שימוש בקנאביס הופך לחלק אינטגרלי יותר ויותר מהחיים, בארץ ובעולם.
בארצות הברית, 23% מהאוכלוסייה מעל גיל 18 – כ-58.8 מיליון איש – דיווחו על שימוש בקנאביס בשנה האחרונה.
השימוש בקנאביס מצוי בעלייה מתמדת, בין השאר בשל חקיקה מקלה לשימוש רפואי ושימוש פנאי, כמו גם בשל תפיסת סיכונים מופחתת וירידה בסטיגמה סביב הצמח.
נזקים של עישון קנאביס
למרות שחלק מהמשתמשים אינם חווים השפעות מזיקות משמעותיות, רבים אחרים עלולים לסבול מתופעות לוואי קשות, כמו פגיעות קוגניטיביות, תסמינים פסיכיאטריים, מצוקה נשימתית, תאונות דרכים ועלייה בבעיות רפואיות. בנוסף, בין 18% ל-26% מהמשתמשים בקנאביס מפתחים התמכרות לקנאביס, הפרעה שמשפיעה על כ-6.9% מהמבוגרים, ונקשרת לירידה קוגניטיבית, פגיעה בהשכלה ובתעסוקה, ושימוש מוגבר בחומרים.
מתנגדי הלגליזציה טוענים שעישון קנאביס מוביל לתופעות שליליות המשפיעות על כל תחום כמעט - בית הספר, מקום העבודה, יחסים בין-אישיים ויכולות קוגניטיביות. מעבר לכך, השימוש בקנאביס עלול לפגוע בבריאות המשתמשים ובסביבתם, וכתוצאה מכך להעמיס על מערכת הבריאות.
מחקרים מראים שככל שהשימוש בקנאביס נמשך לאורך זמן ובמינונים גבוהים יותר, כך גוברת התלות בו.
תלות זו נלווית לירידה בתפקודים קוגניטיביים כגון יכולת הזיכרון ולמידה של פריטים חדשים.
אחת הסיבות לכך היא פגיעה בהיפוקמפוס, אזור במוח האחראי על תפקודי הזיכרון. בנוסף, נמצא שגיל תחילת השימוש בקנאביס משפיע על הסיכון להופעת תופעות פסיכוטיות וירידה ביכולות החשיבה והזיכרון, כאשר נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפגיעה בזיכרון הוורבאלי בהשוואה לגברים.
פגיעה במחויבות לעבודה
מחקר שנערך בנורבגיה על כ-2,000 עובדים מצא כי שימוש בקנאביס גורם לירידה משמעותית בתחושת המחויבות למקום העבודה, מה שמעורר דאגות לגבי השפעות הקנאביס על התפקוד המקצועי.
עוד נמצא שההשפעות הפסיכואקטיביות של קנאביס תלויות זמן, וכי לא ידוע בוודאות מהו סף השימוש שיגרום לנזק בלתי הפיך. עם זאת, ברור כי השימוש בקנאביס מוביל להתמכרות ולהשפעות שליליות עמוקות על החשיבה והקוגניציה, שמהן ההחלמה יכולה להיות קשה, גם אחרי הפסקת השימוש.
בדומה לעישון טבק, עישון קנאביס לאורך זמן עלול להוביל לגמילה די קשה. מי שמעשנים קנאביס וגם טבק מפתחים "תלות כפולה", שהופכת את תהליך הגמילה למאתגר אף יותר. תסמיני הגמילה כוללים עצבנות, תפקוד ירוד, חוסר שקט פסיכומוטורי ואף דיכאון. עבור משתמשים בקנאביס רפואי בלבד, הגמילה צפויה להיות קלה יותר, אך עדיין מצריכה השגחה ותמיכה רפואית.
יותר היעדרויות מהעבודה
רבים מתארים עישון וויד כאמצעי להירדמות קלה יותר בלילה, אבל שוכחים לציין השכמה קשה יותר בבוקר.
מחקר שנערך לאחרונה בכתב העת American Journal of Preventive Medicine מצא קשר מובהק בין שימוש בקנאביס והפרעת שימוש בקנאביס לבין היעדרויות מהעבודה. המחקר כלל ניתוח של נתונים מ-46,500 משתתפים, עובדים במשרה מלאה, שהשתתפו בסקר הלאומי לשימוש בסמים ובריאות בין השנים 2021 ל-2022.
ככל שההפרעה בשימוש בקנאביס הייתה חמורה יותר, כך המשתתפים במחקר נטו להיעדר מהעבודה בתדירות גבוהה יותר.
המחקר סיווג את חומרת ההפרעה לשלוש רמות: קלה, בינונית וחמורה, והתוצאות הראו עלייה הדרגתית בהיעדרויות ככל שהחומרה גדלה. משתתפים שסבלו מהפרעה קלה נטו להיעדר פחות בהשוואה לאלו שסבלו מהפרעה חמורה, אך עדיין יותר מאנשים ללא ההפרעה כלל.
לפי הממצאים, כ-16% מהמשתתפים דיווחו על שימוש בקנאביס בחודש האחרון. בקרב אלו, המשתמשים בקנאביס בחודש האחרון נעדרו מהעבודה יותר ימים עקב מחלה או פציעה (ממוצע של יום וחצי) בהשוואה לאלו שמעולם לא השתמשו בקנאביס (ממוצע של יום אחד). גם ההיעדרות היזומה ("לא רציתי להיות שם") הייתה גבוהה יותר בקרב משתמשי קנאביס – ממוצע של 0.65 ימים בהשוואה ל-0.30 ימים בקרב אלו שלא השתמשו מעולם בקנאביס.
הממצאים מראים שקנאביס עלול לגרום לבעיות מוטיבציה ושינויים קוגניטיביים, מה שעשוי להסביר חלק מההיעדרויות.
החוקרים ממליצים על פיתוח מדיניות מניעה במקום העבודה, הכוללת חינוך וסינון כדי למזער את ההשפעות השליליות של השימוש בקנאביס על הפרודוקטיביות בעבודה ובריאות הציבור.
תהליך הגמילה, גם אם קשה, אפשרי. לעיתים מומלץ לעבור לשימוש בקנאביס רפואי ללא טבק, כמו טיפות סאביטקס, כדי להקל על הפסקת העישון. ליווי צמוד של צוות רפואי הכולל פסיכולוגים ורופאים עשוי להקל על התהליך ולספק תמיכה נפשית ותרופתית בתקופה הקריטית של הגמילה.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
מקורות:
Yang, K. H., Mueller, L., El-Shahawy, O., & Palamar, J. J. (2024). Cannabis use, use disorder, and workplace absenteeism in the U.S., 2021–2022. American Journal of Preventive Medicine, 000(000), 1–8. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2024.07.021