החברה הישראלית חיה מיום לידתה בצלה של סכנה קיומית, חלק מסכסוך גאופוליטי אלים, שמדי פעם מתלקחת למבצע צבאי או מלחמה.
כולנו לומדים להכיר ולהטמיע את המונחים המקצועיים של פוסט טראומה ולשלב אותם בשפה השגורה (כמו נפגעי חרדה, הלום קרב והיום כל ילד יודע מה זה PTSDֿ).
אנו, אנשי בריאות הנפש, תרים כל הזמן אחר השיטות הפסיכותרפיטיות המוכחות ביותר בכדי להקל, להפיג, לעבד, לחבר, לאחות, לאסוף את השברים.
אבל קשה להשוות את ההשלכות הפסיכולוגיות של מה שעברנו בשמחת תורה, לאירועים בטחוניים קודמים.
יום ה-7 באוקטובר 2023, הביא אל פתחנו אתגרים קליניים שלא פגשנו 50 שנה לפחות, ומלחמת חרבות ברזל שהגיעה אחריו מערימה עוד ועוד אתגרים, מסות של ישראלים הסובלים מטראומה נפשית.
אחד המענים היעילים ביותר לטראומה הוא טיפול EMDR, טכניקה טיפולית עכשווית, מבוססת מחקר, שמצויה בשנים האחרונות בשורה הראשונה של טיפולים בטראומה.
EMDR זה ראשי תיבות של Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
השיטה כרוכה בהזזת עיני המטופל בדרך מסוימת בזמן שהוא מעבד זיכרונות טראומטיים. מטרת ה־EMDR היא לסייע למטופלים להתמודד עם טראומה.
לאורך השנים נמצא שהגישה עובדת יפה גם עבור מצבים נפשיים אחרים.
מטפלות המכון בגישת EMDR, מיכל שני, אסנת זילברמן, אוריין גלעדי ליטל רווה וצופית טסלר, כתבו דף מידע מצוין עם כ-30 שאלות ותשובות חשובות על הגישה, כדי שכל מי שמתעניין ו/או רוצה להתחיל טיפול בטראומה יוכל להבין מה לפניו.
במידת הצורך אל תהססו לפנות אלינו ונחבר אתכם למטפל/ת EMDR מהמכון, אנחנו בכל הארץ וגם אונליין.
איתן טמיר, ראש המכון
מהם שלבי הטיפול ב־EMDR?
EMDR הינו טיפול פרוטוקולי בשמונה שלבים:
1. לקיחת היסטוריה (בדומה לאינטייק).
2. הכנה (הסבר על EMDR, מקום בטוח ועוד).
3. הערכה (הצגת הזיכרון והבנת הקוגניציות, הרגשות ותחושות הגוף שמעורר הזיכרון).
4. דסנסיטיזציה (הקהייה שיטתית). זהו השלב אשר בו משתמשים בגירוי בילטרלי, כדוגמת תנועות עיניים מהירות, המזוהה עם השיטה.
5. התקנת האמונה החיובית (חיבור בין הקוגניציה החיובית לבין הזיכרון המקורי).
6. סריקת גוף (בדיקה: האם קיימות תחושות גוף מעוררות מצוקה, והקהייתן במידה וישנן).
7. סגירה (Closure, סיכום קצר של התהליך).
8 . הערכה מחודשת (שלב זה מתקיים במפגש הבא, ובמהלכו נבדקת השפעתו של המפגש הקודם על הזיכרון, לאחר שעבר עיבוד).
מהו גירוי דו־צידי (Bilateral Stimulation - BLS) וכיצד הוא עובד ב־ EMDR?
גירוי דו צידי (BLS) הינו גירוי אשר בו יש הפעלה של שתי האונות של המוח. הפעלה זו נוצרת בעזרת תנועות עיניים, גירוי תחושתי או קולי.
הפעלת שתי ההמיספרות במוח גורמת לפעילות נוירולוגית וכך כאשר מעבדים זיכרון טראומטי, ניתן לשנות אותו עד למצב של החלמה מהטראומה.
יש הטוענים שזיכרון טראומטי נמצא במערכת העצבית כמו קובץ פתוח ופעיל (עקב כך הוא גורם לסבל רב), אך כאשר הוא עובר תהליך של עיבוד הוא נסגר ועובר לאחסון של הזיכרון במוח ולכן לא מפעיל לחץ.
איך EMDR משפיע על זיכרונות טראומטיים?
בעזרת גירוי בילטרלי (BLS) המטפל עוזר למטופל לשנות את האירוע ולאחסן אותו כזיכרון נוסף אשר לא מאיים עליו או מטלטל אותו. מהרגע בו אותו זיכרון עובד ואוחסן – הוא חדל מלהיות אירוע טראומטי, כך שלא משנה כמה ניזכר באירוע זה, לא נחווה שוב את אותן תחושות קשות שחווינו כאשר האירוע היה פתוח במערכת העצבים כגורם לסימפטומים וסבל קשה.
האם EMDR מתאים לכל סוג של טראומה?
באופן עקרוני ניתן לעבוד עם EMDR לעיבוד כל סוגי הטראומות.
הטיפול ב־EMDR הוכח כיעיל ועד היום נעשו מחקרים רבים אשר הראו את יעילות השיטה, כמו גם את תוצאותיה החיוביות.
הטיפול מתאים למגוון טראומות ואף לטראומות קשות כדוגמת תאונות, פגיעות מיניות, פיגועי טרור ומלחמות.
כמו כן, ניתן לטפל ב־EMDR בפוביות וחרדות שונות, כגון: חרדת בחינות, חרדה חברתית, חרדת טיסות וחרדת ביצוע.
הטיפול גם יעיל בטיפול בחוויות שליליות כמו פרידה, גרושים ואירועים נוספים מחיי היום־יום.
הטיפול נמצא יעיל באופן פרטני, זוגי וקבוצתי.
חשוב להדגיש שני אלמנטים חשובים:
1) כוחותיו ומשאביו של המטופל הם אלו שיקבעו את הדרגתיות התהליך וקצב המגע עם הטראומות השונות. לעיתים המטפל יבחר לעבוד על חיזוק משאבים ורק לאחר מכן יחל תהליך העיבוד.
2) מומלץ להתחיל בעיבוד מן הקל אל הקשה, כלומר להתחיל מעיבוד אירועים קלים יותר ומציפים פחות, ומשם להתקדם בהדרגה.
מהן התגובות הפיזיות והרגשיות הנפוצות במהלך ואחרי סשן EMDR?
רבים חוששים ״לגעת״ במקום כואב ולחוות פעם נוספת את הכאב הבלתי נסבל, ולכן חוששים מטיפול – כך שנמנעים ממנו או אף עוזבים במהלכו.
מטפל בעל ניסיון יודע כיצד להכין את המטופל ולייצר מרחב מתאים, על מנת שהמטופל ירגיש אמון וביטחון לחשוף חוויה טראומטית.
במידה ושלבי הטיפול וההכנה בוצעו כהלכה, אין כמעט כלל תגובות פיזיות ורגשיות לאחר סשן. עם זאת, ישנם מטופלים אשר מדווחים על חלומות אשר הינם חלק מעיבוד טבעי פיזיולוגי לאותה חוויה וזיכרונות שונים אשר קשורים ומציפים.
במהלך הסשן עשויות להיות תגובות רגשיות או פיזיות בהתאם לטראומה, והדבר נורמלי לחלוטין. בניגוד לחוויה הטראומטית בה המטופל היה חסר אונים, בעיבוד עצמו המטופל הינו בעל שליטה! ויכול במהלך הסשן לעצור, לקחת הפסקה, להאט את הקצב, וכך משתנה מנעד התחושות והרגשות כלפי החוויה עצמה.
מאחר ובתהליך הטיפול נעסוק בעיבוד זיכרונות, ייתכנו תגובות רגשיות כגון: בכי, אי־נוחות ואף חרדה קלה כתגובה לעיסוק בזיכרונות אלו. בהיבט הפיזי, כאשר קיים חיבור משמעותי בין האירוע עליו נעבוד לציר הגופני – לעיתים נראה חוסר נוחות בידיים, ברגליים או באזורי גוף אחרים.
