הטיות קוגניטיביות (11)

  עולם המחקר הפסיכולוגי מחלק תהליכי קבלת החלטות לשתי אסטרטגיות עיקריות:    אינטואיטיבית או רציונלית.    האינטואיציה, או "תחושת הבטן", היא דרך מהירה לקבלת החלטות המתבססת על ניסיון העבר וזיהוי לא מודע של דפוסים. יתרונה המרכזי בהתמודדות מהירה עם מצבים מורכבים, אבל היא מושפעת בקלות ממגוון הטיות קוגניטיביות.  לעומתה, קבלת…
    מהו אפקט הזרקור?   אפקט הזרקור מתייחס להטיה קוגניטיבית לפיה האדם נוטה להאמין שהוא נמצא בבדיקה מתמדת, תחת "אור הזרקורים" של תשומת הלב של הזולת.   אמונה זו עשויה להתבטא סביב היבטים כגון: מראה פיזי, בחירת לבוש והתנהגויות הניתנות לצפייה. כתוצאה מכך, האדם נוטה לבצע הערכת יתר למידה…
  אין ספק, יש דברים שאנחנו לא יודעים.   נראה לי שיש בני אדם המחוננים בכישרון רב לדעת יותר על אותם דברים נסתרים.    כנראה שייקח עוד הרבה זמן עד שנבין יותר על המכניזם שמפעיל את כל העניין הזה של אנרגיות, תקשור, פתיחה בקלפים וקריאה בנשמות.   עד אז, אני…
    מהו כשל / טעות התכנון? טעות התכנון (Planning Fallacy) היא הטיה קוגניטיבית שנחקרה בתחום הפסיכולוגיה החברתית. היא מתבטאת בנטייה האנושית להמעיט בהערכת הזמן הנדרש להשלמת משימה עתידית, למרות הידיעה כי משימות קודמות לקחו בדרך כלל זמן רב יותר מהמתוכנן.   כשל התכנון הוגדר לראשונה בשנת 1979 על ידי הפסיכולוגים…
  איך אנחנו שופטים אחרים בלי להתאמץ יותר מדי?   אפקט ההילה הוא סוג של הטיה קוגניטיבית שבה הרושם הכללי שלנו מבן אדם משפיע על איך שאנחנו מרגישים וחושבים על כל הדמות שלו. בהכרח, הרושם הכללי שלנו מבן אדם (״הוא סבבה!״) משפיע על איך שאנחנו מעריכים תכונות ספציפיות שלו (״הוא גם…
   אפקט דאנינג-קרוגר הוא סוג של הטיה קוגניטיבית, שלפיה אנשים מאמינים שהם יותר חכמים ויש להם יותר יכולת, כשבפועל נדיר שיש להם כאלה.    לאנשים עם ידע מצומצם בנושא כלשהו יש נטיה להערכת-יתר של מידת הידע באותו נושא.    העניין הוא שכל תחום הוא עולם ומלואו:   למשל, אם שמעתי…
  אפקט הקונצנזוס השגוי הוא הטיה קוגניטיבית הגורמת לאנשים להערכת-יתר של המידה בה הם חולקים עם אחרים את אמונותיהם, ערכיהם, תכונותיהם והתנהגויותיהם. ביסודו, פירוש הדבר הוא האמונה שאחרים חושבים ופועלים כמונו, אפילו כאשר זה אינו המקרה.     סרטון יפה של NN/b מסביר את האפקט בשפה של מתכנתים שעסוקים באופטימיזציה…
  היוריסטיקת הזמינות, שמכונה גם הטיית הזמינות, היא קיצור דרך מנטלי, במסגרתו האדם נשען על אסוציאציות מיידיות שעולות בראשו בעת ​​הערכה של נושא, מושג, שיטה או החלטה ספציפיים.   המונח ״היוריסטיקת זמינות״ נטבע לראשונה על ידי הפסיכולוגים זוכי פרס נובל, עמוס טברסקי ודניאל כהנמן, שהציעו כי ההטיה מתרחשת באופן לא-מודע…
  הטיית הצופה המשתתף (Actor–observer asymmetry) היא מונח בפסיכולוגיה חברתית המתייחס לנטייה לייחס לפעולות שלנו לסיבות חיצוניות, ולפעולות של אחרים – סיבות פנימיות.   סוג זה של הטיית ייחוס משחק תפקיד באופן בו אנו תופסים אחרים ומתקשרים עמם. בהכרח, אנשים נוטים לבצע ייחוסים שונים באופן התלוי בעמדתם בסיטואציה כ״שחקן״ או…
   מהי הטיה קוגניטיבית?   הטיה קוגניטיבית היא טעות שיטתית בחשיבה, המתרחשת כשאנשים מעבדים ומפרשים מידע בעולם הסובב אותם, ומשפיעה על החלטותיהם ושיפוטיהם. הרעיון של הטיה קוגניטיבית הוצג לראשונה ב-1972 על ידי החוקרים הישראליים, הפסיכולוגים הקוגניטיביים עמוס טברסקי ודניאל כהנמן.  מאז תוארו סוגים שונים של הטיות המשפיעות על קבלת ההחלטות במגוון תחומים,…
   מהי הטיית אישור / הטיית האישוש? בפסיכולוגיה ובמדעים קוגניטיביים, הטיית אישור (או הטיית אישוש) היא נטייה לחפש או לפרש מידע באופן שמאשר את תפיסותיו המקדימות של האדם, מה שמוביל לטעויות הסתברותיות שמעוותות את המציאות. ככזו, אפשר לחשוב על הטיית אישור כבחירה סלקטיבית של מידע שמובילה להסקה שגויה.  הטיית אישור…

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024