המודל המאוחד לטיפול בהתמכרויות | CMAT

המודל המאוחד לטיפול בהתמכרויות | CMAT

 

 

תחום הפסיכותרפיה מתפתח כל הזמן, גם תחום הטיפול בהתמכרות.

 

אבל יחד עם זאת, התחושה היא שבעולם ההתמכרויות אין פריצת דרך, לפחות לא בפענוח הדפוסים הפסיכולוגיים העומדים בפני המכורים בדרך להחלמה. 

 

 

 

מודל מאוחד של טיפול בהתמכרות (CMAT)

 

המודל מציע גישה טרנסדיאגנוסטית שמצליחה להמשיג את רכיבי הליבה המשותפים לכל התמכרות, בין אם מדובר בהתמכרויות לחומרים (כמו קוקאין או אלכוהול) ובין אם בהתמכרויות התנהגותיות (כמו הימורים או קניות כפייתיות). הרעיון בתשתית המודל הוא שהמנגנונים המוחיים דומים למדי.

 

 

טיפולים טרנסדיאגנוסטיים יעילים יותר מכיוון שהתמכרויות לחומרים ולהתנהגויות נוטות להופיע יחד:

 

  • הפרעת הימורים מופיעה בשכיחות של 58% עם הפרעות שימוש בחומרים.

  • הפרעות שימוש בחומרים קשורות ב-38% להפרעות שימוש באינטרנט, 46% לקניות כפייתיות, ו-64% להתמכרות למין.

 

 

בנוסף, מחקר נרחב בקרב מבוגרים קנדיים מצא ש-40% מהאנשים שדיווחו על בעיות עם התנהגות ממכרת בשנה האחרונה, דיווחו על בעיות עם שתי התמכרויות או יותר, כולל שילוב של התמכרויות לחומרים ולהתנהגויות.

 

זאת ועוד, מחקרים מצביעים על כך שהשכיחות הגבוהה של תחלואה כפולה נובעת ממנגנונים פסיכולוגיים משותפים. לדוגמה, דחיפות שלילית – נטייה לפעול בפזיזות במצבי רגשות שליליים עזים – זוהתה כמנגנון משותף להתמכרות להימורים, לניקוטין ולאלכוהול.

 

הרעיון הוא שבמקום לטפל תחילה בהתמכרות אחת ורק אחר כך בשנייה, ניתן לטפל בשתי ההתמכרויות במקביל על ידי התמקדות ברכיבי הפגיעות המשותפת, מה שיגרום לשיפור לא רק בהתמכרות הראשונית אלא גם בהתמכרויות המשניות.



 

 

6 רכיבים משותפים לכל ההתמכרויות: מודל טראנס דיאגנוסטי




מוטיבציה

 

המאבק עם המוטיבציה הוא אחד האתגרים המרכזיים בהתמודדות עם התמכרות. בעוד שכולנו מתמודדים לעתים עם פער בין מה שאנחנו יודעים שעלינו לעשות לבין מה שאנחנו עושים בפועל, בהתמכרות הפער הזה מתעצם משמעותית ומקבל ממדים מורכבים יותר:

 

ראשית, האדם המכור נמצא במאבק מתמיד בין הרצון הרציונלי להפסיק את ההתנהגות ההתמכרותית לבין הדחף החזק להמשיך בה. המחקר מראה שרק כ-15% מהאנשים מצליחים באופן אקטיבי לשנות התנהגות התמכרותית, למרות שרובם מודעים לנזקים שהיא גורמת.

 

דבר שני, האמביוולנטיות לגבי השינוי היא תופעה נפוצה בקרב אנשים הסובלים מהתמכרות. הם מכירים אמנם בצורך בשינוי ובהשלכות השליליות של ההתמכרות, אבל מצד שני חווים קושי עצום לוותר על ההתנהגות ההתמכרותית שמספקת הקלה מיידית (גם אם זמנית) מהעול הנפשי של מצוקות רגשיות.

 

לבסוף, חוסר מוטיבציה משפיע באופן ישיר על תוצאות הטיפול. מחקרים מראים שמוטיבציה נמוכה מנבאת תוצאות טיפול גרועות יותר ונטייה גבוהה יותר לנשירה מטיפול. לכן, במודל הטיפולי המוצע כאן, חיזוק המוטיבציה הוא שלב הכרחי וראשוני לפני שניתן להתקדם לשלבים אחרים של הטיפול.



 

דחיפות שלילית

 

דחיפות שלילית, או דחיינות, היא מנגנון מרכזי בהתמכרות, ומתארת את האופן שבו רגשות שליליים משפיעים על התנהגות אימפולסיבית. כשאנחנו חווים רגשות קשים כמו עצב, חרדה, כעס או תסכול, היכולת שלנו לחשוב בצורה מאוזנת ורציונלית נפגעת משמעותית. במצבים כאלה, אנחנו נוטים לפעול בפזיזות ולחפש פתרונות מהירים להקלה על המצוקה הרגשית.

