קטמין לטיפול בדיכאון
ובהפרעות נפשיות אחרות
במאמר זה נעדכן מעת לעת
על מחקרים חדשים שמתפרסמים
בכתבי עת מדעיים על קטמין,
הבחור החדש שהגיע לבית המרקחת.
מוזמנים לעקוב.
מהי ספרבאטו?
לפי החדשות המחקריות של השנה האחרונה, נראה כי חייהם של עשרות אלפי גברים ונשים בישראל, שסובלים מדיכאון ואינם מגיבים כראוי לטיפולים המקובלים, עומדים להשתנות מן היסוד.
חוקרים מאוניברסיטת אקסטר בבריטניה ניתחו 83 מחקרים שפורסמו על טיפול בקטמין (Walsh et al, 2022).
הממצאים מלמדים כי קטמין מציע הקלה מהירה, קצרת טווח מתסמיני דיכאון, ובמידה מסוימת, גם ממחשבות אובדניות ומתסמינים נפשיים אחרים.
מעבר לכך, אם משלבים תרגילי מחשב עם מילים חיוביות ותמונות שנועדו להגביר ערך עצמי ניתן להאריך את ההשפעות נוגדות הדיכאון של קטמין (Price et al, 2022).
ההבטחה של קטמין אינה מוגבלת רק לדיכאון -
אט אט מצטברות עדויות לכך שלקטמין,יש פוטנציאל לעזור למתמודדים עם הפרעות נפשיות עמידות לטיפול.
לאור העדויות הללו, המוניטין של הסם הולך ומשתקם.
אחרי ככלות הכל, מדובר בחומר הרדמה לסוסים, סם מסיבות מוכפש וכנראה אפילו עילת מותו של מת'יו פרי, עליו השלום.
הנה כמה דוגמאות להצלחות הנראות לעין:
דיכאון עמיד לטיפול, PTSD, כאבים כרוניים, מחלות דלקתיות, תסמונות ראומטולוגיות (כמו CRPS), פיברומיאלגיה, גמילה מאלכוהול מעי רגיז ומחלת קרוהן.
מחקר שפורסם בדצמבר 2019 בכתב העת Cerebral Cortex, מלמד על הפוטנציאל של קטמין כטיפול מונע בתסמונת טורט ואף באוטיזם.
משהו חדש התחיל?
במרץ 2019 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, את התרופה Spravato / esketamine, תרסיס לאף של ובו חומר דמוי קטמין, פיתוח ראשוני של חברת התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון.
התרסיס נמצא יעיל לטיפול בדיכאון והתרופה מוגדרת כבר בחצרות הקליניים של הפסיכיאטריה כ״כלי משנה משחק״ לטיפול בדיכאון ובמחשבות התאבדות.
בינואר 2020 אושרה ספרבאטו לתקציב סל התרופות בישראל.
לאור שיעור הפניות הגבוה חשוב לציין: מכון טמיר אינו מטפל באמצעות התרסיס,
ולמען האמת, די מאתגר לקבל את הטיפול בערוצים הציבוריים.
הרגולטור זהיר. זה מתסכל לפעמים, אבל אפשר גם להבין
את הרציונל, ששומר על כולנו.
אם הינכם מעוניינים בטיפול נפשי/רגשי באינטרנט
או פנים אל פנים (לא בקטמין...)
אתם מוזמנים לפנות אלינו לחשיבה משותפת
איך הפך קטמין מסם מסוכן להבטחה פסיכיאטרית?
קטמין התגלה לראשונה בשנת 1962, על ידי הכימאי קלווין סטיבנס.
השימוש העיקרי בתרופה נועד להרדמה וטרינרית, כסוכן סדטיבי קו ראשון לניתוח בסוסים.
קטמין כחומר מרדים
לאחר שמחקרים בבעלי חיים הוכיחו אפקט הרדמה יעיל של קטמין, נחקרה השפעת הסם על אסירים אנושיים ב -1964.
הוא אושר לשימוש מוגבל על ידי ה- FDA ב -1970, לאחר שהוכיח יעילות בהרדמה דיסוציאטיבית ובשיכוך כאב.
שלא כמו חומרי הרדמה מוכרים אחרים, קטמין הדגים תכונות מועילות במיוחד במצבי טראומה חריפים, עם מינימום תופעות לוואי והוא נמצא שימושי למדי לטיפול בחיילים שנפצעו במהלך מלחמת וייטנאם.
מאז אותו הזמן הוא המשיך לשמש ברפואה ככלי עזר בהרדמה, לעתים קרובות בשילוב עם תרופות אחרות.
