טיפול זוגי ברמת השרון
זוגיות, באשר היא, וייחוד זוגיות ארוכת שנים, היא מסע ארוך של עליות ומורדות, אתגרים, מכשולים, כלצידם מקפצות ורגעי אושר רבים שעושים את כל ההשקעה הזאת למתוקה וכדאית.
חשוב להבין שכל אדם בזוגיות ממושכת, שחווה אהבה הדדית ומבין שיש לו מה לאבד, נתקל בקשיים שונים ומגוונים: בין אם מדובר בקשיי הסתגלות במעבר למגורים חיים ביחד, הקושי להיפרד מתקופת הריגוש והניצוצות המאפיינים את תחילת מערכת היחסים ועד לקושי בגידול הילדים, התמודדות עם יציאה משותפת לפנסיה, התמודדות עם מחלה כרונית קשה וקונפליקטים עמוקים, הקשיים מעיבים על מערכת היחסים הזוגית ועל איכות חייו של האדם בכלל.
טיפול זוגי ברמת השרון
אם אתם בני זוג שמתמודדים עם חילוקי דעות וקונפליקטים רבים אתם כנראה פחות מקשיבים זה לזו.
לאורך זמן סביר שיתפתחו בקשר הזוגי רגישות יתר ופגיעות גבוהה לכל הופעה של חוסר הקשבה, כל צד מרגיש מותקף, גם כאשר מועלה הטיעון הענייני ביותר. המרחב הרומנטי הבין-אישי, האזור האינטימי של הקשר, הופך להיות דליק ומדמם, זאת מאחר ונוצר חוסר אמון, מבוסס מציאות, בו החוויות והרגשות של בו/בת הזוג יזכו להערכה, הכרה או הבנה של האחר.
החדשות הטובות בטיפול זוגי הן שכאן תלמדו מיומנויות תיקוף וביסוס ערוצי תקשורת יעילים שמפיגים חוסר אמון ובהדרגה בונים תהליך של בניית אמון מחודש.
בשלב מסוים, בעידוד המטפלת הזוגית, בני הזוג מרגישים שוב מוערכים, מובנים ומקובלים, מה שיוצר באופן טבעי תחושת קרבה, הדדיות ואינטימיות, כמו זו שהייתה לכם פעם.
תיקוף והקשבה מזמינים את בן/ת הזוג לבטא ולחשוף רבדים אישיים ורגישים יותר מתוך ידיעה וביטחון שהצד השני יקשיב, יכבד, יבין ויקבל.
מתי אנשים פונים לטיפול זוגי?
כשהם נתקלים בקושי או בחוסר סיפוק מסוים ממערכת היחסים בה נמצאים. רבים נקלעים לשגרה לא טובה וכבר אינם מייחסים חשיבות לפגיעות ולשברים במערכת היחסים.
אילו מקרים מרמזים על צורך לפנות לטיפול זוגי?
-
מריבות חוזרות ונשנות, שאינן מגיעות לכדי הסכמה או פיתרון, ויוצרות אווירה עכורה לאורך זמן.
-
קשיים מיניים, חוסר חשק מיני וקושי בתפקוד מיני.
-
מקרי בגידה באמון, שקרים גדולים שהתגלו ואף בגידה ממשית עם אדם אחר.
-
התמודדות עם משברים בחיים כגון מחלה קשה, משבר פיטורים , אובדן הורה של אחד מבני הזוג. לא חסר. משברים כאלה יכולים להעמיס על מערכת היחסים כולה.
-
כששני בני הזוג, או אחד מהם, חווים שחיקה נפשית גדולה ומתקשים למצוא את האדם שהתאהבו בו מלכתחילה, נוטים לרגזנות, כעסים וביקורתיות כלפי בן או בת הזוג.
-
כשאופי מערכת היחסים מזיק לילדים, גם במידה ואינו מפריע להוריהם.
טיפול זוגי הינו בראש ובראשונה השקעה הדדית אחד בשני ובמערכת היחסים. פינוי הזמן והמקום בלב לטיפול זוגי,
במיוחד במידה ובני הזוג מוכנים לפתיחות הרגשית ולחשיפה שדורש הטיפול, הינם הקרבה גדולה ומעידים על נכונותם של שני בני הזוג להיטיב עם האחר ועם מערכת היחסים.
