תרופות צמחיות רבות נמצאו יעילות להקלה במצבים קליניים של דיכאון וחרדה.
כיוון שהפרעות מצב הרוח מופיעות כתחלואה נלווית שכיחה ל-OCD - הלוקה בהפרעה עשוי להפיק מהן תועלת.
מבחינה בטיחותית, מרבית התרופות הצמחיות פטורות מפיקוח רגולטורי ולכן נמצאות בסיכון מסוים לייצור בתהליכים לא הולמים, למשל בנוכחות מזהמים.
פרע מחורר
פרע מחורר - St. John's Wort - יעיל, ככל הנראה, עבור הקלה על מצבי דיכאון מתונים עד בינוניים, ויש הטוענים אפילו שיעילותו דומה לזו של תרופות SSRI.
ואולם ממחקרים על נבדקים שסובלים מ- OCD עולה שהצמח אינו רק לא יעיל עבור הקלה בסימפטומים של המחלה, אלא שהוא עלול לגרום לתופעות לוואי משמעותיות ולהתנגשות (קונטרה-אינדיקציה) עם תרופות שונות.
גדילן מצוי
בגדילן מצוי נעשה מזה אלפי שנים שימוש טיפולי למלנכוליה ולבעיות בכבד.
שני המינים של הצצח, שגדלים גם בישראל, משמש כיום לטיפול במגוון בעיות רפואיות, מטיפול בצרבת והפחתת הנגאובר, דרך הגנה מפני פגיעה בתאי כבד ועד לחומר מציל חיים פוטנציאלי במקרים של אכילת פטריות רעילות.
בפולקלור האיראני הצמח משמש כבר מאות שנים כתרופה לאובססיות והתנהגות כפייתית.
סילימרין זוהה כחומר הפעיל העיקרי בגדילן המצוי, כאשר בין היתר הוא מגביר את פעילות הסרוטונין במוח.
במחקר המבוקר היחיד שנערך עד כה על השפעת הצמח במקרה של OCD בהשוואה ל-SSRI, נראה שהצמח עשוי להוות אלטרנטיבה טובה לתרופה הקונבנציונאלית.
יחד עם זאת, יש להתייחס בזהירות המתבקשת לתוצאות ולציין כי הצמח משפיע על חילוף החומרים בגוף ועל יעילותן של תרופות אחרות ולכן אין ליטול אותו ללא ליווי מקצועי.
בוראג׳
הבוראג׳ אף הוא נמצא בשימוש עוד מימי קדם, והוא מסייע במצבים של חרדה והפרעות מצב רוח. השפעתו המרגיעה על בני אדם הודגמה במחקר ונטען כי היא משתווה לזו של דיאזפם (וליום).
מהמחקר היחיד שנערך על השפעת הצמח על נבדקים שמתמודדים עם OCD עלו תוצאות מאכזבות, אך ההשפעה מפחיתת החרדה מועילה למטופלים, שכן חרדה מוכללת נפוצה בקרב לוקים ב-OCD.
נראה שהשימוש בצמח אינו כרוך בתופעות לוואי משמעותיות, אך מכיוון שהתרופה עשויה להכיל כימיקלים מקבוצת האלקלואידים פירוליזידינים, מינונים גבוהים שלה לאורך זמן עלולים לגרום לפגיעה בכבד או אפילו לסרטן.
אי לכך, יש לוודא שנוטלים תרופה שאינה כוללת את התרכובות הללו.
שורש ולריאן
בשורש ולריאן נעשה שימוש ארוך שנים לטיפול באינסומניה, בעיקר במזרח התיכון.
עד היום פורסם רק מחקר אחד, עם מספר מצומצם של משתתפים, שבו נוסה שורש הוולריאן על נבדקים עם OCD, וממנו עלתה יעילות משמעותית של הצמח על הפחתת התסמינים.
עם זאת, בשל היותו מחקר אחד קטן ובודד – מסקנותיו אינן ניתנות בינתיים להכללה.
תופעות הלוואי של הצמח מועטות, אך רבים מהמשתמשים בו יחושו מנומנמים.
אין מספיק נתונים על יעילות הטיפול ב-OCD באמצעות קווה-קווה ותמצית שורש ויתניה משכרת.
המאמר מבוסס על סקירת ספרות מחקרית מתוך אתר http://www.ocdrp.org בנושא טיפולים אלטנרטיביים להפרעה טורדנית כפייתית:
http://www.ocdrp.org/about-ocd/complementary-and-non-conventionalalternative-therapies/