עבודה עם ערכים בטיפול באמצעות אקטיבציה התנהגותית

 

 

הפעלה התנהגותית  (Behavioral Activation) היא שיטת טיפול פסיכולוגי מובנית וקצרה שמיועדת בעיקר לטיפול בדיכאון.

 

המטרה של גישה זו היא לעודד את המטופל להגביר את מעורבותו בפעילויות חיוביות שמביאות לתחושת סיפוק והנאה, ולהפחית את המעורבות בפעילויות שמחזקות את הדיכאון או מגבירות את הסיכון לחיזוקו.

כמו כן, הגישה עוזרת לפתור בעיות שמגבילות את הגישה לתגמולים חיוביים או כאלה המובילות לשליטה שלילית בחיים.

 

הרעיון המרכזי הוא לעזור לאנשים עם תסמינים דיכאוניים להתמודד עם נקודת הראות השלילית בה הם מצויים, ולפתח מודעות חיובית באמצעות קביעת מטרות אישיות לטווח קצר, בינוני וארוך. 

בפועל, הטיפול מתמקד בשינוי ההתנהגות היומיומית של המטופל, בין אם על ידי תכנון פעילויות מהנות, פיתוח מיומנויות חברתיות, או מעקב אחר הרגשות, הערכים והפעולות שלו.

 

 

תפקיד הערכים 

 

ערכים תופסים מקום מרכזי וחשוב בטיפולי הגל השלישי בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, ביניהם טיפול בהפעלה התנהגותית.

המטרה של המטפל באקטיבציה התנהגותית היא לשפר את מצב הרוח והתחושות על ידי עידוד המטופל לפעול בהתאם לערכים האישיים שלו, ולא להמתין עד שירגיש מוכן לפעול.

הערכים מתפקדים כמו מצפן, שמנחה אותנו לכיוון שאנו רוצים ללכת אליו בחיים. הם מייצגים את הדברים המשמעותיים ביותר עבורנו, כמו בריאות פיזית, קשרים משפחתיים, חברות, התפתחות אישית ועוד.

 

במהלך התהליך הטיפולי של אקטיבציה התנהגותית, המטופל והמטפל מזהים את הערכים החשובים למטופל ומגדירים מטרות הנמצאות בהלימה עם אותם ערכים.

לאחר מכן, השניים מתכננים יחד פעילויות שיתאימו לערכים הללו, במטרה להעלות את הרגשות החיוביים ולהגביר את תחושת השליטה העצמית והסיפוק.

 

 

הטיפול מבוסס על ההבנה שפעולה קודמת לרגשות.

כלומר, במקום להמתין למוטיבציה שתגיע, המטופל נוקט בפעולה שתואמת את הערכים שלו, מה שמביא לשיפור המצב הרגשי בעקבות הפעולה. לדוגמה, אם אדם מעריך את בריאותו הפיזית, הוא יתחיל לעסוק בפעילות גופנית בהתאם לערך הזה, גם אם הוא לא מרגיש לגמרי מוכן. בהמשך, הפעולה עצמה עשויה להביא לשיפור במצב הרוח.

 

יתרון נוסף הוא שהערכים מאפשרים הוא להמשיג מטרות ברות-השגה, ממוקדות במה שחשוב באמת למטופל, ולא רק בניסיון להפחית תסמיני דיכאון. כך, במקום שהטיפול יתמקד רק בצמצום תחושות שליליות, הוא מכוון לחיים מלאים, עשירים ומספקים יותר. 

 

בסופו של דבר, הבנת הערכים האישיים והפעלת התנהגות בהתאם להם, מאפשרים למטופל לפעול בצורה שמקדמת את המטרות החשובות לו, ומשפרים את האיכות הכללית של חייו.



 

 

תרגילים לזיהוי והבנת ערכים

 

 

דמיין שמספרים את הסיפור שלך בחדשות

 

נסה לדמיין שכתב חדשות ידוע עושה כתבה על החיים שלך. איך היית רוצה שיתארו אותך? איך יספרו על הדרך שבה העברת את הזמן שלך? איך היית ביחסים עם אחרים? מה היה הכי חשוב לך? מהם החוזקות שלך כאדם? כתוב לעצמך סיפור קצר על מה שהם יגידו.

 

 

דמיין שאתה יכול לקרוא מחשבות של אדם חשוב בחייך

 

 תחשוב על אדם חשוב בחייך שיש לך איתו קשר טוב. דמיין שאתה יכול לקרוא את המחשבות שלו והוא חושב על התכונות שלך, על מה שאתה מייצג, על החוזקות שלך, על מה שאתה אומר בשבילו, ועל התפקיד שאתה ממלא בחייו. איך היית רוצה שהוא יחשוב עליך?

 

 

חשוב על הגיבורים שלך

 

 הגיבורים האלה יכולים להיות אנשים מהחיים שלך, או דמויות אחרות שאתה מעריך, אפילו דמויות בדיוניות. מהן התכונות שלהם? מה אתה מעריך בהם? אילו ערכים הם מייצגים עבורך?

 

 

כתוב את הסיפור האישי

 

 דמיין שאתה מנסח את האוטוביוגרפיה שלך, חייך עד כה. תאר איך היית רוצה לחיות את החיים שלך, אם לא היו לך מגבלות. מה הם הדברים שהכי חשובים לך בתסריט הזה? מהו הנרטיב? מאחורי אילו ערכים היית רוצה לעמוד? איך נכון לך לבלות את הזמן בחיים אלה?

 

 

דמיין את ההספד שלך

 

דוגמה שצריך לשקול, כדי שחלילה לא תהיה חרב פיפיות עבור דיכאוניים. הרעיון הוא לחשוב על מישהו שמספר על האדם שאתה בהלוויה. איך היית רוצה שיספרו חייך, על החוזקות, על הערכים, על ההישגים שלך. מה היית רוצה שישמעו עליך?

 

 

ניסוי בערכים

 

אם קשה לך להחליט על כיוון בחיים, נסה להתחייב לערך מסוים למשך שבוע אחד בלבד. אחרי שבחרת ערך, תכנן לשים לב לתגובות שעולות בך כלפי המאמץ לעמוד בערך הזה. 

עשה רשימה של התנהגויות שיכולות להתאים לערך הנבחר ונסה אחת מהן. שים לב למחשבות שלך לגבי הבחירה, ואז תכנן לבצע את ההתנהגות המקדמת את הערך. עשה את ההתנהגות הזו מבלי לספר על כך לאף אחד ועקוב אחרי מה שקורה. התחייב לעמוד בהתנהגות הזו פעם ביום למשך שבוע. רשום ביומן את התגובות שלך להתנהגות זו ואת התגובות של אחרים אליך. בסוף השבוע, שוחח על הניסוי עם מישהו אחר, כמו מטפל או מנהיג קבוצה.



 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

  

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון

בזום או פנים אל פנים

 20 דקות, 140 ש״ח

 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

  

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

 

מקורות:

 

 

Hayes, S. C., & Hofmann, S. G. (2017). The third wave of cognitive behavioral therapy and the rise of process-based care. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA)16(3), 245–246. https://doi.org/10.1002/wps.20442

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024