שינויים בקריירה
איך מתחילים לחשוב על פרק ב' בחיים?
למה זה כל כך מורכב? שינוי חשיבה וטיפים
כשמגיעים ל"אמצע החיים" (איך מגדירים אמצע החיים זה דיון לכשעצמו...) כל מיני "תפקידים" שהיו ברורים לנו לפני כבר לא רלוונטיים.
לפעמים הצרכים במקום העבודה משתנים ואף יציאה לגמלאות עולה על הפרק,
אולי אלו הילדים שזקוקים לנו פחות (או יותר, אם תשאלו את הסבתות המודרניות של היום),
לפעמים המניעים והצרכים שלנו משתנים (יש יותר או פחות דאגות כלכליות, יש יותר או פחות זמן פנוי)
קבוצת ההשתייכות שלנו משתנה...
באופן כללי – דברים חדשים הופכים להיות מקור להתייחסות שלנו.
עבור חלקנו, זוהי תקופה של פריחה ועדנה מחודשת – חיבור לחלקים בעצמי שהזנחתי בדרך, גם אם אינם קשורים ישירות לעבודה. עבור חלק זו תקופת התדרדרות, חשש מהימצאות ללא מסגרת ובטחון, פחד ממצב בריאותי שאולי הופך להיות יותר מרכזי בשיקולים...
לאור ההתארכות בתוחלת החיים, והאמיתות שמשתנות לאורך החיים, אנו מרשים לעצמינו לשאול מה הלאה?
בייעוץ קריירה לפרק ב', דנים בסוגיות של תקיעות, של רצון לשינוי, ושאיפה לעשייה אחרת (ולא עוד מאותו הדבר). ההסתכלות על האדם (תמיד) היא הוליסטית, כישות שיש בה כמה חלקים, מתוך הבנה שישנה הפרייה הדדית בין ערוצי העשייה השונים. אנו מרחיבים את ההתבוננות שלנו על המושג קריירה, וכשמדברים על קריירה שנייה לא בהכרח שזקוקים עוד ל"עבודה מפרנסת" אך כן מחפשים עשייה שהיא מתגמלת , רווית משמעות עבורינו. אותה משמעות (וזה עניין סובייקטיבי שמשתנה מאדם לאדם) יכולה להגיע גם מערוצי עשייה אחרים, שלא חשבנו עליהם עד כה, כשהצרכים שלנו היו שונים.
תקופת "אמצע החיים" מביאה אותנו להתבוננות פנימה ולשאלות לגבי "מי אני" ו"האם אני במקום הנכון"? כמו גם "מה אני רוצה שיזכרו ממני?" ו"איזה חותם אני רוצה להשאיר?"
השלב הזה מאופיין פעמים רבות בתחושות לא פשוטות של לחץ וחרדה. רק שתדעו, כולם עוברים את זה...
זו תקופה מבלבלת,אך גם תקופה ללמידה והזדמנות לשינוי לחיוב.
עם הגיל, מגיעים יתרונות רבים. אנחנו יותר ריאליסטיים, נכונים לראות את המציאות על מורכבויותיה, נכונים לעשות פשרות במקומות המתאימים, אך גם יודעים על מה לא לוותר. צברנו נסיון רב בתעסוקה כמו גם בשאר ההתמודדויות אותן חווינו לאורך הדרך. ואין לכך מחיר.
כמו בכל שינוי, לצד היכרות טובה עם עצמכם, אחד הפרמטרים החשובים להצלחה היא מערכת התמיכה שסובבת אתכם. מוזמנים לשתף את האנשים החשובים לכם, אלו שמכירים אתכם הכי טוב, בתהליך השינוי שאתם מעוניינים לעבור. לכו תדעו אילו תובנות, איזו הזדמנות לצבירת ידע (לגבי עצמכם ולגבי ההזדמנויות הנקרות בסביבתכם) מסתתרות לכם מתחת לאף...
תיאור מקרה - נדב
נדב, בן 39, נשוי ליונית ואבא לדן, מיכל ונועה. במקצועו הוא מנכ"ל שיווק בחברת סטארטאפ קטנה ומתפתחת מזה 5 שנים.