חשוב להדגיש כי אין בכך כל סכנה, והתגובה הרגשית טבעית ומלווה לרוב את הזיכרונות עליהם נעשה עיבוד בטיפול. לאחר הטיפול ייתכן כי יעלו זיכרונות נוספים, חוויה רגשית כלשהי ואף חלומות שיש לשתף בהם את המטפל בפגישה לאחר מכן. כל אלו הם למעשה תוצאה של תנועה בזיכרון, כחלק מהעיבוד, ועדכון המטפל בהם עשוי להיות משמעותי לתהליך הטיפולי.
כמה מפגשים נדרשים בדרך כלל כדי לראות תוצאות משמעותיות בטיפול EMDR?
התוצאה תלויה במידת מורכבות הטראומה ואישיות המטופל. במידה והטראומה היא נקודתית, כדוגמת תאונת דרכים (ללא טראומות אחרות ברקע), ניתן אפילו בטיפול בודד או שניים לעבד את הטראומה בהצלחה. במקרים אחרים, בהם יש אירוע בודד אך עוצמתי, אפשר להגיע למספר רב יותר של טיפולים.
הטיפול ב־EMDR יכול להיות טיפול ממוקד או טיפול ארוך טווח כאשר ישנן טראומות מורכבות, פגיעות מתמשכות או בעיות אחרות הדורשות המשכיות טיפולית.
האם ניתן לבצע טיפול EMDR אונליין בזום והאם הוא יעיל כמו טיפול פנים אל פנים?
בהחלט ניתן לבצע טיפול EMDR בזום והוא יעיל ואפקטיבי לא פחות מטיפול פנים מול פנים.
תקופת הקורונה אילצה אותנו כמטפלי טראומה לטפל בזום, ובכך אפשרה לייעל את הטיפול.
מניסיוני עם מטופלים אשר לא נמצאים בארץ או שנבצר מהם להגיע פיזית ובחרו לבצע טיפול EMDR בזום, כולם עברו תהליך אפקטיבי ויעיל.
טיפול EMDR, ככל טיפול אחר, מתבסס ראשית על קשר בין המטופל למטפל. מגפת הקורונה הפכה את הטיפול בזום לנפוץ ביותר ומטפלים רבים רכשו ניסיון ביצירת קשר טיפולי קרוב וחם, גם מאחורי מסך המחשב. בצד הטכני, ישנן אפליקציות ייעודיות לטיפול ב־EMDR מרחוק, אשר מאפשרות להשתמש בגירוי בילטרלי חזותי ושמיעתי. כך שטיפול בזום הוא יעיל למדי, לא פחות מטיפול פנים אל פנים.
האם טיפול EMDR יכול לסייע בהתמודדות עם מצבים דיסוציאטיביים?
ניתן לשלב כלים של EMDR כחלק מטיפול במצבים דיסוציאטיביים. כמו כן, רוב מטפלי ה־EMDR משלבים גישות נוספות בהתאם למורכבות המטופל.
במקרה של מצב דיסוציאטיבי, כמו גם טראומות מורכבות אחרות, לרוב ישנו שילוב של EMDR עם כלים נוספים, כגון עבודה עם הגוף וטיפול בחוויה סומטית (SE) על מנת לייעל את הטיפול.
במידה ועולות תופעות הלוואי כמו "הנגאובר" לאחר סשן, כיצד ניתן להקל עליהן?
במידה וישנן תופעות שונות אשר מציפות רגשית או גורמות ל״הנגאובר״ – ניתן להשתמש בטכניקות כדוגמת מקום בטוח, חיבוק פרפר או טכניקות מרגיעות אחרות שיכולות לייצב. מצבים אלו יכולים להיגרם כאשר ישנה התחלה של עיבוד, ללא סגירה של האירוע הטראומטי.
המטפל מלמד ומכין את המטופל למגוון מצבים והתמודדויות. במידה ויש תגובה קשה יש ליצור קשר עם המטפל ולסיים את עיבוד האירוע הטראומטי בהקדם.
