קבוצת הדרכה
על טיפול CBT
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT, הוא סוג של טיפול פסיכולוגי מובנה ומכוון, אשר פותח בשנות ה -60 על ידי אהרון בק, מייסד מכון בק לפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית. בעשור האחרון, יותר ויותר רופאים, פסיכולוגים ומטפלים מעיסוקים שונים, עוברים הכשרה בכלים ובטכניקות של שיטת CBT. הצורך בהדרכה מקצועית (סופרויז'ן) למטפלים בגישה זו הולך וגובר במקביל.
הדרכה על טיפול קוגניטיבי התנהגותי
הליך ההדרכה בטיפול CBT מורכב משני היבטים, האחד ממוקד במטופל עצמו, והשני ממוקד ביכולתו של המטפל ליישם את התוכנית הטיפולית.
הדגש על כל אחד מהם תלוי בצרכיו של המודרך, בשלב ההכשרה שלו ובניסיון שלו בטיפול בכלל ובטיפול התנהגותי-קוגניטיבי בפרט.
ההיבט הממוקד בטיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא עבודה באמצעות מיומנויות של טיפול CBT: למשל, איסוף אינפורמציה, אבחנה, המשגה, בניית תוכנית טיפול, שימוש בדפי עבודה ובשאלונים וכלים לשינוי, כמו הבניה קוגניטיבית, הפרכה קוגניטיבית, טיפול בחשיפה, הרפיה, מיינדפולנס, ניטור מחשבות ורגשות ועוד.
כמו בכל מקצוע טיפולי, גם מטפלי CBT מזהים פער בין למידה אקדמית הטכניקות וההתערבויות הטיפוליות לבין המורכבות של יישומן בפרקטיקה הקלינית.
ההדרכה נועדה לגשר על פער זה ולסייע למטפל להתאים את הידע התיאורטי שלו למטופלים, מתוך העמדה שכל טיפול הוא ייחודי.
מיקוד שני בהדרכה הוא ניתוח המכשולים שעומדים בדרכו של המטפל ליישם את תוכנית הטיפול.
בהדרכה, משתמשים במיומנויות CBT בכדי לסייע למטפל: ניתוח סיטואציות בטיפול בהן חש מצוקה או שנוהג בהן באופן שאינו מעריך כיעיל, זיהוי ואתגור מחשבותיו האוטומטיות בנוגע למטופל, לתהליך הטיפולי או לעצמו, זיהוי ואתגור סכמות רלוונטיות ובדיקת יעילות של דפוסי התמודדות אופייניים.
חשוב לזכור כי הדרכה בפסיכותרפיה אינה תהליך טיפולי ומטרתה לסייע למטפל בתפקודו המקצועי, יחד עם זאת, לעיתים יש צורך בעבודה עם תכנים אישיים של המטפל, בכדי לפרוץ חסמים ולשנות דפוסי התמודדות לא יעילים.
הדרכה עשויה להיות סיטואציה מאתגרת לעיתים, מאחר והמטפל מביא אליה את ההתלבטויות שלו, הקשיים שלו, ולעיתים, את החששות וחוסר הידע. לצורך כך על מרחב ההדרכה להיות בטוח, פתוח ומקבל ושיבנו בו יחסי אמון. מדריכים שונים יוצרים מרחבי הדרכה שונים הנבדלים זה מזה, בין השאר, בהתייחסות לעולמו האישי של המטפל. חשוב שתהיה התאמה בין סגנון ההדרכה של המדריך לבין ציפיותיו וצרכיו של המודרך, לצד רלוונטיות הידע המקצועי של המדריך לצרכים המקצועיים של המודרך.
הדרכת CBT , ככל הדרכה אחרת במקצועות הטיפול, היא מסגרת בה המטפל יכול להתייעץ, לקבל ידע מקצועי ונקודת מבט נוספת על המטופלים שלו. נוסף על כך, בהדרכת CBT, המטפל יכול להתנסות בעצמו בכלי הCBT בבואו להתמודד עם הקשיים האישיים שלו ביישום התוכנית הטיפולית.