הקטמין משתדרג
ההתעוררות של קטמין כתרופה פסיכיאטרית פוטנציאלית החלה כנראה בשנת 2000, כאשר צוות מחקר מאוניברסיטת ייל הראה כי בקרב 7 משתתפים במחקר על טיפול בדיכאון, נמצאה השפעה חיובית לקטמין על מצב הרוח של המשתתפים.
בשנת 2006 פורסם מחקר של המכון הלאומי לבריאות הנפש (בארה״ב), שהראה כי קטמין מצליח להפחית תסמיני דיכאון בקצב מהר יותר בהשוואה לתרופת פלצבו.
מאז ועד היום פורסמו עוד מאמרים רבים שמחזקים את יעילות התרופה.
אחד הבולטים שבהם הוא ניסוי בו נבחנה היעילות של ספראבטו יחד עם נוגדי דיכאון, בהשוואה לקבוצת פלצבו יחד עם נוגדי דיכאון, בהפחתת תסמינים דיכאוניים לאורך חודש:
קטמין לטיפול בדיכאון אצל בני נוער
במרץ 2021 פורסם מחקר קטן בכתב העת AJP, ובו נמצא כי מנה אחת של עירוי קטמין לוריד מפחיתה תוך 24 שעות את תסמיני הדיכאון אצל בני נוער הסובלים מדיכאון עמיד לטיפול.
שיפור מובהק זה נמשך לפחות שבועיים ממועד סיום הטיפול.
לגבי אסקטמין כטיפול בדיכאון אצל מתבגרים -
בסדרת מקרים, נבדקה היעילות של מתן אסקטמין חד פעמי תת עורי (SC) או תוך ורידי (IV) בהפחתת תסמיני דיכאון ואובדנות עבור מתבגרים עם הפרעת דיכאון מג'ורי ורעיונות אובדניים.
נמצאה ירידה משמעותית בסימפטומים דיכאוניים ורעיונות אובדניים מנקודת ההתחלה ועד 24 שעות לאחר הטיפול.
תופעות הלוואי שדווחו באופן השכיח ביותר היו דיסוציאציה (50%), סחרחורת (40%) ונמנום (30%).
הטיפול לא הגביר או יצר אובדנות.
למרות התוצאות המבטיחות, חייבים ניסויים מבוקרים בקנה מידה גדול כדי להעריך עוד יותר את היעילות של אסקטמין לטיפול בדיכאון ואובדנות בקרב מתבגרים עם דיכאון מג'ורי.
איך קטמין עובדת?
מגננון הפעולה של קטמין במוח
הגוף מגיב למתח נפשי על ידי הפרשה של קורטיזול, הורמון הסטרס, יחד עם הורמונים אחרים למוח, אשר נפגע בתהליך ההתמודדות.
קטמין מתקנת כנראה את הנזק שנגרם למוח לאורך זמן על ידי הורמוני הסטרס הללו, בתופעה נוירולוגית שמכונה גמישות נוירולוגית (Neuroplasticity).
מנגנון הפעולה של קטמין שונה לחלוטין מזה של תרופות ״קלאסיות״ נגד דיכאון מקבוצת התרופות SNRI ו-SSRI, כמו סרוקסט, אפקסור או ציפרלקס.
התרופות המסורתיות נותנות מענה למחסור בסרוטונין באמצעות הגברת היקף השהות שלו במרווח הסינפטי, בעוד שדיכאון קשור, בעצם, לבניית החלבונים במוח.
השערת החוקרים היא שלקטמין יש יכולת לשקם ולווסת תפקודים מוחיים גנטיים לקויים, שנפגעו כתוצאה ממוטציה בכרומוזום 2p16.3.
יתירה מכך, נראה כי קטמין מנרמל את הפעילות הנוירלית בתלמוס, באיזורים בהם קיימת פעילות-יתר (שנבעו מהשינוי הגנטי) ומבסס מחדש את יכולתם של אותם אזורים פגועים לתקשר עם אזורים מוחיים אחרים.
גם קטמין וגם HNK, נוירומודולטור 2R, 6R, מפעילים קולטנים של AMPA בנוירונים פוסט-סינפטיים.
תהליך זה מוביל כך שהמוליך העצבי אדנוזין מופרש לאחור, לרוחב הסינפסה, ונקשר לקולטנים בנוירונים פרה-סינפטיים, מה שמנע מהם לשחרר גלוטמט (חומצה גלוטמית).
מחקר מ-2022 שבוצע על עכברים העלה כי טיפול משולב של קטמין עם התרופה לטיפול באפילפסיה רטיגבין, מגביר את ההשפעות נוגדות הדיכאון של קטמין (Lopez et al, 2022).
מן המחקר עולה ההשערה כי הגן Kcnq2 (שקשור לאפילפסיה) הינו מאפנן חשוב של פעולת קטמין.