האם טיפול EMDR יכול לסייע בהתמודדות עם חרדה חברתית?
כן. הטיפול ב־EMDR מסייע להתמודד עם החרדה החברתית, כמו גם עם הטראומות שעלולה לגרום חרדה זו. רצוי לשלב עם טיפול ב־EMDR טיפול CBT, אשר יעזור בהתמודדות עם שינוי תפיסות ומחשבות הנוצרות עקב החרדה החברתית.
על פי ה־EMDR, לאחר שנאפיין במשותף את המצבים השונים הגורמים להתעוררות החרדה החברתית – נתחיל בזיהוי מקור הקושי ולהבין כיצד ההפרעה החלה, נעבוד על הזיכרונות הקשורים לאירועים הללו אשר מתופעלים על ידי מחשבות, דימויים, רגשות ותחושות פיזיות.
הטיפול יתרכז בשלושה מרכיבים:
1) הפחתת עוצמת המצוקה של אירועים חברתיים וזיכרונות מן העבר.
2) ויסות העוצמה הרגשית והטריגרים שגורמים לה להופיע.
3) חיזוק המשאבים והיכולת להתמודד במצבי הווה ועתיד בסיטואציות חברתיות שונות.
האם טיפול EMDR מתאים לילדים ובני נוער?
הטיפול ב־EMDR יעיל לילדים ובני נוער. ישנה הכשרה מיוחדת לטיפול EMDR בילדים. ישנן עדויות אשר מראות כי ילדים מגיבים באופן מהיר יותר לטיפול זה.
הטיפול בגישה זו ניתן לבצע בטיפול שינויים על מנת שהוא יתאים למטופלים צעירים, באמצעות הטכניקות והשפה שבהן נעשה שימוש. הטכניקות עשויות לסייע להם לפתח מנגנוני התמודדות וחוסן, החיוניים להתפתחותם הרגשית המתמשכת.
מכיוון ש־EMDR אינו מחייב ילדים לבטא בפירוט את הטראומה שלהם, הדבר עשוי להיות מועיל במיוחד עבור אלו המתקשים לבטא חוויות או מרגישים מוצפים משיח על כך.
כמו כן, בהשוואה לטיפול מסורתי המתבצע על ידי דיבור, EMDR לרוב מצריך פחות מפגשים כדי להשיג שיפור משמעותי, מה שיכול להתאים במיוחד עבור ילדים ובני נוער עם טווח קשב קצר יותר.
כיצד מתמודדים עם התגברות התחושות הרגשיות במהלך טיפול EMDR?
התמודדות עם תחושות רגשיות במהלך טיפול הינה חוויה טבעית הקיימת כמעט בכל טיפול. כאשר ישנו אמון עם המטפל והמטופל מרגיש בטוח, פריקת רגשות הינם חלק טבעי מהתהליך. מה שמייחד את שיטת הטיפול היא יכולתו של המטופל להרגיש שליטה בטיפול; לדוגמה הוא יכול להאט, לעצור, להחליט ללכת למקום בטוח או להשתמש בטכניקת ארגז כלים על מנת להירגע ולהמשיך בקצב שבו הוא בוחר.
יכולת השליטה ותחושת המסוגלות שלו מסייעת לו להתמודד עם מצבים רגשיים אשר צפים לעיתים ומחזקת את החוסן שלו להכיל רגשות ולווסת אותם.
אם במהלך הטיפול המטופל חש כי אינו יכול להתמודד עם עוצמת רגשותיו – ראשית, הוא יכול לעצור. כבר במפגש ההיכרות המטפל והמטופל יקבעו יחד סימן אשר על פיו המטפל ידע כי עליו לעצור. לעיתים נבצע עצירה קצרה בה נשתמש באחת מטכניקות הוויסות שהוזכרו לעיל ולאחריה, בהסכמת המטופל, נמשיך בעיבוד. לעיתים נעצור ונחליט שנקדיש זמן לחיזוק משאב של המטופל שיסייע לו להתמודד עם הזיכרון המכאיב.
