דיכאון עונתי (SAD) מזכיר במובנים רבים את תהליך שנת החורף (hibernating) של בעלי חיים, שבו הם מאטים את פעילותם כדי להתמודד עם תנאי הסביבה הקשים של החורף. בדומה לחיות שמתכנסות למנוחה ממושכת, גם אנשים עם דיכאון עונתי חווים ירידה משמעותית באנרגיה, תחושת עייפות עמוקה ורצון להתנתק מהעולם החיצוני.
זו יכולה להיות תגובה אבולוציונית אדפטיבית, הקשורה להסתגלות לשינויים בסביבה כמו ירידה בכמות האור, שמובילה להתנהגות המדמה "אצירת משאבים".
מהם קווי הדימיון?
אחת התופעות הבולטות בדיכאון עונתי היא שינה מוגברת. ממש כמו שחיות מעלות את מינון שעות המנוחה שלהן במהלך החורף, כך גם אנשים עם דיכאון עונתי נוטים לישון יותר – אך בניגוד לחיות, אצל בני אדם השינה אינה טוענת את הסוללה, והעייפות ממשיכה ללוות את היום כולו.
נוסף על כך, הצורך המוגבר באכילת פחמימות ואכילת יתר שמופיע בדיכאון עונתי מזכיר את המנגנון ההישרדותי של חיות שאוגרות שומן לקראת החורף, אם כי בעולם המודרני זה פחות פונקציונלי.
גם מבחינה חברתית, ההתנהגויות נראות דומות. כפי שחיות בשנת חורף מצמצמות אינטראקציות ומעדיפות להישאר במקומות בטוחים וסגורים, כך אנשים עם דיכאון עונתי נוטים להסתגר ולהתכנס פנימה, עם פחות רצון להשתתף בפעילויות חברתיות או לתקשר עם אחרים. כל זה קורה על רקע ירידה בכמות האור, שמשפיעה באופן ישיר על המנגנונים הביולוגיים המווסתים את השעון הביולוגי שלנו ואת רמות המלטונין, מה שיכול להוביל גם לשינויים במצב הרוח.
יש לפחות הבדל משמעותי אחד בין שנת חורף של בעלי חיים לדיכאון עונתי אצל בני אדם:
בעוד שנת חורף היא תהליך טבעי ובריא המאפשר לבעלי חיים לשרוד בתנאים קשים, דיכאון עונתי הוא הפרעה נפשית שמשפיעה לרעה על איכות החיים ודורשת התייחסות וטיפול. ההתנהגויות שמזכירות הסתגלות טבעית למעשה נובעות מחוסר איזון שגורם לתחושת כבדות, חוסר מוטיבציה ופגיעה כללית במצב הרוח.
אם אתה מרגיש שהתסמינים משפיעים משמעותית על איכות חייך, אל תתמודד לבד. דיכאון, עונתי או לא, דורש התייחסות מקצועית. מומלץ לדבר עם רופא או מטפל מוסמך שיאבחן את המצב ויעזור לך לבחור את הטיפול הנכון.
זכור – דיכאון עונתי אינו גזרת גורל. עם הטיפול המתאים, אפשר לעבור את החורף בשלום ולהחזיר את תחושת האיזון והחיוניות לחיים.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר