טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
במודיעין, מכבים ורעות
מה זה טיפול CBT?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול ממוקד על ה"כאן ועכשיו", מכוון מטרה, קצר מועד ומבוסס מאוד מחקרית.
מי שמעוניין להתמודד עם האתגרים שלו כאדם בוגר, מבלי להתעמק בנבכי העבר ונרתע מתהליך טיפולי יקר שנמשך המון זמן ושלא בהכרח ניתן למצוא בו תוצאות טיפוליות בטווח הקצר, מוזמן לפנות אלינו, להתאמת מטפל CBT מומלץ עם אחד/ת המטפלים העמיתים שלנו במכון טמיר במודיעין, בהן מוגשים גם פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית וטיפול פסיכולוגי לילדים, בני נוער ומבוגרים.
ההיסטוריה של טיפול CBT
טיפול CBT הוכח מדעית, במחקרים שחזרו על עצמם ותוקפו במדינות שונות העולם.
במקור, שיטת CBT פותחה על ידי אהרון בק, פסיכיאטר אמריקאי, כבר בראשית שנות השבעים.
בק פיתח תרפיה קוגניטיבית מקורית לטיפול בהפרעות רגשיות והביא למהפכה גלובלית בהבנה וביישום של טיפול פסיכולוגי בדיכאון הוא עשה זאת באמצעות התחקות ותיאור היווצרותן והשפעתן של סכימות מוקדמות, שנרכשו בשנות הילדות, שבכוחן להטות את התודעה הבוגרת באמצעות עיוותי חשיבה וקשב סלקטיבי.
כך, מטופלים הנאבקים בדיכאון מציירים לעצמם מציאות פנימית מחמירה בהרבה מזו שקיימת בפועל ו"רואים בעכבר הר".
לאילו קשיים CBT יעיל?
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי נמצא יעיל ומוצלח ביותר לטיפול בקשיים נפשיים רבים, בכל גיל ברצף מעגל החיים - ילדים, בני נוער, מבוגרים וקשישים:
בתחילת הדרך הוכחה יעילותו של CBT בטיפול בחרדות ובהפרעות מצב רוח. למשל, דיכאון קליני או דיסטימיה (דיכאון כרוני / קל), הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), חרדה חברתית, התקפי חרדה ופאניקה, חרדה מוכללת (GAD), הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), מחשבות טורדניות ודאגנות יתר, הפרעות שינה וגם טיפולים בפוביות (כלומר, בסוגי פחד ממוקדים, כמו פוביה מכלבים , פוביה ממעליות ומקומות סגורים ועוד פוביות ספציפיות).
בהמשך פותחו עוד ועוד פרוטוקולים טיפוליים לטיפול בהתמכרויות, הפרעות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז - ADHD, הפרעות אכילה, קשיים וקונפליקטים בזוגיות ובחיי הנישואין ועוד.
במילים אחרות, המנעד שטיפול סיביטי יעיל עבורו מאוד רחב.
מומלץ לטפל באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי גם בקונפליקטים מורכבים ובעיות אישיות עמוקות, אך במקרים מורכבים יותר, כמו בהפרעות אישיות, כדאי שהמוקד יתבסס גם על עקרונות הטיפול הדינמי, שתכליתו שינוי מבני באופי המטופל והוא מתמקד בקונפליקטים כרוניים השוכנים בבסיס האישיות.
הגל השלישי של CBT
בהפרעוות אישיות קיימת חשיבות רבה למערכת היחסים בין המטפל למטופל כמערכת מתקנת למערכות יחסים מוקדמות, שבמקרים מסוימים לא הייתה מיטבית.
עם זאת, הגל החדש בטיפולי CBT מציע שיטות טיפול מבוססות ראיות להפרעות אישיות, כמו הפרעת אישיות גבולית.
השיטות המובילות בגל השלישי של CBT הן טיפול סכמה תרפיה, טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT), טיפול באמצעות מנטליזציה (MBT) וטיפול מבוסס מיינדפולנס.
איך CBT עובד?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי אינו תרופת קסם.
המאמץ הטיפולי בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מוגבר עקב הדרישה לאקטיביות ולעבודת צוות של המטופל והמטפל.
תפקיד המטפל הוא להכווין, להסביר ולעזור למטופל, אבל אפילו אם התהליך יכול להצליח בטיפול קצר, הוא עדיין דורש את השקעה לא מבוטלת של המטופל.
חלק חשוב מאוד בטיפול ה-CBT הוא הכנת שיעורי בית.
משמעות מטלות הבית היא שהצוות הטיפולי מעלה השערות בתוך הטיפול - חושבים יחד מה נכון, שוקלים מה הקשיים שעומדים לפנינו, מנסחים ובוחנים את "המציאות הפנימית" מול המציאות בחיים. המטופל מקבל מהמטפל שיעורי בית כדי שיוכל לבדוק האם ההשערה הקוגניטיבית באמת נכונה. במפגש הבא עוברים יחדיו על התרגילים וההתנסויות העצמיות ומסיקים מסקנות תרפויטיות חשובות.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
מקורות:
Dobson D, Dobson KS. Evidence-Based Practice of Cognitive Behavioural Therapy. Guilford Press; 2009
Dobson Keith S. Handbook of cognitive-behavioral therapies. 2nd Edition Guilford Press; New York; London: 2001