צפו בכתבה מצוינת של VICE דיכאון וקטמין:
התרופות נוגדות הדיכאון של ימינו מצליחות אמנם להעלות את רמות ה-BDNF, גורם גדילה נוירוטרופי מוחי במערכת העצבים הפריפראלית וחלבון שמקודד אצלנו על ידי הגן BDNF, אולם נדרשת עליה מקבילה גם בסינפטוגנזה, תהליך שמשפר את התקשורת בין נוירונים. תהליך זה מוגבר, בין היתר, באמצעות טיפול בקטמין.
אצל מטופלים שמתמודדים עם דיכאון עמיד לטיפול, ניכרת תגובה חיובית בקרב מחצית מהמטופלים תוך פרק זמן של שעה.
נתון זה הפיל את הלסת אצל חוקרים ונוירולוגים, אולם אם בוחנים את השפעת התרופה בטווח של שבועיים, רואים נסיגה סימפטומטית עד לרמה המקורית של הדיכאון לפני הטיפול. במילים אחרות, קטמין מספקת תגובה טיפולית מהירה וחזקה מאוד, אבל זו דועכת לאורך מספר שבועות.
טיפול בקטמין ניתן עד כה ליותר מ-15,000 מטופלים ברחבי העולם, אך הוא ניתן רק כאשר תרופות נוגדות דיכאון אחרות אינן משפיעות כרצוי על המטופל.
מה ההבדל בין קטמין לאסקטמין?
אסקטמין היא מולקולה המהווה תמונת ראי של קטמין, והיא בעלת יכולת פעולה גבוהה יותר על הרצפטור NMDA, שעליו יש לקטמין השפעה נוגדת דיכאון באמצעות הצמחת קשרים עצביים חדשים.
נכון להיום עדיין רב הנסתר על הגלוי לגבי השוני בין שני החומרים.
מחקר מ-2019 השווה את האפקטיביות של שני החומרים הניתנים בעירוי, אך לא העלה הבדלים מהותיים ביניהם.
עם זאת, מחקר מאמצע 2022 העלה כי השיפור בתסמיני הדיכאון של המטופלים מתרחש במהירות רבה יותר כאשר קטמין ניתן בעירוי, בהשוואה לאסקטמין שניתן דרך האף.
קטמין בעירוי
הקטמין ניתן דרך עירוי לזרוע והשפעתו נמשכת בין ימים לשבועות.
בדרך כלל הטיפול יחל בשלושה עירויים בשבוע הראשון, ולאחר מכן יינתנו שני עירויים בשבוע השני, אחד לשבוע בשלושת השבועות הבאים ולאחר מכן אחת לחודש בממוצע, לשם תחזוקה, כאשר כל טיפול אורך כשעה וחצי.
קונטרה-אינדיקציות
טיפול בקטמין אינו מומלץ עבור מתמודדים עם הפרעה נפשית כרונית קשה, כמו אפיזודה מאנית בהפרעה דו-קוטבית, מהלך של פסיכוזה פעילה וסכיזופרניה, שכן בטווח המיידי היא קשורה לעליה של תסמינים דמויי-סכיזופרניה שחולפים לאחר 90 דקות.
יחד עם זאת, מחקר מ-2023 תומך באפשרות של יעילות קטמין כטיפול בהפרעת אישיות גבולית, המופיעה כהפרעה נלווית לדיכאון עמיד (Danayan et al, 2023).
בהיבט הגופני ידוע כי מחלות לב וכלי הדם לא יציבות, כמו גם הריון, מהווים קונטרה-אינדקיציות לטיפול בקטמין.
כטיפול בילדים ונוער -
קטמין לא אושר עדיין על ידי FDA כתרופה לטיפול מתחת לגיל 18, אולם סקר שבחן עמדות הוריות לגבי טיפול בקטמין עבור ילדיהם המתמודדים/ות עם הפרעות מצב רוח, העלה כי קיימת פתיחות ונכונות לכך.
קטמין כטיפול ב-PTSD
בנוסף על דיכאון, קטמין רושם תוצאות מבטיחות גם בכל הנוגע להקלה על סובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), שהיא מנת חלקם של חיילים משוחררים, נפגעי ונפגעות תקיפה מינית ותאונות דרכים.
PTSD הוא מצב רפואי שעשוי להתפתח כתוצאה מטראומה, למשל השתתפות בקרב, וקטמין מהווה תקווה חדשה עבור אנשים הלוקים בה שאינם מגיבים היטב לטיפולים המסורתיים.
