שאלות ותשובות על התמכרות להימורים | שיחה עם מאיה בלום

 

 

מאיה בלום, עו"ס רבת-ניסיון בעבודה טיפולית עם התמכרויות, מתייחסת לשאלות שיעניינו מאוד את מי שמתמודד עם התמכרות מהימורים ואת מי שסובלים לצדם:

 

 

באילו דרכים מהמרים מתמודדים כדי להתגבר על ההתמכרות ואיך אפשר להבין איזו דרך הכי מתאימה לי?

 

ברמה האישית וכחלק מהטיפול חשובה מאוד בחינת מערכות יחסים עם האנשים/חברים/סביבה עמם המהמר יוצר קשר כדי להמר, נניח בעל הפיצוציה/דוכן פיס/בעל קזינו או חברים אחרים עמם הוא מהמר. בחינת מערכות יחסים אלה עשויה להביא להבנה כי חלק ממערכות היחסים הללו מבוססו אך ורק על נושא ההימורים. ריחוק ולו לתקופה מסוימת ממערכות יחסים אלה, תסייע לגמילה מהתמכרות להימורים. בעיה אשר עולה בהקשר זה, הוא ההימורים באמצעות הנייד או המחשב, שם הבעיה מורכבת וקשה יותר.


דרך נוספת ברמה האישית, יכולה להיות שיתוף של הקרובים אליי בבעיה, הכנסתם לתהליך הגמילה תסייע מול המכור כאשר הוא פונה לעזרה כספית. מתן סיוע כספי למכור רק מעמיקה את הבעיה ומחריפה אותה.

 

ברמה הטיפולית, ישנן כמה אלטרנטיבות - מזעור נזקים ומעקב אחר הוצאות/הכנסות ועבודה באמצעות CBT, שיטה זו, עשויה לסייע למהמר - "לשמור את הראש מעל למים".

 

אולם, ידוע כי התמכרות הינה תהליך פרוגרסיבי, מתקדם. הכוונה בכך הינה כי מרבית המכורים (בכלל סוגי ההתמכרויות), אינם מתחילים את "דרכם" באופן מאסיבי, אלא תדירות וחומרת השימוש עולים בהדרגה. אולם, ברגע שהמכור הגיע לנקודה בה דפוסי התנהגותו מצביעים על התמכרות, קשה ואף כמעט בלתי אפשרי להשתמש במידה. בתוכנית 12 הצעדים יקראו לכך "פעם אחת יותר מדי ואלף פעם לא מספיק", כלומר מהרגע שנגע בסם שלו, שהשתמש פעם אחת, המדרון הוא חלקלק.

 

12 הצעדים -שיטת טיפול באמצעות קבוצות לעזרה עצמית - מוגשת ללא עלות כספית מצד המטופל, אולם, דורשת, עקביות, התמדה וביצוע של המלצות התכנית.
היתרון הגדול בקבוצות אלה, שלאט לאט מעגל החברים של המכור הופך להיות מעגל של אנשים נקיים, אשר מצליחים לאורך תקופות ארוכות להימנע מהימורים. אותם אנשים, ילוו את המכור לאורך כל שעות היממה ועם כל מחשבה להמר, הם יהוו מקור כוח אדיר למניעת שימוש חוזר.
בשיטה זו גם נוקטים במרכזי גמילה ועמותות לסיוע בהתמכרויות. לרוב המאבק על הניקיון, הוא יום יום שעה שעה וכאן האופן שבו התוכנית עובדת יכול לסייע מאד למכור לשמור על רצף של הימנעות מהימורים באופן מוחלט.

 

מרכזי יום ומרכזי גמילה אשר פועלים כעמותות מסובסדות, ומסייעות ברמות אינטנסיביות שונות, למכור לעבור גמילה מוחלטת. גם כאן, העבודה על מניעת שימוש חוזר, הינה אחריותו של המכור ותלוייה בהבנה שלו של חשיבות הניקיון המוחלט.

 

 

איך יוצאים ממעגל ההתמכרות?

 

לפעמים הימורים זו הדרך היחידה שאני מכיר כדי להרגיש טוב או להתמודד עם בעיות אחרות בחיים.

