טיפול EMDR ברמת השרון,
הרצליה והאזור
צליל עמוס סגל שוחחה עם שרון ריגאי, מטפלת מנוסה בגישת EMDR, עמיתת מכון טמיר בשרון:
מתי יש לשקול שילוב EMDR?
כדאי לשקול לשלב טיפול EMDR לעיבוד חוויות וזכרונות במספר הקשרים:
-
תמונות חקוקות בזיכרון הגורמות לכאב רגשי ומצוקה.
-
קיומה של תימה עקבית, החוזרת על עצמה. רעיון בנוגע לאמונה/מחשבה על העצמי, האחר או העולם שיש לו מחירים לא פשוטים עבור האדם.
-
סימפטומים של הימנעות או דריכות.
מה ההבדל בין טיפול דינאמי לטיפול EMDR ומתי כדאי להשתמש בכל גישה?
EMDR היא שיטת טיפול שיכולה להשתלב בסוגים שונים של גישות טיפול, והיא עובדת נפלא בשילוב עם פסיכותרפיה דינמית.
היא מציעה אפשרות להעמיק ולזרז את אפקטיביות השיטה הדינמית ולשבח את התוצאות בשטח.
בעיקרון EMDR היא שיטה מובנית המאפשרת יצירת תוכנית עבודה יותר ברורה הניתנת להנגשה למטופל.
למעשה מדובר בטיפול מואץ יותר, ממוקד עם אזכורים לאירוע תימה מסויימת.
איך טיפול EMDR יכול לסייע בטיפול בטראומה? אנא תני דוגמא מהקליניקה
ניתן להסביר ביתר קלות לגבי טראומה פשוטה. למשל: אירוע חד פעמי ומטלטל כגון אדם שעבר תאונת דרכים.
EMDR מאפשרת יצירת תוכנית עבודה ממוקדת סביב מצוקת האירוע, הבנה של האירוע והשלכותיו ועיבוד חוויה וזיכרון להפחתת מצוקה וסימפטומים.
EMDR מהווה פלטפורמה טובה גם לטיפול בטראומה מורכבת ממספר אירועים או תקופות ממושכות. במצב כזה, כמשוער, נדרש טיפול מורכב וארוך יותר.
חלק מתחומי ההתמחות שלך קשורים לאנשים המתמודדים עם מחלות קשות ומסכנות חיים. תוכלי לתת דוגמא מהקליניקה שמציגה באיזה אופן הטיפול מסייע לאנשים המתמודדים עם מחלה כרונית וסכנת חיים?
בהתמודדות עם מחלות קשות ומסכנות חיים, אנשים חשים בודדים מאד לאור הפחדים, החרדות ומחשבות שמתמודדים איתם. יש חשיבות רבה להיותם מסוגלים להביא את עצמם ואת המחשבות והרגשות הכואבים למי שלא חושש ומסוגל להיות איתם בכול קשת הרגשות, הקשיים והמחשבות שעולים בהם.
התמודדות במצבים אלה היא קשה הן לבני משפחה, שלא פעם אינם מסוגלים להכיל את העוצמות האלה וגם לאנשי מקצוע. כרוב בני האדם, גם מטפלים רבים מעדיפים להמעיט מגע עם חולי מורכב ואפשרות של מוות. לאחר עשור בליווי תחלואה מורכבת עד מצבי סיום חיים, אין רגש, קושי או מחשבה שהם לא אנושיים במצב כזה ואני שם כדי להכיל את המגוון הזה.
בנוסף, התמקדות בבחירות ובהעדפות של אדם, מאפשרת לאנשים מסע מחלה ולעיתים גם מסע לסיום חיים תוך ניהול חייהם ודרכם עד הסוף, כולל פרידות וירושה רוחנית.
מהם האתגרים בטיפול בטראומה ואובדן וכיצד מתמודדים איתם בקליניקה?
אתגרים בטראומה ואובדן לעיתים שונים אלה מאלה.
אתייחס לנושא אובדן. יש אתגרים רבים לאובדן, וחלקם נעוץ בכך שיש אובדנים שהם יותר שקופים. פחות בעלי נראות או לגיטימציה. חשוב לתת מקום לאלה.
בנוסף, בעת אובדן ושכול, ישנו תהליך אבל, המייצר מצוקה רבה, המכה בעוצמות את האבלים. עוצמות איתן קשה מאד להתמודד ולהכיל. הטוטליות של אבל היא מפתיעה ולעיתים קשה לשאת אותה לבד מבלי תמיכת איש מקצוע.
אתגר נוסף בעיבוד שכול ואובדן, הוא עניינים לא סגורים החל מדברים פשוטים ועד מערכות יחסים מורכבות.
לסיכום, אבל הוא תהליך אקטיבי, שיש לפנות לו מקום וזמן אשר נדרשת לו תמיכה רבה. החל מתמיכה משפחתית ועבור לתמיכה מקצועית בהתאם למצב.
בקרב אנשים שחוו טראומה קיים לא פעם חשש מפתיחה מחודשת של הפצעים ואף פחד מחוויה חוזרת של הטראומה עד כדי הימנעות מטיפול. האם כדאי לפתוח כל טראומה ולעבד אותה או שיש דברים שעדיף להשאיר בעבר?
קשה לענות בקצרה לשאלה זו. יש התייחסות ששלחתי לאוראל בשאלה שהפנתה בקבוצת המטפלים של המכון. כעיקרון, אם לסכם לשורה תחתונה: במידה ואדם שעבר טראומה לא מראה סימני מצוקה, ומערכות היחסים בחייו אינן משלמות מחירים קשים, לא תמיד יש מקום לפתוח טראומה ולעבד אותה.
לצד זה, אציין שחלק ניכר מהאנשים שמשוועים להקלה, הדרך תעבור דרך פתיחת הטראומה ועיבודה.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר