הפרעת מצב רוח בגלל שימוש בחומרים | סוגים, תסמינים וטיפול

הפרעת מצב רוח בגלל שימוש בחומרים

 

חומרים פסיכואקטיביים מסתמנים בשנים האחרונות כהבטחה עצומה בעולם בריאות הנפש (למשל, טיפול נתמך MDMA, טיפול בקטמין ועוד).

זה נכון, אבל בינתיים, בפרקטיקה הקלינית, לצריכה לא מבוקרת של חומרים, תרופות וסמים יש מחירים פסיכיאטריים, לעיתים כבדים.

 

כפי שנראה במאמר, שימוש בחומרים תורם, קשור וגורם לפריצת הפרעות נפשיות, בינהן הפרעות מצב רוח

 

לפי האיגוד האמריקאי לפסיכולוגיה (ה-APA), ההגדרה של הפרעת מצב רוח בגלל שימוש בחומרים היא: 

הפרעה רגשית עקבית ומשמעותית או הפרעה שנובעת ישירות מההשפעות הפיזיולוגיות של חומרים חוקיים (כמו אלכוהול) או לא חוקיים, כמו גראס, תרופות מסוימות או חשיפה למתכות כבדות או לרעלנים. 

 

 

המצבים הספציפיים שנופלים תחת המונח ״הפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים״ הם:

 

 

ה-DSM-5, המדריך פסיכיאטרי המפורסם, מופיעים כמה סיווגים אבחוניים הנכנסים תחת המטריה של ה״הפרעת מצב רוח בגלל שימוש בחומרים״.

 

אנשים עם הפרעות שימוש בחומרים, כלומר מכורים לחומר פסיכואקטיבי כמו אלכוהול, קוקאין או או משככי כאבים, מצויים בסבירות גבוהה יותר לפתח הפרעה נפשית שמקורה שימוש בחומרים.

גם אנשים שנוטלים תרופות מסוימות שיכולות לגרום להפרעות נפשיות נמצאים אף הם בסיכון מוגבר לפתח אותן.



גורמים

 

חשיפה, נטילה או שימוש לא הולם בחומרים מסוימים או בתרופות מסוימות הם הגורם העיקרי להפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים. בייחוד, ההשפעות הפסיכולוגיות של הרעלה וגמילה מחומרים מסוימים נוטות לגרום להפרעות נפשיות שמקורן בשימוש בחומרים. 

 

אדם עשוי לפתח הפרעת מצב רוח שמקורה בשימוש בחומרים בשל חשיפה או שימוש לא הולם בתרופות מרשם (למשל סטרואידים, תרופות פסיכוטרופיות, תרופות להורדת לחץ דם ותרופות לב אחרות, אינטרפרונים, תרופות הרגעה ותרופות נוגדות חרדה), בחומרים או תרופות שיכולים לגרום להרעלה (למשל אלכוהול, אופיואידים חוקיים או לא חוקיים [הירואין, מורפין, אוקסיקודון, פנטניל ועוד], קנאביס, הלוצינוגנים [פסילוציבין, LSD ועוד] וממריצים [קוקאין, אמפטמינים ועוד]) , בקפאין, בטבק, ברעלנים (המצויים, למשל, בבנזין, בצבע או במדללי צבע, בקוטלי מזיקים ובדבקים מסוימים), ובמתכות כבדות (למשל עופרת, ארסן, קדמיום, כספית וכרום). 



חוקרים מאמינים שחומרים גורמים להפרעות נפשיות שמקורן בחומרים ע״י שינוי או הפרעה להעברת המוליכים הכימיים במוח במעגלים עצביים חשובים.

מחקרים מראים שהפרעות נפשיות שמקורן בשימוש בחומרים נפוצות למדי בקרב אנשים עם הפרעות שימוש בחומרים, כאשר ע״פ ההערכות 40-60% מהאנשים הסובלים מהפרעות שימוש באלכוהול ו-55% מהאנשים עם הפרעות שימוש באופיואידים חווים תקופות או אפיזודות של דיכאון שמקורו בחומרים. 



סימפטומים והשפעות

 

תסמיני הפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים נוטים לחקות את אלה של הפרעות נפשיות אחרות, כמו דיכאון, הפרעה דו-קוטבית, פסיכוזה, חרדה ו-OCD.

סימפטומים הקשורים לחלק מהפרעות השימוש בחומרים כוללים עצב, אשמה, חוסר ערך או חוסר תקווה, אובדן עניין או הנאה מפעילויות שבעבר האדם נהנה מהן, בעיות בשינה, עייפות או חוסר אנרגיה בלתי מוסברים, שינויים בתיאבון, קושי בחשיבה או בריכוז, מחשבות אובדניות, מאניה, פסיכוזה, רגזנות משמעותית, מתח שרירי, חרדה ומחשבות או התנהגותיות חוזרות ובלתי נשלטות שהאדם חש שהוא חייב לחזור עליהן ללא הרף. 



אבחון

 

רופא עשוי להתקשות להבדיל בין הפרעות נפשיות עיקריות לבין הפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים, בשל הדמיון בתסמינים.

 

כדי לאבחן הפרעה נפשית בגלל שימוש בחומרים, ראשית יש לקבוע שהאדם משתמש או חשוף לחומר או תרופה שיכולים לגרום לכך.

לאחר שהדבר אושר, התסמינים חייבים לגרום ללקות משמעותית לתפקוד או למצוקה משמעותית, להופיע תוך חודש מההרעלה, מהגמילה או מהחשיפה לחומר או לתרופה, להיות כאלה שהתפתחו רק לאחר השימוש או החשיפה לחומר או לתרופה ולקרות לא רק במהלך הזיה אקטיבית מהחומר או התרופה.

לפני שרופא מאבחן הפרעה נפשית בגלל שימוש בחומרים, הוא עשוי להזדקק לתצפית או הערכה של הסימפטומים לאחר הפסקת הנטילה, השימוש או החשיפה לחומר החשוד כגורם להפרעה. 



איך מטפלים?

 

ברוב המקרים, הטיפול בהפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים כולל את הפסקת השימוש, השימוש שאינו הולם או החשיפה לחומר או לתרופה שגורמים להפרעה, אך מי שחווים תסמינים חמורים או מורכבים של הפרעות נפשיות שמקורן בשימוש בחומרים עשויים להזדקק לפיקוח רפואי או לטיפול תומך במהלך הגמילה. 

 

למתמודדים עם הפרעות דיכאוניות בגלל שימוש בחומרים עשויה להועיל נטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך הגמילה מהתרופה שגורמת לבעיה. 

 

לאנשים הסובלים ממאניה שמקורה בשימוש בחומרים עשויות להועיל תרופות אנטי-פסיכוטיות מהדור השני בנטילה משך תקופה קצרה, למשל אולנזפין או קווטיאפין. במקרים מסוימים, לאנשים עם הפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים עשויה להועיל תמיכה פסיכותרפית או משפחתית שתעזור להם להפסיק להשתמש או להימנע מהחומר או התרופה שגורמים להפרעה. תסמיני הגמילה והטיפול המתאים תלויים בחומר הנצרך. 

 

 

פרוגנוזה

 

 רוב הסימפטומים של הפרעה נפשית בגלל שימוש בחומרים חולפים ספונטנית עד חודש אחרי שמפסיקים ליטול, להשתמש או להיחשף לחומר שגורם להפרעה, וזהו טיפול קו ראשון בבעיה. אנשים שמצליחים להימנע או להפסיק את החשיפה לתרופה או לחומר הרלוונטיים הם בעלי סיכוי גבוה יותר להחלים ולהישאר בריאים. 

 

אנשים עם הפרעות נפשיות בגלל שימוש בחומרים שחיים במצב שמגביר את הסיכון שלהם להשתמש, להשתמש באופן שאינו הולם או להמשיך להיחשף לרעלנים או למתכות כבדות שגורמים להפרעה, הם בעלי סיכוי נמוך יותר להחלים והצפי לגביהם פחות מעודד.

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

פגישה טלפונית קצרה

 עם מתאמת טיפול -

 להרשמה (ללא עלות)

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)

 

 

שיחת הכוונה לטיפול ומטפל

 עם מתאמת בכירה -

 בזום או במכון (70 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

Munch, SD, Madsen, T, Nordentoft, M, Erlangsen, A, Hjorthøj, C. Association between substance-induced psychosis and suicide attempt: A Danish nation-wide register-based study. Addiction. 2023. https://doi.org/10.1111/add.16311

 

Medscape. (2020, July 21). Substance-Induced Mood Disorder. Drugs & Diseases > Psychiatry. Retrieved from https://emedicine.medscape.com/article/286885-overview

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024