באילו טכניקות הרגעה עצמית (Self-soothing) נעזרים בטיפול?
במהלך חיינו נחווה פעמים רבות חרדה או מתח מסיבות שונות ומגוונות, מצב זה הוא נורמלי לחלוטין. יחד עם זאת, כאשר חרדה איננה מווסתת כראוי, היא עלולה להתגבר ולשבש את מהלך חיינו. לכן, במהלך הטיפול ב־EMDR נלמד את המטופלים שיטות להרגעה עצמית, אשר בהן יוכלו להשתמש במהלך הטיפול, בין הפגישות ובשארית חייהם.
הטכניקה הרווחת ביותר היא המקום הבטוח, וטיפול EMDR קלאסי לרוב יתחיל איתה. בטכניקה זו, באמצעות הגירוי הבילטרלי ועיגון בתחושות הגוף – אנו מטמיעים בדמיון מקום שהינו רגוע, בטוח ושיהיה זמין לנו כל עת שנצטרך אותו.
חלק מהטכניקות מוכרות מעולמות טיפול אחרים, כדוגמת נשימות סרעפתיות, שימוש בדמיון מודרך וחיבוק פרפר, שזהו יישום עצמי של גירוי בילטרלי, המאפיין את ה־EMDR. זהו חיבוק עצמי שכולל טפיחות עדינות, פעם בצד ימין ופעם בשמאל, ומטרתו להפחית מתח וחרדה ולקדם חיבור לרגשות חיוביים.
תרגיל הרגעתי נוסף הינו תרגיל ארבעת האלמנטים (הנקרא גם אאמא, בשל ראשי התיבות אדמה, אוויר, מים ואש).
יש כמובן עוד טכניקות רבות ומגוונות להרגעה עצמית. המטפל יבדוק יחד עם המטופל אילו טכניקות הוא מכיר שמסייעות לו, ויחד עימו הם ירחיבו אותן ויהפכו אותן לזמינות יותר עבורו.
בשפת ה־EMDR, טכניקות אלו להרגעה עצמית עשויות לחזק משאבים, להפחית עוררות רגשית ולהוריד רמות מצוקה.
מהן השיטות השונות לשימוש בקופסת הכלים (container) במהלך טיפול EMDR?
הטכניקה עוזרת למטופל בכך שהוא מדמיין מכל דמיוני במוחו, כדוגמת מקום בטוח או חפץ שבו, שבו הוא יכול למקם מחשבות או רגשות מטרידים. לרוב מדמיינים את המכל כבעל מכסה או מנעול, אשר מספקים תחושת ביטחון ושליטה על מה שנמצא בתוכו.
טכניקה זו מסייעת לייצוב, ויסות ופריקת רגשות המטופל. באמצעות הטכניקה המטופל יכול לתפקד ביום־יום, מבלי להיות מוצף בזיכרונות או רגשות מעיקים.
ניתן להשתמש בטכניקה זו גם במהלך טיפול, כאשר המטופל מוצף בעת עיבוד, וגם כחלק מכלים לשימוש עצמי כשהמטופל לבדו, כחלק מעזרה עצמית.
הטכניקה שימושית במיוחד בשלבי ההכנה והייצוב של EMDR, כאשר המטופל מצויד במיומנויות התמודדות, המאפשרות לו לנהל מצוקה רגשית לפני העמקה בעיבוד אינטנסיבי יותר של הטראומה.
איך יודעים שטיפול EMDR מתקדם ביעילות ומה הסימנים לכך שהטיפול מצליח?
אחד הסימנים המובהקים הוא כאשר הטראומה עברה עיבוד, אינה מציפה ואינה מאיימת בשום צורה על המטופל. זוהי תחושת הקלה שלא ניתן לתאר.
אחד המטופלים תיאר את הטראומות שלו כשק אבנים שהוא נשא עימו במשך השנים וכאשר עבר טיפול, כל השק נעלם ועימו חלפו גם הכובד, הכאב והמחנק.