במחקר אחר, על עכברי מעבדה, נמצא שנטילת קטמין מיד לאחר היחשפות לאירוע טראומטי מונעת את הגברת למידת ההימנעות הפאסיבית, וממקרה מבחן של ילד עם PTSD עלתה הפוגה באי-הסדירות ההתנהגותית לאחר תהליך של טיפול בקטמין.
מחקר שפורסם בינואר 2021 מלמד כי מתן עירויים חוזרים של קטמין עשוי להוביל לשיפור מהיר בתסמינים אצל סובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית, כך עולה ממחקר מראש של AJP. משתתפי קבוצת הניסוי במחקר קיבלו 6 עירויי קטמין לאורך שבועיים ודיווחו על הפחתה רבה יותר בתסמיני PTSD ותסמיני דיכאון נלווים, בהשוואה למשתתפי קבוצת ביקורת שקיבלו דורמיקום (בנזודיאזפין מרגיע).
סקירה של ארבעה מחקרים שבחנו את יעילות השימוש המשולב בפסיכותרפיה ובקטמין כטיפול ב-PTSD, הראו כולם על ירידה משמעותית בסימפטומים של פוסט-טראומה.
לפי התוצאות, הטיפול נחשב יעיל ביותר עם שיפורים משמעותיים בתסמינים שנצפו בכמה מדדים. יחד עם זאת, רק 34 משתתפים נכללו בניתוח, וזה מעט מדי.
בקיצור, כפי שמייעצים בתבונה רבים מהחוקרים, יש עוד הרבה עבודה מחקרית לפני שקטמין תהיה ראויה ומוכחת כטיפול ב- PTSD.
ובינתיים:
בתגובה לצורך שנוצר באירועי 7 באוקטובר ובמלחמת 'חרבות ברזל', המרכז לברה״ן בבאר שבע פותח מרפאה ייחודית לטיפול בטראומה בפסיכותרפיה נתמכת קטמין (KAP). השיטה, שכבר מוכרת ונפוצה ברחבי העולם, מציעה תגובה מהירה ויעילה לטיפול בתסמינים פוסט-טראומטיים שפוקדים חיילים ואזרחים כאחד.
המרפאה תציע טיפול קצר מועד המורכב מ-12 עד 15 מפגשים, כאשר ביניהם 6-10 מפגשי התנסות בפסיכותרפיה נתמכת קטמין. הטיפולים יינתנו בזריקות לשריר ויכללו הכנה, בניית קשר טיפולי ועיבוד של החוויה הטראומטית. היא מנוהלת ע״י ד"ר עודד ארבל, מנהל היחידה לטיפול יום "גבים" והיחידה למחקר וטיפול פסיכדלי.
הטיפול ניתן בליווי צמוד וללא תשלום מצד המטופלים.
המרכז נמצא בתהליכי הכנה לקראת פתיחת המרפאה ובימים אלו מתבצעים רישומים ובדיקות התאמה למועמדים לטיפול. מי שמעוניין מתבקש להעביר הפניה מהפסיכיאטר המטפל שלו, כולל פירוט הטיפול התרופתי הנוכחי.
לפרטים נוספים והפניות, ניתן ליצור קשר עם המרכז במייל:
קטמין לטיפול בחרדות
הקטמין רושם הצלחה חלקית גם בטיפול בהפרעות חרדה.
מכיוון ש-30-40% מהמטופלים בתרופות המסורתיות, בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי או בטיפול מבוסס מנטליזציה אינם חווים הפוגה בתסמינים, החלו להיערך מחקרים על טיפול בחרדות באמצעות קטמין.
הממצאים הראשונים מעודדים:
לא רק שלוקים בהפרעת חרדה כללית ובהפרעת חרדה חברתית הראו תגובות חיוביות לטיפול בקטמין, אלא שנראה כי מרווח הזמן הדרוש בין שני עירויים ארוך הרבה יותר אצל לוקים בחרדה ביחס ללוקים בדיכאון ועומד על 14 שבועות. גם במקרה של דיכאון דו-קוטבי, חרדתי ולא-חרדתי, מחקר העלה נתונים חיוביים של תגובה נוגדת-דיכאון לקטמין.
יתכן שלקטמין יש יכולת לייעל השפעות של פסיכותרפיה, כמו אקטיבציה התנהגותית, פסיכותרפיה ממוקדת טראומה וטיפול פסיכולוגי בגישה הומניסטית.
המידע החיובי על השילוב הקליני בין פסיכותרפיה לטיפול בקטמין מהווה אינדיקציה קלינית חשובה לקטמין, כיוון שהשפעתו הפרמקולוגית הטהורה מוגבלת בזמן.
נראה איך זה יתקדם.
הנה סרטון מצוין עם שאלות. ותשובות
על טיפול באמצעות קטמין (פורסם לא מזמן, אוקטובר 2021):
קטמין כחומר תומך גמילה
במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Psychiatry בנובמבר 2020, מתואר מחקר בו נבדקים קיבלו עירוי של קטמין בשילוב עם מספר שבועות של טיפול לשיפור מוטיבציה.
אנשים הסובלים מהפרעת שימוש באלכוהול שקיבלו את עירוי הקטמין השתפרו בשיעורי התנזרות, זמן ממושך יותר לנפילה לשתייה ופחות ימים של שתייה מרובה בהשוואה לנבדקים מכורים לאלכוהול שקיבלו עירוי של מידולם (תרופה נגד חרדה).
קטמין לטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
גם כשמדובר בהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית הממצאים מעוררים תקווה.
למרות שממחקר אחד שנערך על חולים שגילו עמידות לתרופות המקובלות עלה שאין לקטמין השפעה משמעותית על הסימפטומים מעבר להשפעה ראשונית, ישנן לא מעט ראיות בעדו.
אחד המחקרים, למשל, הראה שמנת קטמין אחת היתה בעלת השפעה שנמשכה כשבוע ימים על לוקים בהפרעה הסובלים ממחשבות פולשניות.
מכיוון שרק כ-50% מהסובלים מההפרעה מגיבים לטיפולים המסורתיים, ומכיוון שהקטמין משפיע על המוליך העצבי גלוטמט, שאנומליה שלו מקושרת להפרעה (למרות שהקשר המדויק עדיין אינו ברור), הכיוון של קטמין נראה מבטיח.
ואולם, עדיין אין בנמצא מפת דרכים ברורה לטיפול אופטימלי בקטמין עבור חרדות.
האם קטמין בטוחה לשימוש? תופעות לוואי
אסקטמין / ספרבאטו מהווה גישה טיפולית חדשנית שעשויה להוביל לשיפור מהיר במצבם של דיכאוניים, אך עם זאת מחסומים חשובים מונעים מהתרופה להיות מיושמת קלינית בקהלים רחבים של מטופלים, כיוון שעדיין לא ניתנו תשובות לשאלות הנוגעות ליישום הטיפול בתרופה בטווח הארוך.
מומחים רבים מתריעים כי למרות יעילותה של הקטמין בהפחתה מהירה של סימפטומים של דיכאון, עדיין לא ידוע מספיק על ההשלכות השליליות האפשריות של נטילתה, ודאי שלא על ההשלכות של שימוש מתמשך.
מחקרים ועדויות קליניות מלמדות שהתרופה עלולה להיות רעילה ולפגוע בתאי מוח, לגרום נזק לשלפוחית השתן ונטילתה עלולה להיות מלווה בתופעות לוואי, שמתבטאות בתסמינים של דיסוציאציה, מחשבות אובדניות, סחרחורות (ורטיגו), עלייה בלחץ הדם, קהות חושים ועייפות קיצונית.
עם זאת, מחקר שפורסם בסוף 2019 בחן באופן מקיף את תופעות הלוואי הקשורות לטיפול בקטמין, על ידי סקירה יסודית של 120 תסמינים שיכולים להיות קשורים לעירוי יחיד תוך ורידי של קטמין.
מתוך הרשימה של 120 הסימפטומים האפשריים, צוות המחקר זיהה 33 תסמינים שקשורים באופן מובהק לשימוש בקטמין, כאשר 8 מהם אפיינו לפחות מחצית מהנבדקים:
-
תחושה גופנית מוזרה.
-
״הרגשה שאני מעופף״.
-
סחרחורת.
-
דיסוציאציטביות.
-
״ציפה״.
-
עיוותי ראייה וטשטוש ויזואלי.
-
קושי בדיבור.
-
הקהיה תחושתית ונימול.
במהלך מתן של עירוי קטמין, מורגשת לעיתים תחושה של ציפה או ניתוק, שנמשכת בדרך כלל כארבעים וחמש דקות בלבד, ויש כאלה שיחושו בזמן העירוי בחילה קלה.
מטופלים שמגיבים היטב לטיפול מתארים תחושות של צלילות מחשבתית, הסרת כובד הדיכאון ויכולת תפקודית מוגברת אשר פוקדות אותם שעות לאחר קבלת הטיפול, וזאת בניגוד לתחושת הקהות הרגשית, האופיינית לטיפול בתרופות SSRI.
מחקרים קליניים שנערכים כיום בודקים את השלכות התרופות על פני שימוש ממושך, את בטיחותה ואת המינון האופטימלי לנטילתה.
תופעות לוואי קוגניטיביות
סקירת ספרות של 14 מחקרים, שפורסמה מאוגוסט 2021 מלמדת כי קטמין ואסקטמין אינן גורמות לנזקים נוירו-קוגניטיביים משמעותיים, בטווח הקצר או הארוך, בקרב מטופלים הסובלים מדיכאון עמיד לטיפול.
התוצאות מצביעות על כך שתפקודים נוירופסיכולוגיים ואזורים מוחיים הקשורים בדיכאון עמיד לטיפול עשויים אפילו להפיק תועלת ייחודית.
ב-5 ממחקרי הקטמין דווח למעשה על שיפור יכולת הזיכרון, מהירות העיבוד (הזמן הדרוש להשלמת משימה מנטלית) והגמישות הקוגניטיבית (היכולת לעבור בין משימות מנטליות) .
התמכרות
אמנם בעבר הקטמין נודע כ״סם מסיבות״, אך מחקרים מראים שבמינונים הנמוכים שבהם היא ניתנת, ללא גישה אליו מחוץ למוסד הרפואי עצמו, לא גלומה בו סכנת התמכרות.
תוקפנות
קטמין נוטה להגביר תוקפנות הנגרמת על ידי גורמי לחץ בשלבים מוקדמים בחיים , לפחות אצל מכרסמים, כך לפי מחקר עדכני (Bartsch et al, 2023).
מאידך, קטמין אינה גורמת להשפעות משמעותיות על מדדים התנהגותיים אחרים הקשורים להפרעות מצב רוח, כמו למידת פחד, חרדתיות או דיכאוניות.
מתי קטמין לא עובדת?
היינו רוצים לחשוב שקטמין יעיל לכל מטופל עם שיעור תגובה של 100%, אבל נראה שזה לא המצב.
למעשה, 20-40% מהמטופלים אינם מגיבים בחיוב לאחר 6 סשנים של טיפול בקטמין.
גם במחקרים אחרים, לכל הפחות 1 מ- 5 מטופלים לא מרוויח משמעותית מטיפול בתרופה.
לא ברור עדיין מדוע התרופה אינה יעילה עבורם.
לא עובדת עם תרופות נגד חרדה
מבחינת השפעות בין-תרופתיות, חשוב לשים לב כי בנזודיאזפינים (תרופות נוגדות חרדה, כמו ואליום, בונדורמין, קסנקס ואטיבן) נוטות להקהות את ההשפעה נוגדת הדיכאון של קטמין.
השפעה לאורך זמן
בינתיים נראה שהחיסרון העיקרי של התרופה הוא שהשפעתה, האפקט הטיפולי, מתפוגגת תוך שבוע עד 10 ימים, ועל כן מרבית המטופלים בה נדרשים לעירויים על בסיס קבוע.
שימוש לא טיפולי
לפי מחקר עדכני, שימוש בקטמין לצרכי פנאי קשור לתסמיני דיכאון אצל בני נוער (Palamar et al, 2022).
המחקר גם מצביע על כך שככל שמינון צריכת הקטמין גבוה יותר והשימוש תכוף יותר, כך גובר הסיכון לדיכאון.
ומה מבחינת הכיס?
כמה עולה טיפול באמצעות קטמין?
קטמין הוא תרופה יקרה, אשר עלותה בארה״ב נעה בין 300 ל-450 דולר לטיפול.
יחד עם זאת, חברות הביטוח בארה״ב מתחילות אט אט לכסות טיפולים בקטמין וכאמור, כניסת התרסיס לשוק ואישורו הפדרלי מאפשרים מעבר מעירוי לטיפולים נגישים ומוזלים יותר.
על רקע שיעור ההתאבדות הגבוה בארה״ב, מחד, וההצלחות שקוטף הטיפול בקטמין בהקלה מיידית על תסמיני דיכאון, מאידך – 50-70% הצלחה לעומת 40-44% של תרופות נוגדות דיכאון אחרות - נראה שלהשקעה בתרופה זו יש פוטנציאל להציל חיים רבים.
ביקורות
ביקורת קלינית
פסיכיאטרים וחוקרים בארה״ב חלוקים בדעותיהם לגבי היעילות של קטמין, ביחס לתופעות הלוואי ובשאלה של יעילות התרופה לאורך זמן.
למעשה, רבים טוענים כי אישור ה-FDA היה נמהר וקצת מחשיד:
אלה מציגים את הממצאים של מחקרים קליניים מבוקרים, שמלמדים כי בשניים מתוך שלושת הניסויים שפורסמו, אסקטמין לא הייתה יעילה יותר ממתן פלסבו.
ניתוח מחקרי שפורסם ביוני 2020 בכתב העת הבריטי לפסיכיאטריה טוען כי תהליך האישור של ה-FDA לקטמין היה נמהר מדי. לפי הסקירה, רק אחד מבין שלושה מחקרים קליניים הראו יעילות של קטמין, בעוד שמחקר שבחן את ההשלכות של הפסקת הטיפול הניב תוצאות מטרידות.
