מהו דיכאון לאחר פסיכוזה?
דיכאון פוסט-פסיכוטי, המכונה גם דיכאון פוסט-סכיזופרני, מתייחס לדיכאון המתעורר לאחר אפיזודה פסיכוטית.
יש דיכאון, יש פסיכוזה, יש דיכאון פסיכוטי ויש דיכאון אחרי משבר פסיכוטי, עליו נתמקד כאן.
ניתן לתאר דיכאון פוסט-פסיכוטי כקריסה נפשית בעקבות מצב פסיכוטי, מצב של תת-פעילות עם אובדן אנרגיה וחיוניות לאחר שחל שיפור בתסמינים הפסיכוטיים.
דיכאון ייחודי זה מאתגר למדי מבחינה אבחונית וטיפולית והיקף הראיות מבוססות המחקר ליעילותם של טיפול תרופתי או לא תרופתי מוגבל למדי.
אבחון
לא ברור עדיין האם דיכאון פוסט-פסיכוטי אמור להופיע כסיווג נפרד או כחלק מתהליך של זחילה פסיכוטית או תחלואה נלווית לפסיכוזה.
האם ייתכן שהתסמינים הללו הם ההתחלה של סימפטומטולוגיה רגשית זו שממשיכה להתבטא בשלבים הפסיכוטיים והפוסט-פסיכוטיים?
כיום, לאור ההפרדה הברורה בין פסיכוזה לרגשות ב-DSM-5, נפתח צוהר למבט רב-מימדית של פסיכוזה.
ואכן, בשנים האחרונות החלו מומחים בתחום לבחון מחדש את המישור הרגשי ואת תהליך ההחלמה כחלק מהתמודדות עם פסיכוזה.
גורמים
הרעיון של דיכאון כתגובה אדפטיבית לשינויים המתרחשים אחרי אפיזודה פסיכוטית מעורר עניין מחקרי, בעיקר לגבי השלכות המשבר על תפקודו החברתי של המטופל, הסטיגמה ותחושות הבושה והאובדן שמלוות מתמודדים בכזה מצב.
כותבים המשיכו באותו קו מחשבתי של בלוילר והצביעו על "חוסר התפקוד הרגשי" כהיבט מהותי ובסיסי המתפתח באותה רגישות ומהירות כמו יתר התסמינים בשלבים הקודמים לסכיזופרניה ובשלביה המוקדמים.
בהמשך לכך, מחקרים רבים מתמקדים בתסמינים שליליים, מיומנויות חברתיות, תובנה וקיימים ניסויים קליניים קפדניים מאוד המבקשים ללמוד על צורות ההפרעה ותהליכי השיפור באמצעות טיפולים משולבים
.
ההיסטוריה של דיכאון פוסט-פסיכוטי
היה זה אויגן בלוילר שטען לראשונה שהפרעות מצב רוח הינן חלק מהותי מהגרעין של מחלת הסכיזופרניה.
לדבריו, הסימפטומים שאנו נוטים להתמקד בהם, כגון הלוצינציות ודלוזיות, אינן ייחודיות לסכיזופרניה ושכיחות גם בקרב הפרעות פסיכוטיות אחרות ומהוות רק גורם נלווה להפרעות מצב הרוח.
יחד עם זאת, הוגה נוסף, מאייר-גרוס ב-1920, כבר התייחס אליהם כאשר תיאר "דחייה וייאוש עתידיים כדרך להגיב לאחר חוויה פסיכוטית".
מספר עשורים מאוחר יותר, איסלר (Eissler, 1951) תיאר את התסמונת כ"שלב של אילמות קלינית" אשר מגיעה לאחר השלב האקוטי של הסכיזופרניה.
ב-1966 הציע סמרד הסבר דינמי לתקופה הפוסט פסיכוטית והשלכותיה- לראייתו, בשלב זה המטופל יוצא מתוך עמדה של רגרסיה נרקיסיסטית בה הוא היה מצוי. הוא עושה זאת באמצעות שימוש חשוב בהכחשה, השלכה ועיוות וכך יכול לתפקד יותר כמטופל דיכאוני.
רק שנים ספורות לאחר מכן, חזון זה פינה את מקומו להבחנה המוכרת בין פסיכוזות עם אלמנטים של הפרעות מצב רוח לבין פסיכוזות ללא אלמנטים אלו. באותה התקופה תיאר קונרד במאמרו "סכיזופרניה התחלתית" כי אפילו בתקופה הפרה-פסיכוטית ניתן לאתר תסמיני דיכאון, אותם כינה "מצב רוח דלוזיונלי".
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
פגישה טלפונית קצרה
עם מתאמת טיפול -
להרשמה (ללא עלות)
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
שיחת הכוונה לטיפול ומטפל
עם מתאמת בכירה -
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
מקורות:
Bodoano Sánchez I, Mata Agudo A, Guerrero-Jiménez M, Girela Serrano B, Álvarez Gil P, Carrillo de Albornoz Calahorro CM, Gutiérrez-Rojas L. Treatment of post-psychotic depression in first-episode psychosis. A systematic review. Nord J Psychiatry. 2022 May 4:1-9. doi: 10.1080/08039488.2022.2067225. Epub ahead of print. PMID: 35507756.
Jeczmien P, Levkovitz Y, Weizman A, Carmel Z. Post-psychotic depression in schizophrenia. Isr Med Assoc J. 2001 Aug;3(8):589-92. PMID: 11519384.
\
גלי יפה, תלמידת MA לפסיכולוגיה קלינית,