האם גראס עוזר למבוגרים
עם הפרעות קשב וריכוז?
מריחואנה עשויה לסייע
חלקית לתופעות הלוואי
של הפרעת קשב,
ריכוז והיפראקטיביות.
קנאביס עוזר לרבים להירגע,
לשפר ריכוז ולישון.
אבל האם קנאביס מסייע
לטיפול בהפרעת קשב?
לפי מחקרים אחרונים,
הדעות חלוקות.
קנאביס והפרעות קשב
מה זה ADHD?
הפרעת קשב וריכוז (ADD) היא הפרעה נוירולוגית שגורמת לטווח של תסמינים והתנהגויות בעייתיות, כמו קושי בקשב להנחיות, להתמקד ולהתמיד במטלות, לעקוב אחר הוראות, להשלים משימות ולקיים אינטראקציה חברתית תקינה. ההפרעה יכולה להיות כרוכה גם בהיפראקטיביות, והמתמודדים עמה יכולים להפגין לקויות למידה ולהמצא בסיכון גבוה יותר לבעיות תפקודיות.
הן מבוגרים והן ילדים ובני נוער עלולים לעורר את הרושם שהם עצלים, בשל חוסר שימת לב למטלות וכישלון למלא משימות.
למרות שההפרעה נפוצה ביותר, עדיין רווחת תפיסה שגויה שלה.
ADHD וגראס
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) ידועה כגורם סיכון לשימוש לרעה בקנאביס ואפילו להתמכרות לגראס.
יחד עם זאת, עדויות קליניות מצביעות על תפיסה הרווחת יותר ויותר - לקנאביס יכול להיות ערך טיפולי משמעותי עבור מבוגרים המתמודדים עם- ADHD .
ככל הנראה, מריחואנה היא הסם הנפוץ ביותר בשימוש ברחבי העולם, כאשר בתרבויות מסוימות היא משמשת אפילו בטקסים דתיים.
כיום מתחולל בעולם שינוי בנוגע ללגליזציה של מריחואנה ומדינות רבות פועלות להפיכתו לחוקי.
מריחואנה, או גראס, נצרכת בדרך כלל בעישון ג׳וינט או בנג, בשאיפה דרך הפה והריאות, אך יכולה גם להיצרך דרך המזון, למשל בעוגיות בראוניז ובמאפים אחרים.
הרכיבים במריחואנה שרלוונטיים במיוחד לענייננו הם THC ו-CBD; רבים משתמשים בקנאביס רפואי באופן חוקי, בעיקר להקלה על כאב כרוני, טיפול ב-PTSD , הפחתת לחץ דם והפרעות שינה, כל זאת בעוד רבים אחרים מעשנים אותו כחומר שמספק סוטול בעיתות פנאי.
למרות שהבנה טובה יותר של המערכת האנדוקנאבינואידית חושפת יעדים פסיכופרמקולוגיים, הדבר רחוק מאיתנו מרחק שנות מחקר.
נזקי הקנאביס לאורך זמן
תחום המסחר בקנאביס עובר מהפכה גלובלית.
במדינות רבות מתקיימים תהליכי לגליזציה של קנאביס רפואי וקנאביס לצריכה עצמית. גם בישראל, בה החוק אוסר שימוש למטרות פנאי, ה'שוק פורח'.
נראה שהאפליקציה טלגראס איפשרה כמעט לכל אדם לרכוש מריחואנה, ופיתוחים נוספים צצים מדי שבוע, למשל מסחר לא חוקי בקנאביס באמצעות תכנה ישראלית שמקיימת סחר חליפין במטבעות קריפטו.
לשימוש בקנאביס יש תועלות
מחקר עדכני מתאר סקר את דפוסי השימוש בקנאביס רפואי והעלה כי 62% מהמשתמשים מדווחים על שימוש בחומר למטרות רפואיות (בעיקר עבור חרדה וכאב).
במחקר ישראלי חדש שהתקיים בסורוקה, נמצא כי מתן קנאביס רפואי למבוגרים מפחית כאב באופן משמעותי.
זאת ועוד, ישנן עדויות לכך שקנאביס מקל על תופעות הלוואי של תרופות לטיפול ב-ADHD. מחקר מצא כי קנאביס מפחית חרדה, משפר איכות שינה ואיכות חיים אצל מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז.
לצד סיכונים
נראה שהצמח הירוק חיוני ושימושי עבור הפחתת סבלם של בני אדם.