ככל שחל שיפור בעיבוד ובתחושת הקלה, כך גם גוברת המוטיבציה והביטחון ביכולת להמשיך בטיפול.
מהו מודל עיבוד מידע אדפטיבי (AIP) וכיצד הוא קשור ל־EMDR?
טיפול EMDR מבוסס על מודל אשר נקרא עיבוד אינפורמציה אדפטיבי (AIP - Adaptive information processing). לפי מודל זה, כלל החוויות והאינפורמציה שאנו קולטים במהלך חיינו (ממש מרגע הלידה), נקלטים במוח ועוברים תהליך של עיבוד ועיכול. חלק משמעותי וחשוב מזיכרונות אלו מאוחסנים בזיכרון ואנו שולפים אותם בעת הצורך.
בעת אירוע טראומתי, המוח אינו יכול לעבד ולעכל בשל עוצמת האירוע, כך שהוא נשאר פתוח יחד עם כל התחושות, הקולות, הריחות והרגשות הקשים אשר נחוו. מכיוון שאותו אירוע לא עובד ונסגר, אותו אדם חווה זאת שוב ושוב בחיי היום־יום שלו, ולכן הוא סובל מסימפטומים, תגובות רגשיות שליליות, הימנעויות ממצבים שיזכירו לו את הטראומה ועוד.
לא ברור כיצד עובדת פעולת העיבוד בין שתי האונות במוח, אך ברגע שהמידע עובד ועבר לחלק של הזיכרון, אין יותר סימפטומים מהאירוע הטראומטי.
מהו מדרג המצוקה הסובייקטיבית (SUDS) וכיצד משתמשים בו בטיפול EMDR?
SUD - The Subjective Units of Distress Scale – מתייחס למדידת המצוקה של המטופל ביחידות מידה.
המטפל בודק את מדרג המצוקה של המטופל בהתאם לפרוטוקול והצורך.
כיצד קוגניציות שליליות וחיוביות משפיעות על תהליך הטיפול ב־EMDR?
בקוגניציה שלילית (NC - Negative Cognition) ישנה הצהרה שלילית על העצמי אשר מקושרת לטראומה. כחלק מהטיפול ועיבוד הטראומה, נהיה מעוניינים לשנות תפיסה זו לקוגניציה חיובית (PC - Positive Cognition) כחלק מעיבוד הטראומה והצלחת הטיפול.
מהו שלב ההתקנה (Installation Phase)?
שלב ההתקנה הוא השלב החמישי (מתוך שמונה שלבים) ובו מחזקים ומטמיעים את תפיסת העצמי החיובי (PC) בעזרת גירוי דו־צידי.
איך עובדת סריקת הגוף (Body Scan)?
סריקת גוף – השלב השישי בפרוטוקול, בשלב זה אנו מתמקדים בחווייתנו הסומטית. מהו השלב? פשוטו כמשמעו – אנו עוברים ביחד עם המטופל/ת וסורקים את הגוף, כאילו יש לנו פנס קטן אשר מאיר את כל חלקי הגוף, ובודק האם נותרו בגוף תחושות לא טובות? כדוגמת מתח, מועקה, כאב, אי־שקט? במידה וכן, נשתמש בגירוי בילטרלי, על מנת לעבד את האסוציאציות שעולות. מטרתנו להגיע לסריקת גוף "נקייה", כלומר גוף שקט ללא מתח או תחושות שליליות.
מהו עיבוד לולאות (Processing Loop)?
״לולאות״ – הכוונה היא לתקיעות מטופל עם אמונות ותפיסות שליליות באמצע השלב הרביעי, והקושי לצאת מתקיעות מחשבות שליליות למרות גירוי דו־צידי (BLS).
מהו המקום הבטוח (Safe Place) בטיפול EMDR?