 

בהקשר של התמכרות, הדחיפות השלילית מתבטאת בדפוס מוכר - כשאדם מרגיש רע, הוא פונה להתנהגות ההתמכרותית כמו הימורים, שתייה, או קניות כפייתיות כדי להרגיש הקלה מיידית. זו מעין "תרופת הרגעה" זמינה, שאמנם מספקת הקלה מיידית אבל בסופו של דבר מחמירה את המצב ומובילה לרגשות שליליים נוספים כמו אשמה וחרטה.

 

המחקרים מראים שככל שהדחיפות השלילית חזקה יותר, כך גם ההתמכרות נוטה להיות חמורה יותר. לכן, חלק משמעותי מהטיפול בהתמכרות מתמקד בלמידה כיצד להתמודד עם רגשות קשים בדרכים בריאות יותר. זה כולל פיתוח יכולת לזהות מצבי מצוקה רגשית, להתמודד איתם בסבלנות, ולקבל החלטות מושכלות גם כשהרגשות סוערים. כשאדם לומד לווסת את רגשותיו בצורה טובה יותר, הסיכוי שיצליח להתגבר על ההתמכרות עולה משמעותית.



 

חוסר שליטה עצמית

 

חוסר שליטה עצמית מהווה מרכיב מפתח בהתמכרות, ומתבטא בקושי להתנגד לדחפים מיידיים למרות ההשלכות השליליות ארוכות הטווח. המחקר מראה שאנשים הסובלים מהתמכרות מתמודדים עם חולשה משמעותית ביכולת הוויסות העצמי וקבלת החלטות.

 

הקושי בשליטה עצמית מתבטא במספר רמות: ראשית, ישנה פגיעה בתפקודים הניהוליים במוח - היכולת לתכנן, לפתור בעיות ולקבל החלטות מושכלות. שנית, קיימת נטייה "לנכות" את העתיד, כלומר להעדיף סיפוקים מיידיים על פני תועלות עתידיות. שלישית, משאבי השליטה העצמית מתדלדלים במהירות כשנדרשת התנגדות מתמשכת לדחפים.

 

המחקרים מראים שחיזוק יכולת השליטה העצמית, למשל דרך אימון בתפקודים ניהוליים ופיתוח אסטרטגיות לפתרון בעיות, יכול לשפר משמעותית את סיכויי ההחלמה. לכן, הטיפול צריך לכלול רכיבים שמחזקים את היכולת הזו, כמו אימון בדחיית סיפוקים והצבת מטרות ריאליות.

 

 

 

ציפיות ומניעים

 

האמונות והציפיות של האדם לגבי ההתנהגות ההתמכרותית משחקות תפקיד מרכזי בשימורה. ניתן לזהות שני סוגים עיקריים של אמונות בעייתיות: אמונות מתירניות ("מגיע לי אחרי שבוע קשה") ואמונות ציפייה ("זה יעזור לי להרגיש טוב יותר").

 

מחקרים מראים שאמונות אלו מהוות גורם מרכזי בהמשך ההתנהגות ההתמכרותית למרות הנזקים. הן יוצרות מעין "הצדקה פנימית" להמשך ההתנהגות ומחזקות את הציפייה להקלה רגשית דרכה. בנוסף, המוטיבציות השונות להתנהגות (כמו התמודדות עם מצוקה, חיפוש ריגושים או מניעים חברתיים) משפיעות על חומרת ההתמכרות.

 

הטיפול צריך להתמקד בזיהוי ואתגור של אמונות אלו, ובפיתוח דרכי התמודדות חלופיות שיענו על אותם צרכים בסיסיים בדרך בריאה יותר. המחקר מראה שטיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמתמקד בשינוי אמונות ופיתוח מיומנויות התמודדות יעיל במיוחד.

 

 

 

חוסר בתמיכה חברתית

 

חוסר בתמיכה חברתית הוא גורם משמעותי בהתפתחות והחמרה של התמכרויות. מחקרים מראים קשר ברור בין בידוד חברתי או מערכות יחסים בעייתיות לבין התמכרויות שונות, כולל אלכוהול, הימורים ומשחקי מחשב.

 

הקשר בין תמיכה חברתית והתמכרות מורכב: ראשית, קונפליקטים בינאישיים עלולים להוביל לעלייה ברגשות שליליים שמגבירים את הנטייה להתנהגות התמכרותית. שנית, התנהגויות "מאפשרות" של חברים ומשפחה, למרות שנובעות מכוונות טובות, עלולות לחזק את דפוסי ההתמכרות. שלישית, היעדר תמיכה חברתית מקשה על תהליך ההחלמה ומגביר את הסיכון לחזרה להתנהגות ההתמכרותית.

 

 

 

כפייתיות

 

כפייתיות מתייחסת להתנהגות חזרתית ונוקשה שממשיכה למרות התוצאות השליליות. בעוד שאימפולסיביות קשורה להתפרצויות פתאומיות, כפייתיות מתאפיינת בדפוס התנהגות קבוע וחזרתי שקשה מאוד לשנות.