השקעה כזו היא ביטוי של זאת אהבה.
טיפול זוגי הינו הזדמנות לשינוי משמעותי, המסוגל ליצור שיפור ניכר ונרחב באיכות החיים ובשלום הבית.
ראיון עם חגית טייבר,
מטפלת זוגית ומשפחתית
ברמת השרון
מראיינת:
אופיר ברגמן פרי, MA
היי חגית מה שלומך? אשמח לשמוע קודם כל על ניסיונך ופועלך
הי אופיר, מה שלומך?
שמחה להיות כאן בראיון אתך על נושא חשוב וקרוב לליבי.
שמי חגית טייבר, בהכשרתי אני בעלת תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת תל אביב.
בנוסף, אני בוגרת לימודי טיפול משפחתי מאוניברסיטת בר אילן ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת של האגודה הישראלית, לאחר שעברתי תהליך הכשרה ארוך, יסודי ומעמיק.
עבדתי במשך שנים בשירות הציבורי עם אוכלוסיות מגוונות, בפתרון בעיות שונות, בטיפול בזוגות, במשפחות וביחידים, בהנחיית קבוצות, בליווי משפחות בתהליכי גירושין ובטיפול ממוקד בשליטה בכעסים. צברתי ידע וניסיון רב בפתרון קשיים ביחסים בתוך המשפחה - בין בני הזוג, בין הורים וילדים ובמשברים מול משפחות המוצא של בני הזוג.
בשנים האחרונות אני עובדת בעיקר בקליניקה הפרטית שלי ברמת השרון, במקביל לעבודתי הציבורית בתחנה לטיפול משפחתי של עיריית רעננה. בנוסף, אני עמיתה של מכון טמיר ברמת השרון.
המודעות לטיפולים משפחתיים נמוכה מהמודעות לטיפולים פרטניים וזוגיים. תוכלי לפרט בבקשה מה זה טיפול משפחתי בעצם?
כולנו צמחנו בתוך משפחה וכולנו מגיעים ממשפחה. לכל משפחה יש חוקים משלה, דפוסי תקשורת, גבולות, קשרים קרובים ורחוקים בתוך המשפחה ומאפיינים המתאימים רק לה.
כולנו ספגנו בתוך המשפחה בה גדלנו את המאפיינים שלה ואנחנו מגיעים לזוגיות ולהורות שלנו עם מה שרכשנו בתוכה– הן עם הקשיים והן עם הכוחות שנתנה לנו.
טיפול משפחתי הוא מפגש של כל המשפחה או חלק ממנה בחדר הטיפול יחד איתי. כל המשפחה מגיעה לטיפול גם אם הקושי או הבעיה נמצאים אצל אחד מבני המשפחה ומיוחסים רק לבן משפחה אחד. ההנחה היא שכל בן משפחה משפיע ומושפע מחברי המשפחה האחרים.
המטרה של הטיפול המשפחתי היא להבין ביחד מה לא עובד למשפחה עד כה בפתרון הקשיים שאתם הם מגיעים לטיפול וללמוד ביחד דפוסי תקשורת חדשים ופתרונות חדשים למצב, שיובילו לשינוי והטבה ביחסים ובקשר ביניהם. בשעה הטיפולית מתאפשרת לי התבוננות על הדינמיקה המשפחתית, על ההתנהלות בין חברי המשפחה, על הקשרים בתוך המשפחהועל הקושי ביחסיםשעולה בין חברי המשפחה.
כך למעשה אני לא שומעת מההורים על מה שקורה בבית – אלא רואה בעצמי בחדר הטיפול. וזה ההבדל המשמעותי העיקרי בין טיפול משפחתי לטיפולים אחרים: בכך שאני לא רק שומעת אלא גם רואה את מה שקורה מולי, אנייכולה לעבוד בזמן אמת עם כל חברי המשפחה על מה שאני רואה ועל מה שקורה ביניהם ממש תוך כדי טיפולבחדר ולא רק להדריך את ההורים מה כדאילעשות בבית. המשפחה כולה לומדת תוך כדי השעה הטיפולית דרכים חדשות לשיחה ודרכים חדשות לפתרון בעיות וקונפליקטים בין חברי המשפחה, תוך כדי עבודה בזמן אמת.