עם זאת, אחת הבעיות המרכזיות היא שמשתמשים בקנאביס על בסיס קבוע מפתחים תלות נפשית ופיזית בסם:
כמיהה עזה לקנאביס וסימפטומים המאפיינים גמילה כשהוא מפסיק לעשות שימוש בקנאביס.
קנאביס משפיע על אנשים בדרכים שונות - אנשים מסוימים חשים שקנאביס גורם להם להיות מלאי חיים, תקשורתיים וזורמים בעוד לאחרים זה עושה בדיוק את ההפך - הם חווים חרדה ופחד ובמקרים מסוימים גם פרנויה ופסיכוזה.
הפרעות מצב רוח, מהמצבים הפסיכיאטריים המתישים ביותר, פוגעות ב-20% מהאוכלוסיה ותורמות לתחלואה משמעותית ולמוות. הקשר בין שימוש בקנאביס לדיכאון מתועד היטב, כאשר מתמודדים עם תלות בקנאביס הם בעלי סבירות גבוהה כמעט פי 3 לסבול מדיכאון קליני ביחס לאוכלוסייה הכללית. וזה עובד גם הפוך - למי שסובל ממצבים דיכאוניים יש סיכוי גבוה פי 2 להשתמש בקנאביס ביחס לאוכלוסיה הכללית.
מחקר שפורסם ביולי 2021 ב- JAMA Network Open מצא כי שימוש בקנאביס קשור לעלייה בסיכון למחשבות וניסיונות אובדניים בקרב בוגרים צעירים.
סיכונים אלה נמצאו תקפים בלי קשר לשאלה האם הצעירים סבלו מדיכאון קליני והיו בולטים יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים.
מחקר ספרדי מאפריל 2021 מלמד כי עישון קנאביס פוגע באיכות הראייה:
חדות, רגישות, ניגודיות, מיקוד ורגישות לאור היו כולם נמוכים יותר משמעותית לאחר עישון מריחואנה.
מחקר קנדי בחן יותר מ-4,000 נהגים שטופלו במרכזי טראומה אחרי תאונת דרכים ברכב ממונע העלה כי לפני חקיקת הלגליזציה של קנאביס רמת THC גבוהה מ-0 ננוגרם/מ"ל בדם נמצאה בקרב 10% מהנהגים, בעוד שאחרי הלגליזציה חלה עליה חדה ל-18% (Brubacher et al, 2022).
שיעור הנהגים הפצועים עם לפחות 2 ננוגרם/מ"ל THC בדם (המגבלה החוקית בקנדה) הכפיל את עצמו.
ואם כבר תאונות, נמצאה שונות ניכרת בסיכון לפציעות במקום העבודה בקרב מי שהשתמשו בקנאביס מחוץ למקום העבודה, לעומת אנשים שלא השתמשו בקנאביס בשנה האחרונה.
לעומת זאת, שימוש בקנאביס במקום עבודה נקשר לעלייה כמעט פי 2 בסבירות להיתקל בפציעה במקום העבודה. תוצאות אלו נשארו עקביות הן עבור עובדים במקצועות שדורשים בטיחות גבוהה והן במקצועות שאינם כאלה (Carnide et al, 2023).
בהקשר של הפרעות קשב וריכוז, אנחנו יודעים שקנאביס לא תמיד מועיל, כי בחלק מהמקרים הוא מפחית מוטיבציה לתקשורת עם אחרים, בטווח הקצר והארוך.
בנוסף, למבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז יש בכל מקרה נטיה ומועדות להשתמש לרעה בגראס. יתכן שזה קשור בגורמים גנטיים, שכן קיים קשר גנטי בין הפרעת ADHD לבין שימוש בסמים.
דופמין, קנבינואידים ו-ADHD
הקשר בין המערכת הקנבינואידית לבין ADHD עשוי להניב ערך טיפולי פוטנציאלי עקב השפעת האינטראקציה בין קנבינואידים, בעיקר CBD, לבין מערכות ניהול הדופמין המוח:
בתנאים של ביקורת ומעקב רפואיים, יתכן שלקנבינואידים יש יכולת לתקן את המחסור בדופמין שנצפה בסריקות מוח אצל מטופלים עם ADD / ADHD.
מחקר שהתקיים בגרמניה העלהכי טיפול בקנאביס שיפר את יכולת הריכוז והפחית את האימפולסיביות בקרב 30 מטופלים עם ADHD.