ביקורת חברתית
פסיכיאטרים מתחילים להשמיע את קולם במחאה חברתית נגד המהלך של אישור התרופה על ידי FDA:
רבים טוענים כי בעוד שחברת התרופות תפיק (כרגיל) המון כסף משיווק esketamine, מטופלים הסובלים מדיכאון קליני והפרעות נפשיות אחרות מתאמצים לפלס את דרכם במערכת הבריאות הנפשית שלנו ונלחמים על דרכי מימון לטיפול תרופתי שיעזור. נכון להיום עלות של טיפול חד פעמי בתרסיס קטמין עולה בארה״ב לא פחות מ-900$.
זהו מחיר שרבים פשוט אינם יכולים להרשות לעצמם לעמוד בו.
תרסיס הקטמין שאושר על ידי FDA זמין כבר בישראל.
הוא ניתן כיום כטיפול בכמה מרפאות בישראל, וממש בימים אלה הטיפול בספרוואטו עומד להינתן גם במרפאה לבריאות הנפש בבית החולים תל השומר שיבא באחריות התחום של ד"ר יואב דומני, שכפוף ישירות למנהל המרפאה לבריאות הנפש פרופ' מרק וויזר.
כמכון קשוב לטיפול נפשי, אנחנו עוקבים בדריכות אחר תהליך הקליטה.
נסיים בתיאור של ד״ר אספי פורסן, פסיכיאטרית שעברה הכשרה כמטפלת באמצעות פסיכותרפיה נתמכת קטמין:
שבועות לאחר ההכשרה שלי, אני עדיין נושא את ההתנסות הטרנספורמטיבית שלי ומרגישה זכות שהייתה לי הזדמנות לעשות זאת בתמיכת קבוצה זו של מומחים חומלים ואכפתיים.
ביליתי חלק גדול מחיי במחשבה על משמעות הקיום. אנו חיים על כוכב לכת קטן במערכת השמש של גלקסיה אחת מבין מיליארדים. בפרספקטיבה, הקיום שלנו נראה חסר חשיבות. התוצאה הסבירה ביותר שלנו כמין היא הכחדה.
במשך שנים רבות, תמיד מצאתי הקלה בניהיליזם, שכן הוא שחרר אותי מאחריות בעולם הזה.
עם זאת, פסיכדליה לימדו אותי אחרת:
אנחנו לא לבד.
יש לנו אחד את השני.
עדכון אחרון:
11 באפריל 2024
מקורות:
Abdollahpour, A., Saffarieh, E., & Zoroufchi, B. H. (2020). A review on the recent application of ketamine in management of anesthesia, pain, and health care. Journal of family medicine and
Bartsch, C. J., Aaflaq, S., Jacobs, J. T., Smith, M., Summa, F., Skinner, S., Qasem, E., Thompson, R., Li, Z., & Nordman, J. C. (2023). A single dose of ketamine enhances early life stress-induced aggression with no effect on fear memory, anxiety-like behavior, or depression-like behavior in mice. Behavioral Neuroscience. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/bne0000560primary care, 9(3), 1317–1324
Dakwar, E., Levin, F., Hart, C.L., Basaraba, C., Choi, J., Pavlicova, M., Nunes, E.V. (2020). A single ketamine infusion combined with motivational enhancement therapy for alcohol use disorder: a randomized midazolam-controlled pilot trial. Am J Psychiatry. 177:125-133.
Espí Forcén, F. (2023, April 19). Becoming a Ketamine Assisted Psychotherapist - One psychiatrist recounts his experience with ketamine: https://www.psychiatrictimes.com/view/becoming-a-ketamine-assisted-psychotherapist
Lopez JP, Lücken MD, Brivio E, Karamihalev S, Kos A, De Donno C, Benjamin A, Yang H, Dick ALW, Stoffel R, Flachskamm C, Ressle A, Roeh S, Huettl RE, Parl A, Eggert C, Novak B, Yan Y, Yeoh K, Holzapfel M, Hauger B, Harbich D, Schmid B, Di Giaimo R, Turck CW, Schmidt MV, Deussing JM, Eder M, Dine J, Theis FJ, Chen A. Ketamine exerts its sustained antidepressant effects via cell-type-specific regulation of Kcnq2. Neuron. 2022 May 25:S0896-6273(22)00409-3. doi: 10.1016/j.neuron.2022.05.001. Epub ahead of print. PMID: 35649415.
Bahr, R., Lopez, A., & Rey, J. A. (2019). Intranasal Esketamine (SpravatoTM) for Use in Treatment-Resistant Depression In Conjunction With an Oral Antidepressant. P & T : a peer-reviewed journal for formulary management, 44(6), 340–375.