נדב מצליח למדי בעבודה, ומכניס משכורת נאה. אולם, לצד כל זאת הוא חש איזו כבדות כזו בכל בוקר כשהוא הולך לעבודה.
העולם הזה כבר מרגיש לו פחות "זוהר" מאשר קודם. התחושה המעורפלת הזו ישבה לו בבטן בשנה וחצי האחרונות אך הוא מתקשה לקרוא לה בשם.
לאחרונה הוא מרגיש שהיא קשורה איכשהו לתחושה שנמאס לו מהעבודה. זאת למרות שהוא דווקא מצליח ואפילו מוערך בקרב ההנהלה.
הוא לא כל כך מצליח להבין ממה בדיוק נמאס לו, אבל בכל פעם שהוא חוזר הביתה וחושב על המטלות בעבודה שנשארו לו למחר, מתכווצת לו הבטן.
נדב מרגיש אחריות על הפרנסה בבית. זאת למרות שגם יונית אשתו עובדת ובמקצועה היא גננת.
מדי פעם חולפת במוחו המחשבה להגשים איזה חלום ישן נושן מגיל נעורים להקמת בוטיק מבשלת בירה, אבל מיד הוא גונז את הרעיון הזה.
"זה לא הגיוני בכלל, ויש לי כאן אחריות על משפחה שלמה". ככל שהשבועות עוברים המחשבה מתחילה לכרסם בו אט אט. "אבל איך אני יכולה לעשות דבר כזה לאשתי ולילדים שלי? היא לא תקבל אותי ככה, ולי יש אחריות על המשפחה הזאת! מה אם אני לא אצליח? והאם זה באמת מה שאני רוצה? ומי יתמוך בי בכלל אם אני ארצה לעשות את השינוי הזה?".
אין ספק שמדובר בהתלבטות מורכבת. יש כאן הרבה משתנים משמעותיים שמשחקים תפקיד ומשפיעים עלינו ועל הבחירה הסופית. כדאי וצריך לגעת בהתלבטות כי הדחקה שלה עלולה להביא לקשיים וחוסר סיפוק גדול.
איך לעשות שינוי קריירה כאשר אין לי מושג מה אני עושה?
תקוע בעבודה שמרגיש שזה "לא אתה"? מוכן לשינוי קריירה אבל אין לך מושג מה עוד אתה יכול לעשות או איפה מתחילים?
איך על ידי אי עמידה בכללים הקונבציונליים אפשר להגדיל משמעותית את הסיכויים למצוא משהו שאוהבים
זו הייתה אחת התקופות הקשות ביותר של אוהד. על פני השטח, מנהל בכיר בחברת היי טק ידועה. עושה מה שמצופה ממנו, עומד ביעדים, מוביל פרוייקטים. יש לו משכנתא, רכב חברה , טיסות לחו"ל ועתיד גדול לפניו.
בפנים, לעומת זאת, אוהד הרגיש לא ממומש. לא נהנה מעבודתו, מרגיש שאינו משתמש במלוא הפוטנציאל שלו, ומשתוקק לקום בבוקר ולהרגיש שעבודתו משמעותית ומשפיעה על מישהו או משהו.
אבל, אין לו מושג מה עוד הוא יכול לעשות. הוא נאבק לסירוגין במשך שנים כדי למצוא דרך לשנות (ובדרך מבצע, כנראה, כל טעות קריירה אפשרית), אבל ללא התקדמות.
בסופו של דבר, כמו שתקראו למטה, הוא מגיע לגאולה, אבל זה לא היה מסע קל.
אלו הם הלקחים שניתן ללמוד מהמסלול שעשה אוהד לאורך הדרך.
פרדוקסים של תקיעות בחיי הקריירה
אם אתם תקועים בשינוי הקריירה, ישנם שלושה אתגרים או פרדוקסים עיקריים שתתקלו בהם:
אתה הוא זה שרוצה לעשות שינוי אבל אתה הוא גם המכשול הגדול ביותר שלך.
במעמקי הייאוש של אוהד על העבודה שלו, הוא קיבל איתותים מכל כיוון שהוא לא במקום הנכון: הוא התבייש לדבר על העבודה שלו עם אחרים במסיבות, לא יכל לדמיין את עצמו עושה את העבודה של הבוס שלו (או את של הבוס מעליו) והיה מלא אימה מהמחשבה שיגיע לגיל 60-70 ולא ירגיש גאווה לגבי העבודה שעשה בחיים שלו.