מי זקוק לטיפול משפחתי? מיהן אותן המשפחות? האם קיים פרופיל כלשהו?
כל משפחה עוברת לאורך החיים שינויים שהם חלק טבעי ממעגל החיים כמו לידת ילד ראשון, יציאת ילד ראשון לבית הספר, גיל ההתבגרות של הילדים ועוד. חלק מהמשפחות יעברו לאורך השנים גם שינויים שלא כל המשפחות עוברות כמו מעבר דירה, תהליך גירושין של ההורים, פיטורין של אחד ההורים, מחלה קשה של בן משפחה ועוד.
בין אם השינוי הוא חלק טבעי ממעגל החיים ובין אם הוא לא – חלק מהמשפחות מוצאות את עצמן בתקופות של שינוי כזקוקות לתמיכה, לליווי,להדרכה ולסיוע, כדי לעבור את השלב המשפחתי בהצלחה. כך, בטיפול המשפחתי לומדים כלים חדשים להתמודדות עם השינוי והמצב החדש של המשפחה וזה מאפשרלכל בני המשפחה להמשיך לתפקד יחד למרות השינוי.
כך למשל, הצטרפות של תינוק חדש למשפחה עלולה לשנות את כל הדינמיקה המשפחתית ולהשפיע על התנהגותו של ילד אחר בבית, מעבר דירה יכול להביא לשינויים התנהגותיים של אחד או יותר מבני המשפחה, גיל ההתבגרות של אחד מהילדים יכול להשפיע על שינוי הקשר והיחסים עם אחד ההורים או האחים במשפחה ויש עוד דוגמאות רבות לשינויים ומעברים לאורך החיים המשותפים של המשפחה.
טיפול משפחתי נמצא יעיל מאוד במצבים של שינויים הקשורים בהורות או בזוגיות כמו תקופת ההריון והלידה, לידת תינוק חדש למשפחה, לידת תאומים, פרידות בשלב הגן, סמכות הורית, גבולות מול הילדים, יחסי הורים ילדים, מעבר מהגן לבית הספר, גיל ההתבגרות, בניית זהות מינית של הילדים, מריבות חוזרות בין אחים, שליטה בכעסים של הילדים או ההורים, יציאה מהארון של אחד הילדים,מעבר דירה, פיטורין של אחד ההורים, תהליך גירושין של ההורים, מחלה של בן משפחה, פרק ב' של ההורים, סכסוכים עם משפחות המוצא של בני הזוג, מוות פתאומי במשפחה, תאונה של בן משפחה וכדומה.
מה קורה במצב שבו לא כל בני המשפחה מסכימים, או לא יכולים, להגיע?
במצב כזה אני עובדת עם מי שכן מגיע לתהליך.
הגישה היא גישה מערכתית וההנחה היא שכל אחד מבני המשפחה משפיע על האחר ולכן, גם אם רק ההורים מגיעים לטיפול, או רק ההורים עם חלק מהילדים מגיעים לטיפול, או אפילו אם רק הורה אחד מגיע לטיפול – אני עובדת עם מי שמגיע.
אני עובדת בהסתכלות כוללת מערכתית על כל בני המשפחה המתגורריםתחת אותה קורת גג ומנסה יחד עם מי שמגיע להבין ולהכיר גם את מי שלא הגיע.
מי שכן מגיע לטיפול מתחיל תהליכי שינוי בבית עבור עצמו המשפיעה גם עלהאחרים במשפחהומתחיל למעשה תהליכי בנייה מחודשת עבור המשפחה כולה.
עם הזמן יכולים בני משפחה נוספים להצטרף או להגיע לפי הצורך, בהתאם להתקדמות הטיפול, בהתאם למטרות הטיפולהנקבעות במשותף ולפתרון הבעיות שעולות בחדר.
מאיזה גיל של הילדים ניתן להגיע לטיפול משפחתי?
ניתן להתחיל טיפול משפחתי בכל שלב, החל משלב הזוגיות וההריון.
הטיפול מותאם כמובן לגיל הילדים המגיעים לחדר, ואני משתמשת במשחקים המותאמים לגיל הילדים.
הרבה פעמים אני מבקשת מהילדים להביא משחק שהם אוהבים לשחק בבית ואני משתמשת בחדר במשחקים שהמשפחות מביאות מהבית שלהן.
בטיפולים עם ילדים בוגרים יותר הטיפול הוא יותר וורבלי, דרך דיבור, סימולציות ומשחקי תפקידים.
במשפחות בוגרות, בהן יש עבודה על היחסים בין הורים לבניהם הבוגרים/כלתם/חתנםועבודה על נתקים במשפחה,אנחנו חושבים יחד מהי הדרך הנכונה ובונים תכנית המתאימה למורכבות המשפחתית.
מה אם כן ההבדל בין טיפול פרטני לטיפול זוגי ולטיפול משפחתי?
בטיפול פרטני, אני מתמקדת בעולם הפנימי והתוך אישי של המטופל היחיד שהגיע לטיפול.
למשל, כשמישהו מגיע לטיפול כי הוא סובל מחרדה, המטרה היא להביא להקלה בסימפטומים ובקשיים שלו, ולהביא להטבה משמעותית בחייו.
זאת אני עושה בתהליך משותף יחד אתו דרך החוויות אותן הוא מביא לחדר, דרך עיניו והאופן שבו הוא מביא לחדר את המציאות שלו.
בטיפול הזוגי העבודה היא משותפת של שני בני הזוג.
למשל, כשזוג מגיע לטיפול כשאחד מביניהם סובל מחרדה, נבחן יחד כיצד החרדה של אחד משפיעה על השני, כיצד החרדה מפעילה או משתקת אותו, כיצד הוא מרגיש ביחס לחרדהשל בן הזוג וכו'.
בעבודה הזוגית נבין כיצד החרדה משפיעה על ההתנהלות הזוגית, כיצד היא משפיעה על המריבות בין בני הזוג, כיצד היא משפיעה על שיתוף הפעולה ביניהם וכיצד יכול כל צד להבין את הדינמיקה הזוגית שכל אחד מחזיק בתוך הזוגיות ואיך להקל אחד על הסימפטומים של האחר בתוך הזוגיות.
בטיפול המשפחתי, העבודה משותפת לכל בני המשפחה.
למשל כשאחד ההורים סובל מחרדה נבחן יחד כיצד היא משפיעה על המערכת המשפחתית כולה, כיצד החרדהמונעת או מעכבת את המשפחה כולה.
מגיעים לחדר מספר בני משפחה, כל אחד ועולמו הפנימי, כל אחד וזווית הראייה שלו את המצב ואת המציאות המשפחתית.
המטרה היא להקל על ההתנהלות המשפחתית, על המצב בבית של כל חברי המשפחה. בטיפול המשפחתי, התמונה היא רחבה יותר, זה כמו לעשות זום אאוט מבעיה של אחד לבעיה כללית וכוללת – גם אם הקושי הוא רק של אחד מבני הבית והבעיות מיוחסות אליו – הוא משפיע על כל השאר וגם מושפע מהם ולכן אם נסייע לו בהקשר משפחתי ולא רק בהקשר פרטני זה יביא להטבה בחייהם של כולם.
למעשה, בטיפול המשפחתי – המשפחה כולה שותפה לשינוי והיא עושה אותו יחד.
חלק מהבעיות המביאות אנשים לטיפול פרטני או זוגי, מתאימות גם לטיפול משפחתי.
בהכשרה שלי אני יודעת לעבוד גם פרטני, גם זוגי וגם משפחתי - לפי הצורך ובהתאמה.