Bartsch, C. J., Aaflaq, S., Jacobs, J. T., Smith, M., Summa, F., Skinner, S., Qasem, E., Thompson, R., Li, Z., & Nordman, J. C. (2023). A single dose of ketamine enhances early life stress-induced aggression with no effect on fear memory, anxiety-like behavior, or depression-like behavior in mice. Behavioral Neuroscience. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/bne0000560
Danayan, K., Chisamore, N., Rodrigues, N. B., Di Vincenzo, J. D., Meshkat, S., Doyle, Z., Mansur, R., Phan, L., Fancy, F., Chau, E., Tabassum, A., Kratiuk, K., Arekapudi, A., Teopiz, K. M., McIntyre, R. S., & Rosenblat, J. D. (2023). Real world effectiveness of repeated ketamine infusions for treatment-resistant depression with comorbid borderline personality disorder. Psychiatry Research, 323, 115133. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2023.115133
Hasler, G. (2019). Toward specific ways to combine ketamine and psychotherapy in treating depression. CNS Spectr. 2019 Jun 1
Kopelman, J., Keller, T.A., Panny, B. et al. Rapid neuroplasticity changes and response to intravenous ketamine: a randomized controlled trial in treatment-resistant depression. Transl Psychiatry 13, 159 (2023). https://doi.org/10.1038/s41398-023-02451-0
David S. Mathai, Alexis G. McCathern, Andrew G. Guzick, Sophie C. Schneider, Saira A. Weinzimmer, Sandra L. Cepeda, Albert Garcia-Romeu, and Eric A. Storch.Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology.Oct 2021.553-561.http://doi.org/10.1089/cap.2021.0078 Volume 31 Issue 8: October 14, 2021
Faria-Guimarães D, Vieira F, Souza-Marques B, et al. Letter to the editor: antidepressant and antisuicidal effects of esketamine in adolescents with major depressive disorder and suicidal ideation: a case series. J Child Adolesc Psychopharmacol. 2022 Jun 16. Online ahead of print.
Nikayin S, Rhee TG, Cunningham ME, et al. Evaluation of the Trajectory of Depression Severity With Ketamine and Esketamine Treatment in a Clinical Setting. JAMA Psychiatry. Published online May 11, 2022. doi:10.1001/jamapsychiatry.2022.1074
Palamar JJ, Kumar S, Yang KH, Han BH. Ketamine use in relation to depressive symptoms among high school seniors. Am J Addict. 2022 Jan 25. doi: 10.1111/ajad.13259. Epub ahead of print. PMID: 35076151.
Philipp-Muller AE, Stephenson CJ, Moghimi E, Shirazi AH, Milev R, Vazquez G, Reshetukha T, Alavi N. Combining Ketamine and Psychotherapy for the Treatment of Posttraumatic Stress Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Psychiatry. 2023 Feb 6;84(2):22br14564. doi: 10.4088/JCP.22br14564. PMID: 36752752.
Price RB, Spotts C, Panny B, Griffo A, Degutis M, Cruz N, Bell E, Do-Nguyen K, Wallace ML, Mathew SJ, Howland RH. A Novel, Brief, Fully Automated Intervention to Extend the Antidepressant Effect of a Single Ketamine Infusion: A Randomized Clinical Trial. Am J Psychiatry. 2022 Dec 1;179(12):959-968. doi: 10.1176/appi.ajp.20220216. Epub 2022 Sep 21. PMID: 36128684; PMCID: PMC9722511.
Singh JB, Fedgchin M, Daly E, Xi L, Melman C, De Bruecker G, et al. Intravenous esketamine in adult treatment-resistant depression:A double-blind, double-randomization, placebo-controlled study. Biol Psychiatry. 2016;80:424–31
Souza-Marques, Breno BA; Santos-Lima, Cassio MSc; Araújo-de-Freitas, Lucas MD, PhD; Vieira, Flávia BA; Jesus-Nunes, Ana Paula PhD; Quarantini, Lucas C. MD, PhD; Sampaio, Aline S. MD, PhD Neurocognitive Effects of Ketamine and Esketamine for Treatment-Resistant Major Depressive Disorder, Harvard Review of Psychiatry: August 5, 2021 - Volume - Issue - doi: 10.1097/HRP.0000000000000312
Walsh, Z., Mollaahmetoglu, O. M., Rootman, J., Golsof, S., Keeler, J., Marsh, B., Nutt, D. J., & Morgan, C. (2021). Ketamine for the treatment of mental health and substance use disorders: comprehensive systematic review. BJPsych Open, 8(1), e19. https://doi.org/10.1192/bjo.2021.1061