזה מבטיח שינוי מרענן בכללי המשחק.

 

 

 

המודל של UCSF

 

המרכז הרפואי UCSF מציע מודל מתקדם להפחתת חרדה בבדיקות MRI, המשלב טכנולוגיה מתקדמת, שירות אישי ופתרונות מותאמים, כדי להבטיח חוויה רגועה ובדיקה מוצלחת.

המרכז השקיע במכשירי MRI חדישים המצוידים בפתחים רחבים ותאורה משופרת. שדרוגים אלה לא רק מספקים תחושת מרחב ונוחות, אלא גם מאפשרים יצירת תמונות ברזולוציה גבוהה יותר לאבחון מדויק. בנוסף, טכנולוגיית "תיקון תנועה" מקצרת את משך הבדיקה, מה שמפחית את זמן החשיפה לתחושת ההילכדות של הנבדקים.

 

המטופלים יכולים לבחור פתרונות מותאמים אישית להקלת החרדה. בבדיקות מסוימות, כמו של ברכיים או כפות רגליים, אין צורך להכניס את הראש למכשיר, מה שמפחית באופן משמעותי את תחושת הקלסטרופוביה. עבור מטופלים הזקוקים להסחת דעת, קיימת אפשרות לצפות בסרטונים מרגיעים עם נופים של טבע במהלך הבדיקה. כמו כן, אטמי אוזניים ואוזניות מסייעים לחסום את הרעש שמייצר הסורק וליצור אווירה שקטה יותר.

 

הטכנאים של UCSF מספקים תמיכה אישית לאורך כל התהליך. הם דואגים להסביר למטופלים את מהלך הבדיקה, ומתקשרים איתם בזמן אמת דרך רמקולים המותקנים בתוך המכשיר. המטופלים מקבלים גם כפתור לחיצה המאפשר להם לעצור את הבדיקה במידת הצורך. כל אלו תורמים לשקט נפשי ולתחושת שליטה בתהליך.

 

במקרים של חרדה חמורה, UCSF מאפשר שימוש בתרופות נוגדות חרדה, הניתנות על ידי רופא לפני הבדיקה. במידת הצורך, ניתן להזמין בני משפחה או חברים קרובים בחדר הבדיקה. בנוסף, הצוות מתייעץ עם רדיולוגים ומתכנן תוכנית אישית לכל מטופל, שיכולה לכלול גם אופציות חלופיות כמו שימוש בהרדמה.

 

 

תפקיד הרדיולוגים כמסייעים רגשיים 

 

רדיולוגים הם לא רק מפעילי מכשור רפואי – הם גם תומכים רגשיים עבור המטופלים.

לפי המחקר, מיומנויות רכות כמו זיהוי סימני חרדה והתאמת הגישה לצרכי המטופל מהוות כלי מפתח לשיפור חוויית הבדיקה. 

 

למרות ההצלחות, המחקר מצביע גם על מגבלות:

זמן קצוב לכל בדיקה, מחסור בכוח אדם והיעדר הכשרה ספציפית להתמודדות עם קלסטרופוביה.

גורמים אלו מעכבים את היכולת להעניק למטופלים חוויה מיטבית. 

 

בקיצור, בדיקת MRI לא חייבת להיות חוויה משתקת עבור מטופלים הסובלים מקלסטרופוביה.

עם שילוב נכון של טכנולוגיה, הבנה מקצועית ותמיכה אישית, ניתן להפוך את החצי שעה הזו בבדיקה לשיתוף פעולה אמפתי ומועיל – גם אם תקועים בתוך צינור ארוך ובלתי נסבל.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -

עם ראש המכון 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל



 

 

 



כתיבה:

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון 

עם מומחי מכון טמיר

 

 

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 
 
 

 

מקורות:

 

 

UCSF Radiology. (2024). Claustrophobia and MRI. Department of Radiology and Biomedical Imaging, University of California, San Francisco. https://radiology.ucsf.edu/patient-care/prepare-for-my-exam/claustrophobia-and-mri 

 

Enders, J., Zimmermann, E., Rief, M., Martus, P., Klingebiel, R., Asbach, P., Klessen, C., Diederichs, G., Bengner, T., Teichgräber, U., Hamm, B., & Dewey, M. (2011). Reduction of claustrophobia during magnetic resonance imaging: methods and design of the "CLAUSTRO" randomized controlled trial. BMC medical imaging, 11, 4. https://doi.org/10.1186/1471-2342-11-4

 

Hudson, D. M., Heales, C., & Vine, S. J. (2022). Scoping review: How is virtual reality being used as a tool to support the experience of undergoing magnetic resonance imaging? Radiography (Lond), 28(1), 199–207. https://doi.org/10.1016/j.radi.2021.07.008

 

Hudson, D. M., & Heales, C. (2023). "I think this could be a big success" - A mixed methods study on practitioner perspectives on the acceptance of a virtual reality tool for preparation in MRI. Radiography (London, England : 1995), 29(5), 851–861. https://doi.org/10.1016/j.radi.2023.06.005

  

Lawal, O., Regelous, P., & Omiyi, D. (2023). Supporting claustrophobic patients during magnetic resonance imaging examination: The radiographer perspective. Radiography, 30(1), 80-86. https://doi.org/10.1016/j.radi.2023.10.011

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024