 

כפי שלרבים קל יותר להבין את המונח "אכילה רגשית" גם כאן, ובכל סוג התמכרות אחרת, השימוש הינו רגשי. השימוש הינו פתרון לא יעיל לבעייה רגשית קיימת. כאשר המכור יבין כי ישנו קשר ישיר בין מצבו הרגשי/נפשי, לבין השימוש, יוכל המכור לעשות עבודה רגשית שתמנע את הצורך לעשות פעולות משנות מצב רוח.

 

לצערי, בעידן שבו אנו חיים, מרביתנו לא מתורגלים בשיחה רגשי, זוהי מיומנות אשר יש לפתח, תוך תרגול יומיומי.

 

כאשר המכור יתרגל ויכיר שפה רגשית חדשה וירכוש כלים להתמודד עם הרגשות הצפים, הוא יוכל להימנע משימוש בכל דבר משנה מצב רוח או תודעה באופן קבוע ולאורך זמן.

 

 

אילו כלים פרקטיים אפשר לשלב בשגרה היומיומית כדי להתמודד עם כמיהה פתאומית להמר?

 

המכור הנקי, פעמים רבות שוכח את זוועות ההתמכרות והסבל הרב שמחלת ההתמכרות הביאה עמה לחייו. תרגול יומיומי של זכרונות העבר, הרגעים הקשים שחווה, תסייע למכור לעשות מאמצים ולהישאר נקי, כיוון שהוא אינו מעוניין לחזור למקום ממנו הגיע.

 

אולם, רבים המכורים, אשר חווים ניקיון מוחלט, אשר שוכחים ולו לרגע את הסבל הרב שעברו, כתוצאה מכך, הנרטיב שלהם עלול להיות כזה - שלא יקרה כלום אם אשתמש פעם אחת. כפי שכבר הוסבר מעלה, שימוש חד פעמי עבור המכור, פעמים רבות יוביל במהירות לאותו מינון ותדירות של שימוש כפי שהיה לפני הניקיון ואף בעוצמות מתגברות.

 

  • קשר עם מכורים נקיים ועזרה למכורים אחרים - קשר עם אדם אחר המכיר את הדפוסים, הקשיים, חווה חוויות דומות יכול לסייע רבות במניעת שימוש חוזר. לאחר שהגיע לניקיון, עזרה למכור אחר מוציאה את המכור מריכוז עצמי ע"י מתן עזרה לאחר. ע"י פעולה זו, גם המכור הנקי עצמו מתרגל התבוננות על המקום ממנו הגיע ואליו אינו רוצה לחזור.

 

  • תרגול שיח רגשי ברגע אמת - התבוננות והבנה של רגשותיו ברגע אמת ושיח עליהן עם אדם קרוב או מכור נקי, ימנע בעבוע וצמיחה של הרגשות בנפשו של המכור ותעזור לו להימנע משימוש רגשי.

 

  • הבנה שהחיים הם רצף של אירועים - שגרה, אירועים קשים יותר או משמחים, החיים אינם קו ישר. עליות ומורדות הן חלק מהחיים וזה בסדר לשהות ולחוות אותם כאשר אני נקי. הניקיון מאפשר לחוות ולהתמודד עם החיים כאשר עיניו של המכור פקוחות והוא חווה את המציאות בפיקחון וללא מיסוך של השימוש, באופן הזה הוא יכול לקבל החלטות ולבצע פעולות בצורה הטובה ביותר. עבודה טיפולית הנוגעת לתרגול והבנה מעמיקה זו, תסייע למכור לשמור על ניקיון מוחלט לאורך זמן.

 

 

האם קיימות טכניקות מיוחדות שיכולות לעזור לי לשלב את המשפחה או החברים בתהליך ההחלמה שלי?

 

כמובן, ראשית שיתוף אודות הבעיה ובקשת עזרה מהמשפחה הקרובה, קיום מספר פגישות עם המטפל, יחד עם המכור ובלעדיו ולא בכדי לדון במתרחש בפגישות אישיות, אלא כדי להבין את מהות מחלת ההתמכרות ומתן כלים בסיסיים של עשה ואל תעשה, עבור המשפחה תסייע בהבניית מערכת תמיכה רחבה יותר עבור המכור.