 

תיאוריית הרגישות-תמריץ מספקת הסבר לתפקיד הכפייתיות בהתמכרות:

בעוד שבתחילה ההתנהגות ההתמכרותית מונעת מהנאה ("אוהב"), עם הזמן היא הופכת לכפייתית יותר ומונעת מ"רצייה" ("רוצה") - דחף חזק שאינו בהכרח מלווה בהנאה. המחקר מראה שהתערבויות המכוונות לשליטה בגירויים ואימון מחדש של הטיות קשב יכולות לעזור בהפחתת הכפייתיות.




 

טיפול מותאם אישית

 

המודל הרכיבי מדגיש שכל אדם הוא ייחודי, ולכן הטיפול צריך להתאים לצרכים הספציפיים של המטופל. קושי במוטיבציה? ראיון מוטיבציוני יכול לעזור. רגישות לדחיפות שלילית? טכניקות מיינדפולנס מועילות. בעיות בשליטה עצמית? אימון בתפקודים ניהוליים יסייע.



המודל הרכיבי מעביר מסר אופטימי: התמכרות אינה גזירת גורל. עם הבנה עמוקה של המנגנונים המפעילים אותה וכלים מותאמים, ניתן לצעוד לעבר החלמה משמעותית. המסע אולי מאתגר, אבל הוא בהחלט אפשרי.

 

אתם לא לבד. ההבנה שיש מכנה משותף להתמכרויות שונות פותחת דלתות לטיפול יעיל ומעודדת תקווה לשינוי אמיתי.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

   

שיחת ייעוץ ממוקדת להתאמה אישית -

עם ראש המכון 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל



 

מומחים מומלצים לטיפול בהתמכרויות

מומחים לטיפול בהתמכרויות - מכון טמיר

עמיר פירני

עמיר פירני

MSW

מכון טמיר תל אביב
אבי יקיר

אבי יקיר

MSW

מכון טמיר תל אביב
איילת בורוכוב

איילת בורוכוב

MSW

מכון טמיר תל אביב
הילה בוצ׳ן

הילה בוצ׳ן

MSW

מכון טמיר נתניה
מרגנית כרמי מדינה

מרגנית כרמי מדינה

MSW

מכון טמיר כפר סבא
יעל אלמוג

יעל אלמוג

MSW

מכון טמיר יהוד
איילת כהן-תדהר

איילת כהן-תדהר

MSW

מכון טמיר הרצליה
מאיה בלום

מאיה בלום

MSW

מכון טמיר באר שבע
צביקה סטולר

צביקה סטולר

MSW

מכון טמיר חיפה
שירה לבנת בן זאב

שירה לבנת בן זאב

MSW

מכון טמיר גבעתיים
ד״ר נועם זילברמן

ד״ר נועם זילברמן

Phd

מכון טמיר תל אביב
דניאל זיסלמן

דניאל זיסלמן

MSW

מכון טמיר כפר סבא
גליה כץ

גליה כץ

MSW

מכון טמיר באר יעקב
ולדי פירר

ולדי פירר

MSW

מכון טמיר גני תקוה
דלית גטניו

דלית גטניו

MSW

מכון טמיר רחובות
בתאל חוסלקר

בתאל חוסלקר

MSW

מכון טמיר תל אביב
אוריין גלעדי

אוריין גלעדי

MSW

מכון טמיר באר יעקב
דרור זבולון

דרור זבולון

MSW

מכון טמיר ראשון לציון
כרמי לחיאני דואק

כרמי לחיאני דואק

MSW

מכון טמיר תל אביב
נועה לאור מצליח

נועה לאור מצליח

MSW

מכון טמיר חדרה
נועם סלפטר

נועם סלפטר

MA

מכון טמיר תל אביב
מירב דנקונה

מירב דנקונה

MA

מכון טמיר תל אביב
”אייל

אייל גינזבורג

MSW

מכון טמיר תל אביב
ד״ר אודי דוד

ד״ר אודי דוד

MSW

תל אביב
הגר

הגר ילוז

MSW

תל אביב
אילנה קאופמן כהן

אילנה קאופמן כהן

MSW

מכון טמיר נתניה
לורה בורס-אזולאי

לורה בורס-אזולאי

MSW

תל אביב
נורית אלנהורן

נורית אלנהורן

MSW

מכון טמיר באר שבע
עינת סוקול

עינת סוקול

MSW

מכון טמיר רחובות
דנה בלקינד

דנה בלקינד

MSW

מכון טמיר פרדס חנה
ד״ר אהרון שבי

ד״ר אהרון שבי

MSW

מכון טמיר גדרה
אורן שפר

אורן שפר

MA

מכון טמיר תל אביב

  

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

כתיבה:

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון

עם מומחי מכון טמיר

 

 

 

מקורות:

 

 

Kim HS, Hodgins DC. Component Model of Addiction Treatment: A Pragmatic Transdiagnostic Treatment Model of Behavioral and Substance Addictions. Front Psychiatry. 2018 Aug 31;9:406. doi: 10.3389/fpsyt.2018.00406. PMID: 30233427; PMCID: PMC6127248.

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025

שיחת ייעוץ