הטיפול המשפחתי כולל לעיתים גם פגישות פרטניות עם אחד מבני המשפחה, פגישות זוגיות עם ההורים, הדרכות הורים קבועות, או פגישות רק עם הילדים- הכל מותאם לאורך הדרך בהתאם לצורך הטיפולי ולמטרות המפגשים הנקבעות ביחד עם ההורים והמשפחה.
מהן התיאוריות שהשפיעו עליך לאורך הדרך?
בבסיס שלי אני מטפלת פסיכודינמית המתבוננת דרך ההפנמות של הדמויות ההוריות שהיו לנו בחיינו ודרך יחסינו עם האחים שהיו לנו במשפחת המוצא ממנה הגענו.
אני מתבססת על תיאוריות בראיה רב דורית: נפרדות, תהליכי השלכה משפחתיים ותהליכי העברה בין דוריים.
מה היה לנו במשפחות המוצא שלנו משם הבאנו את ההשלכות, ההזדהויות והפיצולים שלנו על בני הזוג שלנו ועל ילדינו, ומה לקחנו כחלקים מופנמים לתוך המשפחה אותה אנחנו הקמנו.
מה הכוחות והקשיים שהבאנו ממשפחות המוצא, מה החשבונות הלא פתורים מול ההורים שלנו, כיצד אנו מביאים התנהגויות שמקדמות אותנו או מעכבות אותנו מהבית בו גדלנו בחיינו הבוגרים, בזוגיות שאנו בונים ובמשפחה שאנו מקימים.
אני משלבת יחד עם תיאוריות אלה גם הדרכות פסיכו-חינוכיות של מהם תהליכים נורמטיביים לגילאים מסויימים ולשלבים במעגל חיי המשפחה, עם הסברים פשוטים ונגישים להורים ולילדים כאחד.
התיאוריות הן בסיס חשוב וטוב לעבודה והן מהוות את הבסיס לעבודת העומק ותהליכי השינוי, אבל לפני הכל אני מרגישה שהתפקיד שלי בחדר הטיפול הוא להיות קרובה לחוויה שהמשפחה עוברת ביום יום שלה ובמה שהיא מביאה אלי למחשבה.
התפקיד שלי הוא להבין ולהכיל את כל בני המשפחה המגיעים, להתמקם בעמדה אמפתית מול בני המשפחה באופן שיאפשר להם להיפתח, להביא את הקשיים, המחשבות והרגשות שלהם בתוך המרחב הבטוח והמוגן של חדר הטיפולים.
באופן הזה, של יצירת סביבה טיפולית מחזיקה מכילה ומגינה על כל בני המשפחה, תוך כבוד לכל בני המשפחה, מתאפשרת ההתייצבות המשפחתית המחודשת.כך נבנה השינוי המיוחל של המשפחה, מתאפשרת הטבה ביחסים הקונפליקטואליים בין בני המשפחה וכך נבנות דרכים חדשות לאינטראקציה המשפחתית, והמשפחה רוכשת כלים חדשים לפתרון הבעיות אתה הגיעו לטיפול.
המטרה המשותפת שלי ושל מי שמגיע לטיפול המשפחתי היא, לאט לאט ובהדרגה, להפוך את המרחב המשפחתי למקום יותר נעים ובטוח, עם פחות קונפליקטים ועם יותר כלים לפתרון בעיות, כדי שניתן יהיה לחיות יחד כמשפחה מתפקדת וצומחת ולהתגבר על האתגרים והמכשולים שמציבים בפנינו החיים לאורך הדרך, עד כמה שניתן.
אסיים את הראיון בציטוט של רחל המשוררת שאני מוצאת אותו מתאים לעבודה המשפחתית בחדר הטיפולים:
יָדֶיךָ רַכּוֹת כְּחֵיק אַדְמַת-מְכוֹרָה,
כָּמוֹהָ טוֹבָה נְגִיעָתָן, מַשְׁכִּיחָה וּמַרְגַּעַת.
לְהִלָּפֵת בָּהֶן וְלָדַעַת:
פֹּה לֹא אִירָא!
-- רחל
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
קראו המלצות מאומתות של לקוחות ועמיתים
המלצות על עמיתים
קבוצת פסיכודרמה חדשה ברמה״ש - בהנחיית ענבר סויפרמן <