 

למשל, בסיטואציה אשר בה מכור להימורים פונה לבני משפחתו בעזרה כספית, מתפתחת דילמה מורכבת עבור בני המשפחה. מחד, אם הם מסייעים לו באותו הרגע, הוא "ניצל", מאידך עזרה זו, עלולה להחריף ולהעמיק את ההתמכרות והשימוש. מכאן, ברור, כי על המשפחה להתאגד יחד ולהחליט על אופן פעולה מתאים עבור בן משפחתם, אשר שוקע אט אט בחובות השימוש שלו ועלול אף להגיע ללקיחת הלוואות מהשוק האפור.

 

שילוב בני המשפחה בהליך הטיפולי, כמובן ללא שיתוף של מידע העולה בחדר הטיפולים, עשוי לקדם ולסייע בתהליך הטיפולי "וליישור קו" עם האג'נדה הטיפולית שנבחרה.

 

 

אילו גורמים יכולים לגרום למעידה, אפילו לאחר תקופה ארוכה של הימנעות, ואיך אני יכול להישמר מכך?

 

גורם מרכזי ומשמעותי ביותר הוא שאננות.

הכוונה כאן, הינה מצב בו המכור יוצא מתוך נקודת הנחה כי הוא החלים, כי השימוש וההתמכרות מאחוריו וכעת, הוא יכול להשתמש באופן מבוקר.

זוהי טעות נפוצה מאד בקרב מכורים להימורים או התמכרויות אחרות.

 

לצורך הדגמה אשתמש בדוגמה אשר עשויה להיות מוכרת לרובנו - רצון לירידה במשקל:

רבים מאיתנו לאורך החיים מנסים לרדת במשקל מסיבות שונות ופוצחים בדיאטה כזו או אחרת. לכמה מאיתנו מוכר מצב שבו אנו מצליחים להגיע אל משקל היעד הנכסף ואז מפסיקים את הדיאטה? לא רק שאנו עולים חזרה במשקל, אלא אף מוסיפים למשקל שלנו "ריבית", תוספת למשקל ההתחלתי שבו היינו. כך גם עם המכור להימורים. אם הוא לא נכנס לאורח חיים נטול הימורים באופן קבוע, הוא עלול לשוב להמר ברגע הראשון, כאשר אז הסכומים עלולים להיות כפולים ומכופלים והירידה תתרחש במדרון חלקלק מאד. בחלק זה לזיכרון יש תפקיד משמעותי, היכולת לזכור ולא לשכוח את הימים הקשים שעבר המכור בעת השימוש, היא מעין תרופה לשאננות. הבנה שברגע, הוא יכול לחזור לאותו המקום הנורא ממנו התפלל בכל יום לצאת.
גורם נוסף הוא סביבה. סביבה של אנשים אשר עמם נהג המכור להמר, התרועעות עמם באופן קבוע וכניסה למקומות בהם נהג המכור להמר, עלולה בן רגע להחזירו לשימוש וגם כאן, המדרון הוא חלקלק מאד והנפילה מהירה.

 

גורמים נוספים מאוגדים לכדי ראשי תיבות, עכב"ר - עייפות, כעס, בדידות ורעב. לרוב אלה גורמי סיכון אם לא הבלעדיים לשימוש חוזר. אילו מצבים שבהם מרבית בני האדם נמצאים במצב רגיש יותר להתנהגויות אשר בסיטואציות אחרות הם לא היו הוגים כך. כל שכן המכור, למשל, תחושת בדידות, לרוב מביאה את המכור להשתמש. זוהי תחושה שהמכור מתקשה להכילה ומהווה קטליזטור לרצון לשנות את מצב הרוח.

 

הבנה של מצבי סיכון אלה ואחרים, תגביר באופן משמעותי את הסיכויים להישאר נקי ולהתמיד בהליך הטיפולי.

 

מכורים רבים מגיעים אליי לקליניקה והחזון שלהם הוא לחיות כפי שחיו עד כה, אולם לשלוט בהתמכרות, להשתמש באופן מבוקר. לצערי, לא פגשתי בכל 20 שנות הניסיון שלי עם מכורים מכור אשר מצליח לשלוט בהתמכרותו ולהשתמש רק מעט.