המקום הבטוח בטיפול EMDR מהווה עוגן עבור המטופל/ת, אשר אליו ניתן לחזור כאשר עולה רמת המצוקה או העוררות הרגשית במהלך הטיפול או לאחריו. מקום בטוח הינו משאב חשוב בטיפול, וכדאי לפנות זמן על מנת למצוא מקום כזה יחד עם המטופל/ת. בשמו הוא מבלבל, כיוון שאין מדובר בהכרח במקום פיזי (PLACE), אלא בחוויה, רגע בחיים, בעל אסוציאציה חיובית עבורנו. ייתכן כי זהו רגע של שתיית כוס קפה בבוקר מול החלון, או אולי חתול מגרגר על ספסל. את המקום הבטוח נחזק בעזרת גירוי בילטרלי, ונשתמש בו במהלך הטיפול בעת הצורך. הבונוס הוא שהמקום הבטוח הופך להיות כלי לעזרה ולשימוש עצמי עבור המטופלים.
כיצד נעשה שימוש בטכניקות Float Back and Float Forward?
בטכניקה זו מכוון המטפל את המטופל ״לצוף לאחור״, על מנת לציין אירועים טראומטיים נוספים בעבר או לפעם הראשונה אשר בה חווה את האירוע הטראומטי, מבלי להיכנס לאירוע או האירועים עצמם. בהצפה קדימה ניתן לבדוק באופן עתידי את יכולתו של המטופל בהתמודדויות דומות או שונות, במטרה לבדוק האם ישנו צורך לבצע שזירות נוספות או לחזק משאבים ואמונות.
מהו Resource Development and Installation – RDI?
פרוטוקול אשר פותח על ידי אנדרו לידס לפיתוח משאבים RDI. בשלב הכנת הפרוטוקול הסטנדרטי המטופל מתבקש לחשוב על משאב אשר יסייע לו על מנת לפתור מצב בעייתי. הוא מתחבר לזיכרון שיש לו המכיל משאב זה ובו נעשה שימוש במטרה לעזור לעבד את הטראומה.
מהו Light Bar וכיצד הוא משתלב בתהליך ה־EMDR?
מכשיר Light Bar פותח על מנת לסייע בהנחיית המטופלים כיצד ובאיזה קצב עליהם להניע את העיניים כדי לקבל גירוי דו־צידי (BLS). מכשיר זה החליף את המטפל אשר נאלץ להניע את היד מצד לצד במשך שעות, מאמץ פיזי קשה ומתיש.
מה מייחד את עמדת המטפל ה־EMDR בהשוואה לגישות טיפול אחרות?
טיפול EMDR מועבר ע״י מטפלים מנוסים, אנשי טיפול מתחום בריאות הנפש בעלי תואר שני וברובם בעלי ניסיון בתחומים שונים. למשל פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכותרפיסטים ומטפלים בהבעה ויצירה.
יש מטפלים המציעים טיפול ב-EMDR בלבד מתוך שיקול מקצועי או לבקשת המטופל, אך רוב המטפלים משלבים את השיטה יחד עם כלים נוספים.
מיכל אומרת ש-EMDR היא שיטה קצרה ונוחה ביותר לעיבוד חוויות טראומטיות וכי לטיפול הזה אין תחליף. הוא קצר, נוח, ממוקד מטרה, יעיל, אפקטיבי והיום גם מוכח מחקרית.
אסנת מוסיפה ש-EMDR מצליחה לגעת באיזורים נפשיים מסוימים שטיפול מתקשה מאוד להגיע אליהם.
מהי טכניקת FLASH?
טכניקה זו נותנת מענה למטופלים אשר חווים קשיים בשלב ההכנה. השימוש בטכניקה מביא להפחתת עוצמת הזיכרונות הטראומטיים, כמו גם הקלה בכאב ובמצוקה הרגשית של המטופל. היא מצמצמת את התנגדותו ורתיעתו מהעיבוד, ומקצרת את שלב ההכנה.
בטכניקה זו מנחים את המטופל להיכנס לשבריר קצר (זהו Flash) אל הזיכרון הטראומטי. לאחר ״ההצצה״, חוזר המטופל למשאב. כך נעשה שלב ההכנה.
טכניקת Flash אינה מחליפה את העיבוד המלא.
תודה על הקריאה!
אם יש לכם רעיונות נוספים לשאלות ותשובות,
שלחו אלינו - נענה ונעלה לאתר.