טיפול למשפחות של מכורים | איך הכי טוב לעזור למכור?

 

ברצוני להעביר מסר חשוב למשפחות המכורים.

כל סוגי ההתמכרויות באשר הם – סמים, קנאביס, הימורים, אלכוהול, אכילה כפייתית, אנורקסיה, מין, עבודה, ריגושים והתמכרות לקניות.

 

אתם יודעים, אני למעלה מ- 20 שנים עובדת עם מטופלים הסובלים מהתמכרויות, באחוז הגבוה של המקרים כ- 90%, האדם הפונה לטיפול הוא בן המשפחה של המכור – הורה, בן.ת זוג, חבר.ה, או קרוב משפחה אחר.

 

שיחת הטלפון הראשונה נשמעת דומה במרבית הפניות, בצד השני, אני שומעת קול מבקש בעצב, ״תעזרי לו.ה, אנחנו כבר לא יכולים יותר, המצב הפך בלתי נסבל, אנחנו כבר לא מכירים אותו, לא מעניין אותו יותר כלום, רק השימוש שלו". השיחות, בעלות הגוון הדומה, מבקשות את עזרתי גם בגמילה ולעיתים גם במוטיבציה להפסיק את השימוש.

בשיחה זו, אני תמיד מסבירה כי לרוב הסיבה לכך שבן המשפחה פונה היא כיוון שהשימוש פעמים רבות מפריע לסביבה יותר מאשר למכור עצמו. אין הכוונה כי המכור אינו סובל, אולם תחושת חוסר האונים של בני המשפחה אשר רואים את האהוב שלהם פוגע בעצמו בצורה קיצונית, היא גבוהה מאד.

 

לבני המשפחה של המכור תפקיד משמעותי בדרך ההחלמה שלו. האופן שבו הם בוחרים להתנהג מולו, הינה קריטית היא יכולה לסייע מאד בהחלמה ובאותה המידה להוות מכשול בדרכו החדשה. לשם המחשה אשתמש בשתי דוגמאות מהקליניקה. האחת מתייחסת לבחור צעיר, אלכוהוליסט, נשוי ואב ל- 2 בנות, אשתו פנתה אליי בתחינת עזרה לבעלה. לאחר שיחה ארוכה עמה ועם בני משפחה נוספים, הוא החל טיפול. הגיע לשיחות פעמיים בשבוע למשך כשנה, בה הצליח לשמור על ניקיון, הגיע לפגישות עמי ולפגישות NA. הדרך נראתה נפלאה. הוא סיים את הטיפול אצלי ושמר על ניקיון באמצעות קבוצות 12 הצעדים. אז קרה דבר מעניין ועצוב... אשתו הציעה לו ללכת לשתות בירה ביחד... את ההמשך אולי אתם יכולים לשער... הוא חזר להשתמש ובגדול!

 

השנייה, נוגעת לבחור צעיר, מכור להימורים, אשר אימו יצרה עמי קשר בבקשת עזרה לבנה. תיארה כי בנה מצוי בחובות עתק למול גופים שונים, כולל הלוואות בריבית בשוק האפור. הזמנתי את בני משפחתו לשיחה עמי, עוד בטרם אפגוש את הבן. בשיחה היא תיארה אין ספור פעמים בהם הם עזרו לו כלכלית, בכדי שלא יסתבך עם האנשים המאיימים עליו בשל החובות הכבדים. בשיחה מספרת כמה נמאס לה, לכל בני המשפחה, על כל שקל שהוא מרוויח הוא מהמר על 10, כך היא מספרת. בשיחה הסברתי לה שישנה אלטרנטיבה, גם עבורם, עבור בני המשפחה והם חייבים להבין מה הם יכולים לעשות כדי לעזור לבנם. כמו למשל הצבת גבולות ברורים למול הסיוע הכספי, כולל חוזה ברור ומוסכם על כי הם יסייעו לו בסגירת החובות, במקביל לחובתו להשתלב בטיפול גמילה משמעותי. התהליך כלל כניסה של חלק מבני המשפחה לחשבון הבנק בתור מורשי חתימה, סגירת הטלפון הנייד לתשלומים שונים, אימו החלה גם היא בעצמה טיפול בכדי להתמודד עם המניפולציות הרבות שבנה עושה למול בני המשפחה. התהליך היה יפה מאד, הוא הפסיק להמר, הגיע לפגישות עמי, הלך לפגישות GA של 12 הצעדים למהמרים, בני המשפחה המשיכו להציב גבול ברור ושיתפו פעולה עם תהליך הגמילה שלו.

 

ניתן לראות מהמקרים שתיארתי חלק קטן מכללי "עשה" ו"אל תעשה", בפגישה עם בני המשפחה, שהיא חשובה לא פחות אם לא יותר מהתהליך עם המכור. ההבנה של בני המשפחה את מחלת ההתמכרות על כל היבטיה - הסכנות, התהליך הטיפולי האינטנסיבי, מתן אמון על אף אכזבות רבות, החשיבות של השתתפות בקבוצות על בסיס קבוע, התמודדות מול המניפולציות של המכור, הצבת גבולות ועוד.

 

 

אני מזמינה אתכם, משפחות המכורים, לקחת חלק משמעותי בתהליך ההחלמה של יקירכם. חובתכם להבין כי, אמנם הוא המכור המשתמש הפעיל, אולם לכם, כבני משפחה ישנה השפעה עצומה על הצלחת התהליך. מציעה לכם להתבונן פנימה, יחד איתי על המחויבות שלכם לתהליך, לקחת חלק אקטיבי בתהליך. לקיחת אחריות על האופן שבו תגיבו למצבים שונים לאורך הדרך, ממקום של אהבה, חמלה, קבלה רדיקלית מחד, ומאידך במקום שלא מאפשר שימוש בסביבה שלכם, הצבת גבולות שהיא אינה קלה (לראות את הסבל שלו ו"לא לעשות כלום").

 

המסר שלי אליכם, משפחות יקרות, הוא כי אתם יכולים לעזור לו, יש לכם מה לעשות כפי שנאמר במשפט הידוע "אישה בונה, אישה הורסת". יש בידיכם לעשות. גם אם התחושה היא כי אין לכם השפעה, יש בכוחכם לעזור לעצמכם להרגיש אחרת, להקטין את תחושות האשמה המלוות אתכם, לשנות את הגישה שלכם כלפיו. הפנייתו לטיפול אינה מספיקה בכדי לחוש אחרת. לכל אורך הדרך, מצב הרוח שלכם יהיה לכאורה "תלוי" במצב הטיפולי שלו. אתם חייבים להבין, אין הדבר בשליטתכם, אך מה שכן בשליטה שלכם הוא האופן שבו אתם ניגשים "לבעיה".

 

ניפגש לשעה וחצי של סיעור מוחות, בחינת דרך פעולה אלטרנטיבית וטובה שלאחריה נצא לדרך חדשה.

 

 

 

 

 

מאיה פטרי בלום MSW

מאיה בלום, MA, עו״ס, מטפלת בהתמכרויות בבאר שבע

ועמיתת מכון טמיר בדרום

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024