 

האם ישנן קבוצות תמיכה או ארגונים מקצועיים שיכולים לסייע לי בזמן הטיפול וגם לאחריו?

 

ודאי, קיימות קבוצות תמיכה של 12 הצעדים, הן ללא תשלום (למעט שקלים בודדים עבור קפה והשכרת המקום) ובעיניי חשוב מאוד לשלב קבוצות תמיכה במקביל לטיפול. אחת ההבנות שאולי המכור יכול לשתף באופן חלקי וסלקטיבי את המטפל ובכך לרצות לכאורה את המטפל, דבר זה לא יכול להתרחש בין מכורים, אשר מזהים דפוסי חשיבה והתנהגות של התמכרות פעילה. הניסיון, הכוח והתקווה של מכור נקי תורמים רבות למכור אחר להצליח בתהליך הטיפולי ולצעוד יד ביד עם מחלת ההתמכרות מבלי להשתמש באופן אקטיבי. הקבוצות מתקיימות הן פרונטלית, טלפונית או באמצעות ZOOM ומצויים בפריסה עולמית רחבה.
כמו כן, עמותת "אפשר" מפעילה קבוצות טיפוליות ומטפלים בתחום ההתמכרות להימורים ואלכוהול, אולם העמותה נמצאת בפריסה ארצית מוגבלת.

 

 

איך לבנות את הביטחון העצמי שלי, בלי תחושת אשמה או אכזבה מעצמי אם פישלתי?

 

חדשות טובות אולי הן כי מרבית המכורים "צריכים" לעבור כמה "סיבובים" עד שהם מצליחים לשמור על ניקיון לאורך זמן, ללא מעידות או נפילות ממושכות.
אם מסתכלים מנקודת מבט זו, הרי שכל חוויה של מעידה, הנה אבן דרך נוספת עבור המכור בדרכו לניקיון ולביסוס השינוי.
עם זאת, יש להיזהר מפני מתירנות יתר, כלומר ויתור עצמי וחשיבה כי "לא נורא, נפלתי".

 

ברוב המקרים תהליך הטיפול, כרוך במעידות בתדירות כזו או אחרת, אולם עם תדירות המעידות עולה וחזרה לתלם קשה מרגע לרגע, יש לבחון את אופן הטיפול ויישום ההמלצות אשר סוכמו בין המטפל למטופל.

 

 

האם יש השפעות לטווח הארוך להתמכרות להימורים על הגוף והנפש, ואיך אני יכול לשקם את עצמי אחרי תקופה ארוכה של הימורים?

 

יש האומרים כי ההחלמה מהתמכרות פעילה היא כמו למידה מחודשת של הליכה. הדרך לא קלה, אך בהחלט אפשרית. מרבית המכורים הנקיים לאורך שנים, מודים על כך כי הם מכורים וכי ניתנה בידיהם ההזדמנות להחלים וללכת בדרך נפלאה זו של החלמה, התבוננות עצמית ולמידה של דרך חיים חדשה.

 

 

איך אפשר לזהות בזמן את הסימנים הראשוניים לחזרה להתמכרות ולפעול כדי למנוע את הנפילה החוזרת?

 

אחד הסממנים המרכזיים הוא כמיהה ומחשבות על שימוש. אם המכור לוקח אחריות על הניקיון שלו והיהמנעות מהימורים, חשוב מאד לדבר על הכמיהות הללו ולא לשמור אותן בתוכו. חשוב להוציא לאור כל מחשבה, חלום, התעסקות בחשיבה אובססיבית על שימוש, כיוון שכאשר מחשבות אלה נותרות בתוכו, הן גדלות ומתעצמות ואז הדרך חזרה לשימוש קצרה מאד.

 

 

האם מכור חייב להגיע לתחתית הסבל על מנת להגיע לניקיון?

 

התשובה היא - תלוי. בגדול, לא.

אפשר להגיע לניקיון גם בגיל צעיר מאוד לאחר תקופה קצרה של שימוש.