על בסיס יום-יומי, הוא פשוט הרגיש תחושה מנוונת, של חוסר השראה וחוסר משמעות לגבי העבודה שעושה, ולצד זאת, תקוע בשגרה של להתעורר כל בוקר לאותו סיפור.
עם זאת, בעת ובעונה אחת, לא היה לו מושג מה עוד הוא רוצה לעשות (או שאם היו לו רעיונות מטורפים, לא היה לו מושג אם הם היו ריאליים).
לא היה לו מושג מאיפה להתחיל בתהליך שינוי הקריירה או איך לעשות זאת. אוהד חשש גם לאבד מההכנסה שלו, פחד מה המשפחה והחברים שלו יחשבו, ונבהל שמא יאבד את המעמדה שעבד כל כך קשה להשיג וימצא את עצמו במקום הלא נכון.
בסופו של דבר הפחדים שלו וחוסר הידע שלו - היו המכשול הגדול ביותר שלו.
2. אתה לא יכול להבין את זה באמצעות הנסיון להבין את זה.
כמו כולנו, אוהד היה עובד "יודע-כל": מורגל לחשוב, לפתור בעיות וליצור אינטראקציות עם אחרים.
מדוע, אם כן, הוא לא היה מסוגל להבין פשוט מה הוא רוצה לעשות?
הגישה שלו היתה לנצל כל רגע פנוי כדי ללכת סחור סחור במעגלים בראשו ולנתח מה עוד הוא יכול לעשות.
הוא עסק בלולאות מחשבה מטריפות, בנסיונותיו להבין - מה הלאה?
אוהד לא הצליח "לעלות על הגל" ולהגיע למסקנות.
המציאות הפשוטה היא שאם המסקנות לגבי שינוי קריירה היו צצות כתוצאה מניתוח יתר, מרשימת יותר רשימות, קריאת ספרים נוספים, או פשוט בפענוח כל דבר בראש שלו – הוא היה מגלה אותו הרבה יותר בקלות...
3. קשה למצוא עבודה פשוט על ידי חיפוש כזו
כשאוהד התחיל לחפש משהו אחר, יועצי השמה היו הצעד הראשון הטבעי שלו.
הם דיברו איתו בהתרגשות איתי על תפקידים עם המתחרים או על תפקידים אחרים בארגונים קטנים יותר. אבל כל זה רק השאיר אותו אדיש. זה היה עוד מאותו הדבר. אוהד רצה לעשות משהו שונה באופן קיצוני. הם לא יכלו לעזור.
אוהד שלח את קורות החיים שלו למגוון משרות בתחומים שונים, וחשב שלפחות יזומן לראיון ראשוני. אבל כלום. הוא היה יכול לבלות שעות באתרי חיפוש עבודה, ופשוט נעשה יותר אומלל כי ראה שוב שאין לו את הניסיון או הכישורים הנדרשים .
כל אלו הן הפונקציות של מנגנוני שוק העבודה מקובלים שפעמים רבות פחות מיועדים לחלפני קריירה.
לא היתה זו אשמתו, הוא פשוט לא "נתן פייט" מול אנשים אחרים שיש להם ניסיון וכישורים בתחום בו היה מעוניין.
אז... מה צריך לעשות?
ישנם פתרונות לכל פרדוקס, אבל הם כנראה לא מה שאתה חושב שהם (הם לא היו בתחילה בשביל אוהד...).
1. פעל יחד עם אחרים, לא לבד.
האתגר הגדול ביותר שעמד בפני אוהד בשינוי הקריירה שלו היה אדישות. הוא רצה לשנות, אבל לא רצה לסכן את הביטחון בעבודה ההיא. הוא שהה בשגרה נוחה.
הוא היה צריך פרצי אנרגיה כדי לעשות משהו עם הקריירה שלו, ולאחר מכן באה בדרך כלל תקופה שבה היה נסחף בחזרה ל'חיים', מגיח שבועות או חודשים לאחר מכן ומגלה ששום דבר לא השתנה.