מחקר שניתח איכותנית דיונים ושיחות בפורום באינטרנט שממוקד בהשפעות קנאביס על ADHD, הסיק כי תגובות ששיבחו את ההשפעות הטיפוליות של קנאביס על ADHD שכיחות פי 3 בהשוואה לתגובות המתייחסות לנזקי הקנביס בהקשר להפרעת קשב.
במילים אחרות, משתתפי הפורום מספרים שקנאביס יותר מועיל ממזיק.
קנאביס להפחתת חרדה
מחקר עדכני מתאר גם את היעילות של קנאביס בהפחתת חרדות.
כל הנבדקים הראו שיפור במדדים שנבדקו: הם ישנו טוב יותר, התרכזו יותר והיו פחות אימפולסיביים כתוצאה מהשימוש בקנאביס.
מחקר נוסף, שנערך כמה שנים קודם לכן, בדק את השפעת הקנאביס על צעיר בן 28 שלפני השימוש בקנאביס היה לא מרוכז והתקשה להשתלב בסיטואציות חברתיות. תרופות שניסה לפני כן לא עזרו למצבו. הוא קיבל טיפול בדרונאבינול - חומר סינתטי המופק מ- THC- שלפני כן כבר היה ידוע כתרופה לטיפול בבחילות והקאות בקרב חולי סרטן.
השיפור היה משמעותי: בפגישות שלאחר מכן הוא היה רגוע בהרבה ופחות מוסח, והניסוי הוכתר כהצלחה.
לסיכום, מה אנחנו יודעים על הנושא?
מחקר סקירה שפורסם לאחרונה בכתב העת Lancet Psychiatry מעלה כי קיימות ראיות חלשות למדי לכך שלקנבינואידים יש השפעה מיטיבה על סימפטומים של הפרעות נפשיות.
המחקר התייחס לחרדה, הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD), דיכאון, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), פסיכוזה ותסמונת טורט. מצד שני, מחקר שפורסם בסוף 2020 בכתב העת JAMA העלה כי מתמודדים עם דיכאון מצויים בסיכון הרבה יותר גבוה לעשן קנאביס באופן קבוע.
מומחים בתחום מצביעים על החשיבות של שמירה על תזונה בריאה, בשילוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי, כדרכי טיפול שחשוב לשמר לצד טיפול תרופתי בהפרעת קשב.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
צריכת קנאביס רפואי עם כוס קפה - עובד? <
כתיבה:
סמדר שטינברג, MA,
ביבליותרפיסטית, זוכת פרס ספיר
מקורות והמלצות קריאה:
איתי עמיקם (2018). מחקר ישראלי: איך משפיע קנאביס רפואי על מבוגרים. מתוך אתר YNET.
American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th edition (DSM-5). Washington, D.C.: American Psychiatric Association; 2013
Brubacher JR, Chan H, Erdelyi S, Staples JA, Asbridge M, Mann RE. Cannabis Legalization and Detection of Tetrahydrocannabinol in Injured Drivers. N Engl J Med. 2022 Jan 13;386(2):148-156. doi: 10.1056/NEJMsa2109371. PMID: 35020985.
Carnide, N., Landsman, V., Lee, H. et al. Workplace and non-workplace cannabis use and the risk of workplace injury: Findings from a longitudinal study of Canadian workers. Can J Public Health (2023). https://doi.org/10.17269/s41997-023-00795-0
Han B, Compton WM, Einstein EB, Volkow ND. Associations of Suicidality Trends With Cannabis Use as a Function of Sex and Depression Status. JAMA Netw Open. 2021;4(6):e2113025. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.13025
Ittiphakorn P, Erridge S, Holvey C, Coomber R, Rucker JJ, Sodergren MH. UK Medical Cannabis Registry: An analysis of clinical outcomes of medicinal cannabis therapy for attention-deficit/hyperactivity disorder. Neuropsychopharmacol Rep. 2023 Dec;43(4):596-606. doi: 10.1002/npr2.12400. Epub 2023 Dec 6. PMID: 38058251; PMCID: PMC10739081.
Jamie Corroon and Joy A. Phillips (2018). A Cross-Sectional Study of Cannabidiol Users .Cannabis and Cannabinoid Research 2018 3:1, 152-161
Mitchell JT, Sweitzer MM, Tunno AM, Kollins SH, McClernon FJ (2016) “I Use Weed for My ADHD”: A Qualitative Analysis of Online Forum Discussions on Cannabis Use and ADHD. PLoS ONE 11(5): e0156614
http://www.cannabis-med.org/english/journal/en_2008_01_1.pdf
קצת נקליל: