מהי חרדת בריאות הממוקדת באדם אחר?
חרדת בריאות באמצעות שליח (Health Anxiety by Proxy Disorder או HAP) היא מושג חדש ומעניין בטרמינולוגיה הפסיכיאטרית.
הפרעה זו מתארת מצב פסיכולוגי בו מופיעים דאגות, חששות וחרדות לגבי הפחד לחלות במחלה קשה, והיא מתבטאת לעתים קרובות לצד התנהלות לא-יעילה הקשורה לבריאות אפילו בהיעדר תסמינים גופניים אמיתיים.
דפוס התגובה ההתנהגותי לתופעה זה כרוך לעתים קרובות בחיפוש נמרץ ולעיתים אובססיבי אחר ייעוץ רפואי וכתוצאה מכך קיום של בדיקות רפואיות מיותרות במאמץ להגדיר ולאבחן את התחושות הללו.
אפשר להגיד שחרדת בריאות באמצעות שליח דומה להפרעת חרדת בריאות בכל הנוגע לסימפטומולוגיה ולתכונות שלה, רק שכאן המוקד עובר מהאדם עצמו למישהו אחר.
בדרך כלל מופיעה חרדת בריאות באמצעות שליח בקרב הורים לילדים.
אבחון
נכון להיום, אין ב-DSM-5-TR וב-ICD-11 קריטריונים מוגדרים היטב עבור חרדת בריאות באמצעות שליח.
אבל ברור שהתופעה קיימת ולכן חשוב שחוקרים וקלינאים יבינו מה קורה שם.
ויש ניסיונות. הבולט בהם נערך ע"י Ingeman ועמיתיה ב-2021. הם ראיינו שישה הורים עם דאגות טורדניות לגבי מצבם הבריאותי של ילדם, זאת במטרה לנסח, לפתח ולתקף שאלון להערכת חרדת בריאות של הורים לגבי ילדיהם (HAPYS).
אותם חוקרים ניתחו את הראיונות מנקודת ראות פנומנולוגית-פרשנית, שמטרתה להכיר את החוויה שעוברת על הורים עם חרדת בריאות באמצעות שליח (Ingeman et al, 2022).
הם זיהו שלוש תמות מרכזיות אצל ההורים:
-
המצוקה הישירה - היבטים של המצוקה אותה חוו הורים.
-
היעדר ביטחון וחוסר אמון חודרני - השפעת החרדה על מערכות היחסים של הורים עם ילדיהם ועם אנשי מקצוע.
-
האמביוולנטיות של ההורים ביחס לחרדה שהם חווים ורציונליזציה שמסבירות את הדאגות המוגברות.
מה גורם להפרעה?
ישנם הרבה גורמים ביו-פסיכו-סוציאליים שיכולים לעזור להבין את התופעה, אחד האינטואיטיביים ביותר הוא שהאדם החרד באמצעות שליח סובל בעצמו מחרדת בריאות.
ואכן, מחקר מעניין מצא בדיוק את זה (Thorgaard et al, 2017):
החוקרים בחנו כמאה אימהות שהתמודדו עם חרדת בריאות לגבי הילדים שלהן.
בקבוצת הניסוי השתתפו 50 אמהות , המתמודדות בעצמן עם חרדת בריאות חמורה. קבוצה זו הושוותה לשתי קבוצות ביקורת, האחת כללה אמהות הסובלות מדלקת מפרקים שגרונית והשניה עם אמהות בקו הבריאות.
כל משתתפת מילאה שאלוני דיווח עצמי שהתייחסו לחרדת בריאות כלפי האחר, לנקודות המבט האישיות לגבי חולי ולדאגות והתנהגויות הקשורות למצב הבריאותי של הילדים.
הממצאים חשפו כי האמהות שסבלו מחרדת בריאות דיווחו על תפיסות שליליות יותר של מחלות ועל מידה חמורה יותר של חרדת בריאות באמצעות שליח, זאת בהשוואה לאימהות בתנאי הביקורת.
איך מטפלים?
נראה שפרוטוקולים טיפוליים מבוססי ראיות להתמודדות עם חרדת בריאות באמצעות שליח (בעיקר טיפול CBT) אינם מצליחים להניב תוצאות מספקות כטיפול בתופעה ייחודית זו.
ב-2023 פורסם תיאור מקרה על הפרעת חרדת בריאות באמצעות פרוקסי:
אישה בת 28 שהתמודדה עם דאגות בלתי פוסקות באשר למבו הבריאותי של הילד שלה. היא הקשיעה המון בהתייעצות עם מומחים רפואיים בכמה מרפאות. המומחים שפגשו אותה ואת הילד סברו כי טריגרים רבים תרמו למצוקה הנפשית ממנה סבלה.. נראה שתחושות החרדה מטילות צל מזיק על איכות חייה, שמגיע לשיא בתפקוד יומיומי לקוי.
למרות הפעלת משטר טיפול, התוצאות היו רחוקות מלהיות מבטיחות, והתאפיינו במסלול לא יציב ובלתי צפוי.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
פגישה טלפונית קצרה
עם מתאמת טיפול -
להרשמה (ללא עלות)
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
שיחת הכוונה לטיפול ומטפל
עם מתאמת בכירה -
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
פוביות וחרדות רפואיות קשורות:
עדכון אחרון:
23 בדצמבר 2023
כתיבה:
איתן טמיר, MA, ראש המכון
מקורות:
Ingeman K, Frostholm L, Frydendal DH, et al. (2021) A new measure of excessive parental worries about children's health: Development of the Health Anxiety by Proxy Scale (HAPYS). Nordic journal of psychiatry ahead-of-print: 1-9.
Ingeman, K., Hulgaard, D. R., & Rask, C. U. (2022). Health anxiety by proxy – through the eyes of the parents. Journal of Child Health Care, 0(0). https://doi.org/10.1177/13674935221095648
Salama, H. Z., Alnajjar, Y. A., AbuHeweila, M. O., Dukmak, O. N., Ikhmayyes, I., & Saadeh, S. (2023). Health Anxiety by Proxy Disorder: A Case Report. Cureus, 15(1), e34058. https://doi.org/10.7759/cureus.34058
Thorgaard, M. V., Frostholm, L., Walker, L., Jensen, J. S., Morina, B., Lindegaard, H., Salomonsen, L., & Rask, C. U. (2017). Health anxiety by proxy in women with severe health anxiety: A case control study. Journal of Anxiety Disorders, 52, 8-14. https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2017.09.001