ההתקדמות החלה באמת, רק כאשר באופן מכוון, הקיף עצמו באנשים אחרים.
אוהד התחיל לחפש אחרים בחברה שלו שגם רוצים לברוח; לקח יועץ; והתחיל להיפגש ולבלות עם סוגים שונים של אנשים (אחד מהם בסופו של דבר יוביל אותו עבודה שאהב - ראו בהמשך...).
התוצאה הסופית הייתה רעיונות שונים, חיבורים שונים, ואחריות - כל מה שהוביל, בסופו של דבר, לכדי תנועה קדימה.
הרעיון הוא לחשוב על שינוי הקריירה שלך כמו מסע, לא טיול-יום.
אם, למשל, טפסת אל מחנה הבסיס של ההימלאייה, זה אפשרי אתה יכול לעשות את זה בעצמך, אבל סביר מאוד להניח שהיית רוצה ללכת עם אחרים - עמיתים, מדריך, צוות תמיכה. זה הופך את המסע בטוח יותר, מהר יותר, הרבה יותר כיף.
2. התנהג את זה ואל תנסה להבין את זה.
במסע שינוי הקריירה של אוהד, לקח לו ארבע וחצי שנים לצאת מקריירה שלא היתה נכונה עבורו.
במשך רוב הזמן הזה, הוא היה לכוד עד כדי שיתוק. חושש לקחת את המסלול הלא נכון ולעשות טעות, ומכאן – נמנע מעשייה בכיוון כלשהו.
כשהוא התחיל לפעול במקום לנתח, דברים החלו להשתנות.
הוא עשה קורס עיתונאות במשרה חלקית. אהב את זה, אבל זה לא היה בשבילו קריירה. הלך לבקר והתנהג כמו "צל" של חברים שעבדו בתחום יחסי ציבור למשך חצי יום עבודה. עשה את אותו הדבר עם חבר שעבד כסוחר אג"ח בבנק השקעות. זה היה מרתק לקבל הצצה אל עולמות שונים אלה, אך אף אחד מהםלא היה בשבילו.
אבל הוא התחיל לשים לב מה הוא עושה. צועד לתוך רעיונות שונים, במקום להשאיר אותם כשאלות פתוחות במוחו. ודרך אגב, זה שהוא בודק את הרעיונות לא אומר שהוא צריך לעזוב את העבודה היום עוד לפני שהספיק להבין מה באמת הוא רוצה לעשות...
לבסוף, בזכות היכרות שנעשתה על ידי אח של חבר, נכנס למשרדי חברת סטארט-אפ חברתי - וידע בתוך דקות שמצא משהו שהיה שלו לחלוטין.
אילו ראה עכשיו את אתר האינטרנט של הארגון או מודעת עבודה בעיתון, אולי מעולם לא היה מגלה את הרלוונטיות של המקום הזה עבורו.. אבל הכל "נעשה אמיתי" ברגע שפגש את הצוות, חש הסביבה וקיבל התחושה של האנרגיה של המקום.
בקיצור, הרבה פעמים, פעולה מקדמת בהירות מחשבתית , ולא להיפך.
3. חפש אנשים, לא משרות.
אתרי עבודה, יועצי גיוס, קורות חיים ו- Google לכולם יש שימוש בתהליך שינוי הקריירה שלך. אבל הם לא המקום להתחיל.
במקום - התמקד על קשר עם אנשים.
הכוח של להיות מול אנשים הוא שאתה יכול להציג את כל כולך - משהו שקורות חיים לבדם פשוט לא יכולים לעשות.
אוהד לא היה 'מוסמך' לעבוד בסטארט-אפ החברתי שהוא התאהב בו. אבל מה שעשה שם, עשה עם המון התלהבות ונכונות ללמוד. זה משהו שלא היה "עובר" לפי קורות החיים שלו בלבד.
הוא לא קיבלת את העבודה דרך בקשה רשמית. הוא קיבל אותה כי בנה מערכות יחסים עם אנשים בארגון. עשה קצת עבודה בהתנדבות (פרו-בונו), אשר הובילה לעבודת ייעוץ, שהובילה לראיון לעבודה במשרה מלאה.
אה, ואם אתם סקרנים לדעת, היה לו את הראיון הכי גרוע בחיים שלו לתפקיד הזה. הוא כל כך רצה את התפקיד עד שהמוח שלו קפא, הוא הצליח "ליפול" בכל השאלות, וכשיצא משם חשב שהכל הלך. אבל זה לא קרה, בגלל חוזק היחסים שבנה, עדיין קבל את התפקיד.
זכור: אנשים ראשונים, משרות שניות.
החלפת מקומות עבודה - היתרונות של השינוי הדיגיטלי
דור ה-Y זוכה לעיתים קרובות לביקורת על היותו דור ש'מקפץ בין עבודות'. לרוב נאמר כי הנאמנות של הצעירים בימינו למעסיקים הינה נמוכה, ורובם לא נשארים באותו מקום עבודה למעלה מ-3 שנים.
מנקודת מבט אחרת, ניתן לראות בהחלפת מקומות עבודה דבר יעיל, להלן מספר מאפיינים של אנשים המשנים את מקום עבודתם בתדירות יחסית תכופה:
-
הם מרוויחים שכר יותר גבוה. כאשר עובד נשאר אצל אותו מעסיק זמן רב, ברוב המקרים הוא צפוי לקבל העלאת שכר בין 2%-3% כל שנה. כאשר עובד מקבל הצעות עבודה חדשות, השכר שלו צפוי לעלות בממוצע בין 10%-20%.
-
הם בעלי כישורים רבים יותר. לאחר 3 שנים בתפקיד, מחקרים מראים כי העובדים מתחילים לאבד מהפרודוקטיביות והמחויבות שלהם לעבודה. החלפת מקומות עבודה בתדירות גבוהה יותר מאלצת את העובד להישאר יעיל ומעודכן בדרישות השונות בשוק התעסוקה ולהמשיך לרכוש השכלה והכשרות מקצועיות.
בשורה התחתונה: זה משאיר אותו תחרותי.
-
הם טובים יותר בחיפוש עבודה. הם בקיאים יותר בדרכים למציאת עבודה, שומרים על קורות החיים שלהם מעודכנים וכך פתוחים יותר להזדמנויות חדשות שצצות לקידום הקריירה שלהם.
-
יש להם רשתות חברתיות רחבות יותר (networking). ככל שאדם עובד ביותר ארגונים, כך הוא מכיר יותר אנשים ומרחיב את הקשרים המקצועיים שלו. להשתמש בקשרים הנוכחיים והקודמים זו הדרך היעילה ביותר להשיג הזדמנויות עבודה חדשות. המלצות הינה השיטה המועדפת על המעסיקים.
בכל פעם שתהיה מעוניין להחליף מקום עבודה, וודא שזוהי החלטה אסטרטגית ומכוונת, ואל תתייחס למשך הזמן שבו אתה עובד אצל המעסיק- מה שחשוב זה האם אתה שבע רצון מהמקום בו אתה נמצא מבחינת הקריירה שלך.
מה הלאה?
ביצוע שינוי קריירה זה לא קל - אחרת כולם היו עושים את זה. אבל זה אפשרי.
וזיכרו, זה לא קשור רק בקריירה שלך, זה עוסק בחיים שלך.
זה קשור באיך אתה מרגיש כל בוקר; זה משפיע על בריאותך ועל מערכות היחסים שלך; ובסופו של דבר, זה קשור להשפעה שאתה יכול לעשות על העולם דרך היותך אתה ומה שאתה עושה.
הסיכון הוא גדול, אבל הוא גבוה יותר אם אתה לא עושה שום דבר בקשר לזה.
אז, אל תעצור בלקרוא את המאמר הזה.
אנא. עשה משהו בעקבותיו.
מה למדת? אילו פעולות אתה הולך לקחת? שתף אותנו במחשבותיך...
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
שיחת ייעוץ ממוקדת עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים, 140 ש״ח
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
כתיבה:
מירב פירק, MA,
פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
עמר ביגי אמויאל, MA,
פסיכולוגית בהתמחות תעסוקתית
מקור:
http://www.careershifters.org/expert-advice/how-to-change-career-when-you-have-no-idea-what-youre-doing