אולם לצערי, לרוב, כאשר המכור לא סבל מספיק, הוא אינו כנוע דיו, כלומר אינו נכון לעשות פעולות הדרושות כדי להגיע לניקיון והוא חש כי יש לו עוד כוח, הוא חושב שהוא יכול להפסיק לבד, שהוא אינו זקוק לעזרה.

 

לעומת זאת, כאשר המכור ניסה כל שביכולתו כדי להישאר נקי, אולם לא הצליח והוא מתחיל לאבד את משפחתו, מקום העבודה וחברים, רק אז הוא יהיה מוכן לבקש עזרה, להיכנע ולהיות נכון לשינוי משמעותי.

 

שאלה זו מתחברת לי גם לכך שמבין כל המכורים בהם טיפלתי לאורך שנים רבות, בודדים הם המכורים שפו בעצמם בבקשת עזרה. לרוב פונים בני משפחה - האישה, אחים, הורים, חברים. הסיבה היא כי לרוב מי שההתמכרות הפעילה הכי מפריעה לו הם הסביבה הקרובה שרואים את האובססיה, המחירים הכלכליים, הסבל, דפוסי ההתנהגות המורכבים כל כך.

לשם כך אגב, ישנן גם קבוצות 12 הצעדים לבני משפחה - NAR-ANON הפרושות גם הן ברחבי הארץ והעולם.

 

 

בנוסף, תחתית היא סובייקטיבית, כלומר לכל אדם התחתית שלו.

 

יהיה אדם שעבורו ביקורת מתמשכת מצד הוריו יהוו תחתית והאחר, לא יפסיק להשתמש עד שימצא את עצמו כלוא מאחורי סורג ובריח ואחר שגם זה לא יספיק על מנת להגיע להחלטה שהוא עושה כל שביכולתו כדי להגיע לניקיון ושינוי דפוסי התנהגות.

 

חשוב מאד להבין כי ההימורים הם הסימפטום של ההתמכרות הספציפית. כמו בשפעת, בה הסימפטום המרכזי הוא חום, ההימורים הם סימפטום של ההתמכרות.

אם כך, נוכל להבין שהבעיה אינה ההימורים, האלכוהול או כל שימוש אחר, אלא ההתמכרות ועל כן, בתהליך הטיפולי יש לטפל בשורש הבעיה, בהתמכרות.

 

הבנת מחלת ההתמכרות היא החשובה בעיקר משום שסימפטומים כגון הימורים נקשרים פעמים רבות בסימפטומים נוספים כגון אלכוהול, מין, סמים, אוכל, ריגושים ועוד.

 

כאשר המכור יעבור הליך טיפולי המטפל בהתמכרות, המכור יוכל להיות נקי מכל סוגי הסמים או ההתנהגויות המשנות מצב רוח או תודעה וחשוב מכך, לא יחליף סם אחד באחר.

 

 

 

 מוזמנים /ות להתייעץ

 

תודה שקראת. 

 

אם את/ה או אדם אהוב מתמודדים עם התמכרות וגרים בבאר שבע ואזור הדרום, פנייה לטיפול יכולה להיות צעד מכריע לקראת החלמה וניקיון.

 

במידה ונחליט שזה נכון, ניפגש בקליניקה הפרטית שלי בעיר העתיקה בבאר שבע, או אונליין בזום,  ונבחר יחד טיפול מותאם אישית בהתמכרות או בהתמכרות התנהגותית, בגישה קלינית מקצועית והוליסטית לטיפול.

 

אל תהססו לפנות לעזרה. תאמו שיחת ייעוץ שתתקיים עוד השבוע.

 במהלך השיחה נחשוב יחד על ההתערבות המתאימה ביותר לצרכייך ובסופה תהיה לנו המלצה מדויקת.

 

 משך המפגש 20 דקות, העלוֹֹת היא 140 ש"ח וניתן לתאם אותו ישירות מולי בהתכתבות בוואטסאפ:

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

 

להתראות,

 

מאיה בלום, MA,

מומחית לטיפול בהתמכרויות בבאר שבע

 

 

מאיה פטרי בלום MSW

מאיה בלום, MA, עו״ס, מטפלת בהתמכרויות בבאר שבע

ועמיתת מכון טמיר בדרום

 

 

 

עדכון אחרון

 

4 באוקטובר 2023

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024